خبرگزاری مهر: در ۶۰ کیلومتری شمال غرب شهر ایلام از مناطق صعب العبور کوهستانی در یکی از روستاهای بخش چوار از توابع شهرستان ایلام فسیلهای زندهای با نام درختان «سرو زربین» با قدمت ۳۳۰۰ سال وجود دارند. علی محمدی یکی از اهالی این روستا گفت: الان نزدیک به ۷۰ سال است که در این روستا زندگی میکنم که این درختان در این روستا وجود داشته و به وجود همین درختان در این منطقه این روستا را بان سرو نام نهاده اند. کاهش درختان سرو علی احمد محمودی مدیر منابع طبیعی شهرستان ایلام اظهار داشت: قدمت این درختان در حدود ۳۳۰۰ سال است که توسط دانشگاه تهران و منابع طبیعی ایلام تعیین سن شده اند. وی افزود: قطر این درختان ۵ متر است و طول ریشههای آنها نیز حدود ۲۵ متر و همچنین ارتفاع آنها از ۱۵ تا ۲۵ متر است. درختهای سرو زربین از گونههای نادر و کمیابی هستند که ۱۸ اصله آن در روستای بان سرو وجود دارد. متاسفانه تعداد این گوهرهای باارزش در سالهای اخیر کاهش یافته و از ۲۲ اصله به ۱۸ اصله رسیده است. البته طی سالیان اخیر با ثبت این درختان سالخورده در فهرست آثار ملی مسئولیت و نگهداری آن به سازمان میراث فرهنگی واگذار شده
است.
درختان سرو روستای بان سرو ثبت ملی شدند جمال شیخی مسئول ثبت آثار طبیعی اداره کل میراث فرهنگی ایلام هم در گفتگو با خبرنگار مهر در این خصوص اظهار داشت: در کشور ایران در قسمتهای شمالی در استانهای گیلان، گلستان و اردبیل این نوع درختان وجود دارد. وی افزود: در استان ایلام نیز منحصرا در روستای بان سرو از گونه این درختان تعداد ۱۸ اصله موجود است. شیخی تصریح کرد: گونه درختان این منطقه در سال ۱۳۹۰ به شماره ۱۲۹ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده و جزو منابع طبیعی کشور محسوب میشوند. درختان کهنسالی که در گوشه و کنار این مرز و بوم قد برافراشته اند نشانههای یادگاری از فرهنگ غنی اجداد و نیاکان ما است. حفاظت از این درختان کهنسال میتواند حفاظت از فرهنگی باشد که همیشه در راه حفظ عرصههای طبیعی پیشگام بوده است.
وجود ۱۰ گونه با ارزش ژنتیکی در استان ایلام طبق اعلام مسئولان منابع طبیعی استان ایلام، این استان با داشتن بیش از هزار گونه گیاهی و ۱۵۰ نوع
درخت و درختچه یکی از منابع غنی کشور از حیث داشتن منابع طبیعی را داراست چراکه گونههای کمیاب و نادر این منطقه از لحاظ علمی بسیار پر اهمیت هستند.
۱۰ گونه با ارزش ژنتیکی در ۱۸ منطقه در سطح استان به عنوان ذخیره گاه جنگلی تحت حفاظت و حمایت واقع میشود. درختان سرو زربین، ارغوان، سماق، گلابی وحشی، بادام کوهی، لرگ، پده، محلب و زبان گنجشک از گونههای منحصر به فرد استان ایلام به شمار میروند که در کشور کمیاب هستند.
دیدگاه تان را بنویسید