همسان سازی حقوق بازنشستگان | اجرای همسان سازی حقوق بازنشستگان
آغاز تسویه معوقات همسان سازی حقوق بازنشستگان | واریز مطالبات همسان سازی حقوق بازنشستگان از فردا
نماینده مردم شاهینشهر از کلید خوردن طرح سوال خود از صولت مرتضوی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره علت عدم اجرای کامل قانون متناسبسازی حقوق بازنشستگان خبر داد.
دبیر اجرایی خانه کارگر قزوین از وزیر کار و مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی خواست زمان اجرای ۲۵ درصد باقیماندهی همسان سازی حقوق بازنشستگان کارگری را مشخص کنند.او با بیان اینکه چرا باید بازنشستگان کارگری باید برای وصول تک تک مطالباتشان مطالبهگری کنند، افزود: در حالی بازنشستگان کارگری از دو سال پیش در انتظار پرداخت ۲۵ درصد باقیمانده همسان سازی حقوق بازنشستگان خود هستند که همسان سازی حقوق بازنشستگان دولتی از ابتدای هر سال برای جبران تورم و گرانیها اجرایی میشود.
حسینعلی حاجی دلیگانی نماینده شاهین شهر در مجلس شورای اسلامی ، از کلید خوردن طرح سوال خود از صولت مرتضوی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره علت عدم اجرای کامل قانون متناسبسازی حقوق بازنشستگان خبر داد و گفت این سوال به هیئت رئیسه مجلس تقدیم شده است.
وی با بیان اینکه سوال بنده از وزیر درباره این است که چرا 25 درصد باقیمانده متناسب سازی حقوق و مزایای بازنشستگان و مستمری بگیران سازمان تامین اجتماعی که طبق بند (ب) ماده 12 قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه می باشد اعمال نمی شود؟گفت: این سوال جهت بررسی و دعوت از وزیر کار برای توضیح پیرامون محور سوال ، به کمسیون تخصصی ارجاع میشود.
شرح سؤال نماینده شاهینشهر از وزیر کار به شرح ذیل است:
طبق بند (ب) ماده 12 قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه سازمان تامین اجتماعی موظف است مطابق قوانین مربوطه در طول اجرای قانون برنامه حقوق بازنشستگان و مستمری بگیران را متناسب سازی نماید که سازمان تامین اجتماعی با صلاحدید خود 75 درصد از بودجه اختصاص یافته برای این منظور را در احکام حقوقی واجدین شرایط موضوع اعمال نمود و 25 درصد باقیمانده را برای اشکالات احتمالی ذخیره نمود و مقرر شد تا پایان سال (1399) اعمال نماید.
حال سوال این است چرا علیرغم پیگیریهای مستمر از سوی تشکلهای بازنشستگان تامین اجتماعی کشور از جمله کانون کارگران بازنشسته و مستمریبگیران کلان شهر استان اصفهان و همچنین کانون مستمریبگیران شهرستانهای شاهین شهر و میمه و برخوار هنوز سازمان با توجه به گذشت بیش از 2 سال نسبت به اعمال 25 درصد باقیمانده اقدامی انجام نداده است؟
میثم لطیفی رئیس سازمان اداری و استخدامی از تغییر در نحوه محاسبه حقوق بازنشستگان و تاثیر حقوق سه سال پایانی خدمت آنها روی حقوق بازنشستگی خبر داد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: باید حقوق بازنشستگان به ویژه آن دسته از بازنشستگانی که دریافتی کمی دارند، در بودجه سال آینده افزایش پیدا کند.در تعریف مستمری یا حقوق بازنشستگان به زبان عامیانه ، می توان گفت ، مقدار پولی است که ماهانه ، به طور مستمر و تا پایان عمر ، به افراد دارای شرایط بازنشستگی مندرج در قانون تامین اجتماعی و قانون مدیریت خدمات کشوری و بر اساس احکام جدید بازنشستگان کشوری و تامین اجتماعی ، تعلق می گیرد. سه میلیون و ۶۰۰ هزار بازنشسته در انتظار اجرای مصوبه قانونی همسانسازی حقوق بازنشستگان هستند.حقوق بازنشستگان۱۴۰۱ همانند پاداش بازنشستگی برای افراد مختلف متفاوت است . حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی ۱۴۰۱ مقداری از حقوق بازنشستگان کشور ی کمتر می باشد.
میثم لطیفی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا فرمول و نحوه محاسبه حقوق بازنشستگان تغییری پیدا خواهد کرد یا خیر؟ اظهار کرد: پیشنهاد اعمال این تغییرات از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مطرح شده است و صحبتهایی در این زمینه شده بود.
وی افزود: البته روش منطقی و درست آن این است که متوسط ۳۰ سال حقوق یا دستمزد مبنای محاسبه حقوق بازنشستگان و البته بر مبنای نرخ روز باشد. در گذشته به دلیل اینکه محاسبه این عدد برای همه بازنشستگان از نظر فنی سخت و دشوار بود متوسط دو یا سه سال آخر در نظر گرفته میشد. اما در حال حاضر با پیشرفت تکنولوژی میتوان این کار را به راحتی انجام داد که البته باید دید قانون چنین اجازهای را میدهد؟
رئیس سازمان اداری و استخدامی گفت: قرار بود وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی پیشنهادی را در این زمینه ارائه دهد و در برنامه هفتم نیز آورده شود.
در ماده «۶۷» لایحه برنامه هفتم توسعه که اخیرا رونمایی شد، آمده است: «میزان مستمری بازنشستگی در تمامی صندوقها و سازمانهای بازنشستگی از سال اول برنامه عبارت است از یک سیام متوسط حقوق یا دستمزد ماهیانه مشمول کسور فرد در پنج سال آخر بیمه پردازی ضرب در سنوات پرداخت حق بیمه مشروط بر آنکه سی و پنج سیام متوسط مذکور بیشتر نباشد. معادل یک دوم جمع قدر مطلق درصد افزایش ضریب سالانه حقوق یا دستمزد طی سه سال آخر به حقوق یا مستمری محاسبه شده فوق اضافه میگردد.»
در صورت تصویب این ماده از برنامه هفتم توسعه، حقوق بازنشستگان بر اساس متوسط حقوق در پنج سال آخر محاسبه خواهد شدو البته درصد افزایش ضریب سالانه در سه سال آخر نیز به آن اضافه میشود. این درحالی است که نحوه محاسبه حقوق بازنشستگان در ماده «۸۲» قانون برنامه ششم توسعه میانگین دو سال آخر دریافتی دارای کسور بازنشستگی است.
آنطور که موسوی خبر داده بود، برای سایر سطوح بالاتر از حداقل مستمری، میزان افزایش سال ۱۴۰۲ به میزان ۲۱ درصد مستمری آنان در پایان اسفند ۱۴۰۱ بهعلاوه مبلغ ثابت دو میلیون و ۵۰۷ هزار و ۸۸۰ ریال خواهد بود.
مدیرعامل سازمان تأمیناجتماعی گفته بود که برای کمک به معیشت بازنشستگان، در سال جاری کمکهای جنبی مستمریبگیران افزایش بسیار خوبی دارد و مبلغ بن مستمریبگیران و کمک هزینه مسکن بازنشستگان و مستمریبگیران به میزان ۲۱ درصد افزایش یافته است.
این در حالیست که حقوق پایه کارگران برای سال ۱۴۰۲ در آخرین نشست شورای عالی کار در سال ۱۴۰۱ بدون در نظر گرفتن مزایا و بدون سابقه کار حداقل پنج میلیون و ۳۰۸ تومان تعیین شد.
در حالی که در روزهای گذشته سازمان تامین اجتماعی اعلام کرده بود که فرایند پرداخت حقوق ماه اردیبهشت بازنشستگان و مستمریبگیران این سازمان مطابق روال معمول و اعلام قبلی، از بیستم اردیبهشت با اعمال افزایش حقوق آغاز شده امروز در خبری پایگاه اطلاعرسانی دولت از ابلاغ افزایش مستمری بازنشستگان تامین اجتماعی توسط معاون اول خبر داده است.
آنطور که اعلام شده، از تاریخ ۱۴۰۲/۱/۱ کلیه مستمریهای بازنشستگی، از کارافتادگی و مجموع مستمری بازماندگان مشمولین قانون تامین اجتماعی که تا پایان سال ۱۴۰۱ برقرار شده است برای دریافت کنندگان حداقل مستمری به میزان چهل و یک میلیون و هفتصد و نود و هفت هزار و پانصد (۴۱.۷۹۷.۵۰۰) ریال و مشمولین از کارافتادگی جزئی و سایر افرادی که مستمری آنان به نسبت سنوات پرداخت حق بیمه برقرار شده، به میزان ۲۷ درصد مستمری آنان در پایان اسفند ماه ۱۴۰۱ افزایش پیدا میکند.
حقوق بازنشستگان و مستمری بگیران تامین اجتماعی از اردیبهشت ۱۴۰۲ افزایش مییابد. قرار است مابه التفاوت افزایش حقوق فروردین و با حقوق اردیبهشت به بازنشستگان پرداخت شود.
مدیرعامل سازمان تأمیناجتماعی اعلام کرد افزایش حقوق بازنشستگان و مستمریبگیران از اردیبهشت اجرایی و پرداخت میشود.
میرهاشم موسوی اظهار کرد: سازمان تأمیناجتماعی باعنایت به مصوبه هیأت محترم وزیران و در اجرای ماده (۹۶) و ماده (۱۱۱) قانون تأمیناجتماعی، مستمری و کمکهای جنبی کلیه مستمریبگیران بازنشسته، ازکارافتاده و مجموع مستمری بازماندگان را افزایش میدهد. براین اساس میزان مستمریهای بازنشستگی، ازکارافتادگی و مجموع مستمری بازماندگان که تا پایان سال ۱۴۰۱ برقرار شده است، برای دریافتکنندگان حداقل مستمری و مشمولین ازکارافتادگی جزئی و سایر افرادی که مستمری آنان به نسبت سنوات پرداخت حقبیمه برقرار شده، به میزان بیست و هفت درصد (۲۷درصد) مستمری آنان در پایان اسفندماه ۱۴۰۱ افزایش مییابد.
وی افزود: همچنین برای سایر سطوح بالاتر از حداقل مستمری، میزان افزایش سال ۱۴۰۲ به میزان بیست و یک درصد (۲۱درصد) مستمری آنان در پایان اسفندماه ۱۴۰۱ بهعلاوه مبلغ ثابت دو میلیون و ۵۰۷ هزار و ۸۸۰ ریال خواهد بود.
موسوی با بیان اینکه به توصیه ریاست جمهوری برای کمک به معیشت بازنشستگان، در سال جاری کمکهای جنبی مستمریبگیران افزایش بسیار خوبی دارد، گفت: مبلغ بن مستمریبگیران و کمک هزینه مسکن بازنشستگان و مستمریبگیران به میزان ۲۱ درصد افزایش یافته است. در مورد کمک هزینه عائلهمندی نیز افزایش ۱۲۵ درصدی اعمال شده و از ۴۰۷ هزار تومان به ۹۱۷ هزار تومان رسیده است. کمک هزینه اولاد تحت تکفل بازنشستگان و مستمریبگیران نیز حدود ۳۰۰ درصد افزایش یافته و به ازای هر اولاد از ۱۰۵ هزار تومان به ۴۲۲ هزار تومان افزایش یافته است.
مدیرعامل سازمان تأمیناجتماعی همچنین از پرداخت باقیمانده متناسبسازی حقوق بازنشستگان مشمول این موضوع خبر داد و گفت: مبلغ مربوط به باقیمانده متناسبسازی برای بازنشستگان مشمول این افزایش، از ابتدای سال جاری اعمال و پرداخت میشود.
وی گفت: بهروزرسانی احکام جدید نیز در حال انجام است و طی چند روز آینده احکام جدید از طیق سایت سازمان تأمیناجتماعی به نشانی es.tamin.ir در اختیار بازنشستگان عزیز قرار میگیرد و بازنشستگان و مستمریبگیران عزیز حقوق اردیبهشت ماه خود را مطابق روال همیشگی از بیستم تا پایان ماه با لحاظ افزایش حقوق دریافت میکنند.
احمد قاسمی (بازنشسته کارگری) در گفتگو با خبرنگار ایلنا، با اشاره به وضعیت معیشتی کارگران بازنشسته میگوید: دولت بدهی سنگین خود به تامین اجتماعی را نمیپردازد آن وقت بازنشستگان مجبورند با افزایش ناچیز حقوق سر کنند!
به گفته وی، افزایش ۲۷ و ۲۱ درصدی مزد و مستمریِ ۱۴۰۲ بدون رضایت و اجماع کارگران و نمایندگان کارگری تعیین شده و کارگران مجبور شدهاند پایین مصوبه امضا بگذارند لذا این مزد غیرقانونی است و باید ابطال شود.
قاسمی دولت را مسئول اصلی ناتوانی پرداخت و کمبود نقدینگی در سازمان تامین اجتماعی میداند و میگوید: دولت ۲۶ گروه خاص از قبیل خادمان مساجد، قالیبافان، رانندگان، مداحان و… را به سازمان تامین اجتماعی تحمیل کرده و بر خلاف مصوبات قانونی، حق بیمه آنها را نمیپردازد؛ در واقع از صندوق بین النسلی و اشتراکیِ تامین اجتماعی برای افرادی برداشت میشود که صاحبان صندوق نیستند؛ در این شرایط برای بازنشستگان و سهامداران صندوق پول نیست!
این فعال صنفی بازنشستگان مطالبات اصلی بازنشستگان کارگری را برمیشمارد: اول اجرای مواد ۱۱۱ و ۹۶ قانون تامین اجتماعی و افزایش مستمریها به اندازهی هزینههای زندگی، ماده۴۱ قانون کار مخصوص شاغلان است و ارتباطی به بازنشستگان ندارد. دوم، چون نتوانستهاند تورم را مهار و کنترل کنند باید اجازه دهند مزد و مستمری به اندازه تورم واقعی افزایش یابد.
او «رفع ابهام از اجرای باقیمانده متناسبسازی ۱۴۰۰» را یه مطالبه دیگر میداند و میگوید: برای پرداخت ۲۵درصد باقیمانده متناسبسازی باید شفافسازی کنند مثلاً احکام سه سال متوالی (۹۹.۱۴۰۱ و ۱۴۰۲) را جدا جدا بزنند که هیچگونه شبههای باقی نماند و بدانیم چگونه و با چه فرمولهایی محاسبات انجام شده است. باید بدانیم پایه چقدر بوده و آیا ۳۸ درصد ۱۴۰۰و۲۱ درصد ۱۴۰۲ اعمال شده یا نه.
قاسمی در پایان اضافه میکند: باقیمانده متناسبسازی مربوط به سال ۱۴۰۰ است و باید مشخص کنند معوقات ۲۴ماه را چه زمانی و چگونه میخواهند پرداخت کنند.