سرویس بینالملل فردا؛ عاطفه تقدیس: افراد مسلح وابسته به داعش، صبح روز چهارشنبه 17 خرداد، در حملهای بیشرمانه به ساختمان پارلمان ایران و حرم بنیانگذار انقلاب اسلامی، آیت الله [امام] خمینی، دست کم 17 نفر را کشته و دهها نفر را زخمی کردند. در دهههای اخیر، این اولین بار است که ایران مورد حمله تروریستی قرار میگیرد. به گزارش «توماس اردبرینک»، خبرنگار نیویورکتایمز در تهران، حدود ساعت 10 و 30 دقیقه صبح، 4 مرد مسلح مجهز به جلیقه انتحاری که برخی از آنها لباس زنانه به تن داشتند، وارد ساختمان مجلس شده و تعدادی از مأموران محافظ مجلس را به ضرب گلوله به شهادت رساندند. این حملات تا بعدازظهر ادامه یافت که طی آن 5 تن از مهاجمان به دست نیروهای امنیتی کشته شدند. داعش از طریق کانالهای خود و با انتشار یک ویدئوی 24 دقیقهای گرافیکی که در آن صحنههای خونینی از مجلس را به تصویر کشیده است، مسئولیت این حمله را بر عهده گرفت.
اینجا ببینید: فیلم کامل حمله تروریستها به مجلس همراه با جزئیات
کینه داعش از ایران شیعی
«چارلی وینتر»، محقق ارشد مرکز بینالمللی مطالعات افراطگرایی در کالج کینگ لندن و یکی از پژوهشگران متخصص در زمینه رسانههای داعش میگوید: «پیامد این حملات بسیار گسترده است. از نظر افراطگرایان سنی، حمله به ایران، مشابه حمله به آمریکا یا اسرائیل است». ایران کشوری شیعی است و کینه ایدئولوژیک گروههای جهادی افراطی سنی همچون داعش از این مسأله نشأت میگیرد. نیروهای ایران در عراق و سوریه در سطوح مختلف در حال جنگ با نیروهای داعش و دیگر گروههای افراطی هستند. متعاقب این حمله تروریستی، پیامهای تسلیت جامعه بینالمللی از سرتاسر جهان به ایران رسید. «فدریکا موگرینی»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، ضمن ابراز همدردی با قربانیان این حادثه گفت: «به طور قطع، در هر نقطه از جهان که یک حادثه تروریستی روی دهد، برای ما بسیار غمانگیز است».
«امانوئل ماکرون»، رئیس جمهوری فرانسه نیز در تماس تلفنی با همتای ایرانی خود، حسن روحانی، از گسترش همکاری دو کشور در مبارزه با تروریسم سخن گفت. «ولادیمیر پوتین»، رئیس جمهور روسیه هم این جنایات را محکوم کرده و بر آمادگی روسیه برای همکاری با ایران به منظور اقدامات مشترک بیشتر تاکید نمود. و اما کاخ سفید که عادت دارد به سرعت در مورد حملات تروریستی مرتبط با داعش از جمله حمله به پاریس، لندن، منچستر و حتی فیلیپین اظهارنظر کند، پس از حمله تروریستی روز چهارشنبه در تهران، ساعتها به طور آشکارا سکوت اختیار کرده بود. پس از آن سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا با صدور پیامی صوری گفت: «جنایات تروریسم هیچ جایی در جهان صلحآمیز متمدن ندارد».
ترامپ خطوط قرمز را رد کرده است
در نهایت هنگامی که ترامپ سکوت خود را شکست، پیام وی تمام حسن نیت دیپلماتهای آمریکایی را به یأس تبدیل کرد. وی در این پیام گفت: «ما برای قربانیان بیگناه حملات تروریستی در ایران سوگواریم و برای مردم ایران که چنین لحظات پرچالشی را پشت سر میگذارند؛ دعا میکنیم. ما تاکید میکنیم که کشورهای حامی تروریسم، قربانی شری میشوند که خود از آن حمایت میکنند». اینکه در حین تأسف خوردن برای قربانیان یک حادثه، مسائل سیاسی را پیش بکشید، به دور از هرگونه عاطفه و احساس است. به رغم تمام تنشهای موجود میان تهران و واشنگتن که از زمان روی کار آمدن ترامپ بیشتر شده است، به نظر میرسد بیانیه ترامپ خطوط قرمز ناگفتهای را رد کرده است. مقامات ایرانی، همیشه به صورت معمول، هرگونه حمله تروریستی در ایالات متحده همچون قتل عام سال گذشته در یک باشگاه شبانه در اورلاندو را بدون اینکه بگویند شیطان بزرگ جزای کار خود را دریافت میکند، محکوم میکنند. پس از حمله 11 سپتامبر در سال 2001 نیز ایرانیان به یاد قربانیان این حادثه شمع روشن کردند.
خصومت دولت ترامپ با ایران، به دلیل حمایت وی از رقبای ایران به ویژه عربستان و اسرائیل است. رهبران این دو کشور، ایران را تهدیدی برای موجودیت خود و عامل بیثباتی منطقه میدانند. حقایق بسیاری از این منظر وجود دارد که نشان میدهد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تا چه حد قدرتمند است. نباید فراموش کرد که ایران مورد حمله یک گروه تروریستی قرار گرفته است که ایدئولوژیاش بسیار به تفکرات سعودیها نزدیک است و این پدیدهای است که کاخ سفید و همپیمانانش به راحتی آن را نادیده میگیرند. دولتهای قبلی آمریکا نیز در طول دهههای متمادی، چشم خود را بر روی بیثباتی مخرب بنیادگرایانی که تحت حمایت مستقیم سعودیها قرار دارند، بسته بودند. با این حال، دولت ترامپ که آشکارا با اسلام رادیکالی مخالف است، بیش از هر دولت دیگر آمریکا، سعودیها را تقویت و تشویق کرده است.
بیشتر بخوانید: احتمال تحریم بزرگترین شرکت هواپیمایی ایران در سنا
تحریم، چند ساعت پس از حمله
تنها چند ساعت پس از حمله تروریستی تهران، مجلس سنای آمریکا به پیشبرد لایحه تحمیل تحریمهای جدید علیه ایران رأی داد. چندین سناتور دموکرات با توجه به شرایط موجود در تهران، خواستار به تعویق افتادن رسیدگی به این مسأله شدند که درخواست آنها مورد قبول واقع نشد. در همین حال، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی انگشت خود را به سمت واشنگتن و ریاض، دو مظنون همیشگی اینگونه حوادث دراز کرد. سپاه در این باره گفت: «این حادثه تنها یک هفته پس از نشست آمریکا با رئیس یکی از دولتهای عقبمانده منطقه که همواره از تروریسم پشتیبانی میکند، اتفاق افتاده است». این بیانیه به صورت مستقیم به عربستان سعودی اشاره دارد.
با توجه به بنبست حال حاضر بین پادشاهان متخاصم عربی در خلیج فارس، به نظر میرسد بسیاری از سیاستهای اشتباه منطقه در همین ماههای ابتدایی ریاست جمهوری ترامپ در حال عمیق شدن است. شورای ملی ایرانیان آمریکا که یک سازمان مستقر در واشنگتن است و به دنبال ایجاد روابط حسنه میان ایران و آمریکاست، واکنشی خشمآلود به بیانیه کاخ سفید نشان داده است: «ما تأکید داریم دولتهایی که نمیتوانند با این گونه حوادث تروریستی که از بینبرنده انسانیت هستند، همدردی کنند و رئیسجمهورانی که از تشخیص قربانیان تروریسم عاجز هستند، قادر نخواهند بود رهبری جنگ علیه تروریسم را بر عهده بگیرند».
منبع: washingtonpost
دیدگاه تان را بنویسید