سرویس سیاسی فردا؛ مذاکرات هستهای در وین با پیچیدگیهای فراوانی روبروست. موضوع تمدید یا عدم تمدید مذاکرات هستهای از جمله مباحثی است که با توجه به پیچیدگی مذاکرات و گستردگی مباحث و عدم شکل گیری وحدت نظر میان طرفهای غربی مطرح شده است اما همچنان طرفهای درگیر در مذاکرات بر پایان این دور ازمذاکرات تا زمان تعیین شده تاکید میکنند.
در همین رابطه، «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که در وین به سر میبرد: گفت تمدید بلند مدت مذاکرات در دستور کار نیست.
وی در مقابل هتل محل مذاکرات همچنین گفت: تمام طرفها دارای اراده سیاسی هستند.
این مقام ارشد اتحادیه اروپا افزود: وزرا در روزهای آتی به محض اینکه کار بر روی متن به جلو رفت باز خواهند گشت.
محمد جواد ظریف پیش از سفر به وین دو موضوع مهم که میتواند در مذاکرات هم راهگشا باشد هم مذاکرات را به بنبست بکشاند، تاکید کرد. اولین موضوع زیادهخواهی طرف غربی و همچنین موضوع بعدی پایبندی طرفین به تفاهم لوزان است. اما به نظر میرسد برخی از طرفهای درگیر در این مذاکرات بیشتر از اینکه نقش خود را ایفا کنند به نماینده دیگر حکومتها که منافع خود را در مذاکرات میبینند تبدیل شدهاند.
«لوران فابیوس» وزیر خارجه فرانسه یکی از طرفین این مذاکرات است که بیشتر نقش نماینده آلسعود و رژیم صهیونیستی را در این مذاکرات ایفا میکند. فرانسویها در مذاکرات موضع سختتری از آمریکا اتخاذ کردهاند.
بی بی سی در این زمینه گزارش داد، فابیوس با حضور در محل مذاکرات، سه شرط اصلی توافق را اعلام کرد: محدودیتهای غنی سازی باید بیش از 10 تا 15 سال باشد. آژانس باید حق بازدید از اماکن نظامی و غیرنظامی را داشته باشد. تحریمها باید بهگونهای باشد که در صورت تخلف ایران، به صورت خودکار برگردد.
العربیه نیز در همین زمینه تاکید کرد با پیششرطهای جدید فرانسه، دستیابی به توافق هستهای در مهلت تعیین شده، بعید است.
بی بی سی همچنان مطرح کرد با وجود آن که مهلت توافق جامع هستهای با ایران روز سهشنبه ۳۰ ژوئن، ۹ تیرماه به پایان میرسد اما دو طرف از احتمال تمدید چند روزه مذاکرات خبر دادهاند.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم غاصب صهیونیستی نیز موضوع عدم عجله در مذاکرات را به پیش کشیده است و بازهم با تاکید بر عدم دستیابی به آنچه وی توافق بد می خواند، خواستار تجدید نظر سران کشورهای 1+5 در مذاکره با و توافق احتمالی با ایران شده است. به نظر کارشناسان نتانیاهو میداند بعد از توافق نوبت اوست و اوباما به سراغ او و حل قضیه فلسطین خواهد امد لذا تطویل مذاکرات گزینه مطلوب آنهاست.
گزینه نظامی روی میز رسانههای آمریکایی!
جالب اینجاست که برخی از رسانههای آمریکایی نیز ارعاب را در کنار راهبرد فشار و مذاکره کاخ سفید علیه کشورمان در پیش گرفته اند و به کمک رسانههای ضد انقلاب بر روی گزینه نظامی غیر اتمی علیه کشورمان تاکید می کنند. در همین زمینه نشریه آمریکایی پولتیکو در گزارشی از طرح آمریکا برای پایان غیر معقول مذاکرات خبر داد. طرحی که در آن ادعا شده آمریکاییها برای بمباران مراکز اتمی ایران برنامه ریزی و تمرین می کنند اما به نظر می رسد در این گزارش این نشریه آمریکایی تجربه تلخ طوفان شن را فراموش کردهاند. البته این موضوع بیشتر به فضاسازی رسانهای و جنگ روانی رسانههای غربی علیه کشورمان باز می گردد تا مواضع واقعی.
این در حالی است که اندیشکده آمریکایی «مطالعات و ارزیابیهای راهبردی» در آخرین گزارش خود تاکید کرده است که سلاحها و موشکهای برد کوتاه آمریکایی در برابر کشورهایی چون روسیه، ایران و چین موثر نیستند.
بر اساس این گزارش، ارتش آمریکا بر حمله از مسافت نزدیک سرمایهگذاریهای زیادی کرده ولی بر موشکهای دور برد، جنگندههای رادارگریز و نیز سلاحهای مجهز به سامانه هدایت شونده دقیق سرمایه گذاری مطلوبی نکرده است.
بر این اساس، آمریکا قادر به غلبه بر سامانه دفاعی کشورهایی چون ایران، روسیه و چین نیست. این گزارش که بر مبنای اطلاعات خلال سالهای 2001 تا 2014 وزارت دفاع آمریکا انتشار یافته، تاکید میکند که جنگافزارهای برد کوتاه تنها موقعی موثر هستند که اهداف را از نزدیک هدف قرار دهند اما از انجام عملیات گسترده علیه دشمن با سلاحهای با دقت بالا ناتوان هستند.
در این گزارش بر موثر بودن سلاحهای برد کوتاه برای انجام عملیات نظامی در کشورهایی چون عراق، افغانستان و سوریه تاکید شده اما در عملیات فرضی با حضور ایران، روسیه و چین ناتوان چنین جنگ افزارهایی ناتوان هستند.
اختلافات اصلی درمذاکرات هستهای
بازرسیها، لغو تحریم، بازگشت تحریم و تحقیق و توسعه از جمله موارد اختلافی است که در این مذاکرات مورد بررسی قرار می گیرد.
موضوع بازرسی از مراکز نظامی که آمریکاییها به دنبال آن هستند از سوی مقامات ایرانی به طور صریح پاسخ داده شده است. چندی پیش عباس عراقچی عضو ارشد مذاکره کننده کشورمان از موضوع بازرسی از مراکز نظامی با چشمان بسته سخن گفته بود که این موضوع نیز از سوی تهران رد شد. ایران پذیرفته است که از مراکز هستهای به صورت سرزده بازرسی صورت گیرد اما غربیها با زیاده خواهی به دنبال موضوع دیگری هستند که به لحاظ امنیتی برای هیچ کشوری پذیرفته نیست.
بازگشت تحریمها از جمله مواردی است که آمریکاییها سعی دارند آنرا با «تکنیک ماشه» بازگردانند اما این موضوع مورد انتقاد چین و روسیه قرار میگیرد. روسیه و چین از این در هراسند که اگر چنین طرحی اجرا شود بدعتی در سازمان ملل بوجود میآید که حق وتو آنان را زیر پا خواهد گذاشت. آمریکاییها به دنبال این هستند که سیستمی ایجاد کنند که بدون طی مراحل گذشته به سرعت تحریمهای علیه ایران را بازگرداند. قدرتهای غربی در پی آنند که فرمولی طراحی کنند تا در صورت تخطی ایران از تعهدات هستهای بتوانند تحریمها را به جای خود بازگردانند. روسیه و چین از قبول هرگونه تصمیم که قدرت وتوی آنها در سازمان ملل را تضعیف کنند اجتناب میکنند.
موضوع لغو تحریمها نیز از جمله مواردی است که ایران صریحا موضع خود را در قبال آن مطرح کرده است. ایران خواستار لغو یکباره تحریمهاست اما غربیها بیشتر به موضوع تعلیق تحریمها فکر میکنند. غرب همچنان خواستار بر جا مانده برخی از تحریمها علیه ایران است.
در حوزه تحقیق توسعه نیز آمریکاییها بر اساس تفاهم لوزان پذیرفتند که مرکز هستهای فردو به یک مرکز تحقیقاتی تبدیل شود و این مرکز هستهای به طور بالقوه مانند یک مرکز هستهای آماده فعالیت باشد اما آمریکاییها برای این منظور نیز زیاده خواهی میکنند و خواستار محدودیت بیشتر ایران طی 10 هستند که این موضوع از جانب ایران پذیرفته نیست.
دیدگاه تان را بنویسید