رهبران کلیدی طالبان چه کسانی هستند ؟ +تصاویر

کد خبر: 1089721

طالبان این روزها توسط چه کسانی رهبری می شود و این چهره ها چه سوابقی دارند؟

رهبران  کلیدی طالبان چه کسانی هستند ؟ +تصاویر

 افغانستان این روزها در حال سپری کردن روزهای سختی است. بعد از سال ها جنگ خارجی و داخلی، قدرت گرفتن دولت تندروی طالبان در دهه 90میلادی، حمله آمریکایی ها به این کشور و سرنگونی دولت طالبان و روی کار آمدن دولتی برآمده از صندوق رای، اکنون دوباره با یک اقدام نظامی و بدون هیچ  مقاومتی از سوی دولت روکار، تصمیم گیری برای این کشور به دست طالبان افتاده است. برخی طالبان را همان طالبان تندرو و افراطی 20 سال پیش می دانند و بعضی هم معتقدند با توجه به 

گفته های رهبران این گروه باید دید در آینده چه عملکردی دارند تا بشود تحلیل بهتری درباره این موضوع داشت. با این حال با توجه به قدرت گرفتن طالبان در افغانستان و مطرح شدن  نام این گروه و رهبرانش قصد داریم سوابق 10 نفر از رهبران اصلی این گروه را مرور کنیم و تاریخچه ای از طالبان را هم در اختیارتان قرار دهیم.
 
طالبان از ایجاد تا کنون
طالبان در ابتدا گروهی شبه نظامی با تفکرات افراطی اسلامگرایانه بود که به صورت متشکل از سال 1994 میلادی یعنی 1373 به وجود آمد. این گروه بعد از اعلام حضور در سال 1994 به سرعت شهرها و ولایت های افغانستان را به کنترل خود درآورد و در سال 1996 (1375 شمسی) وارد کابل شد و اداره دولت را در دست گرفت. 5 سال اداره کشور را در اختیار داشت و در این دوران افغانستان شاهد اجرای مجازات‌های بی‌رحمانه، سلب آزادی‌های زنان، سرکوب اقلیت‌های مذهبی و قومی و اعمال تفکرات تندروانه اسلامی بر اساس برداشت‌های این گروه از اسلام بود. بنیان‌گذار طالبان محمد عمر مشهور به «ملا عمر» است که باشروع حمله آمریکا در مهر 1380 در پاسخ به حملات 11سپتامبر در مکانی نامعلوم پنهان شد. در سال ۱۳۹۴ خبرهایی از احتمال مرگ او منتشر شد اما طالبان بدون تایید خبر مرگ او، اختر محمد منصور را به عنوان رهبر جدید این گروه معرفی کرد. دومین رهبر طالبان هم حدود یک سال بعد از معرفی در پاکستان کشته شد و هبت ا... آخوندزاده رهبر فعلی این گروه به عنوان سومین رهبر طالبان معرفی شد.
 
هبت ا... آخوندزاده - رهبر طالبان
هبت ا... آخوندزاده - رهبر طالبان
 
«هبت ا... آخوندزاده»، رهبر طالبان، 61 ساله است. او پیش از این ،معاون رهبر طالبان بود و بیشتر به عنوان یک چهره مذهبی شناخته می‌شود و به نظر می‌رسد سابقه‌ای در شاخه نظامی طالبان ندارد. با قدرت گرفتن طالبان در اوایل دهه ۱۳۷۰ وقتی طالبان ولایت فراه را تصرف کرد او به عنوان قاضی محلی در این منطقه تعیین شد. با قدرت گرفتن طالبان در افغانستان او مسئول دادگاه‌های نظامی طالبان و معاون رئیس دادگاه عالی شد. گفته می شود فتواهای طالبان را او صادر کرده است. همچنین دویچه وله درباره او نوشته که هبت ا... خان مدرسه‌ای را در نزدیکی کویته پاکستان اداره می‌کرده است که بسیاری از فرماندهان ارشد طالبان در آن تحصیل کرده‌اند. البته درباره مرگ او شایعاتی منتشر شده است که دیگر رهبران طالبان این موضوع را تکذیب کرده اند.
 
عبدالغنی برادر  - رئیس دفتر سیاسی طالبان
 
عبدالغنی برادر
«عبدالغنی برادر» متولد ۱۳۴۷خورشیدی و در قندهار بزرگ شده است. گفته شده او تعلیمات دینی را به پایان نرسانده با این حال به «ملا برادر» مشهور است. او یکی از چهار نفری است که در سال ۱۳۷۳ (۱۹۹۴ میلادی) گروه طالبان به رهبری ملا عمر را تاسیس کردند. در زمان حمله آمریکا به افغانستان در سال ۱۳۸۰ او معاون وزارت دفاع طالبان بود. پس از سقوط گروه طالبان به دست آمریکا، او معاون ملاعمر شد. ملا برادر  در سال 2010 در شهر کراچی پاکستان بازداشت شد و در نهایت در سال ۲۰۱۸، با فشار واشنگتن آزاد شد. ملا برادر از احترام ویژه‌ای در داخل طالبان برخوردار است تا جایی که به عنوان رئیس دفتر سیاسی آن در دوحه انتخاب شد.   
 
محمد یعقوب - جانشین موقت رهبر طالبان
محمد یعقوب، پسر ملا عمر است که حدود30 سال دارد.اولین بار سال ۱۳۹۴ نام او وارد رسانه‌ها شد و با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که پدرش ملا عمر به مرگ طبیعی درگذشته است. بی بی سی در گزارشی نوشته او مخالف «اختر محمد منصور»، رهبر دوم طالبان بوده و حتی پیشنهاد او برای گرفتن مسئولیت در رهبری طالبان را رد کرده است. با این حال دویچه وله در گزارشی به نقل از نشریه فارین پالیسی نوشته که محمد یعقوب در سال گذشته و هنگام شیوع کرونا در غیاب هبت ا... آخوندزاده جانشینی او را به عهده گرفته است.
 
سراج الدین حقانی - معاون اصلی رهبر طالبان
 
سراج الدین حقانی
سراج الدین حقانی، بین ۴۱ تا ۴۸ ساله است و نفر دوم طالبان به حساب می آید. وزارت دادگستری آمریکا  او را متولد افغانستان یا پاکستان دانسته است. او حالا معاون اصلی هبت ا... آخوندزاده، رهبر طالبان است. گفته می شود جایگاه فعلی سراج الدین در طالبان به خاطر سوابق جلال الدین حقانی پدر اوست. جلال‌الدین که یکی از رهبران گروه مجاهدین در دوران جنگ علیه نیروهای شوروی بود برای خود تشکیلات شبه نظامی مستقلی ایجاد کرده بود که ظاهرا به صورت خانوادگی اداره می‌شد. او با قدرت گرفتن طالبان به این گروه پیوست اما تشکیلاتش به شکل یک بخش نیمه خودمختار در دل گروه طالبان جای گرفت به همین دلیل به این بخش «شبکه حقانی» می‌گویند. اسفند 1398 چند روز قبل از امضای توافق آمریکا و طالبان نخستین مقاله‌ از یک مقام بلند پایه طالبان در نیویورک تایمز چاپ شد که  آن را سراج الدین حقانی نوشته است.
 
ملا عبدالقیوم ذاکر - مسئول اداره کابل
ملاذاکر از موسسان طالبان و نزدیکان ملاعمر است که 47 سال دارد. ملاذاکر هم در سال 2010 دستگیر شد و چندسالی در زندان گوانتاناموی آمریکا با عنوان زندانی شماره 8 بازداشت بود. العربی جدید  او را به منزله وزیر دفاع طالبان دانسته که نفوذ زیادی در محافل طالبان و قبایل جنوب دارد و تمام امور امنیتی را اداره می‌کند. گفته شده ملا ذاکر این روزها  مسئول طالبان در کابل است و بیشتر امور پایتخت را او اداره می‌کند.
 
ذبیح ا... مجاهد - اولین وزیر دولت جدید
ذبیح ا... مجاهد
 
  مجاهد از سال 2017 بعد از  دستگیری محمد حنیف سخنگوی پیشین طالبان، به عنوان سخنگوی این گروه هم اکنون در کابل است. او با نقش اش در دفاع از تصمیمات سیاسی و نظامی طالبان شناخته شده است و به تازگی برای اولین بار در مقابل رسانه‌ها ظاهر شد. مجاهد به هر دو زبان فارسی و پشتو مسلط است. به گزارش بی بی سی ذبیح ا... مجاهد در دوره اول امارت اسلامی افغانستان، شغلی معمولی در وزارت فرهنگ و اطلاعات کشور بر عهده داشته است. او اولین وزیر دولت جدید طالبان بوده و به عنوان وزیر اطلاعات و فرهنگ معرفی شده است.
 
دیگر رهبران طالبان
 
عبدالحکیم حقانی
 
به جز آن چه تا کنون خواندید به رهبران دیگری از جمله عبدالحکیم حقانی 64 ساله از دوستان نزدیک ملا عمر هم که در تشکیل گروه طالبان نقش مهمی داشته و ملا سخاء ا... که قرار است اداره امور آموزش و پرورش افغانستان را بر عهده بگیرد هم باید اشاره کرد. البته افراد دیگری همچون شیرمحمد عباس ستانکزی، امیر خان متقی، مولوی غالب، عبدالحق آخوندزاده و ... از رهبران این گروه هستند./ خراسان
۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

قرص لاغری پلاتین

تازه های سایت