گفتگوی مقامات ارشد آمریکایی و جمهوری آذربایجان
رئیس جمهور آذربایجان و بلینکن در مورد باز کردن جاده ها برای تحویل محمولههای بشر دوستانه به قره باغ گفتگو کردند.
سرویس مطبوعاتی رئیس جمهوری آذربایجان از گفتگوی تلفنی «الهام علی اف»، رئیس جمهوری آذربایجان با «آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه آمریکا خبر داد.
گفته شده این گفتگو در مورد بازگشایی جادهها به منظور تحویل محمولههای بشردوستانه به قره باغ صورت گرفته است.
بر اساس این گزارش، این گفتگو به ابتکار طرف آمریکایی انجام شده است. «در این گفتگوی تلفنی، دیدگاهها در مورد مسائل مربوط به بازگشایی جاده آغدام - خانکندی و لاچین-خانکندی مورد تبادل نظر قرار گرفت. رئیس جمهور علی اف تأکید کرد که رژیم جدایی طلب بدنام در قره باغ با حمایت ارمنستان عمداً از باز شدن جاده آغدام - خانکندی و همچنین ایجاد موانع مصنوعی برای استفاده از آن جلوگیری میکند.
رئیس جمهوری آذربایجان همچنین گفت که پس از افتتاح جاده آغدام – خانکندی، همچنین جاده لاچین - خانکندی نیز با اعمال قوانین گمرکی و کنترل مرزهای آذربایجان قابل افتتاح است. علی اف همچنین تاکید کرد که تحویل محمولههای ارمنستان به پاسگاه مرزی لاچین بدون هماهنگی با طرف آذربایجانی «مداخله در امور داخلی آذربایجان و بی احترامی به تمامیت ارضی و حاکمیت این کشور است». در این گزارش آمده است: «رئیس جمهور آذربایجان خاطرنشان کرد که چنین سیاستی به شدت به مذاکرات درباره معاهده صلح میان باکو و ایروان لطمه میزند.
به گزارش سرویس مطبوعاتی، بلینکن اعلام کرد که به تلاشهایش برای امضای پیمان صلح و عادی سازی روابط بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان ادامه خواهد داد. وی تاکید کرد که آمریکا ارتباط مستقیم با باکو و ارامنه قره باغ را حفظ کرده است.
به گفته طرف ارمنی، کریدور لاچین، که تنها مسیر زمینی قره باغ کوهستانی به ارمنستان است، توسط گروهی از آذربایجانیها در ۱۲ دسامبر ۲۰۲۲ مسدود شده است. انسداد گذرگاه لاچین در قره باغ طی هفتههای گذشته، شرایط بغرنج انسانی را برای ساکنان این منطقه ایجاد کرده است. کاخ سفید نیز به تازگی با انتشار بیانیهای اعلام کرد که ایالات متحده نگران وخامت شرایط انسانی در قرهباغ است. به گفته دولت آمریکا، ساکنان قرهباغ بهدلیل مسدود شدن گذرگاه لاچین امکان دریافت دارو و سایر کالاهای ضروری برای یک زندگی عادی را ندارند.
کاخ سفید اعلام کرد در روزهای گذشته تمام تلاش خود را کرده تا کمکهای بشردوستانه هرچه سریعتر به شهروندان قرهباغ برسد. دولت جو بایدن همچنین در این بیانیه از دولت آذربایجان خواست هرچه سریعتر گذرگاه لاچین را برای تردد انسانها و سفرهای تجاری باز کند. ایالات متحده با هشدار به دولت آذربایجان تاکید کرد که زنان و کودکان و شهروندان عادی هیچگاه نباید گروگان اختلافهای سیاسی دولتها قرار گیرند.
تنشهای اخیر میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان با محوریت گذرگاه لاچین درگرفته است. کریدور لاچین تنها مسیری است که ارمنستان را به مرکز قره باغ کوهستانی متصل میکند.
گروهی از اتباع جمهوری آذربایجان که خود را فعال محیط زیست میخواندند، ۱۲ دسامبر ۲۰۲۲ (۲۱ آذر ۱۴۰۱)، کریدرو لاچین را که نیروهای حافظ صلح روسیه در آن مستقر شدهاند را مسدود کردند.
باکو مدعی شد که هدف مسدود کردن هیچ جادهای نبوده و خودروها میتوانند آزادانه در هر دو جهت حرکت کنند، اما ایروان آن را اقدامی تحریک آمیز از سوی باکو با هدف ایجاد یک فاجعه انسانی در منطقه ارمنی نشین قره باغ عنوان کرد.
در پی ادامه دار شدن این اختلافات، ارمنستان چندی پیش به دیوان بین المللی دادگستری در شهر لاهه هلند شکایت کرد و این دیوان نیز به نفع ایروان رأی داد.
به گزارش مهر، روابط میان دو جمهوری پیشین اتحاد جماهیر شوروی سابق (ارمنستان و جمهوری آذربایجان) از سال ۱۹۹۱ و در پی ورود نظامیان ارمنستان به منطقه قره باغ رو به تیرگی گرایید.
این مناقشه به طور ناگهانی در سپتامبر سال گذشته به اوج خود رسید و پس از ۴۴ روز مناقشه خونین سرانجام در دهم نوامبر ۲۰۲۰ با امضای توافقی میان باکو- ایروان و با وساطت روسیه به پایان رسید.
دیدگاه تان را بنویسید