سرویس عکس و فیلم فردا: در بررسی بمب افکنهای جهان پارامتر های نظیر توانایی پنهان کاری و رادار گریزی، تسلیحات، سرعت عمل، دامنه عمل و فناوری های به کار رفته مورد توجه قرار میگیرند. در این گزارش که در سایت میلیتاری تودی منتشر شده این معیارها در بمب افکنهای عملیاتی (و نه در حال توسعه و آزمایش) مورد بررسی قرار گرفته و 7 بمب افکن ویرانگر معرفی شده است که در ادامه با آنها آشنا می شوید.
1-بی-۲ اسپیریت
بی-۲ اسپیریت (B-2 Spirit)، نام بمبافکن رادارگریز چندمنظوره شرکت نورتروپ گرومن (Northrop Grumman) با کمک شرکت بوئینگ است که توانایی پرتاب جنگافزارهای هستهای و متعارف را دارد. این هواپیما قابلیت حمل هشتاد بمب هوشمند ۲۳۰ کیلوگرمی JDAM با سیستم جیپیاس یا ۱۶ بمب هستهای ۱۱۰۰ کیلوگرمی کلاس D83 را دارد.
2-توپولف-۱۶۰
توپولف-۱۶۰ بمبافکن استراتژیک مافوق صوت ساخت شرکت توپولف در کشور روسیه(شوروی) است. این بمبافکن تا حدی از خصوصیات پنهانکاری شامل کاهش نیمرخ راداری و بازتاب گرمایی برخوردار است. ین بمب افکن دارای قابلیت حمل بمب هستهای و متعارف میباشد و آخرین بمب افکن استراتژیک ساخت شوروی است که بزرگترین هواپیمای جنگی، بزرگترین هواپیمای مافوق صوت و بزرگترین هواپیما با قابلیت بال متغیری است که تاکنون ساخته شدهاست.
توپولف-۱۶۰ آخرین هواپیمای دارای سیستم بال متغیر است که تاکنون ساخته شدهاست و این ویژگی برای برای پرواز بهتر در سرعتهای مختلف در آن به کار رفته است. سیستم کامپیوتری هواپمیا بنابر سرعت موجود میزان به عقب رفتگی بال را تنظیم مینماید. بالهای متغیر این هواپیما کلاً میتواند در سه حالت ۲۰ درجه برای فرود، ۳۵ درجه برای پرواز کروز یا گشت زنیعادی در آسمان و ۶۵ درجه برای پرواز در سرعتهای مافوق صوت قرار گیرد.
3-راکوِل بی-۱ لنسر
راکوِل بی-۱ لنسر (Rockwell B-1 Lancer) یک بمب افکن راهبردی و چهار موتورهی مافوق صوت نیروی هوایی آمریکا است که از بال متحرک بهره می برد. این بمب افکن توسط شرکت راکول ( اکنون بخشی از شرکت بوئینگ) ساخته شده و حاصل نیاز نیروی هوایی آمریکا به یک بمب افکن مافوق صوت و دوربرد است. در آخرین برآورد ارزش ۱۰۰ فروند از این بمب افکن به همراه تجهیزات آن حدود ۲۰/۵ میلیارد دلار تخمین زده شد.
4-بوئینگ بی-۵۲ استراتوفورترس
بوئینگ بی-۵۲ استراتوفورترس (به انگلیسی: Boeing B-52 Stratofortress) هواپیمای جت بمبافکن راهبردی ِ فروصوت است که شرکت بوئینگ آن را برای نیروی هوایی ایالات متحده طراحی کرده و ساختهاست.
این هواپیما برای ماموریتهای بازدارندگی هستهای در دوره جنگ سرد و به عنوان جایگزینی برای بمبافکن بی-۳۶ ساخته شد. اولین نمونه بی-۵۲ در سال ۱۹۵۲ پرواز کرد و از سال ۱۹۵۵ تاکنون به طور پیوسته در خدمت فعال ارتش ایالات متحده است. تولید این هواپیما تا سال ۱۹۶۲ ادامه داشت و ۷۴۴ فروند از آن تولید شد. در جریان جنگ سال ۱۹۹۱ عراق حدود چهل درصد کل بمبهای نیروهای ائتلاف توسط بمبافکنهای بی-۵۲ شلیک شد.
در سال ۱۹۹۶ دو بی-۵۲ با استفاده از ۱۳ موشک کروز هواپایه ایجیام-۸۶ به نیروگاه برق و مراکز مخابراتی بغداد حملهور شدند. این پرواز ِ ۲۹ هزار و ۶۰۰ کیلومتری طولانیترین مسافتی بود که تاکنون در یک ماموریت جنگی پیموده شده و ۳۴ ساعت طول کشید. قیمت هر فروند از این هواپیما با دلار سال ۱۹۹۸ حدود ۵۳.۴ میلیون دلار آمریکا بوده است.
5-توپولف تی یو-۹۵
توپولف تی یو-۹۵ یک بمبافکن استراتژیک دوربرد است که در شوروی پیشین طراحی و تولید گردیده است. این هواپیما مجهز به ۴ موتور توربوپراپ کوزنتسوف انکی-۱۲ میباشد. بمب افکن Bear یا همان «خرس» از جهاتی به دلیل استفاده از بالهای به عقب برگشته و موتورهای جت انقلابی در ساخت بمب افکنهای روسی به شمار میآمدند و از جهت دیگر به دلیل تقلید دوباره از نمونههای آمریکایی نقطه ضعفی برای صنعت هواپیماسازی محسوب میشدند.
6-توپولف-۲۲ ام
توپولوف تییو-۲۲ ام یک بمب افکن استراتژیک، مافوق صوت، دوربرد، بال متحرک روسی که توسط شرکت هوانوردی توپولوف طراحی و ساخته شد و مجهز به ۲ موتور توربوفن کوزنتسف NK-25 است. در دوران جنگ سرد، توپولوف (Tu-22M) علاوه بر اینکه نقش یک بمب افکن استراتژیک، سوپرسونیک، دوربرد را برای نیروی هوایی شوروی داشت، برای نیروی دریایی شوروی نقش یک ضد حمل و نقل دریایی دوربرد را داشت.
7- شیان اچ-۶
شیان اچ-۶ ورژن زیرامتیاز توپولف-۱۶ شوروی است. در حقیقت روسها در مرحله اول به چین کمک کردند تا خط تولید آن را در داخل ایجاد کند ولی با افزایش تنش سیاسی بین چین و شوروی در سال ۱۹۶۴ که باعث قطع رابطه این دو کشور برای سه دهه شد، شوروی از ادامه همکاری با چین سرباز زد اگرچه تا پیش از آن، آنقدر قطعات و نقشه فنی به چین رسیده بود که چین دست به تولید نسخه بومی بزند. کار تولید این بمب افکن توسط شرکت شیان در چین انجام شد. از آن زمان تا کنون چین نسخه های به روز شده ای از این بمب افکن را تولید نموده است.
دیدگاه تان را بنویسید