سرویس فرهنگی فردا: اولین هفته از مرداد ماه امسال را میتوان یکی از جنجالیترین هفتهها برای عرصه فرهنگی کشور دانست. هفتهای که در آن انتشار عکسهای بدون حجاب یکی از مجریان صداوسیما نام او را تبدیل به پربحثترین موضوع شبکههای اجتماعی کرد و ماجرای فروش بلیتهای نجومی یک نمایش در بازار سیاه نیز توجه بسیاری از کاربران این شبکهها را به خود جلب کرد.
سیاسی بازی دامن هوادار قدیمی را گرفت!
همه چیز از انتشار چند عکس کم کیفیت از آزاده نامداری مجری پرحاشیه تلویزیون شروع شد. او که این روزها همراه با خانوادهاش در خارج ازایران به سر میبرد، در این تصاویر بدون چادر و روسری و درواقع بدون حجاب دیده میشود.
انتشار این تصاویر در کنار مصاحبههایی که پیش از این در ارتباط با اعتقاد او به حجاب به ویژه چادر منتشر شده بود باعث شد تا انتقادات بسیاری در فضای مجازی متوجه این برخورد دوگانه او با مقوله حجاب صورت بگیرد و مخالفان و موافقان را در برابر هم قرار دهد.
واکنش مجریان تلویزیون به حاشیه اخیر آزاده نامداری چه بود؟
جدا از قضاوت رفتار نامداری در ارتباط با این موضوع، مسئله جالب توجه هجمه بسیاری از رسانههای اصلاحطلب به نامداری بود. او که در طی سالهای گذشته بارها و بارها حمایت خود را از چهرههای سرشناس جریان اطلاحات نشان داده، این بار از جانب دوستان سابقش و هواداران رسانهای آنها مورد هجمه سنگینی قرار گرفت تا به بهانه چادری بودنش؛ حسابی نواخته شود!
پای نجومیبگیرها به تئاتر هم باز شد!
اما یکی دیگر از اتفاقات جالب توجه این هفته مربوط به انتشار خبری در ارتباط با فروش بلیتهای نمایش «اعتراف» به قیمتهای نجومی بود! این نمایش که این روزها با کارگردانی شهاب حسینی و با نقشآفرینی استاد علی نصیریان در تئاترشهر به روی صحنه میرود، با استقبال بالایی روبرو شده و کار به جایی رسیده که هفته پیش چند بلیت این نمایش که البته دارای موقعیت ویژهای در سالن هم بودند [روبروی محلی که شهاب حسینی به بازی میپردازد] با قیمت یک میلیون تومان برای فروش آماده شد.
اتفاقی که مدیر مجموعه تئاترشهر را وادار به واکنش کرد تا او اینگونه پاسخ بدهد: طبیعتا در این باره همکاران من به همراه مسؤولان سایت فروش در حال پیگیری این موضوع هستند و با هماهنگیهایی که انجام میشود فروش صندلی با ارقام غیرمتعارف به اطلاع خریدار اصلی میرسد که مشخصاتش روی سایت است و بلیت هم قفل خواهد شد تا امکان استفاده از آن وجود نداشته باشد.
پشت پرده فروش بلیتهای نجومی برای یک نمایش!
با همه این تفاسیر نکته مهم و مسئله اصلی احتمال تکرار این اتفاق در ارتباط با دیگر آثاری است که در آینده به روی صحنه میروند که باید برای آن به فکری راه چارهای بود.
مدیران یا هنرمندان، حفظ شان سینما با کیست؟
راه اندازی کمپین «هنر توقیف شدنی نیست» یکی دیگر از اتفاقات مهم این هفته بود. کمپینی که از روز یکشنبه و از طریق به اشتراک گذاشتن یک پست مشترک در صفحات چند تن از بازیگران و کارگردانان سینما کار خود را آغاز کرد.
این کمپین که با شعار «شان سینما» فعال شده است، به سرعت با استقبال اهالی هنر و البته گروهی از مخاطبان سینما روبرو شد تا چهرههای سرشناس بسیاری همچون ناصر تقوایی، حبیب رضایی، سحر دولتشاهی، مهناز افشار، حمید فرخ نژاد، عبدالرضا کاهانی، ایرج نوذری، سعید سهیلی، شبنم مقدمی و... به عضویت آن درآیند.
البته برخی از رسانهها در ارتباط با این کمپین نقدهایی را وارد کردند که مهمترین آنها مربوط به حفظ شان سینما از جانب خود اهالی سینما بود. شانی که گاهی با ساخت برخی از آثار شکسته میشود و در این مورد دیگر نمیتوان گفت که هیچ فیلم نباید توقیف شود.
وقتی شاخص درجهبندی آثار سینمایی گم میشود!
فیلم سینمایی «پاتو تو کفش من نکن» جدیدترین ساخته محمدحسین فرحبخش است. فیلمسازی که در طی سالهای گذشته همواره سعی کرده تا دست بر موضوعاتی بگذارد که به نوعی به خط قرمزهای جامعه نزدیک است. شاید به همین خاطر باشد که در تازهترین اثر سینماییش باز هم دست برموضوعی گذاشته که باعث شده تا نمایش آن برای افراد کمتر از 12 سال ممنوع شود!
تکذیب شایعه توقیف کمدی جنجالی
نکته جالب توجه در ارتباط با این فیلم اعتراض خبرگزاری فارس و چند رسانه دیگر به محتوای آن پیش از آغاز اکران عمومی اثر بود. اعتراضی که باعث شد شایعاتی در ارتباط با احتمال توقیف این اثر مطرح شود اما در نهایت وزارت ارشاد تصمیم گرفت این اثر را با درجه بندی سنی نمایش دهد. هرچند که به نظر میرسد با توجه به محتوای بسیار نامناسب اثر حداقل درجه بندی درنظر گرفته شده برای آن باید +18 باشد.
تذکر به یک دقیقه و سیزده ثانیه
حواشی پیش آمده برای نمایش «یک دقیقه و سیزده ثانیه» به کارگردانی شهرام گیلآبادی که چند شبی است در تماشاخانه ایرانشهر آغاز شده است، یکی دیگر از اتفاق مهم در عرصه فرهنگی بود.نمایشی که انتشار فیلمی جنجالی از آندر فضای مجازی با واکنشهای بسیاری همراه شد و حالا براساس اخبار منتشره شورای نظارت و ارزشیابی مرکز هنرهای نمایشی با ورود به این مسئله، پس از بازبینی مجدد کار چندین اصلاحیه جدید به آن وارد شد.
نقدی بر نمایش جنجالی یک دقیقه و سیزده ثانیه
این اتفاق با واکنش تند گیلآبادی کارگردان این اثر روبرو شد. در بخشی از یادداشت او در صفحه شخصیاش آمده است: «بيتدبيري نميتواند حرف هنر ما را مدفون در خود كند. من و هنرم باهم جانمان را براي تفكر، حرف و هنر كشورم هميشه تقديم كردهايم. كسي هست كه بفهمد؟ با گروهم لحظه هاي سكوت و عاشقانههاي يكي شدن را براي ريشه كن كردن فقر تدبير تجربه كرديم. فرياد مي زنم كه كسي درد را نمي تواند خاموش كند. همه مسولين بيسواد و بيكياستي كه سرشان را زير برف كرده اند بايد توقيف شوند، نفس كه توقيف پذير نيست.»
وقتی فشارها نتوانست مانع از نمایش یک پیروزی بدون جنگ شود
اما بدون شک یکی از مهمترین اتفاقات فرهنگی هفتهای که گذشت نمایش مستند جنجالی و جذاب «پرزیدنت آکتور سینما» از تلویزیون بود. مستندی دیدنی و جذاب که بررسی ماجرای پیش آمده در جریان فروپاشی شوروی و مذاکرات گورباچف آخرین رهبر شوروی با مقامات آمریکایی برای جلوگیری از این کار میپردازد.
نمایش این مستند در برنامه تلویزیونی به اضافه مستند در سهشنبه شب این هفته با استقبال بسیار بالایی روبرو شد و بسیاری از کاربران فضای مجازی و رسانهها از اقدام روشنگرانه تلویزیون در نمایش این مستند ارزشمند تقدیر کردند.
آیا «پرزیدنت آکتور سینما» باز هم از تلویزیون پخش خواهد شد؟
البته با وجود آن که نمایش این اثر در شبکه مستند حرکت قابل تقدیری بود ولی به نظر میرسد مدیران تلویزیون برای بهتر دیده شدن این اثر باید آن را در یکی از سه شبکه اصلی یک، دو و یا سه به نمایش بگذارند تا اثری در این اندازه مهم و ارزشمند در مقیاسی بزرگتر و برای دامنه گستردهتری نمایش داده شود تا حقمطلب در ارتباط با آن ادا شود و گروه بیشتری از مردم به تماشای این اثر بنشینند.
دیدگاه تان را بنویسید