واریز سهمیه بندی بنزین جدید | میزان سهمیه بندی بنزین تغییر کرد؟
کارت سوخت تمام خودروها نیمه شب امشب اول شهریور شارژ میشود.
سهمیهبندی بنزین در ایران طرحی برای هدفمندی مصرف سوخت در کشور بود که از تیر ۱۳۸۶ تا خرداد ۱۳۹۴ اجرا شد.به همین منظور برای تمامی خودروها در ایران کارت هوشمند سوخت صادر گردید در سوم خرداد ۱۳۹۴، بنزین تکنرخی شد و به این ترتیب، سهمیهبندی بنزین متوقف شد. با این حال در آبان ماه سال ۱۳۹۸، مجدداً سهمیه بندی بنزین اجرایی شد و بنزین دو نرخی شد.به تازگی طرح جدید یارانه جدید بنزین در کیش اجرایی شده است که سهمیه بندی بنزین جدیدی به همه افراد در کیش تعلق گرفته است.در ادامه به آخرین خبر از سهمیه بندی بنزین می پردازیم.
ساعت ۲۴ امشب، ششمین مرحله واریز سهمیه بنزین خودروهای ناوگان عمومی و شخصی در سال ۱۴۰۱ به کارت سوخت رانندگان خودرو انجام میشود.
بامداد جمعه سال ۱۳۹۸، بنزین سهمیهبندی شد و قیمت این فرآورده نفتی به صورت سهمیهای (۶۰ لیتر ماهانه برای خودروهای شخصی) در هر لیتر ۱۵۰۰ تومان و به صورت آزاد ۳۰۰۰ تومان تعیین شد.
یکی از اهداف افزایش قیمت بنزین در آبان ۱۳۹۸ حذف یارانههای پنهان تلقی شد. اما اکنون نهتنها حجم قابلتوجهی از بنزین کشور صرف پرداخت یارانه به مصرفکنندگان بنزین میشود، بلکه در خلال این امر شاهد ادامه بیعدالتیها هستیم. در حالی که قرار بود از سال ۱۳۸۹ در پی سیاست هدفمندسازی یارانهها شاهد رفع تبعیضهای یارانهای باشیم.
گزارش جدید مرکز آمار از هزینه و درآمد خانوار کشور در سال ۱۴۰۰ نشان میدهد که ۵۴ درصد خانوار شهری و ۳۶ درصد از خانوار روستای دارای خودرو شخصی هستند. آیا این به بدان معناست که خانوار شهری یارانه بیشتری نسبت به خانوار روستایی میگیرند؟
آخرین گزارش رسمی مربوط به پرداخت یارانه پنهان به عملکرد بودجه سال ۱۳۹۹ مربوط میشود. در آن سال حدود ۱۶۰۰ هزار میلیارد تومان یارانه در قالب کالای اساسی و حاملهای انرژی در اختیار مردم قرار گرفت. «پنج فرآورده اصلی و سوخت هوایی» که یارانه بنزین هم جزو آن است، سهم ۴۰۰ میلیارد تومانی از مجموع یارانههای پنهان به خود اختصاص دادند.
این در حالی است که یکی از اهداف افزایش قیمت بنزین در آبان ۱۳۹۸ حذف یارانههای پنهان تلقی شد. اما اکنون نهتنها حجم قابلتوجهی از بنزین کشور صرف پرداخت یارانه به مصرفکنندگان بنزین میشود، بلکه در خلال این امر شاهد ادامه بیعدالتیها هستیم. در حالی که قرار بود از سال ۱۳۸۹ در پی سیاست هدفمندسازی یارانهها شاهد رفع تبعیضهای یارانهای باشیم.
در آن مقطع دولت پرداخت یارانه نقدی را جایگزین یارانه پنهان کالاهای اساسی کرد. تا اردیبهشت سال جاری هم تغییری در رقم یارانهها به وجود نیامد. امسال نیز دولت با تجمیع یارانههای نقدی و حذف یارانه چهار کالای اساسی، یعنی مرغ، تخم مرغ، لبنیات و روغن رقم یارانه نقدی را بین ۳۰۰ هزار تا ۴۰۰ هزار تومان تعیین کرد. در این میان بسیاری از یارانهبگیران اعلام کردند که حاضرند یارانهای دریافت نکنند، اما قیمتها به حالت قبل برگردند.
انتشار گزارش جدید مرکز آمار هم نشان میدهد که خانوار شهری بیش از خانوار روستایی از یارانه بنزین بهرهمند میشوند. این گزارش حاکی از آن است که تنها ۳۵٫۹ درصد از خانوار روستایی دارای خودرو هستند. در مقابل اما ۵۳٫۹ درصد از شهرنشینان از خودرو شخصی استفاده میکنند.
نکته مهمتر این است که حدود ۴۶ درصد خانوار شهری و ۶۴ درصد از روستانشینان هیچ خودرویی به نام خود ندارند. یعنی در حالی که ۶۴ درصد از روستاییان هیچ بهرهای از یارانه بنزین نمیبرند، ۵۴ درصد از افراد شهرنشین به این یارانه پنهان دسترسی دارند. موضوعی که در رابطه با سیاستهای یارانهای از ابتدا مورد نقد اقتصاددانان قرار داشت. به عقیده این گروه از کارشناسان ثروتمندان بیش از گروههای کمدرآمد در ایران به از یارانهها بهرهمند میشوند. با توجه به سیاستهایی که در این سالها اجرا شد، مصرف بیشتر به معنای بهرهمندی بیشتر است.
مرکز آمار ایران نیز در گزارش خود به این مورد اشاره کرد و نوشت: بررسی چنین آمارهایی حقایق مهمی را درباره عدم بهینگی سیاستهایی نظیر تخصیص یارانه بنزین به افراد دارای خودرو را بیش از پیش آشکار میکند. چنانکه افراد بدون خودرو اتفاقاً جزو دهکهای پایین جامعه هستند و از یارانه بنزین بهرهمند نمیشوند.
در حالی که طبق گفته مسئولان در طرح بنزین برای همه، قرار بود برای همه کیشوندان سهمیه بنزین واریز شود اما بررسی های میدانی نشان می دهد این سهمیه برای همه کیشوندان واریز نشده است.
در شرایطی که ۱۰ روز از آغاز طرح جدید بنزینی می گذرد اما هنوز در واریز سهمیه ها خلاءهایی وجود دارد.
در طرح بنزین برای همه قرار است ۲۰ لیتر بنزین برای هر نفر به ارزش ۳۰ هزار تومان تخصیص یابد. این بنزین تخصیصی نیز به حساب سرپرست خانوار واریز می شود.
از ابتدای اسفند ماه این طرح در کیش آغاز شد و حسین شمسیان راد سرپرست معاونت فرهنگی اجتماعی سازمان منطقه آزاد کیش اعلام کرد این سهمیه هم اکنون در حساب سرپرستان خانوار وجود دارد.
با وجود تاکید شمسیان راد در خصوص واریز سهمیه برای ۶۰ هزار ساکن کیش، ولی گفت و گو با تعدادی از کیشوندان نشان می دهد که این سهمیه به حساب برخی افراد واریز نشده است.
ژیلا موافق یکی از کیشوندان که خود سرپرست خانوار است در گفت و گو با اقتصاد آنلاین گفت: بعد از آنکه اعلام کردند به حساب سرپرستان خانوار سهمیه بنزین واریز می شود؛ طبق کد دستوری که برای این منظور مشخص شده بود اقدام کردم اما هیچ سهمیه ای به حساب من واریز نشده است.
او توضیح داد: برای اطلاع از میزان سهمیه واریزی کد #۳۹*۴* را در گوشی باید وارد می کردیم که این کار را انجام دادم. بعد از وارد کردن این کد یک پیام ارسال شد که کد ملی سرپرست خانوار را می خواست. کد ملی را هم وارد کردم ولی در پیامی که که برای من ارسال شد سهمیه اختصاص یافته را صفر لیتر عنوان کرده بود.
موافق افزود: ما از سال ۸۸ تا کنون در کیش زندگی می کنیم و کیشوند محسوب می شویم. تا به حال خودرو و کارت سوخت نداشتیم و اکنون که اعلام کردند برای همه کیشوندان سهمیه بنزین واریز می شود خوشحال بودیم که از سهمیه های اختصاص یافته سهمی خواهیم داشت اما تا امروز هیچ سهمیه ای به ما تعلق نگرفته است.
رضا منتظری یکی دیگر از ساکنان کیش گفت: سهمیه بنزین من واریز شده است. پیش از این کارت سوخت داشتم و سهمیه خودروی خود را از طریق کارت سوخت دریافت می کردم. از اول اسفند ماه که اعلام کردند نحوه سهمیه بندی بنزین تغییر کرده است؛ دیگر کارت سوخت خودرو شارژ نشد و به جای آن به حساب بانکی سهمیه واریز شد.
دیدگاه تان را بنویسید