اُغر به خیر آقای هاشمی! از مریخ آمدهاید که خبر ندارید؟
محمد هاشمی میگوید اگر با دنیا مذاکره کرده بودیم، بسیاری از مسائلی را که امروز گرفتار آن هستیم، دچار نمیشدیم (!)
روزنامه کیهان: محمد هاشمی میگوید اگر با دنیا مذاکره کرده بودیم، بسیاری از مسائلی را که امروز گرفتار آن هستیم، دچار نمیشدیم (!) وی در گفتگو با روزنامه قانون و در پاسخ این سؤال که «ترامپ اعلام کرده برای مذاکره با ایران هر کجا بگویید بدون قید و شرط میآیم، آقای هاشمی رفسنجانی زنده بودند چه موضعگیری میکرد؟»، گفته است: مرحوم آیتالله هاشمی رفسنجانی تفکر و اندیشهاش این بود که مذاکره با هرکسی حتی با دشمن مفید است. جمهوری اسلامی ایران میتواند در دنیا مبتنی بر مکتب فکری که دارد، عمل کند. آرمانهای انسانی در این نظام بسیار قوی است؛ اگر اسلام را درست مطالعه کنیم، میبینیم چندین برابر آنچه که در بیانیه حقوق بشر آمده، پیامبر اسلام ۱۴۰۰ سال قبل آورده است. در قرآن، احادیث و نهجالبلاغه در مورد حفظ حقوق و کرامت انسانها مسائل گوناگونی مطرح شده است که بسیاری از آنها هنوز برای مسلمانان شناخته شده نیست. وی میافزاید: مذاکره به این معنا نیست که منافع ملی را به دشمن واگذار کنیم بلکه در مذاکره طرفین با هم صحبت میکنند حرفهای یکدیگر را میشنوند، یا به توافقاتی میرسند یا اگر به توافقی نرسیدند شناخت نسبت به افکار، عقاید و آرمانهای هم پیدا میکنند. مذاکره میتواند بین دو نفر یا دو ملت باشد.
رئیس دفتر مرحوم هاشمی رفسنجانی گفت: به نظرم اگر در گذشته با دنیا مذاکره کرده بودیم، بسیاری از مسائلی را که امروز گرفتار آن هستیم، دچار نمیشدیم. در واقع ما نتوانستیم خودمان را به دنیا عرضه کنیم. در اوایل انقلاب در رسانه ملی فعالیت میکردم که بحث صدور انقلاب مطرح شد و امام (ره) فرمودند که باید اسلام و ارزشهای اسلام را به گونهای به مردم و دنیا معرفی کنید تا مخاطب فرق جمهوری اسلامی با حکومت قبلی یا سوسیالیستی را متوجه شود. این فرقها را با یک نامه به دنیا و به ویژه جوانان عرضه کردند. نیاز به مذاکره درباره همه موضوعات به صورت مستمر است. خوشبختانه در اسلام برای هر معضلی یک راهکار و دستورالعمل وجود دارد. دشمنان از اسلام و مسلمانان در دنیا چهرهای مثل داعش ترسیم کردهاند؛ کدام رفتار آنها اسلامی است، کجا نوشته شده هرکسی ریش بلندی دارد، مسلمان است؟ اصل مذاکره در هر زمان و مکانی با هر کسی مهم است؛ مصداق آن مذاکرات برجام است. ما در سایه مذاکره توانستیم به توافق برجام برسیم و برجام آنقدر به نفع ما بود که رئیسجمهور آمریکا از آن خارج شد. برجام، عزتی برای جمهوری اسلامی است. مرحوم هاشمی رفسنجانی موافق مذاکره بودند و میگفتند ما با دنیا قهر نیستیم، باید بتوانیم خودمان را به دنیا نشان دهیم و این کار در قالب مذاکره انجام میشود.
درباره این اظهارات چند نکته قابل تأمل است؛ نخست اینکه آقای محمد هاشمی میان دعوت دینی و مذاکره سیاسی (چانهزنی و معامله)، خلط مبحث کرده است. ثانیاً این سخن که «اگر با دنیا مذاکره کرده بودیم، به بسیاری از مسائل دچار نمیشدیم»، بیشتر از کسی پذیرفته است که بیخبر از کشور باشد و مثل اینکه از مریخ آمده باشد! اگر برجام مذاکره نبود، پس چه بود؟ آیا ایشان خبر ندارد که همین آقای روحانی، سالهای ۸۲ تا ۸۴ چندین بار مذاکره و قول و قرار گذاشت، اما همه آنها را اروپاییها به هم زدند؟
محمد هاشمی خبر ندارد که در دولت اصلاحات با آمریکاییها مذاکره و حتی در تسخیر افغانستان کمک کردند، اما آمریکا به تلافی و تشکر (!)، ایران را محور شرارت خواند و تهدید به حمله اتمی کرد؟!
او بیاطلاع است که برادر مرحومشان در دولت خود، مدل مذاکرات توهینآمیز با اروپا (که اروپاییها آن را گفتگوهای انتقادی میخواندند) پذیرفت، اما در سرانجام کار، از سوی دادگاه آلمانی متهم به ترور و محکوم به جلب در صورت سفر خارجی شد؟! محمد هاشمی خبر ندارد که مرحوم هاشمی در دولت بوش پدر به درخواست مذاکره درباره گروگانهای آمریکایی در لبنان تن داد و وعده نسیه گرفت، اما آمریکاییها وقتی خرشان از پل گذشت، زیر تعهد خود زدند؟! آیا او خبر ندارد که با وجود مذاکرات با آمریکا در ماجرای گروگانها و گرفتن تعهدات سفت و سخت درباره عدم تکرار دشمنیها و کارشکنیهای گذشته، آمریکاییها پس از آزادی گروگانها زیر تعهدات خود زدند و خلاف آن عمل کردند؟ با وجود همه سوابق روشن، چرا محمد هاشمی ادعا میکند اگر با دنیا مذاکره کرده بودیم گرفتار درگیریهای امروز نبودیم؟ منظور او از دنیا کیست؟! ثالثاً ترامپ از برجام خارج شد، چون به استناد اظهارات مقامات دولت ما، یقین دارد که دولت روحانی به هیچ قیمت حاضر به خروج از برجام نیست؟ وقتی این تضمین با صدای بلند داده میشود، ترامپ دیوانه است که تعهدات برجامی درباره لغو تحریمها را زیرپا نگذارد و از برجام خارج نشود؟! رابعاً درباره عواقب خوشبینی به مثابه شیطان بزرگ همین بس که مرحوم هاشمی در جمع مردم کرمان گفته بود وزیر خارجه آمریکا به دکتر ظریف قول داده برخی کاستیها و بدعهدیها را جبران میکند. مرحوم هاشمی با هیجانزدگی بیدلیل میگفت: «تابو شکست»، اما امروز، توافقی یکطرفه برجا مانده که فقط دولت ما آن را اجرا میکند و نه اروپا زیر بار تعهدات خود میرود و نه آمریکا. آیا این عبرتآموز است یا اسباب تفاخر؟! آقای محمد هاشمی باید بگوید به زعم امثال ایشان، غیر از برنامه هستهای و فناوری بومی فراهم آمده، قرار بوده به کدام سرمایههای دیگر چوب حراج بزنند که نتوانستهاند؟ و آیا این مدل سخن گفتنها، برای فرار از پاسخگویی درباره اغوای مردم و خسارتهای بزرگ به کشور و نظام است؟!
تورم واقعا یک درصد افزایش یافته است؟! مرکز آمار میگوید نرخ تورم دوازده ماه منتهی به مرداد ۹۷، تنها یک درصد افزایش داشته و به ۹/۷ درصد رسیده است. به گزارش مرکز آمار، در این ماه درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل ۱۹/۳ درصد است؛ یعنی خانوارهای کشور به طور میانگین ۱۹/۳ درصد بیشتر از مرداد ۱۳۹۶ برای خرید یک «مجموعه کالا و خدمات یکسان» هزینه کردند که نسبت به همین آمار در ماه قبل (۱۳/۸ درصد) ۵/۵ واحد درصد افزایش داشته است. همچنین شاخص قیمت در گروه عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» نسبت به ماه قبل ۹/۱ درصد و در گروه عمده «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» ۳/۶ درصد افزایش نشان میدهد. نرخ تورم دوازده ماهه منتهی به مردادماه ۱۳۹۷ برای این دو گروه به ترتیب ۱۲/۱ و ۸/۸ درصد بوده است. ادعای افزایش یک درصدی نرخ تورم به نسبت یک سال پیش درحالی است که مردم در همین یک سال تورمهای ۱۰۰ تا ۲۰۰ درصد و بالاتر را در برخی اقلام نظیر ارز و سکه و خودرو و گوشی موبایل و ... تجربه کردهاند. آقای روحانی به هنگام انتقاد از دولت دهم گفته بود معیار تورم، جیب مردم است نه آمارهای کاغذی.
ظریف گفت: اشتباه کردم روزنامههای زنجیرهای سانسور کردند روزنامههای بزککننده برجام و توافق با شیطان بزرگ، اظهارات صریح وزیر خارجه در گفتگو با سیانان را سانسور کردند. ظریف صراحتاً درباره اعتماد به آمریکا گفت: اشتباه کردم.
روزنامههای سازندگی، شرق، ایران، آرمان، آفتاب یزد، همشهری و جمهوری اسلامی، نه تنها هیچ تیتری از اظهارات عبرتآموز در صفحه اول نزدند، بلکه حتی اصل خبر را نیز منتشر نکردند. در عوض این روزنامهها به شکل زنجیرهای و هماهنگ، حاشیه یک تجمع در قم (در انتقاد از سوء مدیریت اقتصادی) را به عنوان فاجعه بزرگ در تیترهای اول خود نشاندند؛ تا هم سخنان ظریف را پوشش نداده باشند و هم از کنار سوء مدیریت فاجعهآمیز دولت در زمینه اقتصادی و سیاست خارجی، بی سر و صدا عبور کنند. گفتنی است وزیر خارجه در مصاحبه با شبکه تلویزیونی سیانان و در پاسخ به این سؤال خبرنگار که «اگر شما احساس میکردید آمریکا به تحریمها اعتیاد دارد، چرا توافق را ادامه دادید؟»، تصریح کرد: این شاید یکی از اشتباه بوده است، اما مشکل اینجا بود که احساس ما این بود ایالات متحده یاد گرفته که دست کم در مورد ایران، تحریمها علیرغم ایجاد مشقتهای اقتصادی، نتایج سیاسی مد نظر آنها را به بار نمیآورند و من فکر میکردم که آمریکاییها این درس را یاد گرفتهاند. متأسفانه، اشتباه میکردم. اکنون جای سؤال است که روزنامههای بزک کننده توافق با شیطان بزرگ، چرا حاضر نیستند مردم را از عبرتهای بزرگ اعتماد بلاوجه به آمریکا با خبر کنند و از زبان متولی توافق، به مردم خبر دهند که مسیر طی شده در این باره اشتباه بوده است؟!
مرعشی: محبوبیت روحانی به حداقل رسیده است سخنگوی حزب کارگزاران میگوید نیمی از دولت روحانی صرف برجام شد. مرعشی گفت، محبوبیت روحانی به حداقل رسیده است. به گزارش جهاننیوز، حسین مرعشی در میزگرد بحرانهای پیش رو گفت: یک تغییر استراتژیک در آمریکا در حال شکلگیری است، تصریح کرد: این تغییر باعث شده که مذاکره به بنبست برسد و ما در مقابل افرادی که در ایران میگفتند نمیتوان به غرب اعتماد کرد دیگر حرفی برای گفتن نداریم و این فرو ریختن ساختار سیاسی دولت است. وی با بیان اینکه روحانی قبل از انتخابات سال ۹۶ مقبولیت داشت، اما بعد از آن محبوبیت پیدا کرد، گفت: من فکر میکردم محبوبیت آقای روحانی خیلی به درد کشور خواهد خورد، اما نمیدانیم کسانی که روابط رئیسجمهور با مردم را تنظیم میکنند چطور آن محبوبیت را ظرف ۶ ماه به حداقل رساندند؟ سخنگوی حزب کارگزاران سازندگی خاطرنشان کرد: هر کس خطا و فساد کرده باید پوزش بطلبد و ما یک بار دیگر باید با مردم آشتی کنیم و مردم را به صحنه برگردانیم.
ابراز تأسف توئیتری تنها واکنش عضو تیم مذاکرهکننده
سفیر ایران در انگلیس، از تصمیم خطوط هوایی آن کشور برای تعلیق پروازها به تهران ابراز تأسف کرد. حمید بعیدینژاد با انتشار پیامی در صفحه رسمی توئیتر خود نوشت: «این تصمیم خطوط هوایی تأسفبرانگیز است.» خطوط هوایی انگلیس در بیانیهای اعلام کرده در ماه آینده پروازهای میان لندن و تهران تعلیق خواهد شد. یادآور میشود شرکت ایرفرانس فرانسه نیز در کنار دو شرکت بریتیش ایرویز و K.L.M اعلام کردهاند به خاطر تحریمها، پروازهای خود به تهران را متوقف میکنند. ابراز تأسف آقای بعیدینژاد از اقدام خطوط هواپیمایی انگلیس در حالی است که شهریور سال گذشته آقای ظریف در دیدار وزرای خارجه ۵+۱ تصریح کرد ایران بعد از ۲۰ ماه از اجرای برجام (ادعای لغو تحریمها) هنوز هم نمیتواند حتی یک حساب بانکی در انگلیس افتتاح کند. بعیدینژاد از اعضای تیم مذاکرهکننده برجام بود و صرف «ابراز تأسف» وی آن هم از طریق توئیتر، عجیب به نظر میرسد.
روایت همشهری از شاهکارهای ارزی دولت روزنامه همشهری، بسته ارزی جدید دولت را شاهکار خواند و خواستار توضیح درباره تخلفات انجام گرفته شد. این روزنامه مینویسد: وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: تا پیش از ارائه بسته جدید ارزی، صفوف کیلومتری برای تقاضای ثبت سفارش تشکیل میشد، اما با بسته جدید ارزی، این روند متوقف شد. محمد شریعتمداری با اشاره به رکورد ۲۵۰ میلیارد دلار ثبت سفارش واردات در ۴ ماه نخست سال، تاکید کرد: بخش قابل ملاحظهای از این تقاضاها با هدف دریافت ارز دولتی ثبت میشد. همشهری میافزاید: از روزی که دولت اعلام کرد ارز را برمبنای دلار ۴۲۰۰ تومانی قیمتگذاری میکند و همه تقاضاهای ارزی را با همین نرخ تامین خواهد کرد، بسیاری از کارشناسان، فعالان اقتصادی و اصحاب رسانه فریاد وامصیبتا سر دادند و دولت را از انجام این کار برحذر داشتند، اما دولت این طرح را، که از بد روزگار به نام اسحاق جهانگیری تمام شد، اجرایی کرد و در ادامه گام به گام از مواضع خود عقبنشینی کرد. آنقدر فسادزایی بسته اول ارزی بالا بود که حتی منتشر نکردن اسامی دریافتکنندگان ارز نیز نتوانست از آشکار شدن فساد و رانت آن ممانعت کند، اما عاقبت با بسته جدید ارزی دولت، تا حد زیادی راه بر این رانت و فساد بسته شد تا دولتمردان بتوانند با خیال راحت از دستاورد خود تعریف و تمجید کنند. البته با بسته جدید ارزی بخشی از فعالان اقتصادی راستین کشور که با ارز دولتی مواد اولیه وارد کردهاند، حالا مکلف به پرداخت مابهالتفاوت نرخ ارز دولتی و آزاد شدهاند و در چنان تنگنایی قرار گرفتهاند که شاید تنها راهشان خانهنشینی و ترک کار باشد. ازسوی دیگر، بازار هم که از اول قیمتگذاری خود را بر مبنای ارز آزاد قرار داد و با رشد قیمتها مواجه شد حالا با کمبود کالا روبهرو شده که بخشی به واسطه توقف تولید و واردات است و بخشی دیگر به دلیل احتکار.
البته به نظر میرسد اینها همه در درجه چندم اهمیت قرار بگیرند و فعلا آنچه اهمیت دارد این است که با بسته جدید ارزی، جلوی بسیاری از سوءاستفادههای اقتصادی گرفته شده و دولتمردان بدون اینکه حتی یک بار از خطاهای فاحش خود در حوزه ارز عذرخواهی کنند، میتوانند به این بسته جدید ببالند. در این میان، وزیر صنعت، معدن و تجارت، به خوبی تلاش کرده وضعیت بد دیروز و اتفاقات خوب امروز را از زبان آمار به گوش جامعه برساند که سزاوار قدردانی است. اما مقام عالی وزارت درجریان باشد که مردم انتظار دارند متولی اصلی تجارت خارجی کشور، گامی هم برای شفاف شدن صادرات و واردات بردارد و بیپرده از تخلفاتی بگوید که در این حوزه انجام شده است.
۳ سال کوتاهی وزارت راه در مقابل احتکار مسکن وزارت راه و شهرسازی به مسئولیت قانونی خود در مقابله با احتکار مسکن عمل نمیکند. به گزارش «الف»، این روزها در حالی اخبار متعددی از مقابله با احتکار کالاهای مختلف در رسانهها منتشر میشود که در غیاب اجرای قانون مالیات بر خانههای خالی، سالهاست احتکار مسکن ادامه دارد و وزارت راه و شهرسازی هیچ برخوردی با آن انجام نمیدهد. هفته قبل، خبری منتشر شد که در بازرسیهای اداره کل تعزیرات حکومتی قم، انباری حاوی بیش از شانزده و نیم میلیارد تومان شمش آلومینیوم کشفشده است. همان روز علیرضا محمدی، دادستان عمومی و انقلاب شهرکرد در گفتگو با یکی از خبرگزاریها از کشف هزار تن برنج احتکار شده در شهرکرد خبر داد. یک روز بعد یک خبرگزاری دیگر گزارش داد که با بازرسیهای گشت مشترک اداره کل صنعت، معدن و تجارت و تعزیرات حکومتی استان آذربایجان شرقی، در یکی از انبارهای حاشیه تبریز، هزار و ۵۰۰ تن انواع حبوبات کشف شد. فردای این اتفاق خبری در رسانهها مبنی بر کشف ۸۴ کانتینر کاغذ چاپ و تحریر احتکار شده در بندرعباس منتشر شد... این روزها در حالی اخبار متعددی از کشف و مقابله با احتکار کالاهای مختلف در رسانهها منتشر میشود که سالهاست مسکن که کالای اساسی و مورد نیاز مردم و بدون جانشین است، بهصورت گسترده احتکار میشود و هیچگونه برخوردی با آن انجام نمیشود. شاهد این قضیه، افزایش چشمگیر تعداد خانههای خالی در سالهای اخیر است. بررسی سرشماری نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ توسط مرکز آمار نشان میدهد تعداد واحدهای مسکونی خالی کشور ۲/۵۸ میلیون است. این در حالی است که تعداد این واحدها در سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۰، ۱/۶ میلیون بوده است؛ یعنی تعداد خانههای خالی کشور تنها در یک بازه زمانی ۵ ساله نزدیک ۶۰ درصد افزایش یافته است. موضوع وقتی قابلتأملتر است که بدانیم بیش از ۵۷ درصد از واحدهای مسکونی خالی از سکنه در ۷ استان تهران، اصفهان، خراسان رضوی، فارس، آذربایجان شرقی و البرز و خوزستان توزیع شدهاند که مراکز این استانها به لحاظ شرایط قیمتی در سطح بالاتری نسبت به شهرهای دیگر قرار دارند.
این نحوۀ توزیع نشان میدهد تعداد زیادی از این واحدها به لحاظ قیمتی در شرایطی قرار دارند که انگیزه کافی برای احتکار آنها وجود دارد. در تهران حدود ۵۰۰ هزار خانه خالی وجود دارد که عرضه این واحدها تأثیر بسیاری در کاهش قیمت مسکن و کنترل بازار اجاره میتوانست داشته باشد. بر اساس آمار اعلامشده توسط بانک مرکزی، میانگین قیمت یک مترمربع مسکن در شهر تهران در تیرماه ۹۷ نسبت به تیرماه ۹۶ با بیش از ۵۴ درصد افزایش، به ۷ میلیون تومان رسیده است که این افزایش قیمت در سالهای اخیر بیسابقه بوده است.
بیتفاوتی نسبت به احتکار مسکن در حالی رخ میدهد که اخذ مالیات از خانههای خالی بهعنوان راهکاری برای مقابله با احتکار مسکن در تیرماه ۹۴ ذیل قانون اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است.
بر اساس ماده ۵۴ مکرر این قانون، واحدهای مسکونی واقع در شهرهای با جمعیت بیش از ۱۰۰ هزار نفر که به استناد سامانه ملی املاک و اسکان کشور بهعنوان واحد خالی شناسایی شوند، از سال دوم به بعد مشمول این مالیات خواهند شد. لازمه اجرای این ماده از قانون اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم، ایجاد سامانه ملی املاک است. بر همین اساس مجلس طی تبصره ۷ ماده ۱۶۹ مکرر همین قانون، وزارت راه و شهرسازی را موظف کرد حداکثر تا بهمن ۹۴ «سامانه ملی املاک و اسکان کشور» را ایجاد کند.
با گذشت نزدیک به سه سال از پایان فرصت وزارت راه و شهرسازی برای ایجاد این سامانه و تحمیل خسارتهای مالی به مردم و دولت، تاکنون هیچ اتفاق خاصی در این زمینه رخ نداده است و هرچند ماه یکبار مسئولین این وزارتخانه خبر از تکمیل آن در آیندهای نامعلوم میدهند. مجلس نیز در برابر این بیاعتنایی به قانون مصوب هیچ واکنشی نشان نداده است.
اخیراً هم وزیر راه و شهرسازی بدون پاسخگویی نسبت به عدم ایجاد سامانه املاک در این سالها، پیشنهاد داده است شناسایی خانههای خالی و اخذ مالیات بر آنها را شهرداریها انجام دهند. آخوندی این پیشنهاد را در قالب نامهای به اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور، مطرح کرده و تصویب فوری در هیئت دولت و ارسال آن به مجلس در قالب لایحه دوفوریتی را درخواست کرده است.
بههرحال وزارت راه و شهرسازی در قبال وضعیت فعلی احتکار گسترده مسکن باید پاسخگو باشد و لازم است هرچه سریعتر به تکلیف قانونی خود عمل کند و سامانه ملی املاک و اسکان کشور را راهاندازی کرده و زمینه اخذ مالیات بر خانههای خالی را اجرایی نماید.
دیدگاه تان را بنویسید