ماجرای فراگیری سویه تازه کووید در روزهای اخیر چیست؟
کرونا بازمیگردد؟
خاطرات تلخ کرونا هنوز زیر زبانمان است، حتی تعریف ساده آن روزها هم مشکل است، اگرچه زمان کوتاهی از پایان فراگیری کرونا در ایران و جهان میگذرد اما انگار یک عمر گذشته و کمتر کسی است که زندگیاش که پیش و پس از آن تبدیل نشده باشد. اما حالا شیوع سویه تازه این ویروس باعث نگرانیهایی شده است. وزارت بهداشت ایران میگوید هنوز موردی از این سویه در ایران مشاهده نشده است اما همین امروز سازمان جهانی بهداشت، اعلام کرد که تعداد موارد جدید کووید۱۹ گزارش شده در سراسر جهان در ماه گذشته ۸۰ درصد افزایش یافته است. اتفاقی که یکی از وجوه متفاوت این سویه با موارد مشابه گذشته است، به این معنا که ویروس سمج سعی دارد بازگردد.
سویه جدید چیست؟
سویه جدیدی از ویروس کرونا به نام EG.۵ شناسایی شده که هماکنون صدر جدول موارد ابتلا را در بین سایر گونههای کووید-۱۹ به خود اختصاص داده است. طبق جدیدترین برآورد مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای ایالات متحده، EG.۵ عامل حدود ۱۷ درصد موارد جدید کووید-۱۹ در این کشور است، و سویه دیگری به نام XBB.۱.۱۶ نیز با ۱۶ درصد در جایگاه دوم موارد ابتلا قرار دارد.
شاید این گونه به نظر برسد که سویه «ای جی» (EG) دارای ویژگیهای کاملا جدیدی از ویروس کرونا باشد، اما این گونه نیست. سویه جدید در حقیقت یک انشعاب از سویه نوترکیب XBB از خانواده اومیکرون است و به جای این که همچون سویه اومیکرون، یک جهش بزرگ تکاملی باشد، در حقیقت یک تغییر تدریجی دیگر در ویروس را نشان میدهد.
ویروس تازه چه ویژگیهایی دارد؟
هو، پروفسور میکروبیولوژی و ایمنشناسی به سیانان اعلام کرد: «هر دو سویه در برابر آنتی بادیهای خنثیکننده موجود در سرم افراد آلوده و واکسینهشده اندکی مقاومتر هستند.» او گفت که از نظر بالینی، به نظر نمیرسد که این گونهها علائم متفاوت یا شدیدتری نسبت به ویروسهایی که قبل از آنها آمدهاند، ایجاد کنند.
دکتر اریک توپول، متخصص قلب هم معتقد است که «در مقایسه با سویههای سری XBB، اساساً EG.۵ از فرار ایمنی بیشتری برخوردار است که همین مزیتی برای آن به وجود آورده که بتواند در سراسر جهان گسترش یابد.» به غیر از ایالات متحده، سویه EG.۵ در ایرلند، فرانسه، بریتانیا، ژاپن و چین به سرعت در حال سرایت است. سازمان بهداشت جهانی اخیرا آن را به فهرست سویههای تحت نظارت خود اضافه کرده است.
سویه جدید به ایران وارد شده؟
حسین فرشیدی، معاون وزارت بهداشت میگوید: سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده که کرونا از وضعیت اضطراری خارج شده اما به معنای از بین رفتن کامل کرونا نیست. نه تنها در کشور ما بلکه در کشورهای دیگر هم روزانه بیماران کرونایی وجود دارند.
وی افزود: کره جنوبی در هفته گذشته بالای ۲۰ هزار مورد مثبت کرونا را اعلام کرد و در بقیه کشورهای دنیا هم فوتی و هم ابتلاء به کرونا وجود دارد.
فرشیدی ادامه داد: در کشور ما وضعیت اضطراری کرونا وجود ندارد و بسیاری از فعالیتهای اجتماعی و اقتصادی در حال انجام است و حالت توقف اقتصادی از بین رفته است.
معاون وزیر بهداشت گفت: میزان مراجعات بیماران به بیمارستانها در دو هفته گذشته هیچ تغییری نکرده و افزایش مراجعات نداشتیم. ما هر روز در استانهای مختلف تعدادی نمونه گیری انجام میدهیم تا موجهای جدید را پیش بینی کنیم اما در سه چهار هفته گذشته سویه جدیدی در ایران نداشتیم. او میگوید در چند هفته گذشته سویه جدیدی از کرونا در ایران مشاهده نشده است اما نهادها نباید اقدامات کنترلی را کنار بگذارند.
هشدار سازمان بهداشت جهانی
آژانس سازمان ملل متحد در به روز رسانی هفتگی خود اعلام کرد که کشورهای جهان از ۱۰ جولای تا ۶ آگوست نزدیک به ۱.۵ میلیون مورد جدید را گزارش کردند که ۸۰ درصد نسبت به ۲۸ روز گذشته افزایش یافته است. نشانههای دیگری هم برای هشدار سازمان بهداشت جهانی وجود دارد. سازمان جهانی بهداشت هشدار داد که تعداد گزارش شده موارد و مرگ و میرها منعکس کننده اعداد واقعی نیست، تا حدی به این دلیل که کشورها آزمایش و نظارت بسیار کمتری نسبت به مراحل اولیه همه گیری انجام میدهند.
سازمان جهانی بهداشت گفت بسیاری از موارد جدید در منطقه غربی اقیانوس آرام رخ داده است که شاهد افزایش ۱۳۷ درصدی عفونتها بوده است.
چندین کشور در نیمکره شمالی، از جمله ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه و ژاپن شاهد افزایش تابستانی موارد ابتلاء در هفتههای اخیر بوده اند.
دیدگاه تان را بنویسید