به گزارش لاهیجان: منطقه لاهیجان از شمال به دریای خزر، از شرق به لنگرود، از جنوب به دیلمان، از جنوب غربی به سیاهکل و از غرب به آستانه اشرفیه محدود میشود. موقعیت جغرافیایی این شهر در ناحیه کوهپایهای قرار دارد و تپه ماهورهای آن را بوتههای چای پوشاندهاست.
لاهیجان معروف به عروس شهرهای گیلان دارای چشم اندازها و جاذبههای طبیعی بسیار زیبا میباشد که همجواری شهر با یکی از زیباترین کوههای منطقه و دسترسی آسان به آن با چشم اندازهای کوهپایهای شامل باغهای سرسبز چای و مزارع برنج و چشمههای متعدد آن در سطح ملی در بخش گردشگری سرآمد است.
شاه نشین کوه
این کوه سر سبز که در امتداد سلسله جبال البرز واقع شده و با ارتفاعی نزدیک به ۶۰ متر از درختان و شمشادهای کوتاه و سبز پوشیده شده و در ناحیه شرقی شهر لاهیجان قرار دارد. این کوه به علت واقع شدن در داخل مجموعه شهری باعث به وجود آمدن چشم اندازهای زیبایی شده و گردشگران زیادی را به سوی خود جلب می کند.
آبشار لاهیجان
این آبشار زیبا که از بدنه شیطان کوه به پای کوه سرازیر می شود به وسیله پمپاژ آب از استخر تغذیه شده و حوضچه هایی برای تخلیه و حرکت آب در پایین آن احداث شده است .در کنار این آبشار یک راه پلکانی تا قله کوه وجود دارد که گردشگران با پشت سر گذاشتن بیش از ۷۵۰ پله که از کنار آبشار و پای کوه آغاز شده و از داخل درختان سر سبز می گذرد به قله کوه و بام سبز می رسند.
بقعه شیخ زاهد گیلانی
با تمام زیبایی معماری و مسیری پر از جاذبه طبیعت گردی، نشان دیگری از زیباییهای گردشگری گیلان است. این بنای تاریخی در بیرون شهر لاهیجان و در روستای شیخانور، بر سر راه لاهیجان به لنگرود و بر دامنه کوه واقع شده است.
استخر لاهیجان
در پای شیطان کوه استخری بزرگ به وسعت ۱۷ هکتار قرار دارد که گفته میشود به دستور شاه عباس احداث شده است. استخر دارای جزیره ای زیبا می باشد که توسط یک پل به حاشیه جنوبی آن متصل شده است طول حاشیه این استخر نزدیک به دو کیلومتر بوده که در کنار بلواری زیبا قرار دارد که دور تا دور استخر را احاطه کرده و از مراکز دیدنی و تفریحی مهم لاهیجان میباشد.
بام سبز
در سالهای اخیر با طراحی شهرداری لاهیجان، فضایی در بالای شیطان کوه ایجاد شده که به علت مشرف بودن به شهر به نام بام سبز شناخته میشود. این محوطه سبز و زیبا به وسیله گذرگاهی از ورودی کوه و میان درختان به آبشار شیطان کوه متصل میشود. مجموعه بام سبز به علت جذابیت و منتهی شدن به مجموعه ارتفاعات مشرف به شهر و باغات چای، تعداد زیادی از دوستداران طبیعت را به خود جذب کرده است. تماشای روزها و شبهای لاهیجان از فراز بام سبز، از دیگر جاذبههای این مجموعه تفریحی میباشد.
تله کابین
تله کابین لاهیجان از دیگر جاذبه های تفریحی است. طول این تله کابین یک هزار و ۵۵۰ متر می باشد که از بام سبز به قله تاج خروس کشیده شده و در هر ساعت یک هزار نفر را جا به جا می نماید. این تله کابین دو ایستگاه و پنج دکل و ۳۵۰ متر در مرتفع ترین نقطه از سطح دریا ارتفاع دارد. احداث پارک مجهز به رستوران، کافی شاپ و انواع غرفه های آلاچیق و ایجاد فضای مناسب برای گردشگران از دیگر برنامه هایی است که برای احداث در ایستگاههای تله کابین در نظر گرفته شده است.
پارک بعثت (باغ ملی)
این بوستان با وسعتی بیش از یکهزار و ۲۰۰ متر مربع در مرکز شهر لاهیجان قرار دارد.
پارک جنگلی میر صفا
این پارک جنگلی طبیعی در خیابان شقایق (منتهی به دانشگاه آزاد اسلامی) قرار دارد و دارای تعدادی آلاچیق است که مورد توجه گردشگران می باشد.
تالاب بین المللی امیر کلایه
این تالاب به وسعت بیش از هزار و دویست هکتار در ۴۰ کیلو متری شمال شهر لاهیجان و در کنار دریای خزر واقع شده و به دلیل نوع خاص اکوسیستم به دور از هر گونه آلودگی زیست محیطی بوده و دارای جاذبه های تفریحی زیادی می باشد.
سواحل امیر آباد
شمالیترین نقطه شهرستان لاهیجان، به دریای خزر و سواحل امیر آباد منتهی میشود که از جذابیتهای زیادی برخوردار است.
پل خشتی لاهیجان
این پل درغرب لاهیجان در محلّه پردهسر قرار دارد و متعلّق به دوره کیاییان است.
در ضلع غربی لاهیجان واقع است که ادامه آن به خیابان کاشف غربی وصل می شود. در ضلع شرقی پل، امامزاده عاقلیه قرار داد. بنایی قدیمی با کاشی های سبز چمنی تزئین شده و سقف آن سفالی است. محوطه سازی است سرویس بهداشتی و آب قرار دارد. میدان میوه و تره بار عاقلیه در اینجا واقع است.
پل خشتی لاهیجان در شمالغربی شهر لاهیجان، میدان چهار پادشاه و محلّه پردهسر قرار دارد. میر ظهیر الدین مرعشی در کتاب خود در ذکر وقایع سال ۸۹۲ هجری قمری از این پل نام برده در اوائل دوره قاجاریه مرد نیکو کاری بنام حاج جعفر کاشانی به جای پل قدیمی که بنا بر روایت میر ظهیر الدین مر عشی سنگی بوده یک پل آجری احداث کرد که در سال ۱۲۷۱ هجری قمری بصورت اساسی مر مت شد.
روستای بکر و زیبای چی چی نی کوتی
معنی نام این روستای زیبا که چشم اندازهای زیبایی دارد، لانه گنجشک می باشد. با گشت و گذار در جنگل های کوهپایه ای روستای چی چی نی کوتی معنای اصلی طبیعت بکر را درک خواهید کرد. طبیعتی که هنوز از گزند ما آدمیان آسیبی ندیده است و هنوز گونه های جانوری مختلف از جمله خرس قهوهای، شغال و روباه و کفتار و نوعی خوک خاکستری در این جنگلها زندگی میکنند. در ضمن تقریبا در پایان فصل بهار و آغاز فصل تابستان نوعی خاص از تمشک وحشی در بیشه زارهای این روستا میروید که قطعا طعم آن را جایی دیگر نچشیده اید. باشد که این طبیعت بکر و زیبا پاک و بکر و زیبا باقی بماند.
ایستگاه تحقیقات گل و گیاه زمینی لاهیجان( باغ فلاحت )
این ایستگاه جزء قدیمی ترین باغ های کشاورزی وابسته به وزارت کشاورزی است که در لاهیجان احداث شده است ، این مجموعه در گذشته به نام باغ فلاحت نامیده می شد.امروزه زیر مجموعه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان است. این باغ در ضلع جنوبی موزه و آرامگاه کاشف السلطنه قرار دارد. در این باغ گونه های نادر و درختی نگهداری می شود . این گونه ها در باغ های مشابه کمتر دیده می شود ، به همین خاطر از دانشگاهها و مراکز علمی و تحقیقاتی کشور برای بازدید از این باغ به لاهیجان می آیند . وسعت ، قدمت این ایستگاه ، تنوع گونه های موجود در آن و موقعیت مکانی ایستگاه (همجواری با موزه چای ، آرامگاه کاشف السلطنه ، بام سبز ، آبشار و استخر) می تواند در طرح ریزی گردشگری طبیعت گردی شرق گیلان و شهرستان لاهیجان نقش به سزایی دارد.
آرامگاه کاشف السلطنه و موزه تاریخ چای ایران
لاهیجان مهم ترین مرکز کشت و تولید چای ایران بشمار می رود و کلمه چای در ایران با نام این شهر همراه است. قدمت استفاده ازچای و کشت و تولید آن در جهان حدود ۵۰۰۰ سال می باشد ، اما ایرانیان چای را نخست بعنوان یک ماده دارویی می شناختند و تا حدود قرن ۱۱ و ۱۲ (صفوی تا قاجار) نام آن را در کتابهای پزشکی و داروشناسی فهرست کرده بودند. البته هنوز هم چای به عنوان یک ماده داروئی مورد استفاده قرار می گیرد. انتقال چای ابتدا از جاده ابریشم توسط چینی ها انجام می شد و به تدریج کشت و تولید آن در هندوستان رونق یافت و از راههای بازرگانی جنوب به ایران نیز وارد می شد. برای اینکه کشت و مصرف چای در همه طبقات عمومی شود سختی ها و محدودیت های زیادی کشیده شد تا سرانجام حاج محمد میرزا قوانلو ملقب به کاشف السلطنه به تشویق مظفرالدین شاه به این امر همت گمارد. این مقبره در حال حاضر یکی از دیدنی های شهر است که در کنار موزه تاریخ چای قرر دارد. این موزه در سال ۱۳۷۵ به همت سازمان میراث فرهنگی با شماره ۱۷۶۹ ثبت وتبدیل به موزه شد. این موزه از صبح ساعت ۸ تا ۶ غروب بغیر از دوشنبه ها برای بازدیدعموم باز است.
بقعه چهارپادشاه
در فاصله چند متری مسجد جامع و حمام گلشن قرار دارد . این محل ابتدامرقد «سید خرم کیا» یا «سید خورکیاء» مقتول به سال ۶۴۷ قمری بود. چون سایر سادات کیایی را در جوار مرقد سید کیا به خاک سپردند این محل به نام چهار پادشا هان ؛ مدفن برادران سید هادی کیا یعنی سید علی ، سید حسن و سایر شهدایی است که در سال ۷۹۱ هجری قمری در جنگ رشت کشته شدند.
آرامگاه عاقلیه
در ضلع شرقی پل خشتی لاهیجان و در سمت راست جاده (ضلع جنوبی خیابان) ، امامزاده عاقلیه قرار داد. بنایی قدیمی با کاشی های سبز چمنی تزئین شده و سقف آن سفالی است. محوطه سازی است سرویس بهداشتی و آب قرار دارد. میدان میوه و تره بار عاقلیه درجوارآن احداث شده است.
حمام قدیمی گلشن
این حمام که در زمان فتحعلیشاه احداث گردید و در گذشته دارای خزینهها و حوض چههای متعددی بود.حمام در گوشه شمال شرقی میدان موسوم به میدان وحدت قرار دارد . نگاه شمالی حمام به سمت میدان اصلی لاهیجان است. بخشی از حمِام گلشن لاهیجان با گسترش شهرسازی و لزوم احداث خیابان و میدان، ویران شده است. بنای حمِام، پلان کثیرالاضلاع داشت و برای ساخت آن از آجر قرمز محلّی، ساروج و گل آهک استفاده شده است. در تعمیرات اخیر پس از زلزله گیلان، برای استحکام بنا از مصالح جدید استفاده شد.
مسجد اکبریه
مسجد اکبریه یکی از مشهورترین مساجد استان گیلان و از بناهای مهم لاهیجان است. این مسجد در زمان فتحعلی شاه قاجارایجاد شدهاست. سنگ نبشته مرمری به خط نستعلیق که بر دیوار ضلع شرقی مسجد جای دارد، بانی مسجد را حاج علی اکبر لاهیجانی نامیدهاست.
وضوخانهٔ مسجد در دو طبقه ساخته شده و هر طبقه دارای هشت ستون میانی است. از وضوخانهٔ طبقه همکف ، سه در بزرگ چوبی به شبستان باز میشود. هر دو وضو خانه دارای پوشش گنبدی هستند. مسجد اکبریه از دو قسمت وضوخانه و شبستان تشکیل شدهاست. در حاشیه شبستان و متن محراب کاشی کاری همراه با خطوط نسخ و مزین به آیات قرآنی دیده میشود.این مسجد تاریخی در محله گابنه شهر لاهیجان واقع شدهاست.
مسجد جامع لاهیجان
مسجد جامع لاهیجان در محله میدان و در کنار بقعه چهار پادشاهان قرار دارد. این مسجد بنابر قولى یکى از قدیمترین مساجد لاهیجان است و به دستور کیا سلطان، محمد کیا در سال ۸۹۳ هجری قمری در مکان آتشکدهاى قدیمى بنا شده است. مسجد در سالهاى ۱۳۳۱ و ۱۳۷۰ هجری شمسی بازسازى و توسعه یافته است. در طرف غربى مسجد، مدرسهاى متصل به مسجد قرار دارد. در این مدرسه چاهى است که میگویند امام حسن علیهالسلام از آن چاه براى وضو ساختن آب کشیده است. مردم پول و طلا در چاه میاندازند و بر لبه آن شمع روشن میکنند.
بقعه امیرشمس الدین لاهیجان
امیر شمس الدین لاهیجی استاد شاه اسماعیل اول در دوران سکونت وی در لاهیجان است که پس از به قدرت رسیدن شاه اسماعیل صفوی ,امیرشمس الدین آن استاد بزرگ را به مقام وزارت خود انتخاب نمود اما پس از مدتی وی از این مقام انصراف داده و به لاهیجان برگشت. پس از مرگ امیر شمس الدین، شاه اسماعیل بر مزارش بارگاهی به غایت زیبا ساخت.
اردوبازار.
امیرشمس الدین
بقعه آقا میر شهید
بقعه احمد بن امام موسى کاظم علیهالسلام (مشهور به میرشهید)، در محله اردو بازار لاهیجان قرار دارد. میر شهید از فیروزکوه به لاهیجان مهاجرت و در همانجا وفات یافته است.
پایگاه خبری تحلیلی لاهیجان
تالاب سوستا
این تالاب به دلیل اقلیم مناسب ، آب شیرین ، پوشش گیاهی و مواد غذایی مناسب، زیستگاهی برای پرندگان و آبزیان گوناگون است .همچنین دسترسی مناسب , محوطه سرسبز و دلنشین , مناظر بکر و وحشی , فضاهای گردشگری جالبی را پدید آورده که میتواند مورد توجه مسافرین و توریست ها واقع شود.
راههای متفاوت با چشم اندازهای متنوعی برای رسیدن به این تالاب وجود دارد ، ولی کوتاهترین مسیر را میتوان از میدان دانشگاه آزاد به سمت روستای سوستان و این تالاب طی نمود. میدان تربیت معلم به سمت سوستان نیز مسیر مناسبی برای طی کردن این مسیر می باشد.
باغ چای
فاطمه گلبستان
و دیگر امامزادگان شهرستان لاهیجان
بقعه سید حسین لاهیجان، کوه بیجار
بقعه میر شمس الدین لاهیجان، اردو بازار
پور نور لاهیجان، تموشل
سید ابراهیم و سید اسماعیل لاهیجان، برفجان
سید شفیع لاهیجان، بیجار
بابا ولى لاهیجان، دیلمان
بقعه سید محمد صالح و سلطان حسین لاهیجان، لمش
بقعه سید حمزه و هارون لاهیجان، پاشاکى
سید محمد و سید اسماعیل لاهیجان، طالشکول
سید هادى لاهیجان، دیلمان ـ میکال
دیدگاه تان را بنویسید