قانون: نظام اقتصادی کشورهای در حال توسعه بهدلیل رشد سالانه اقتصادی و وجود سودجویانی در این عرصه همواره با ناامنیهایی در حوزههای پولی و مالی همراه بوده است که حقوقدانان و حاکمیت سعی کردهاند تا خلأهای موجود را بهواسطه قدرتهای نظارتی در کشور افزایش دهند. یکی از اساسیترین این نظارتها، راهاندازی شناسه ملی برای شخصیتهای حقوقی است تا شرکتها و سازمانها تمام گردش مالی خود را شفاف کنند. از این رو روزنامه قانون گفتوگویی با مرتضی ادب، مدیرکل ثبت شرکتها و موسسات غیرتجاری سازمان ثبت اسناد و املاک کشور داشته است.
هر شخص حقوقی بايد نسبت به اخذ شناسه ملی یکتا اقدام کند
ادب در خصوص تعریف جامعی از شناسه ملی گفت: به منظور ساماندهی اشخاص حقوقی در اجرای تبصره «2» بند «ب» ماده 12قانون ارتقاي سلامت نظام اداری و مقابله با فساد، هیات وزیران آيین نامه اجرایی «پایگاه اطلاعات اشخاص حقوقی» را در سال 1393 تصویب و ابلاغ کرده است.
وی تصریح کرد: به استناد این آيیننامه براساس تعریف ماده 1 هر شخص حقوقی بايد از طریق پایگاه نسبت به اخذ شناسه ملی یکتا اقدام کند و از این پس تمامي اشخاص حقوقی براساس ماده 5 این آيیننامه مکلفند به هنگام ارائه هرگونه خدمات اعم از بانکی، گمرکی، مالیاتی، انعقاد قرارداد و نظایر آنها از شناسه ملی موصوف استفاده کنند و چنانچه در گذشته نسبت به تخصیص کدهایی اقدام شده است که این کدها بر مبنای شناسه ملی شخص حقوقی باید اصلاح شود.
مدیرکل ثبت شرکتها و موسسات غیرتجاری سازمان ثبت افزود: همچنین اشخاص حقوقی به استناد تکالیف این آيین نامه موظفند در هرگونه اسناد، اوراق، کارت، مجوز یا گواهی فعالیت، سربرگ، اوراق مالی و نظایر آن نسبت به درج شناسه ملی و کدپستی دفتر مرکزی خود اقدام کنند و ارائه هرگونه مجوز و تسهیلات، امکانات، عقد قرارداد و قبول شرکت در مناقصات و مزایدهها برای اشخاص حقوقی فاقد شناسه ملی ممنوع است.
شناسه ملی براي شناسایی شخصیت حقوقی
وی ادامه داد: بنابراین سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به عنوان متولی پایگاه در اجرای مقررات گذشته نسبت به طراحی، تولید و راهاندازی پایگاه ذیربط اقدام و امکان استعلام برخط را به طور رایگان از طریق سامانه www.ilenc.ir میسر کرده که شناسه ملی کد یکتایی است که جهت شناسایی به هر شخصیت حقوقی اختصاص میدهند تا بتوان به طور صحیح شرکتها و سایراشخاص حقوقی را رصد كرد.
ادب اظهار داشت: استفاده و الزام تمامی سازمانها و دستگاهها از شناسه ملی میتواند به نظام شناسایی اشخاص حقوقی کمک کند و بدیهی است در شرایط کنونی و گسترش فعالیتها و مجری امور و ... کشورها با حجم بسیار گستردهای از موجودیتها و منابع آماری مواجهند بنابراین ساماندهی تمامی منابع و موجودیتها میتواند رکن اصلی در تصمیمسازی و تصمیم گیری و در نهایت استقرار نظام برنامهریزی مناسب باشد.
وی گفت: همانطور که سازمان ثبت احوال مسئولیت مدیریت اسناد سجلی و صدور کارت هوشمند ملی را برای ایجاد محور اصلی ارائه هرگونه خدمات به اشخاص حقیقی را دارد. در تکلیف پایگاه اطلاعات اشخاص حقوقی نیز مشابه عملکرد ساماندهی و مدیریت ثبت احوال اشخاص حقوقی را خواهد داشت لذا با تشکیل بانک اطلاعاتی مناسب و ارائه خدمات و سرویسهای برخط به طورقطع از هرگونه ناهنجاری و عدم شفافیت جلوگیری به عمل خواهد آمد.
کاهش تخلفات پولی و مالی به واسطه شناسه ملي
ادب در خصوص تاثیر شناسه ملی روی کاهش تخلفات پولی و مالی افزود: با نگاهي اجمالی به چگونگی تخصیص شناسه ملی برای اشخاص حقوقی به صراحت میتوان گفت در صورت عملیاتی سازی کامل تکالیف این مستند قانونی نظام حاکمیتی چه در بخش سرمایه اجتماعی چه در بخش اقتصادی با تحول جدی و ارتقاي سلامت مواجه خواهد شد بدیهیاست شناسايی برخط و بدون واسطه هر شخصیت حقوقی با استفاده از تمامی ابزارها مانند فناوریهای نوین از امکان سوءجریانها یا ایجاد تشکل های غیر مجاز و غیر معتبر جلوگیری میکند.
مدیرکل ثبت شرکتها و موسسات غیرتجاری سازمان ثبت درباره اجرای صحیح شناسه ملی در دستگاهها گفت: با گسترش بسیار بالای تکلیف شناسه ملی، به یک عزم ملی برای عملیاتی سازی نیازمندیم لذا باید در سایر قوانین مانند قوانین بودجه سنواتی یا قانون برنامه ششم توسعه با مطالعات مناسب، مکملهای اجرایی و تامین زیرساختهای این حرکت ملی در نظر گرفته شود همانطور که برای استقرار نظام کدملی برای اشخاص حقوقی از ابلاغ قانون در دهه 70 تاکنون دولتمردان و قانونگذاران به صورت مستمر تمهیدات لازم را در نظر گرفتهاند.
وی در مورد تاثیر شناسه ملی روی شفافیتهای مالی افزود: همه شرکتها برمبنای یک سلسله مقررات تشکیل و در نهایت ثبت قانونی میشوند و در بانک جهانی ثبت شرکت ثبت شده و شفافیت آنها مورد لحاظ قرار میگیرد ولی نکته اصلی نظام نظارت بر فعالیتهاست. برابر مقررات هرگروه از فعالیتهای راهبردی کشور تحت نظارت و تولیت یک دستگاه و یا متولی قانونی است؛ به طور مثال در قوانین ایران برای مباحث بهداشتی، فرهنگی، پولی و بانکی و..... به ترتیب متولیان متعدد با انواع اختیارات پیشبینی شدهاند.
پایگاه اطلاعات اشخاص حقوقی بستري مناسب براي نظارت بر فعالیتها
ادب ادامه داد: لذا پس از ثبت یک شرکت حسب موضوع فعالیت نقش متولی در مفاهیم اشاره شده بسیار بالاست. به طور قطع پایگاه اطلاعات اشخاص حقوقی میتواند بستر مناسب نظارت بر فعالیتها باشد به طور مثال در صورت ارتباط کامل سازمان امور مالیاتی و استفاده از اقلام اطلاعاتی و همچنین کمک به بروز رسانی اقلام اطلاعاتی با توجه به ظرفیت های جدید قانون مالیات مستقیم وآیین نامه پایگاه اطلاعات اشخاص حقوقی، میتوان با ظرفیتهای موجود پایگاه اطلاعات اشخاص حقوقی به رصد و شناسایی و همچنین جلوگیری از فرار مالیاتی اقدام کرد.
مدیرکل ثبت شرکتها و موسسات غیرتجاری سازمان ثبت اسناد و املاک کشور درخصوص ارتباط سازمان امور مالیاتی و سازمان ثبت اسناد و املاک کشور گفت: با توجه به ابلاغ آیین نامه پایگاه اطلاعات اشخاص حقوقی در سال 1394و همچنین اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم، زمینه و بستر ارتباط و رصد الکترونیک بدهکاران مالیاتی و همچنین صحتسنجی و شناسایی شرکتها فراهم شده است و همچنین مکانیزمهای پرداخت مالیات توسط شرکتها نیز در حال طراحی است که با تخصیص امکانات و بودجه مناسب میتوان نسبت به ارتقا و وصول دریافت مالیات با کمک زیر ساختهای سازمان ثبت اسناد واملاک نیز اقدام کرد.
دیدگاه تان را بنویسید