دریادار سیاری: ایران فرصت و ظرفیت تبدیل شدن به قدرت اقیانوسی را دارد
معاون هماهنگکننده ارتش گفت: در مورد اهمیت خلیج فارس نیز نکاتی را یادآور شد و بیان داشت: اگر کشور بخواهد به توسعه پایدار برسد باید از فرصتهای دریایی بهره کامل برده بشود.
به نقل از روابط عمومی ارتش، امیر دریادار حبیبالله سیاری، معاون هماهنگکننده ارتش در سخنانی در نخستین کنفرانس ملی دیپلماسی اقتصادی با موضوع «دیپلماسی و اقتصاد دریا» که به صورت وبیناری در دانشگاه امام صادق (ع) برگزار شد،گفت: طی سالیان گذشته تدبیری از مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) داشتیم که توسعه پایدار ما باید به سمت دریا برود و از امکانات و داشتههای دریا استفاده شود و این نیازمند تبیین است.
وی با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه آبهای دریای عمان و استفاده از دریای عمان یک گنج است، تصریح کرد: دریا از اهمیت اقتصادی، سیاسی، نظامی و تجاری برخوردار است و نود درصد از تبادلات اقتصادی ایران از این طریق انجام میشود.
معاون هماهنگکننده ارتش گفت: استفاده از ظرفیتهای حمل و نقل دریایی، توسعه مدنیٌت در نوار ساحلی دریا، توسعه اقتصادی از طریق ایجاد بنادر، فروش دانش دریایی، ایجاد و توسعه ترانزیت کالا، ایجاد مشاغل متنوع و گسترده، استفاده از بستر و زیربستر دریا، منابع دریایی، مزارع دریایی، انرژی دریایی و تجارت از طریق صنعت گردشگری دریایی تنها بخشی از فعالیتهای اقتصادی است که تقریبا ما خیلی کم از آن بهره بردهایم.
دریادار سیاری، به ویژگیهای سیاسی و امنیتی دریا اشاره کرد و افزود: منافع راهبردی در دریا شامل اعمال قدرت، پشتیبانی از سیاستهای کلان، توسعه روابط برای اتخاذ تصمیمهای کلان از طریق دریا و حضور مقتدرانه است.
وی در بخش دیگری از سخنانش خاطر نشان کرد: استفاده و کنترل درست از دریا در تولید مواد غذایی، صنعت گردشگری، تولید و تجارت دارو، تأمین شغل، تولید انرژیهای تجدیدپذیر با استفاده از باد و جزر و مد، تولید انرژیهای تأمینپذیر از طریق باد، موج و جزر و مد دریا از سایر مسائل مربوط به دریا است که کمتر به آن پرداختهایم.
معاون هماهنگکننده ارتش با بیان اینکه کشورهای گوناگون با استفاده از ظرفیتهای دریا از طریق ساخت بنادر بزرگ توانستند نبض تجارت دریایی منطقه را در اختیار بگیرند، تأکید کرد: بنادر جاسک و چابهار به علت مجاورت با اقیانوس میتوانند بهترین بنادر منطقه نام بگیرند. اگر بندر چابهار تبدیل به کریدور جنوب به شمال شود و راهی برای تجارت کشورهای آسیایی مرکزی ایجاد باشد، ما میتوانیم کشورهای افغانستان و آسیایی میانه را به دریا وصل کنیم. کریدور جنوب به شمال میتواند از تهران به سمت کشورهای آذربایجان و اروپا هم برود. تمام این مسائل به خاطر موقعیت ژئوپلتیکی ایران است که فراموش شده و این موضوع خواسته استکبار جهانی است که ما به ظرفیتهای دریا توجهی نداشته باشیم.
دریادار سیاری با بیان اینکه تمام شهرهای مهم دنیا دارای بنادر بزرگ هستند، گفت: بخش بزرگی از کشورمان در مجاورت دریا قرار دارد، اما ما از این ظرفیت استفاده نکردهایم.
وی، موقعیت استراتژیک ایران را فرصت بزرگ دانست و یادآور شد: این وضعیت میتواند قدرت باشد یا تهدید. اگر قدرت و علم داشته باشید فرصت بزرگی نصیب کشور میشود، اما اگر نداشته باشید، به علت فرصتطلبی سایر کشورهای جهان، مورد تهدید قرار میگیرید. ما کشوری نیستیم که کسی به ما کاری نداشته باشد، چون شرایط ما مهم است و باید از دادههای خداوند استفاده کنیم.
معاون هماهنگکننده ارتش ادامه داد: ایران فرصت و ظرفیت تبدیل شدن به قدرت اقیانوسی را دارد و در موازنه قدرت دریایی و جهانی نقش مهمی ایفا میکند. ایران از نظر نفت و گاز و موقعیت گذرگاههای راهبردی، مورد توجه قدرتهای جهانی است و از جهات مختلف مورد توجه ژئوپلتیکی است.
امیر دریادار سیاری به قرار گرفتن ایران در مرکز بیضی انرژی گفت: در این بیضی که کشورهای منطقه و دارای انرژی در آن قرار دارند، ایران در مرکز است. ۶۹ درصد از گاز جهان در این بیضی است.
وی همچنین گفت: مرزخشکی ما 54 درصد، مرز رودخانهای ما 15 درصد و مرز دریایی ما 31 درصد است و با توجه به این وسعت خاکی فقط 7 درصد صادرات و واردات ما از این طریق است و 93 درصد صادرات و واردات ما از طریق مرزآبی انجام میگیرد، اینجاست که اهمیت دریا برای ما مشخص میشود. بنا به فرمایش فرمانده معظم کل قوا کشور ما یک کشور دریایی است.
معاون هماهنگکننده ارتش در ادامه افزود: هرکشور دریایی باید شش ویژگی داشته باشد، موقعیت جغرافیایی، مشخصات فیزیکی، وسعت دریایی و سرزمینی و جمعیت مناسب و خط و مشی دولت مردانش دریایی باشد، پس موقعیت دریایی و مشخصات فیزیکی و وسعت، سه ویژگی است که خداوند به ما داده و این سه مورد نقطه قوت ماست و موارد دیگر را ما داشتیم ولی استعمار ما را از دریا دور کرد. دریا محل ثروت و قدرت است، گرچه ما ثروتمند بودیم اما به مرور زمان استعمار ما را از داشتن نعمات خداوندی موجود در دریا دور کرده است و کمتر توانستیم بهرهمند شویم.
امیر سیاری افزود: دریای خزر بزرگترین دریاچه جهان است که بخشی از مهمی از ذخایر نفت و گاز را در دل خود جای داده است. این دریا برای ایران از منظر استراتژیک نقطهای مهم است و از کانونهای اصلی کشمکشهای سیاسی آینده خواهد بود.
وی همچنین در مورد اهمیت خلیج فارس نیز نکاتی را یادآور شد و بیان داشت: اگر کشور بخواهد به توسعه پایدار برسد باید از فرصتهای دریایی بهره کامل برده بشود. ایران مشرف به اقیانوس هند است که ۲۰ درصد اقیانوسهای جهان است و از این طریق ایران با ۳۶ کشور جهان همسایه میتواند باشد. بنابراین اقیانوس هند یک فرصت استثنایی را برای کشور ایجاد میکند. خلیج فارس هم نقطه بسیار مهمی است اما ما طی سالهای گذشته به سواحل دریایی عمان بیتوجهی کردهایم، درحالی که این منطقه یک گنج بزرگ برای کشور به شمار میآید.
معاون هماهنگکننده ارتش بیان کرد: سواحل و دریا دروازههای طلایی برای ایران اسلامی است و تجارت، حمل و نقل، فروش دانش دریایی و اشتغال در این حوزه اهمیت زیادی دارند که باید مورد استفاده قرار گیرند./مهر
دیدگاه تان را بنویسید