احتمال وقوع جنگ بین ایران و آمریکا چقدر؟
حسن بهشتیپور گفت: جنگی در منطقه روی نخواهد داد. اقدامهای آمریکا بیشتر به منظور ارعاب و ترساندن ایرانیها صورت گرفته و به طور قطع میتوان گفت، احتمال جنگ بین جمهوری اسلامی با ایالات متحده زیر ۵ درصد است.
اعتماد: نزدیک به ۲ هفته دیگر جو بایدن دوران ۴ ساله حضورش در کاخ سفید را شروع خواهد کرد. اما دونالد ترامپ رئیس جمهور کنونی آمریکا همچنان در تلاش است تا مناسبات خاورمیانه را تا آخرین روز ریاست جمهوری خود تغییر دهد و کار را برای دولت تازه دشوار کند. بر همین اساس تحلیلگران تحرکهای چند وقت اخیر در خاورمیانه را تلاشی برای مخالفان احتمالی هر نوع تعامل بین ایران و آمریکا میدانند.
حسن بهشتیپور، کارشناس مسائل خاورمیانه، در گفتگو با اعتمادآنلاین در اینباره اظهار داشت: فضاسازیهای چند روز اخیر در خاورمیانه نشانگر این است که عربستان و اسرائیل خواستار درگیری ایران و آمریکا هستند. با این حال باید تاکید کرد که جنگی در منطقه روی نخواهد داد. اقدامهای آمریکا بیشتر به منظور ارعاب و ترساندن ایرانیها صورت گرفته و به طور قطع میتوان گفت، احتمال جنگ بین جمهوری اسلامی با ایالات متحده زیر ۵ درصد است.
این استاد دانشگاه در ادامه گفت: به هر حال باید در نظر داشت، دونالد ترامپ در دو هفته پایانی دولتش مشکلات زیادی دارد. او از یک طرف با جمهوریخواهان به اختلاف سلیقههای جدی رسیده و از طرف دیگری آمریکاییها همچنان به عنوان آسیبپذیرترین مردم دنیا در مقابل شیوع ویروس کرونا مطرح هستند. دولت آمریکا به دلیل این مسایل و البته هزینههای گزافی جنگی که میتواند به جنگی منطقهای تبدیل شود، حتما کشورش را وارد فضای رویارویی نظامی با ایران نمیکند.
او همچنین درباره تغییر سیاستهای آمریکا توسط جو بایدن تصریح کرد: نگاه جو بایدن درباره رابطه آمریکا با نظام بینالملل با ترامپ تفاوتی آشکار دارد. آمریکا از سال ۲۰۱۶ تا بهامروز چالشهایی جدی با کشورهای اروپایی داشت و رویکرد تنازعی در قبال چین هم، که یکی از قدرتهای اقتصادی جهان به شمار میرود، یک درگیر تمام عیار اقتصادی را به بار آورد. بهطور حتم بایدن میآید تا گرههای دیپلماسی کشورش را یکی پس از دیگری باز کند.
وی درباره مواجهه آمریکا در دوران رسایت جمهوری جو بایدن با ایران گفت: رئیسجمهور آتی ایالات متحده بهطور آشکاری خواستار تغییر فضای این کشور با ایران است؛ بنابراین احتمالا در گام اول برخی از تحریمها برداشته خواهد شد یا به حالت تعلیق درخواهد آمد تا به ایران و دنیا این پیام را بدهد که برای ترمیم فضای کدر کنونی در حال تلاش است. همچنین این مساله را باید در نظر داشت که آمریکا به اهدافش در تحریم ایران نرسید، چرا که منظور آنها از تحریم چیزی جز فروپاشی از درون ایران نبود که هیچ وقت اتفاق نخواهد افتاد.
حسن بهشتیپور در پایان گفت: در چنین شرایطی دستگاه دیپلماسی ایران هم باید خودش را آماده ایجاد تعامل با دنیا و نظام بینالملل نشان دهد.
دیدگاه تان را بنویسید