چند میلیون ایرانی کتاب میخوانند؟
فقط سرانۀ زمان مطالعه نیست که در سالهای اخیر بیش از یک ساعت کاهش پیدا کرده و بررسی میزان افرادی که در ایران به مطالعۀ کتابهای غیردرسی میپردازند نیز نشان میدهد که حدود چهار درصد از آنها (حدود سه میلیون نفر) این کار را کنار گذاشتهاند.
دادههای مرکز آمار ایران درباره افراد ۱۵ساله و بیشتر باسواد برحسب وضعیت مطالعۀ کتاب غیردرسی در یک سال منتهی به زمان آمارگیری (از سال ۹۶ تا ۹۹) نشان میدهد که در سال ۱۳۹۶، ۵۸.۲ افراد مطالعۀ غیردرسی داشتهاند اما این درحالیست که در ۹۹ این مقدار به ۵۴.۵ رسیده و با کاهشی حدوداً چهاردرصدی همراه بوده است.
براساس همین آمارها در سال ۹۹ بیش از ۲۴ میلیون نفر در ایران (افراد بالای ۱۵سال) کتاب نمیخوانند. افزون بر این، سرانۀ زمان مطالعۀ کتاب غیردرسی افراد ۱۵ساله و بیشتر باسواد در ماه نیز از سال ۹۶ تا ۹۹ بیش از یک ساعت کمتر شده و از ۷ ساعت و ۴۱ دقیقه به ۶ ساعت ۳۲ دقیقه رسیده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم در ۱۹ خرداد ۱۴۰۱ (در مراسم اختتامیۀ پنجمین دوسالانه کتاب برتر استان سمنان در شاهرود) گفته بود که طبق آخرین پیمایش در فروردین، ۴۳.۵ درصد مردم کتاب میخوانند [اهل مطالعهاند] و میزان مطالعۀ روزانه ۳۰ دقیقه است.
اما پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات در بررسی وضعیت مطالعه در ایران توضیح داده که آمار ۴۳.۵ درصد، درباره «افراد اهل مطالعه» در جامعه است که دادههای پیمایشهای ملی مصرف فرهنگی آن را تأیید میکند. در این پیمایشها از افراد پرسیده شده: «آیا بهطورکلی کتاب مطالعه میکنند یا خیر»؛ در سال ۱۳۷۹ این عدد ۴۳.۱ درصد بوده است و در سال ۱۳۸۲، ۵۰ درصد و در سال ۱۳۹۸ این رقم ۴۶.۶ درصد بوده است. البته در سال ۱۳۷۸ و ۱۳۸۲، ملاک این پرسش خانوار بوده است (از اعضای خانوادۀ شما کسی هم مطالعه میکند؟). البته در پیمایش مورد اشاره، کتابهای ادعیه کسر شده است و این عدد به دست آمده است و با اضافه کردن کتابهای درسی و مذهبی، آمار به ۶۵ درصد در سال ۱۴۰۱ میرسد .
دیدگاه تان را بنویسید