لاریجانی: مجلس نهم در مقطع حساس انقلاب طلوع و غروب کرد
رئیس مجلس با بیان اینکه در ارزیابی کلی، انقلاب حرکتی تکاملی داشته، گفت: مجلس نهم نیز یکی از ارکان نظم بخشی به این تکامل بود.
وی اضافه کرد: تغییر دولت، مذاکرات هستهای، بحرانهای منطقهای در کشورهای همچون یمن، عراق، بحرین و سوریه و همچنین مشکلات اقتصادی داخلی در دوره نهم مجلس شورای اسلامی ظهور داشت.
رئیس قوه مقننه در مجلس نهم، با بیان اینکه در ارزیابی کلی، انقلاب حرکتی تکاملی داشته و مجلس نهم نیز یکی از ارکان نظم بخشی به این تکامل بود، افزود: میتوان با سعدی شاعر بلند مقدار همصدا شد؛ «مجلس تمام گشت و به آخر رسید عمر، ما همچنان در اول وصف تو ماندهایم»، لذا دل مشغولی همه ما نمایندگان در وصف انقلاب و آینده همچنان باقی است و باید با نفسی تازه در این راه مجاهدت کنیم.
نماینده مردم قم در مجلس نهم، با اشاره به تاریخچه مجلس بیان کرد: از آغاز مشروطه تا به امروز 33 دوره وجود داشت که 24 دوره آن مربوط به قبل از انقلاب و 9 دوره آن مربوط به بعد از انقلاب بود که البته در ادوار قبل از انقلاب دورههایی مجلس ملی و دلسوز داشتیم که ادوار صدر مشروطه از اول تا ششم و سیزدهم تا هفدهم یعنی حد فاصل سالهای 1320 تا 1332 که با کودتای آمریکایی- انگلیسی دولت ملی سرنگون شد اما علی الاغلب مجلس در دوره سلطه دیکتاتوری رضاشاه و محمدرضا شاه شکل و ظاهر پارلمان برای حکومت دیکتاتوری سامان داده شد و رابطهای با مردم و حقوق آنها به جز در مواقعی که به نفع آنها بود وجود نداشت.
لاریجانی تصریح کرد: اگرچه در همه این ادوار برخی قوانین مناسب نیز تصویب شد اما در چند زمینه اساسی نقایص جدی وجود داشت که اولین آن عدم توجه به دین مبین اسلام بود که در آن بسیاری موارد با احکام مخالفت میشد، همچنین عدم توجه به منافع ملی و عزت ملی و وادادگی در برابر بیگانگان وجود داشت که نمونه آن تصویب قانون کاپیتولاسیون بود.
وی بیان کرد: عدم ارتباط با مردم و خواست آنها و نیز برگزاری انتخابات دروغین و بدون اتکاء به رأی ملت صورت میگرفت به گونهای که مرحوم شهید مدرس (ره) در تهران گفت حداقل خودم که یک رأی به خودم داده بودم.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه پس از انقلاب شرایط مجلس متفاوت شد، افزود: امام از بررسی تاریخ گذشته ایران در خصوص مجالس، تکیه جدی را بر مجلس گذاشت و آن را در بالاترین مقام قرار داد و فرمود من تکرار میکنم مجلس بالاترین مقام در کشور است و اگر مجلس رأی داد و شورای نگهبان هم آن را تائید کرد هیچکس حق ندارد راجع به آن بگوید البته رأی خودش را بگوید اما اگر بخواهد فساد کند و به مردم بگوید شورای نگهبان کذا و مجلس کذا، مفسد است و باید به عنوان مفسد فیالارض تحت تعقیب باشد چرا که این مجلس ماحصل خون جمعیتی است که وفادار به اسلام بوده و عصاره مردم است و فراهم آمدن آن از الله اکبرهای مردم است.
لاریجانی با بیان اینکه امام این سخنان را در مقابل رئیس جمهور وقت بنی صدر که مرتبا علیه مجلس موضع میگرفت، بیان فرمودند، تصریح کرد: امام (ره) قوه مجریه گستاخ نسبت به قانون را تحقیر مینمود تا مجلس برای همیشه در رأس تصمیمگیری کشور قرار داشته باشد و اشتباهات گذشته تاریخ تکرار نشود.
وی تصریح کرد: ثانیا قانون نزد رهبر انقلاب در حکم ناموس نظام بود که هیچ بدیلی برای استواری نظام ندانست، لذا امام تخطی از قانون و تخریب مجلس را در حد مفسد فی الارض معرفی میکردند.
نماینده مردم قم در مجلس نهم با اشاره به بخشی از سخنان رهبر معظم انقلاب در تاریخ هفتم خرداد 82، بیان کرد: «رهبر انقلاب میفرمایند؛ قانون آمده تا جای صدای کلفت را بگیرد، قانون جلوی هرکسی که با صدای کلفت در هر موضعی قرار میگیرد ایستاده است. خیال نکنید استبداد و دیکتاتوری و صدای کلفت و افزون طلبی مخصوص افرادی است که در رأس نظام هستند بلکه این موضوع در بدنه نظام نیز دیده میشود که در همه جای آن بد است. خوی پادشاهی و استبدادی در همه جا بد است، در همه جا زشت است، قانون آمده جلوی این مسائل را بگیرد بنابراین باید بر طبق قانون و در چارچوب آن عمل کرده و حرف زد.»
رئیس قوه مقننه با اشاره به فرمایشات امام (ره) بیان کرد: امام فرمودهاند «کسانی که با قانون مخالفند با اسلام مخالفت میکنند، کسانی که با مصوبات مجلس بعد از تائید شورای نگهبان مخالفت می کنند دانسته و نادانسته با اسلام مخالفت میکنند. قانون برای نفع ملت و جامعه است و برای نفع بخشی از اشخاص و گروهها نیست، قانون به همه جامعه توجه ویژه کرده است، قانون برای تهذیب تمام جامعه است، البته دزدها و دیکتاتورها از قانون بدشان میآید.»
لاریجانی با بیان اینکه این نگاه رهبری انقلاب نشان میدهد قانون در نظام جمهوری اسلامی با هیچ چیز قابل جایگزین نیست، افزود: مطابق قانون اساسی فقط مجلس واضع قانون است، ثالثا برخلاف دورههای قبل از انقلاب که مجالس ظاهر دولتهای دیکتاتور را بزک میکردند و به قول حکیمی بدترین ظلم، ظلم قانونی است. در مجالس پس از انقلاب نمایندگان در همه مسایل مهم کشور وقت گذاشته، مداخله کرده و تصمیم گرفتهاند.
وی با اشاره به نمونههایی از تصمیمات نمایندگان در موضوع مهم کشوری بیان کرد: در عزل رئیس جمهور، در برنامههای پنجساله توسعه، در بحث هستهای و نظایر آنها نمایندگان پس از انقلاب ورود مناسبی داشته و وقت گذاشتهاند.
رئیس مجلس با تاکید براینکه نمایندگان پس از انقلاب از متن و جنس مردم بودهاند و کار آنها از پرمشغلهترین شغلهای کشور است، گفت: نمایندگان باید پاسخگوی مردم در حوزههای انتخابیه خود باشند، آن هم با تنوع زیاد و ابزار کار ناکافی به طوری که یک بخشدار امکانات بیشتری از نمایندگان در اختیار دارد.
لاریجانی افزود: با تمام این کاستیها نمایندگان باید صرفا براساس تواناییهای خود و صرف وقت زیاد در کنار وظایف ملی قانونگذاری به نیازهای متعدد مردم در حوزه انتخابیه خود برسند.
وی بیان کرد: مجالس پس از انقلاب برخلاف وضع ذلتبار پارلمانهای قبل از انقلاب در مقابل گردنکشی استکبار و بیگانگان خود را سپر ملت نموده و از آرمانهای انقلاب دفاع کردند. این دفاع چه در ماجرای دفاع مقدس و چه در ماجراجوییهای غرب و مرتجعان در منطقه و چه در مسئله دست اندازیهای آمریکا در موضوع هستهای دیده شده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: در واقع نمایندگان در اکثر مسائل مهم در سطح بین المللی و منطقهای از حقوق ملت یا امنیت اسلامی دفاع کردند، مجالس پس از انقلاب با مصوبهها و بیانیهها در مقابل آمریکا و صهیونیست ایستادگی کردند.
لاریجانی با اشاره به مصوبه مجلس درباره التزام دولت به پیگیری درباره دستاندازی آمریکاییها به اموال مردم ایران افزود: این مصوبه بر اقدام دولت در مقابله به مثل با تعارضات قانونی آمریکا در دست اندازی به حقوق ایران مربوط میشود که در نوع خود اقدامی ارزشمند و انقلابی است لذا ملاحظه میفرمایید نگاه به جایگاه مجلس و نمایندگان و ارتباط مردمی نمایندگان پس از انقلاب از یک تحول جدی برخوردار گردیده است.
وی تصریح کرد: مجموعاً 697 طرح و لایحه در مجلس نهم مطرح شد که 69 درصد آن طرح و 31 درصد لایحه بوده است.
وی افزود: 20 درصد از کل طرحها و لوایح به صورت فوریتی ارائه شده که قدری از نظر اتقان در قانونگذاری تعداد آن زیاد است.
رئیس مجلس شورای اسلامی با تاکید براینکه از طرحهای ارائه شده حدود 18 درصد و از لوایح ارائه شده حدود 47 درصد به قانون تبدیل شد، بیان کرد: این امر نشان میدهد مجلس در مصوبات خود بیشتر روی لوایح ارسالی دولت تاکید داشته است.
لاریجانی افزود: از نظر تنوع موضوعی 32 درصد از مصوبات مربوط به موافقتنامهها و قوانین بینالمللی در امور اقتصادی، فرهنگی و قضایی، 30 درصد از قوانین مربوط به امور اقتصادی در زمینه تولید کشاورزی، صنعت و مالیات، 11 درصد قوانین مربوط به امور اجتماعی، کمک به هلالاحمر، کمیته امداد، بهزیستی و سازمانهای حمایتی است.
وی تصریح کرد: 6.5 درصد از قوانین مربوط به امور قضایی، 5 درصد مربوط به امور آموزشی و فرهنگی، 2.5 درصد مربوط به انتخابات و امور سیاسی کشور و 2 درصد مربوط به امور دفاعی و امنیتی و بقیه موارد در امور مدیریتی عمومی و شهرداریها و شوراها و... بوده که این امر نشان میدهد ثقل کار مجلس بر امور اقتصادی و در مرحله بعد امور اجتماعی بوده است.
رئیس قوه مقننه اظهار کرد: قانون نظام صنفی کشور، قانون اصلاح قانون دریایی ایران، قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، قانون نحوه محاسبه و اعمال تسعیر داراییها و بدهیهای ارزی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، قانون سازمان استاندارد، قوانین بودجه، قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور، قانون مواد دائمی برنامه که اخیراً تصویب شد و قانون اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم، قانون اصلاح موادی از قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، قانون حمایت از صنعت برق کشور، قانون اساسنامه شرکت نفت و اساسنامه شرکت بورس، نمونههایی از قوانین مصوب مجلس در حوزه اقتصادی و تولیدی کشور است که در مجلس نهم مصوب شد.
لاریجانی افزود: قانون حمایت خانواده، قانون مجازات اسلامی، قانون تنظیم جمعیت و خانواده، قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بیسرپرست و بدسرپرست، قانون آیین دادرسی کیفری، قانون آیین دادرسی جرایم نیروهای مسلح، قانون اصلاح موادی از قانون تشکیل سازمان بازرسی کل کشور، قانون شورای حل اختلاف، قانون نحوه محکومیت های مالی، قانون اصلاح قانون آییننامه دادرسی کیفری و قانون جرم سیاسی نمونههایی از قوانین مصوب مجلس نهم در حوزه امور اجتماعی و قضایی کشور است که بعضی از آنها قوانین مادر محسوب میشوند.
وی بیان کرد: یکی از کارهای مهم که در مجلس نهم انجام شد در مورد 3 اصل قانون اساسی از جمله اصل هشتم که مربوط به امر به معروف و نهی از منکر و اصل 25 که مربوط به محکومیت استراق سمع و اصل 168 که مربوط به جرایم سیاسی است، قوانین مناسب و لازم برای تحقق این اصول وجود نداشت، در مجلس نهم قوانین مربوط به این 3 اصل تصویب شد و در واقع گامی در اجرای این اصول قانون اساسی برداشته شد.
رئیس مجلس شورای اسلامی یادآور شد: قانون مدارس غیرانتفاعی و قانون سنجش و پذیرش دانشجو در دورههای تحصیلات تکمیلی از نمونههای قانونگذاری در حوزه آموزش میباشد.
لاریجانی خاطرنشان کرد: از اقداماتی که در مجلس نهم به نتیجه رسید، تنقیح قوانین در برخی حوزهها بود که باید این امر در سایر حوزهها ادامه یابد.
وی از نسخ برخی قوانین ورزش و اصلاح و دائمی کردن برخی دیگر، نسخ برخی قوانین در حوزه مالیات، طرح اعلام نسخ برخی قوانین از ابتدای قانونگذاری تا 1309/12/30 و طرح نسخ برخی قوانین و مصوبات مجلس از 1310 تا 1328 به عنوان برخی اقدامات دیگر مجلس نهم یاد کرد و افزود: طرح نسخ برخی قوانین و مصوبات مجلس از اول فروردین 1329 تا 1336/7/30 دیگر اقدام مجلس نهم بود.
رئیس مجلس درباره بعد نظارتی مجلس نهم و افزایش سهم آن در عملکرد بیان داشت: کمیسیون اصل نود 6 گزارش ارائه کرد، گزارش عدم رعایت موارد قانونی توسط رئیسجمهور، گزارش ایرادات وارده بر طرز کار دولت و تصمیمگیری در شورایعالی حفاظت محیط زیست، گزارش وضعیت خودروهای وارداتی، ارزیابی عملکرد دولت در حمایت از حقوق اتباع ایرانی، چگونگی اجرای مرحله اول قانون هدفمندسازی یارانهها و گزارشی از عملکرد وزارت ورزش و جوانان از جمله این موارد است.
نماینده مردم قم در مجلس نهم با اشاره به ارائه 6 گزارش تحقیق و تفحص در مجلس نهم تصریح کرد: گزارش تحقیق و تفحص در زمینه خودروسازی و سازمان تأمین اجتماعی از جمله اینها بود و نیز 17 گزارش نظارتی موضوع ماده 49 آئیننامه از سوی کمیسیونهای تخصصی تهیه و در صحن قرائت شد.
رئیس مجلس شورای اسلامی بیان کرد: 6 مورد گزارش نظارتی موضوع ماده 206 آئیننامه از سوی کمیسیونهای تخصصی تهیه و ارائه شد، علاوه بر جلسات کمیسیونها با مسئولان اجرایی 27 مورد در صحن علنی از مسئولان در جهت نظارت بر امور اجرایی دعوت به عمل آمد و 29 جلسه غیرعلنی برای بررسی مشکلات و معضلات پراهمیت کشور برگزار شد.
لاریجانی افزود: دیوان محاسبات با سیاست پیشگیرانه و تشکیل کمیته تعامل دیوان محاسبات و دستگاههای اجرایی توفیقات خوبی در تقلیل تخلفات مالی داشته است علاوه بر این 40 دوره آموزشی برای مدیران مالی دستگاهها به اجرا درآمد؛ دیوان محاسبات علاوه بر اینکه در تفریق بودجه گزارشهای حسابرسی در حوزههای با اهمیت اقتصادی ارائه کرد که بسیار قابل تقدیر است نظیر بررسی عملکرد صندوق توسعه ملی و صندوق ذخیره ارزی، گزارش بدهی دولت به بانک مرکزی و معوقات بانکی، گزارش در نحوه خصوصیسازی و دلایل عدم واگذاری بنگاهها، گزارش در زمینه هدفمندسازی یارانهها در مقاطع ماهانه و سالانه، گزارش از حضور درآمدهای گمرکی و پیگیری معوقات، گزارش از دلایل تعطیلی واحدهای صنعتی، گزارش از رسیدگی به واگذاریها و بخش خصوصی و دلایل تغییرکاربری اراضی بخش کشاورزی.
وی تصریح کرد: در 4 سال مجلس نهم، دیوان محاسبات 10 هزار و 961 گزارش حسابرسی ارائه کرد که بر اساس آن 4 هزار و 405 مورد به دادسرای دیوان محاسبات ارجاع شد و برای 2 هزار و 110 مورد دادخواست صادر و مجازات اداری متناسب با تخلفات اعمال شد.
لاریجانی افزود: میزان واریزی به حساب خزانه ناشی از اجرای آرای دیوان محاسبات حدود 13 هزار میلیارد تومان بوده است؛ کاهش زمان رسیدگی به پروندهها در دیوان محاسبات از متوسط 1.5 سال به 4 ماه از اقدامات پسندیده این دوره مجلس است.
رئیس مجلس شورای اسلامی درباره عملکرد مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی گفت: از رشد 30 درصدی برخوردار بوده است، به طوری که گزارشها نشان میدهد گزارشهای مطالعات کارشناسی از 870 مورد در مجلس هشتم به 1267 مورد در مجلس نهم رسید و ارائه گزارشهای مورد درخواست نمایندگان از 1846 مورد در مجلس هشتم به 2712 مورد در مجلس نهم افزایش یافت.
لاریجانی به افزایش شرکت اعضای مرکز پژوهشها در جلسات کمیسیونها و همایشها و 3 هزار و 600 مورد در مجلس هشتم به 6 هزار و 400 مورد در مجلس نهم اشاره کرد و آن را نشاندهنده تحرک خوب علمی در مرکز پژوهشها خواند و اظهار داشت: در مرکز پژوهشها به علت اهمیت اقتصاد مقاومتی دبیرخانهای نیز تاسیس کردید تا از تمام بخشهای مختلف جهت کمک به نمایندگان بهره گیرد و 6 گزارش تعریف گردید.
وی گفت: تألیف کتاب آخرین وضعیت اقتصادی کشور یک شروع خوب برای ارزیابی سالانه وضعیت کشور است که در مجلس نهم آغاز شد و امیدوارم ادامه یابد.
نماینده مردم قم در مجلس نهم اظهار کرد: گزارش در مورد وضعیت بانکها و مشکلات فعلی بانکها در مرکز پژوهشها تهیه شد که برای اصلاح کار بانکها پایه مطلوبی است؛ پیشنویس اصلاح قانون بودجهریزی از اقدامات دیگر مرکز پژوهشهاست که تحلیلی نیز در این باره دیوان محاسبات انجام داده است که در مجموع پایه خوبی برای مجلس دهم خواهد بود.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: تحلیل جالبی در مورد مدل خدماترسانی در روستاها با توجه به تجربه سایر کشورها در مرکز پژوهشها صورت گرفته است که میتواند جزو اولویتهای کاری کشور باشد تا چرخه اقتصادی روستاها به تعادل درآید.
وی خاطرنشان کرد: احیا و مدیریت تالابهای کشور از دیگر تحقیقات ارزشمند مرکز پژوهشهای مجلس در این مورد است.
رئیس مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود به ارزیابی از منظر کلی دیگر از عملکرد مجلس نهم پرداخت و گفت: مجلس نهم بر راه و رسم رهبری معظم تعهد داشت و آن را عامل رستگاری در حکمرانی میدانست.
لاریجانی تصریح کرد: مجلس نهم در مقابل استکبار و بیگانگان ستمکار موضعی قاطع داشت و این ویژگی را جوهره انقلاب میپنداشت لذا حمایت مجلس از مواضع رهبر انقلاب در مقابل گستاخیهای دشمن به دلیل روحیه انقلابی نمایندگان و سوابق درخشان آنان در ایثارگری و فهم درست آنان از شرایط انقلاب بوده است.
دیدگاه تان را بنویسید