سفر رویایی به سرزمین آبشارهای خروشان +تصاویر

کد خبر: 640679

خرم آباد بزرگترین شهر لرنشین، بیست و سومین شهر پرجمعیت ایران و مرکز استان لرستان است. این شهر در ارتفاع ۱۱۴۷٬۸ متری از سطح دریا و در میان دره‌های زاگرس قرار دارد این شهر به سرزمین آبشار‌های خروشان نیز معروف است.

سفر رویایی به سرزمین آبشارهای خروشان +تصاویر
مکان‌بین: خرم آباد بزرگترین شهر لرنشین، بیست و سومین شهر پرجمعیت ایران و مرکز استان لرستان است. این شهر در ارتفاع ۱۱۴۷٬۸ متری از سطح دریا و در میان دره‌های زاگرس قرار دارد.
شهر خرم‌آباد دارای آب و هوایی مدیترانه‌ای با میزان بارندگی بسیار به ویژه در فصل‌های بهار و زمستان است و از این روی ششمین مرکز استان پربارش در ایران محسوب می‌شود.
خرم‌آباد پس از جدایی استان لرستان از خوزستان در سال ۱۳۰۴ خورشیدی به عنوان مرکز استان تعیین و شهرداری آن نیز در سال ۱۳۰۵ تأسیس شد. اقوام لر و کرد در این شهر ساکن هستند اما به طور کلی اهالی خرم‌آباد بخشی از مردم فیلی به شمار می‌آیند. گویش اصلی مردم این شهر لری خرم‌آبادی است.
آبشار نوژان
آبشار نوژیان
آبشار نوژیان یکی از مرتفع‌ترین آبشارهای ایران در استان لرستان است. این آبشار در ۳۸ کیلومتری جنوب شرقی خرم‌آباد بخش پاپی قرار دارد. ارتفاع آبشار نوژیان ۹۵ متر وعرض تاج ۵ متر است که البته بستگی به فصل متفاوت است و یکی از مهم ترین جاذبه های طبیعی گردشگری استان لرستان است.
از آنجا که لازم است مسیر طولانی و پر پیچ و خمی را برای رسیدن به آبشار طی کرد، واکنش بازدیدکنندگان، پس از دیدن آبشار دیدنی است. آب آبشار از چشمه های بالادست تأمین می شود و در ابتدای فصل بهار طبیعتاً پر آب تر است. هرچه به اواخر تابستان نزدیک شویم بخصوص در ایام خشکسالی، آب آبشار کمتر شده و از زیبایی آن نیز خواهد کاست. در سمت راست آبشار رودخانه کوچکی وجود دارد که آب آن از چشمه های متعدد که فاصله بسیار کوتاهی تا آبشار دارند تأمین می گردد.
آب حاصل از آبشار نوژیان ، رودخانه کوچکی را تشکیل می دهد که پس از گذر از نواحی پایین دست، نهایتاً به رودخانه سزار می ریزد. آب رودخانه خنک بوده و محل مناسبی برای پرورش ماهی های سردابی همچون قزل آلا است. از اینرو در پایین دست آبشار حوضچه های پرورش ماهی، که نشانی از توسعه و زایندگی است به چشم میخورد.
نحوه دسترسی آبشار نوژیان :
فاصله آبشار از سه راهی پلیس راه خرم آباد - بروجرد 52 کیلومتر است. اگر از پلیس راه حدود 14 کیلومتر در جاده کمربندی خرم آباد به سمت جنوب بروید، به یک سه راهی خواهید رسید که تابلوی راهنمای آبشار نوژیان در سمت مقابل جاده نصب شده است. از این سه راهی به سمت مشرق دست چپ بپیچید. جاده پس از طی چند کیلومتر کوهستانی می شود.
این مسیر، طبیعتِ جنگلی دارد و مملو از درختان بلوط است. از ابتدای سه راهی تا آبشار دقیقاً 38 کیلومتر فاصله است. 32 کیلومتر مسیر آسفالت و 6 کیلومتر آخر خاکی است. مسیر خاکی برای اتومبیل های معمولی قابل تحمل است. کل مسیرِ 38 کیلومتری فاقد علائم راهنمایی و رانندگی هشداردهنده و گارد ریل است. مراقب پیچ های تند جاده باشید. به خاطر داشته باشید که زیبایی فراوان مسیر را از دست ندهید. اگر با کمبود وقت مواجه نیستید، در میان راه بایستید و از جنگل های زیبای زاگرس لذت ببرید.
آبشار گریت
آبشار گریت
آبشار گریت در روستاى گريت در فاصله 50 كيلومترى شهرستان خرم آباد و در ۳۰ کیلومتری ایستگاه راه‌آهن سپید دشت در دره‌ای خوش آب و هوا و پوشیده از درختان انبوه بلوط قرار دارد. فاصله اين آبشار تا بخش پاپى روستای گریت حدود يک ساعت پياده روى مى باشد . این آبشار از جاذبه هاى طبيعى و گردشگرى ديدنى استان لرستان محسوب مى گردد. تا کنار آبشار جاده ماشین رو وجود دارد. ارتفاع آبشار 15 متر و عرض تاج آن 17 متر است.
اين آبشار در گويش محلى به « تاف هفت چشمه » معروف است . پوشش جنگلى اطراف آبشار را در ختان بلوط ، زالزالک و مو وجود دارد .
منطقه گریت دارای زمستانهای برفی و سرد و بهار و تابستان خنک، معتدل و بسیار سرسبز و چشم‌نواز می‌باشد. مالکیت اراضی منطقه در اختیار منابع طبیعی و بخشی نیز در اختیار روستاییان ساکن منطقه‌است.
این آبشارها در مسیر عبور رودخانه ترس گریت به طرف رودخانه سزار بر اثر عبور از ناهمواریهای منطقه و مسیر عبور رودخانه ترس بوجود آمده‌است. در فصل بهار و ابتدای تابستان در اطراف آبشار و دامنه ارتفاعات منطقه گل‌های فراوان و زیبا به همراه پوشش گیاهی و جنگل انبوه درختان بلوط، زیبایی خاصی به منطقه می‌دهد و چشم‌انداز زیبایی را در برابر چشم بینندگان قرار می‌دهد. ارتفاع متوسط این آبشارهای سه‌گانه ۱۵ متر است
گرداب سنگی
گرداب سنگی
گرداب سنگی خرم آباد که در گویش لری به آن "گرداوبردینه" گفته می شود یکی از آثار تاریخی بجای مانده از دوره ساسانیان است که به عنوان یکی از مهم ترین جاذبه های تاریخی و گردشگری در استان لرستان و شهر خرم آباد خودنمایی می کند.
این بنای تاریخی در قسمت مرکزی شهر فعلی خرم آباد و در میان بافت قدیمی شهر در میدان تختی واقع شده است.
فلک الافلاک
قلعه فلک الافلاک - خرم آباد
فَلَک‌الافلاک یا دژٍ شاپورخواست قلعه‌ای تاریخی در مرکز شهر خرم‌آباد در استان لرستان است. فلک‌الافلاک با نام قلعه دوازده برجی هم شناخته می‌شود. قلعه فلک‌الافلاک بر فراز تپه‌ای مشرف به شهر خرم‌آباد و در نزدیکی رودخانه خرم‌آباد قرار گرفته و چشم‌گیرترین اثر تاریخی و گردشگری درون شهر خرم‌آباد است. این بنا مربوط به دورهٔ ساسانیان است و به در فهرست آثار ملی ایران به شماره ۸۸۳ ثبت شده‌است.
قدمت این قلعه به دوره ساسانیان می‌رسد. ساسانیان شهری با نام شاپورخواست در حدود منطقه کنونی خرم‌آباد ساختند که بعدها ویران شد و در حدود سده هفتم هجری خرم‌آباد فعلی به جای آن بنا گردید.
پل شاپوری
پل شاپوری
پل شکسته یا پل شاپوری یا به گویش لری طاقِ پیل اِشکِسَه یکی از شاهکارهای معماری دوره ساسانیان محسوب می‌شود.
پل شاپوری در ضلع جنوبی قلعه فلک افلاک در جنوب شهر خرم‌آباد در استان لرستان واقع شده‌است. پل شاپوری عامل ارتباط غرب استان لرستان طرهان با شرق و از آنجا به خوزستان و تیسفون پایتخت ساسانیان بوده‌است.
این پل حدود ۲۳۰ متر طول و بیش از ۱۹ چشمه طاق داشته که در حال حاضر فقط ۵ چشمه طاق از آنها بر جای مانده‌است. چشمه طاق‌های پل بصورت جناقی ساخته شده و سبک سازی پل در قسمت طولی پل در زیر روگذر پل صورت گرفته‌است و پایه‌های پل و موج شکنهای آن به صورت لوزی شش ضلعی از سنگ ساخته شده‌است.
مصالح این پل از سنگ، ملات گچ و ساروج است. مصالح پل را سنگ‌های قلوه رودخانه‌ای و لاشه سنگ در چشمه طاقها و از سنگ‌های پاکتراش در قسمت پایه‌ها استفاده گردیده‌است.کف پل سنگ فرش است. نوع سنگ فرش، سنگ بلوک قرمز است که در اثر فرسایش آب از صورت کادر بودن خارج شده‌است.این پل با شماره ۱۰۵۱/۲ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.
آبشار وارک
آبشار وارک
آبشار وارک درغرب گردنه نوژیان، بخش پاپی در جنوب شرقی خرم‌آباد قرار دارد و یکی از زیباترین آبشارهای کشور است. فاصله آن تا شهر خرم آباد حدود ۶۰ کیلومتر می‌باشد.
سرچشمه آبشار یک صخره سنگی است و پس از طی حدود ۱۵ متر از صخره دوم فرو ریخته و آبشار دوم را به وجود می‌آورد. آبشار وارک در نزدیکی آبشار نوژیان قرار دارد. در فصل کم آبی ارتفاع قسمت اول ۷ متر با عرض حدود ۱۲ متر و قسمت دوم ۱۵/۵ متر با عرض ۵/۵۶ متر یکی از زیباترین منظره‌ها را در این منطقه می‌توان دید. حداکثر ارتفاع آن به ۵۷ متر می‌رسد و عرضی معادل ۵۰ متر را در بر می‌گیرد.
اطراف این آبشار پوشیده از درختان، بلوط، گلابی وزالزالک است.
فاصله آبشار از سه راهی پلیس راه خرم آباد - بروجرد چهل کیلومتر است. اگر از پلیس راه حدود 14 کیلومتر در جاده کمربندی خرم آباد به سمت جنوب بروید، به یک سه راهی خواهید رسید که تابلوی راهنمای آبشار نوژیان در سمت مقابل جاده نصب شده است. که برای رسیدن به آبشار وارک از همین جاده استفاده میشود.
پس طی مسافتی به یک سه راهی میرسید که اگر به سمت مشرق ( دست چپ ) بپیچید به آبشار نوژیان میرسید و اگر بسمت مغرب ( دست راست )بپیچید به آبشار زیبای وارک میرسید ، جاده پس از طی چند کیلومتر کوهستانی می شود. این مسیر طبیعتِ جنگلی دارد و مملو از درختان بلوط است.
11 کیلومترمانده به آبشار جاده شوسه میباشد که 5 کیلومتر انتهای مسیر را نمی توان از ماشین استفاده کردوبرای رسیدن به آبشار و دیدن گوشه ای از خلقت زیبای خداوند رنج پیاده روی را باید به جان خرید.
دریاچه کیو
دریاچه کیو
دریاچه کیو در شمال غرب شهر خرم‌آباد در کنار پارکی با همان نام قرار گرفته‌است. مساحت دریاچه هفت هکتار و عمق آن بین سه تا هفت متر است. این دریاچه از ارزش‌های توریستی درون‌شهری برخوردار بوده و همچنین زیستگاهی مناسب برای جانوران آبزی و پرندگان بومی و مهاجر است. کیو در زبان لری مردمان خرم‌آباد به معنی کبود رنگ و آبی است و دلیل استفاده آن آب زلال و عمیق این دریاچه‌است که به رنگ آبی و نیلی دیده می‌شود.
این دریاچه به شهر خرم‌آباد جلوه خاصی داده و در کنار جاذبه‌های تاریخی فراوان در دره خرم‌آباد و چشمه‌های پر آب شهر را در ردیف یکی از شهرهای زیبا و توریستی قرار داده‌است.
آب دریاچه از چشمه تامین می‌شود و به لحاظ ویژگی‌های خاص خود می‌تواند به عنوان یکی از مراکز جذب توریست تبدیل شود. در کنار این دریاچه امکانات تفریحی، شهربازی و چشم انداز زیبایی وجود دارد.
کیو یک دریاچه فصلی است و همچنین در سال‌های اخیر با توجه به شدت گرفتن خشکسالی‌ها در کشور و در استان لرستان این دریاچه زیبا، تقریبا در حال خشک شدن است و تا حدی زیبای‌های آبی رنگش را از دست داده‌است.
در پائیز سال ۱۳۸۹، این دریاچه کاملا خشک شد و مدتی کوتاه پس از آن در ابتدای دی ماه لایروبی آن آغاز گردید. پیش از آن، اندک ماهی‌های باقیمانده در آن توسط عده‌ای از مردم محلی گرفته شدند.
دریاچه کیو که در یک محوطه تفریحی به همین نام در مرکز شهر خرم آباد واقع شده دارای امکانات و فضای مناسب برای برگزاری مسابقات ورزشی در رشته‌های شنا، دو و میدانی و دوچرخه سواری است. این دریاچه ظرفیت لازم برای فعالیت در قالب پایگاه ورزش‌های سه گانه کشور را نیز دارد.
علاوه بر اين درياچه ها ، ۱۲ تالاب كوچك و بزرگ نيز نزديك شهر پل دختر وجود دارد و يك تالاب هم در ۱۲ كيلو متري جنوب شهر بروجرد دامن گسترده است كه مجمعه اين تالاب ها ، علاوه بر زيبايي هاي چشم گير ، زيستگاهي مناسب براي جانوران آبزي و پرندگان بومي و مهاجر مي باشد.
پارک جنگلی
پارک جنگلی شورآب
پارک جنگلی شورآب یکی از پارک های چنگلی اطراف شهر خرم‌آباد است. این پارک طبیعی در کیلومتر ۲۵ جاده خرم‌آباد به پلدختر واقع شده و دارای جاده دسترسی آسفالت، آلاچیق، و دیگر امکانات رفاهی است.
مناظر این پارک جنگلی در فصول مختلف زیبایی متفاوتی دارد. با کاشت و افزایش درخت در این منطقه وسعت آن در کل دامنه و ارتفاعات گسترده گردیده است.
پارک جنگلی شورآب به دلیل وجود درختان انبوه بلوط و آب هوای معتدل هر سال در فصل بهار گردشگران بسیاری را خود جذب می کند.چندی پیش طرحی مبنی بر دهکده پارک جنگلی شوراب توسط نمایندگان شهر خرم‌آباد در مجلس مطرح شد که هدف آن ساماندهی پارک و همچنین جذب هر چه بهتر گردشگران بود.
مناره آجری
مناره آجری
مناره آجری با حدود 900 سال قدمت، یکی از آثار باستانی ارزشمند استان لرستان و شهرستان خرم‌آباد است.
استان لرستان جایگاه آثار باستانی و تاریخی فراوانی است که می‌توان آنها را به سه دوره پیش از تاریخ، دوره ایران باستان و دوره اسلامی تقسیم کرد. یافته‌های پیش از تاریخ لرستان، بیشتر شامل نقاشی‌‌ها، کنده‌‌کاری‌های غارها، سفالینه‌ها و اشیای مفرغی می‌باشد.
اين يادمان ارزشمند که در پارک میدان امام حسین- شقایق سابق - واقع گردیده است، بنائي است استوانه اي شكل مستقر بر یک سکوی مکعب مربع سنگی در قسمت جنوبي شهر خرم آباد واقع شده است.
در گذشته کاروان‌های زیادی به کمک این مناره راه خود را پیدا کرده‌اند و دیده‌بان‌های زیادی از بالای آن دشمن را دیده‌اند و مردم را به موقع از خطر حمله آگاه کرده‌اند.
با توجه به سبک معماری بنا، احتمال می رود این اثر تاریخی مربوط به دوره فرمانروایی دیلیمان باشد. این یادمان ارزشمند، که بنائی استوانه‌ای شکل است به عنوان میل راهنما و برای هدایت کاروان‌ها در کنار شهر قدیم شاپورخواست احداث شده است.
سفر رویایی به سرزمین آبشارهای خروشان
غار دوشه
غار دوشه، يکي از غارهاي تاريخي استان لرستان است که در روستاي «کرشوراب» از توابع بخش چگني خرم‌آباد واقع شده و حاوي نقاشي‌ها و کتيبه‌هاي تاريخي متعدد و جالب توجه است.
براي ورود به غار بايد از غرب «تنگة دوشه» به بالاي کوه صعود کرد. ارتفاع سقف تا کف غار در حدود پنج متر است. داخل آن به شکل دايرة منظم است که انحناي اين غار در درة آرش «الشتر» واقع شده و در گويش محلي به «مرسمسا» مشهور است.
طول غار نزديک به 70 متر، عرض دهانه آن 6 متر، پهناي داخل آن 7 متر و بلندي دهانه آن 70/3 متر است. در کف اين غار، تعدادي سنگ چخماق ديده شده است. اين غار در بالاي محلي قرار دارد که از آنجا سنگ‌هاي تراش خورده‌اي را براي ساختمان سازي آورده‌اند که نشان مي‌دهد، بيش‌ترين سنگ‌هاي بناها و آثار مهم الشتر يا سنگ قبرها را از اين مکان تهيه کرده‌اند.
این غار حاوى نقاشى‌ها و کتیبه‌هاى تاریخى متعدد و جالب توجه است. براى ورود به غار باید از غرب تنگه دوشه به بالاى کوه صعود کرد. ارتفاع سقف تا کف غار در حدود پنج متر است.
داخل آن به شکل دایرة منظم است که انحناى قسمتى از دیواره‌هاى آن به علت پیش‌آمدگى دیوارة کوه به هم پیوسته است. بر دیواره‌هاى مسطح این غار، حدود 110نقش با رنگ سیاه نقاشى شده است.
بر دیوارة غربى آن نیز به جز نقش‌هاى یاد شده، دو کتیبه وجود داشته که یکى به کلى از بین رفته و نیمى از دیگرى نیز محو شده است. مهم‌ترین علت سالم ماندن نقوش کتیبه، دورى از عوارض طبیعى است. ‏در دهانه حفره‌هاى انتهایى غار، ‌استخوان‌هاى انسان و حیوان و سفال‌هاى شکسته یافت شده است.
مقبره
مقبره شجاع الدین خورشید
آرمگاه شجاع الدین خورشید سر سلسله اتابکان لر در خرم آباد یکی از جاذبه‌های تاریخی و دیدنی استان لرستان است. این آرامگاه در 15 کیلومتری جنوب شهر خرم آباد در روستایی به نام گوشه شهنشاه(شینشاه) واقع شده است.
این بنای آرامگاهی که در دوره صفوی و در زمان شاهوردیخان آخرین اتابک لر ساخته شده است، مربوط به شجاع الدین خورشید سر سلسله اتابکان لر (آل خورشید) بوده است. شجاع الدین خورشید به مدت سی سال از آخر قرن پنجم تا اوایل قرن ششم ه.ق بر ایالات لر کوچک فرمانروایی کرده است. این فرمانروا به واسطه عدالت و دادگستری مقبره وی مورد احترام اهالی قرار گرفته است.
پلان مقبره مستطیل شکل و پلان داخلی آن هشت ضلعی و هر ضلع آن 2,5 متر است. سبک معماری گنبد آن نار دو پوسته و مواد و مصالح آن سنگ، آجر ملات، گچ و ماسه آهک است. ارتفاع گنبد از سطح زمین 12 متر است، در وسط آن قبری است که برروی آن صندوق چوبی کنده کاری شده ای قرار دارد.
گفتنی است، سرزمین لرستان در جنوب غربی ایران از اواخر دوره پلاستوسن (دوران چهارم زمین شناسی) دارای شرایط اقلیمی سازگاری بوده است. از دوره های دور نشانه هایی از استقرار گروه های انسانی به برکت آب و هوای متعدل و خاک مستعد در این استان وجود دارد. این نشانه ها در کرانه رودها، پناهگا هها، یا در غارهای طبیعی لرستان کشف و مورد مطالعه قرار گرفته اند.
قدیمی ترین آثار زندگی گروه های پراکنده انسانی در لرستان، در محلی به نام ((پَلّْ باریک)) در کرانه رودخانه سیمره به دست آمده است. قدمت این شواهد را بعضی پژوهشگران دوره آشولین (حدود 800 هزار سال ق تا یکصد هزار سال ق) و برخی قبل از آشولین تعیین کرده اند.
آبشار بیشه
آبشار بیشه
آبشار بیشه در دل کوههای زاگرس و از دیدنی های شهر درود در استان لرستان است. فاصله آبشار بیشه تا شهر خرم‌آباد ۶۵ کیلومتر است. این آبشار در کنار راه آهن تهران - خوزستان و در نزدیکی ایستگاه بیشه قرار گرفته‌است و از این رو مسافران راه آهن از این آبشار زیبا لذت ببرند.
این آبشار با چشم اندازی زیبا و طبیعتی بی نظیر یکی از آبشارهای زیبای ایران است.
ارتفاع آبشار ۴۸ متر تا نقطه برخورد با زمین است و تا وصل شدن به رودخانه سزار ۱۰متر می‌باشد و عرض تاج آبشار ۲۰ متر است.
در بالای آبشار، روبروی ایستگاه چشمه‌های پر آب متعددی دیده می‌شود که از دل کوه می‌جوشند و زمزمه کنان از وسط ایستگاه قطار عبور کرده و آبشار بیشه را جاری می سازند.
به علت هم جواری این آبشار با چندین مجموعه زیبا همچون جنگل‌های پهناور بلوط، روستای زیبای بیشه و چشم‌انداز ایستگاه راه آهن بیشه از این آبشار و از طرفی هوای خنک و با طراوت، سرسبزی و شادابی کوه‌های بلند و دلنشین، بیشه را به یک منطقه دیدنی و جذاب برای گردشگران تبدیل کرده‌است.
در پائین ایستگاه و در دل درختان بلند جویبارهای صاف و زلال، اقامتگاه‌های چوبی و زیبائی در اختیار بازدید کنندگان قرار می‌گیرد و مسافران و علاقمندان می توانند در آنجا به استراحت بپردازند. علاوه بر این اقامتگاه‌ها مسافران می‌توانند در پائین آبشار و روبروی ایستگاه چادر برپا نمایند و به استراحت کنند.
مسیر دسترسی به آبشار بیشه از طریق راه آسفالته از خرم‌آباد بطول ۶۵ کیلومتر و کنار ایستگاه قطار زیر پل راه آهن می‌گذرد و برای رسیدن به آن باید حدود چند صد متری پیاده روی کرد تا به آبشار رسید و از شهرستان دورود تا بیشه با قطار در حدود ۳۰ دقیقه می‌باشد.
۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    نیازمندیها

    تازه های سایت

    سایر رسانه ها

      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد