افزایش ۶۰۰ هزار تومانی یارانه نقدی این خانوارها | شارژ کالابرگ یارانهای ۹۰۰ هزار تومانی برای این دهکها از امشب
علاوه بر واریز یارانه نقدی در هر ماه، از نیمه دوم سال گذشته، اعتباری به مبلغ ۱۲۰ هزار تومان در قالب کالابرگ الکترونیک در حساب سرپرستان خانوار ایرانی شارژ میشود. اگر دولت سیزدهم طبق ماههای قبل عمل کند، انتظار میرود اعتبار کالابرگ فردا پرداخت شود.
استفاده از کالابرگ الکترونیک اختیاری است و شامل ۱۰ قلم کالا شامل ماست، شیر، پنیر، قند و شکر، ماکارونی، روغن مایع، برنج، مرغ و تخممرغ به ارزش ۵۳۰ هزار تومان میشود. قیمت اقلام موجود در سبد کالابرگ، به نرخ شهریور ماه ۱۴۰۰ عرضه و مابهالتفاوت قیمت کالا توسط دولت در طول دوره پرداخت میشود. کالابرگ الکترونیک، دهکهای اول تا نهم معیشتی را دربرمیگیرد.
اگر جزو دهکهای اول تا سوم هستید، براساس آنچه سازمان هدفمندی یارانهها اعلام کرده است، زمان واریز یارانه نقدی شما طبق روال ماههای گذشته، ۲۵ تیرماه است.
طبق یکسری تغییراتی که در زمان پرداخت یارانه کمک معیشتی اعلام شده است، یارانه مرحله ۱۶۰ بر اساس دهکبندی اعلامی از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، از ۲۵ و ۳۰ هر ماه به حساب سرپرستان خانوار دهکهای یکم تا سوم کل کشور واریز خواهد شد. برای بسیاری از افراد، این یارانه مبلغی مهم است که برای زندگی خود حساب میکنند.
جزئیات جدید از واریز یارانه نقدی
همچنین جایگزینی پرداخت یارانه تشویقی به تعداد فرزندان زیر ۱۸ سال به جای هفت دهک درآمدی میتواند به میزان قابلتوجهی جامعه هدف را محدود کند. ضمن آنکه تناسب بیشتری با نهادههای فرهنگی و اجتماعی حاکم بر جامعه و سیاستهای جمعیتی کشور دارد. در چنین حالتی دولت ضمن افزایش اثرگذاری بیشتر بر جامعه هدف، هزینههای کمتری را نیز متحمل میشود و حداقل ۳۰ هزار میلیارد تومان صرفهجویی در مصارف ایجاد میکند.
همچنین مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی به پیشبینی وضعیت منابع یارانههای نقدی، معیشتی و کالابرگ در سال ۱۴۰۳ پرداخته است. بر این اساس در صورتی که شاهد پرداخت تداوم یارانه نقدی و معیشتی فعلی و عدم تخصیص یارانه تشویقی برای استفاده از زیرساخت کالابرگ الکترونیک باشیم، منابع ۳۱۵ هزار میلیارد تومانی در نظر گرفته شده در بودجه برای توزیع این یارانهها کافی خواهد بود.
اما در سناریوی دوم، شاهد پوشش هفت دهک در طرح کالابرگ الکترونیک و تخصیص یارانه تشویقی (۱۲۰ هزار تومان) به آنها خواهیم بود که در این صورت پیشبینی میشود اعتبار موردنیاز ۴۰۲ هزار میلیارد تومان خواهد بود که به معنی کسری ۸۷ هزار میلیارد تومانی این بخش با اعتبارات فعلی است.
سناریوی سوم نیز پیشنهادی است که مرکز پژوهشها برای مدیریت مصارف این بخش ارائه کرده که همان پوشش فرزندان زیر ۱۸ سال در طرح کالابرگ الکترونیک و تخصیص یارانه تشویقی (۱۲۰ هزار تومان) به آنهاست. در صورت تحقق این سناریو، پیشبینی میشود اعتبار موردنیاز برای پرداخت یارانه ۳۴۵ هزار میلیارد تومان باشد که در این صورت، کسری مذکور به ۳۰ هزار میلیارد تومان کاهش خواهد یافت.
البته در این بین مشخص نیست که آیا در این منابع، مابهالتفاوت قیمتی کالاهای اساسی مشمول کالابرگ الکترونیک با سال ۱۴۰۱ که دولت آن را پرداخت میکند در نظر گرفته شده است یا خیر، زیرا به نظر میرسد تغییرات قیمتها این مساله را تا حدی دشوار میکند و ممکن است این موضوع کسری این بخش را از اعداد ذکرشده نیز فراتر ببرد؛ بنابراین باید توجه کرد به هر میزان که توزیع کالابرگ و سیاستهای حمایتی از این دست گسترده شود تعهدی طولانیمدت برای سیاستگذار است که کاهش یا حذف آن تبعات بسیاری خواهد داشت.
در همین راستا به نظر میرسد آنچه برای افزایش قدرت خرید مردم و بهبود وضعیت رفاهی در دستور کار قرار گیرد، مهار تورم و بهبود رشد اقتصادی است. در کنار این موضوع میتوان سیاستهای حمایتی مانند توزیع کالابرگ را تنها برای دهکهای پایین و افرادی که در تامین حداقلها دچار مشکل هستند اجرایی کرد. برخلاف شرایط فعلی که به نظر میرسد تقریبا اکثر جامعه مشمول دریافت یارانه و حمایت دولت هستند.
یارانه ویژه مادران باردار
طرح یسنا به منظور تامین امنیت غذایی مادران و نوزادان سراسر کشور اجرایی شد و در مرحله جدید آن، مادران دارای فرزند زیر دو سال در سه دهک اول درآمدی که جمعیت آنها به یک میلیون نفر میرسید، مشمول این طرح شدهاند.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، بر اساس اعلام معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، کاهش میزان کالری مصرفی مردم در طی سالهای ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۹ باعث شد دولت بسته کلانی در حوزه امنیت غذایی تدوین کند و یکی از بخشهای مهم آن به حمایت از مادران شیرده و دارای کودکان زیر دو سال اختصاص یابد.
این طرح یارانه مضاعف ۶۰۰ هزار تومانی برای مادران با فرزند زیر دو سال است که برای سه دهک اول کمدرآمد به اجرا درآمده است و در مرحله نخست این طرح، ۲۷ هزار مادر شناسایی شدند که از این میان ۲۲ هزار نفر مشمول دریافت این یارانه مضاعف بودند.
طرح یسنا به شکل پایلوت (آزمایشی) در هشت استان ایلام، لرستان، هرمزگان، گلستان، فارس، کهگیلویه و بویراحمد، خراسان جنوبی و شمالی، در راستای اجرای ماده ۲۴ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به مرحله اجرا درآمده است.
در مرحله جدید مادران دارای فرزند زیر دو سال در سه دهک اول درآمدی در سراسر کشور که جمعیت آنها به یک میلیون نفر میرسید، مشمول این طرح شدهاند.
مادران سه دهک اول درآمدی برای اطلاع از اینکه مشمول طرح هستند یا نه میتوانند با ورود به برنامه کاربردی «شما» مراجعه کنند و پس از واردکردن کد ملی سرپرست خانوار از وضعیت خود مطلع شوند.
یارانه ۴۰۰ هزار تومانی مادران در مرحله دوم طرح، به ۶۰۰ هزار تومان افزایش یافته است و مادران مشمول طرح یسنا، میتوانند از بستههای حمایتی پیشبینیشده که شامل لبنیات، پروتئین، حبوبات، روغن، غلات، مغزیجات، میوهجات و سبزیها و بسته بهداشتی شامل پوشک، شامپو، صابون و شویندههای بهداشتی برای کودک و مادر است تا مبلغ حدود ۶۰۰ هزار تومان به صورت رایگان خرید کنند.
طرح یسنا از سال گذشته به شکل پایلوت (آزمایشی) در هشت استان ایلام، لرستان، هرمزگان، گلستان، فارس، کهگیلویه و بویراحمد، خراسان جنوبی و شمالی به مرحله اجرا درآمد و تا الان نیز ادامه دارد.
طرح یسنا که با زیرپوشش قراردادن مادران دهک اول درآمدی جامعه آغاز به کار کرده بود، در طرح جدید قرار است مادران سه دهک اول درآمده جامعه را تحت پوشش قرار دهد تا امنیت غذایی تعداد بیشتری از مادران و نوزادان تأمین شود؛ وزیر رفاه در این باره گفت: اعتبار خرید بستههای غذایی و بهداشتی به ۶۰۰ هزار تومان برای مادران دارای فرزند شیرخوار در سه دهک اول درآمدی در تمام استانهای کشور تأمین شده است و افراد شامل این طرح میتوانند اقدام به خرید کنند، این طرح برای مادران دارای فرزند زیر دو سال در سه دهک اول درآمدی که جمعیتی حدود یک میلیون (۹۳۵ هزار و ۷۲۴) نفر هستند در تمام استانهای کشور اجرایی میشود.
منبع: سرگرمی روز
دیدگاه تان را بنویسید