اعمال «لیلةالرغائب»
پیامبر اکرم (ص) در نخستین شب جمعۀ ماه رجب ما را به انجام عملی توصیه کردند که ثوابش در قالب چهرهای نیکو و درخشان، مونس شب اول قبر انسان خواهد بود.
باشگاه خبرنگاران: نخستین شب جمعۀ ماه رجب «لیلة الرغائب» نام دارد که برای آن اعمالی از سوی اهل بیت (ع) ذکر شده است. از پیامبر اکرم (ص) روایت شده که از اولین شب جمعۀ ماه رجب غافل نشوید، زیرا شبی است که ملائک آن را «لیلةالرغائب» مینامند. این نامگذاری بدین جهت است: هنگامی که یک سوم از شب گذشت، هیچ فرشتهای در آسمانها و زمین نمیماند مگر اینکه در کعبه و اطراف آن جمع میشوند، آنگاه خداوند به طور غیر منتظرهای بر آنان وارد شده و میفرماید:ای فرشتگانم! هر چه میخواهید از من درخواست کنید، آنان عرضه میدارند حاجت ما این است که از روزهداران ماه رجب درگذرید، خداوند میفرماید این کار را انجام دادم. (کتاب المراقبات، آیتالله میزا جواد ملکی تبریزی، ص. ۱۱۱)
در اعمال این شب نمازى وارد شده که پیامبر اکرم (ص) در اهمیت چنین فرمود:
هرکه آن را به جای آورد هنگام شب اول قبرش حق تعالى ثواب آن را به نیکوترین صورت و با روى گشاده و درخشان و زبانى گویا به سوی او میفرستد، پس به او میگوید: اى حبیب من تو را بشارت باد که از هر شدت و سختى نجات یافتى، بنده میگوید تو کیستى؟ به خدا سوگند من چهرهاى زیباتر از چهره تو ندیدم، و سخنى شیرینتر از سخن تو نشنیدم و بویى بهتر از بوی تو نبوییدم! پاسخ میدهد: من ثواب آن نمازم که در فلان شب، از فلان ماه، از فلان سال به جاى آوردی، امشب نزد تو آمدم تا حقّت را ادا کنم، و مونس تنهایى تو باشم، و هراس را از تو برگیرم و هنگامی که در صور دمیده شود، در عرصه قیامت سایهاى بر سرت خواهم افکند، پس خوشحال باش که خیر هرگز از تو جدا نخواهد شد.
کیفیت این نماز چنین است: اولین پنجشنبه ماه رجب را روزه میدارى، چون شب جمعه داخل شود، ما بین نماز مغرب و عشا، دوازده رکعت نماز بجا مىآورى، هر دو رکعت با یک سلام به این ترتیب که در هر رکعت یک مرتبه سوره «حمد» و سه مرتبه «سوره قدر» و دوازده مرتبه «سوره توحید» میخوانى و هنگامى که از نماز فارغ شدى، هفتاد مرتبه مىگویى:
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ النَّبِیِّ الْأُمِّیِّ وَ عَلَى آلِهِ [وَ آلِ مُحَمَّدٍ]سپس به سجده میروى و هفتاد مرتبه میگویى:
سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلائِکَةِ وَ الرُّوحِ
پاک و منزّه است پروردگار فرشتگان و روح
آنگاه سر از سجده بر میدارى و هفتاد مرتبه مىگویى:
رَبِّ اغْفِرْ وَ ارْحَمْ وَ تَجَاوَزْ عَمَّا تَعْلَمُ إِنَّکَ أَنْتَ الْعَلِیُّ الْأَعْظَمُ
پروردگارا! مرا بیامرز و بر من مهر ورز و از آنچه از من میدانى بگذر، تو خداى برتر و بزرگترى.
دوباره به سجده مىروى و هفتاد مرتبه مىگویى:
سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلائِکَةِ وَ الرُّوحِ
سپس حاجت خود را میطلبى که انشاءالله برآورده خواهد شد.
رسول خدا (ص) میفرماید: قسم به کسی که جانم در دست اوست، هیچ بنده یا کنیزی از بندگان و کنیزان خدا این نماز را بجا نمیآورند، مگر اینکه خداوند گناهان او را میبخشد، گرچه گناهان او مثل کف دریا و به عدد شنها و برگهای درختان باشد و روز قیامت هفتصد نفر از خویشان خود را که همگی سزاوار آتش باشند، شفاعت میکند. (کتاب المراقبات، آیت الله میزا جواد ملکی تبریزی، ص. ۱۱۲)
دیدگاه تان را بنویسید