ابوالفضل ظهرهوند در گفتوگو با «فردا»:
آمریکا بازی خود را در افغانستان پیش میبرد
ابوالفضل ظهرهوند گفت: آنچه چندسال پیش همگان از داعش در سوریه دیدند، من 28سال پیش از طالبان در مزارشریف دیدم.
گروه سیاست سایت فردا: تحولات اخیر در افغانستان و ترور شیعیان در این کشور به دست داعش و البته تحرکات مرزی طالبان آیا مناسبات ایران با طالبان را تغییر خواهد داد؟
ابوالفضل ظهرهوند، سفیر اسبق ایران در افغانستان، درباره این موضوع به «فردا» گفت: «اخباری که در روزها و هفتههای اخیر به گوش میرسد از جمله عملیات تروریستی علیه شیعیان نشاندهنده آن است که طالبان در برقراری امنیت در افغانستان ناتوان است. داعش برخلاف ادعاهای طالبان در افغانستان حضور دارد و علاوه بر داعش گروههای تکفیری دیگر از ازبکستان و تاجیکستان و حتی چین در افغانستان حضور دارند. به نظر میرسد طالبان و داعش دو روی یک سکهاند زیرا نظام معرفتی و اعتقادی آنها بسیار نزدیک به یکدیگر است. آنها تقریبا قرائتی مشترک از اسلام دارند و در نظام حکمرانی آنها حقوق شهروندی جایی ندارد. آنچه چندسال پیش همگان از داعش در سوریه دیدند، من 28سال پیش از طالبان در مزارشریف دیدم و امروز به صراحت میگویم که هیچ تحولی در طالبان رخ نداده است و آنها صرفا دنبال به رسمیتشناختهشدن به خصوص از سوی ایران، روسیه و چین هستند؛ وگرنه در نظام باوری آنها تفاوتی نسبت به گذشته ایجاد نشده است».
او ادامه داد: «امروز میبینیم که فشار بر شیعیان در افغانستان بسیار شده است. امروز در افغانستان شاهد نوعی پاکسازی قومی هستیم. این را هم بگویم اینکه آمریکا حدود هشت میلیارد دلار اسلحه برای طالبان باقی گذاشت، بیحسابوکتاب نبوده است. آمریکا هنوز بازی خود را در افغانستان پیش میبرد و اگر آمریکا بتواند روسیه را در جنگ اوکراین زمینگیر کند، این الکو را برای کشورهای دیگر هم در پیش میگیرد و من باور دارم آمریکا سرنوشت جنگ اوکراین را به سرنوشت افغانستان گره میزند».
ظهرهوند در پایان گفت: «طالبان در این مسیر بنده پول است؛ یعنی هرجا پول بیشتری بدهد، آنجاست. اکنون به عربستان و امارات نزدیک شده و هرچه رابطهاش را چین به سمت سردی برود، ارتباطش با عربستان تقویت میشود. آمریکاییها هم فشار خود بر پاکستان را وارد میکنند و تاکنون جواب هم گرفتهاند. آمریکا تمایل دارد ایران با طالبان وارد منازعهای رودررو شود تا در پی آن ایران را وارد حواشی بیپایانی کند که ایران تا اینجای کار تن نداده است اما این سیاست ایران که تصور کرد خروج آمریکا از افغانستان یعنی شکست این کشور، درست نبود. اینکه ما گفتیم طالبان یک واقعیت موجود است، درست نبود. این یک حقیقت است که درباره طالبان دچار خطای تحلیلی شدیم».
دیدگاه تان را بنویسید