تصمیم جدید دولت درباره افزایش حقوق کارگران | تغییر حقوق کارگران هر سه ماه یکبار
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه هرگاه یک مزیتها و امکانات بیشتری ایجاد شود، احساس ما این است مردم استقبال بهتری خواهند کرد، اظهار داشت: در حال حاضر بستر و شبکه برای این کار (ارائه کالابرگ الکترونیکی) فعال است.
حداقل حقوق کارگران در ۱۴۰۲، در نهایت ۸ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان است در حالیکه سبد معیشت ۱۴۰۱ رقم ۹ میلیون تومان دارد؛ در واقع سالی که گذشت کارگران باید ۹ میلیون تومان حقوق میگرفتند حالا در سال تازه هم همین مقدار حقوق ماهانه ندارند. طبق روال سال های گذشته در نیمه دوم سال بحث افزایش حقوق کارگران پر تکرار می شود. طبق پیش بینی ها قرار است افزایش حقوق کارگران مطابق سبد معیشت تعیین شود. قرار است در سال آینده نیز حقوق کارگران بیش از 50 درصد افزایش یابد.در ادامه به آخرین خبر ها از حقوق کارگران می پردازیم.
سمیه گلپور، رئیس کانون عالی انجمنهای صنفی کارگری کشور با اشاره به اینکه 40درصد از سبد معیشت خانوار کارگری صرف هزینههای مسکن میشود گفت: طبق اصل 31 قانون اساسی داشتن مسکن متناسب با نیاز، حق هر فرد و خانواده ایرانی است. مطابق این اصل دولت موظف است با رعایت اولویت برای آنها که نیازمندترند بهخصوص روستانشینان و کارگران زمینه اجرای این اصل را فراهم کند.
وی ادامه داد: اگر دولت معتقد است که با کنترل افزایش دستمزد به سطحی کمتر از تورم میتواند چرخه تورم را کنترل کند, یک تصور اشتباه است، چرا که در تورم عوامل دیگری تأثیرگذار است، بهصورت سالیانه عواملی بهروی تورم دخیل هستند که دولت هیچ کنترلی روی آنها ندارد و مهمترین آنها افزایش شدید اجارهبهای مسکن است.
گلپور با اشاره به کاهش قدرت خرید کارگران گفت: بهطور مثال طبق آمارها از سال 94 قدرت خرید مردم برای خرید یک سکه تمامبهار آزادی از 76درصد به 17.2 درصد رسیده است. در زمان حاضر حداقل دستمزدی که برای کارگران در سال 1402 تعیین شده است,کمتر از قیمت یک ربعسکه بهار آزادی است.
گلپور با تأکید به اینکه با کاهش قدرت خرید کارگران نرخ مشارکت آنها در رونق تولید کاهش مییابد گفت: کارگران زمانی که از درآمد خود در امورات تولیدی, صنعتی و… ناراضی باشند بهسمت مشاغل کاذب میروند تا بتوانند درآمد بهتری را جایگزین حقوق خود کنند.
رئیس کانون عالی انجمنهای صنفی کارگری کشور با ابراز اینکه کاهش قدرت خرید کارگران باعث کاهش تقاضای کل در اقتصاد میشود گفت: وقتی تقاضا برای خرید کم باشد و تولید رونق خوبی نداشته باشد, هدف دولت برای رشد 8درصدی محقق نمیشود.
وی اظهار داشت: با توجه به ضرورت اهمیت مسکن و وعده دولت برای ساخت سالیانه 1میلیون مسکن, دولت میتواند با تکنولوژی روز دنیا اقدام به ساخت مسکن ارزان و آسان کند و مسکن استیجاری را با هزینه مناسب با میزان حداقل دستمزد در اختیار کارگران قرار دهد، با این کار تورم در مسکن کنترل میشود و هزینههای سرسامآور مدیریت میشود.
گلپور گفت: تأمین مسکن مطابق قانون اساسی بهعهده دولت است, اگر دولت به این مسئله توجه کند و ساخت مسکن را بهعهده بگیرد, بخشی از هزینههای زندگی کارگران مدیریت میشود. در زمان حاضر نزدیک به 50درصد حقوق کارگران صرف هزینه مسکن میشود.
رئیس کانون عالی انجمنهای صنفی کارگری کشور با اشاره به مهار تورم و شعار سال از سوی رهبری گفت: مهار تورم نیازمند یک اقدام جهادی از سوی دولت است. باید با مهار تورم کمتر فشار بر گروه آسیبپذیر کارگری وارد شود. بهتعبیر مقام معظم رهبری کارگران ستون اقتصاد کشور هستند, بنابراین مهار تورم میتواند بخشی از فشار زندگی بر این قشر را کمتر کند.
وی گفت: دستمزد تعیینشده برای کارگران با خط فقری که وزارت کار اعلام کرده است فاصله زیادی دارد، بنابراین در شرایط فعلی بهترین راهکار اجرای قاعده فورس ماژور است که در برخی از کشورها اجرا میشود. در سال 1401 بعد از افزایش قیمتها دولت بهمنظور جبران مشکلات معیشتی کارمندان رقمی را در نیمه دوم سال به حقوق آنها افزود. با توجه به اینکه پیشبینی کارشناسان اقتصادی این است که سال آینده تورم افزایش چشمگیر خواهد داشت، درخواست جامعه کارگری این است که دولت حداقل هر 3ماه با استفاده از قاعده فورس ماژور دستمزد کارگران را ترمیم کند. مردم از دولت مردمی انتظار عدالت را دارند و استفاده از قاعده فورس ماژور تنها راهکار است.
صولت مرتضوی درباره اینکه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در سال گذشته در رابطه با بهبود شرایط کارگران و معیشت آنان چه گامهایی برداشت، گفت: خوشبختانه ما همه تلاشمان این بود کارگاههای اقتصادی در بخش کشاورزی، صنعت و خدمات و سایر بخشها سرپا نگه داشته شوند تا خدایی ناخواسته کارگری از کار بیکار نشود. البته اگر به هر دلیلی کارگری از کار بیکار شود حتما ملتزم بودیم بیمه بیکاری را در وقت مقرر پرداخت کنیم.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ادامه داد: نکته بعدی موضوع همسانسازی دریافتی کارگران با کارمندان دولت بود که به حمدالله این کار به نحو احسن انجام شد و ما یک عدالت توزیعی را در این حوزه مشاهده میکنیم و بالغ بر یک میلیون فرصت شغلی در سال ۱۴۰۱ ایجاد شد.
وی با اشاره به کاهش بدهی دولت به صندوقها عنوان کرد: مستحضر هستید که صندوق تأمین اجتماعی نزدیک به ۲۰۰ هزار میلیارد تومان از مطالبات معوقهاش را از دولت گرفت. از سوی دیگر هم در بودجه سال ۱۴۰۲ منابع بسیار مطلوبی برای تأمین کسریهای صندوقهای بازنشستگی از جمله صندوق بازنشستگی کشوری، صندوق فولاد و صندوق تأمین اجتماعی پیش بینی شده است و باید بگویم راههای مناسبی برای اخذ مطالبات صندوقها از دولت و کاهش آنها ترسیم شده است.
مرتضوی بیان کرد: اقدامات خوب دیگری هم در حوزه تعاون صورت گرفت از جمله اینکه شرکتهای تعاونی به شدت افزایش یافت و صادرات این شرکتها افزایش پیدا کرده است. در بخش تعاونی مسکن شرکتهای جدیدی به ثبت رسیدند و همکاران ما تلاش میکنند به این موضوع توجه بیشتری داشته باشند.
وی ادامه داد: در حوزه رفاه اجتماعی تلاش دولت این بوده است که فقر مطلق را کاهش دهد، ضریب جینی را به شکلی ترمیم کند و به دهکهای کمدرآمد توجه ویژهای داشته باشد، بحث کالابرگ الکترونیکی در حوزه رفاه یکی از اقدامات ویژه و مناسب دولت بود که بحمدالله ما آمادگی داریم به صورت کلی در سراسر کشور آن را اجرا کنیم.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه هرگاه یک مزیتها و امکانات بیشتری ایجاد شود، احساس ما این است مردم استقبال بهتری خواهند کرد، اظهار داشت: در حال حاضر بستر و شبکه برای این کار (ارائه کالابرگ الکترونیکی) فعال است.
وی با اشاره به اینکه در حوزه اشتغال بالغ بر یک میلیون شغل ایجاد شده است، گفت: در حوزه آموزشهای فنی و حرفهای تعداد مراکز آموزشی افزایش پیدا کرده است. همچنین ایجاد مراکز آموزشی در کنار کارگاهها و کارخانجات از جمله اقدامات ما در حوزه آموزش فنی و حرفهای بوده است. از سوی دیگر سایر مراکز مانند سازمان بهزیستی در جامعه اقدامات فراخور خودش را به احسن وجه با روی گشاده، با خلق حَسن رسیدگی کرد و اقدامات خوبی انجام دادند و بر جذب و جلب مشارکتهای مردمی در این حوزه بسیار خوب و اثرگذار بوده است./ خبرجو
حداقل حقوق کارگران در سال جدید چقدر زیاد می شود ؟
یک نماینده کارگران در شورای عالی کار با بیان این که حد اقل دستمزد کارگران کمتر از نرخ تورم است، گفت: نظر ما این است که باید ثبات اقتصادی ایجاد شود و دولت به وعده مهار تورم عمل کند.
علی خدایی ، در مورد این که در شورای عالی کار مقرر شد، با توجه به مصوبه مجلس در بودجه که حداقل حقوق کارمندان دولت که امسال 20 درصد رشد دارد، اگر در میانه سال این مصوبه تغییر کند، حداقل دستمزد کارگران چه می شود، گفت: یکی از بندهای مصوبه شورای عالی کار این است که چون حداقل مزد کمتر از تورم مصوب شد، اگر دولت در طول سال جاری تصمیم گرفت که حداقل حقوق کارمندان را ترمیم کند، موظف است عینا همان رقم افزایشی را برای کارگران نیز در نظر بگیرد.
وی افزود: نکته دیگر این است که چون مصوبه شورای عالی کار امسال کمتر از نرخ تورم بود، دولت بر خلاف قانون کار تصمیم گرفت، شرط قانونی داشتن حداقل 720 روز سابق بیمه پردازی برای برخورداری از حق اولاد حذف شود و کارگران با هر میزان سابقه بتوانند حق اولاد بگیرند.
نماینده کارگران در شورای عالی کار این را اضافه کرد: دولت همچنین متعهد شده اگر نتوانست پرداخت حق اولاد کارگری بدون سابقه را اعمال کند، مبلغ حق اولاد را در سایر موارد مزدی برای کارگران جبران کند.
خدایی این را هم گفت: وعده دولت برای سال جاری برنامه مهار تورم و ثبات در اقتصاد کشور است، لذا نظر دولت افزایش 20 درصد حداقل حقوق کارگران بود که با مذاکره و چانه زنی به 27 درصد افزایش یافت.
به گفته این عضو شورای عالی کار، نماینده کارگران مخیر بین دو گزینه امضا نکردن مصوبه و رشد 20 درصد حداقل مزد یا امضا کردن مصوبه با رشد 27 درصدی حداقل مزد کارگران بودند که نظر نمایندگان کارگری بر این گزینه دوم بود، لذا صورت جلسه را امضا کردند.
خدایی گفت: با توجه به قانون کار حداقل مزد باید بر اساس دو معیار سبد معیشت خانوار کارگری و تورم تعیین شود، اما دولت امسال بدعتی در شورای عالی کار گذاشت و اعلام کرد که با توجه به بعد 3.3 نفر خانوار کارگری و یارانه معیشتی 1.1 میلیون تومانی که از دولت دریافت می کند ، بنابر این افزایش 27 درصد حداقل حقوق با این یارانه نقدی می تواند نرخ تورم را جبران کند، در حالی که این بدعت است و قانون کار معیار تعیین مزد را همان دو مورد سبد معیشت و تورم مشخص کرده است.
وی گفت: یارانه 45 هزار تومانی سال 88 بعد از 14 سال تغییر نکرده و یارانه معیشت 1401 هم با تورم ایجاد شده از محل تغییر نرخ ارز بی اثر شده است، لذا خانوار کارگری واقعا از نظر تامین هزینه معاش خود دچار مشکل هستند.
به گفته خدایی با وجود وعده دولت برای مهار تورم و ایجاد ثبات اقتصادی، اما خانوارهای کارگری در نوسان ارزی واقعا تحت فشار هستند.
وی با اشاره به افزایش 57 درصدی حداقل مزد کارگران در سال 1401، گفت: با وجود این که برخی افراد مشکلات تورم را به حداقل مزد کارگران ربط می دهند، اما به نظرم رشد دستمزد کارگران تورم ایجاد نمی کند، بلکه در ایجاد تقاضای موثر در جامعه اثر دارد و باعث رونق تولید کارخانه ها می شود.
وعده جدید دولت درباره حقوق کارگران
نماینده کارگران در شورای عالی کار در مورد خواسته برخی مخاطبان مبنی بر لغو مصوبه حداقل مزد کارگران، گفت: در سال 99 مصوبه شورای عالی کار در جهت افزایشی و سال 85 در جهت کاهشی تغییر کرد.
وی این را هم گفت: اگر کارگران از حد اقل مزد امسال ناراضی باشند، می توان جلسه شورای عالی کار برای حداقل مزد را برگزار کرد. درخواست شکایت نمایندگان کارگری هم می تواند به عنوان حق قانونی مطرح شود.
خدایی در مورد این که برخی خواهان لغو مصوبه شورای عالی کار در دیوان عدالت اداری هستند، نیز گفت: تجربه نشان داده معمولا دیوان عدالت اداری به نفع کارگران رای نمی دهد.
نماینده کارگران در شورای عالی کار همچنین در مورد وعده امکانات رفاهی جانبی برای ترمیم قدرت خرید کارگران از سوی دولت، گفت: معمولا این وعده ها محقق نمی شود، چون باید منابع آن در قانون بودجه 1402 دیده می شد که در نظر گرفته نشده است.
خدایی ادامه داد: آنچه مد نظر ماست، اجرای ماده 149 قانون کار است که تعاونی مسکن کارگران باید فعال شود، اما چون حداقل مزد با توجه به مخارج کم است، لذا قدرت تامین ودیعه برای تعاونی مسکن نیست و کارگر قادر به پرداخت اقساط تعاونی مسکن کارگری هم نیست.
خدایی در مورد اثر حداقل مزد کارگران بر مستمری بازنشستگان و بار مالی برای دولت گفت: متاسفانه در دولتهای مختلف سوء مدیریت در صندوقهای بازنشستگی دولتی و لشکری حاکم بوده و بیشتر این صندوقها با بحران مواجه هستند.
وی گفت: سوء مدیریت باعث شده که صندوقهای بازنشستگی با بحران مواجه شوند، به گونه ای که هم کارمندان و هم بازنشستگان از بودجه عمومی دولت حقوق می گیرند. این خطر کم کم برای صندوق بازنشستگی تامین اجتماعی هم ایجاد می شود.
نماینده کارگران در شورای عالی کار این را هم تاکید کرد: کارگران و بازنشستگان دوبار از بودجه دولت بی نصیب می شوند، یکی سهم آنان از بودجه عمومی است که نادیده گرفته شده و صرف پرداخت مستمری بازنشستگان می شود، دیگری مالیاتی است که به دولت می دهند تا صرف ناکارآمدی مدیریت صندوقهای بازنشستگی شود
خدایی این را هم اضافه کرد: دولتها به خاطر تصاحب کردن شرکتهای زیر مجموعه صندوقهای بازنشستگی قصد مدیریت کردن این صندوقها را دارند، اما مدیران کارآمد برای آنها انتخاب نمی کنند./فارس