یک منبع آگاه خبر داد
خبر مهم/ بایدن به برجام برمی گردد + جزئیات
رویترز به نقل از سه منبع آگاه نوشت دولت بایدن در حال بررسی راههای متعددی برای احیای برجام است که شامل این گزینه میشود که طرفین قدمهای کوچکی (در مقایسه با بازگشت به تعهدات کامل) بردارند تا اندکی زمان بخرند.
برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، توافقی بین المللی بر سر برنامه هسته ای ایران است که در تاریخ 14 ژوئیه 2015 میان ایران و کشورهای گروه 1+5 (آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، انگلیس و آلمان) در شهر وین صورت گرفت. مذاکرات طولانی مدت میان ایران و 6 قدرت جهانی برای دستیابی طرفین به "برجام"، همزمان با "توافق موقت ژنو" در نوامبر 2013 آغاز شد. پس از توافق ژنو در آوریل 2015 به "تفاهم لوزان" به عنوان چارچوبی برای توافق وین دست یافتند. بر اساس متن توافق برجام، ایران ذخایر غنی سازی متوسط خود را پاکسازی، ذخیره سازی اورانیوم با غنای کم را تا 98 درصد قطع و همچنین تعداد سانتریفیوژهای خود را تا حدود دو سوم به مدت حداقل 15 سال کاهش خواهد داد. همچنین بر اساس برجام، ایران غنی سازی بیش از 3,67 درصد را متوقف کرده و هیچ تاسیسات غنی سازی جدید و یا رآکتور آب سنگین نخواهد ساخت. بر اساس برجام و در ازای اجرای تمامی این تعهدات، ایران از ذیل تحریم های شورای امنیت سازمان ملل، اتحادیه اروپا و آمریکا خارج خواهد شد.
یک منبع آگاه: بایدن به برجام برمی گردد
این گزینه میتواند به این معنا باشد که واشنگتن به تهران اجازه دهد از مزایایی اقتصادی بهرهمند شود که کمتر از رفع یا کاهش تحریمها ارزش دارد؛ گفته شده وام از سوی صندوق بینالمللی پول و یا ارائه تسهیلات اعتباری توسط اروپا از گزینههای مطرح است. در عوض ایران هم گامهای برداشته شده در مسیر فعالیتهای هستهای خود را جبران کند.
این منابع آگاه اما تاکید داشتند که بایدن هنوز تصمیم خود را نگرفته و تیم او واقعا در حال فکر کردن است.
منبع دیگری نیز گفت اگر دولت بایدن به این نتیجه برسد که مذاکره برای بازگشت کامل به توافق خیلی طولانی است، ممکن است رویکرد متواضعانهتری را در پیش بگیرد.
در همین حال رویترز به نقل از سه دیپلمات آگاه اروپایی مینویسد با توجه به نزدیک بودن انتخابات ریاست جمهوری در ایران، فرصت حتی برای برداشتن گامهای کوچک هم محدود است. یکی از این افراد میگوید: «این یک وضعیت اضطراری است. اگر اکنون نتوانیم از فرصت استفاده کنیم، بسیار دشوار است که فکر کنیم میتوانیم قبل از پاییز مذاکرات اساسی انجام دهیم.»
رویترز سومین منبعی است که چنین احتمالی را خبر میدهد. پیش از این بلومبرگ و همچنین یک خبرنگار امریکایی به طور جداگانه و به نقل از منابع آگاه مطرح کرده بودند که امریکا کم کردن فشارهای اقتصادی بر ایران (از جمله تسهیل دریافت وام از صندوق بینالمللی پول) را به جای رفع تحریمها در نظر دارد.
منبع: بورسان
دیدگاه تان را بنویسید