یک جام جهانی بدون مساوی

کد خبر: 613973

سپ بلاتر فقط حرفش را زد ولی جانی اینفانتینو، نیامده، نشان داد مرد عمل است. رئيس سوئیسی- ایتالیایی «فیفا» که شعار انتخاباتی‌اش افزایش تیم‌های حاضر در جام جهانی بود، روز گذشته به‌طور رسمی اعلام کرد چنین موردی حاصل شده و قرار است شمار تیم‌های شرکت‌کننده در جام جهانی ٢٠٢٦ به تعداد قابل‌ملاحظه‌ای افزایش پیدا کند.

روزنامه شرق: سپ بلاتر فقط حرفش را زد ولی جانی اینفانتینو، نیامده، نشان داد مرد عمل است. رئيس سوئیسی- ایتالیایی «فیفا» که شعار انتخاباتی‌اش افزایش تیم‌های حاضر در جام جهانی بود، روز گذشته به‌طور رسمی اعلام کرد چنین موردی حاصل شده و قرار است شمار تیم‌های شرکت‌کننده در جام جهانی ٢٠٢٦ به تعداد قابل‌ملاحظه‌ای افزایش پیدا کند. اینفانتینو که پیش از انتخاب‌شدنش به عنوان رئيس فیفا وعده داده بود جام جهانی را از ٣٢ تیم به ٤٠ تیم افزایش می‌دهد، حالا پا را فراتر گذاشته و قرار است از جام جهانی ٢٠٢٦، ٤٨ کشور تجربه حضور در این رقابت‌های مهم را به دست بیاورند.
چند فرمول پیش از نهایی‌شدن
قبل از اینکه ٤٨ تیمی‌شدن جام جهانی ٢٠٢٦ رأی بیاورد، صحبت از چند فرمول دیگر هم بود؛ در واقع ابتدا خیلی‌ها می‌گفتند موافقتی با افزایش تیم‌های حاضر در جام جهانی نمی‌شود و این رقابت‌ها با همان ٣٢ تیم ادامه پیدا می‌کند. نزدیکان اینفانتینو با‌این‌حال مصر بودند هرطور شده ٤٠ تیم به جام جهانی برسند؛ ولی آنهایی که در عمل روی برنامه‌ریزی این رقابت‌ها کار کرده بودند می‌دانستند ٤٠ تیمی‌شدن دردسر زیادی دارد و بهتر است در صورت افزایش تیم‌ها، این تعداد به ٤٨ برسد. سناریوهای مختلفی هم قبل از جلسه روز گذشته فیفا در نظر گرفته شده بود. به عنوان مثال برای برگزاری جام جهانی ٤٠ تیمی، قرار شده بود تیم‌ها در همان مدت ٣٢ روز در هشت گروه پنج‌تیمی تقسیم شوند که کمی فشار کار را بیشتر می‌کرد. ١٠ گروه چهار تیمی با این برنامه‌ریزی که دو تیم صدرنشین به مرحله بعدی بروند و چندین تیم برتر سوم هم به مرحله حذفی برسد دیگر پروژه‌ای بود که به آن فکر شده بود، بااین‌حال برای ٤٨ تیمی شدن جام جهانی برنامه‌ریزی زیادی شده بود. طرحی که ابتدا خود اینفانتینو به آن فکر می‌کرد این بود که ١٦ تیم به‌صورت مستقیم سهمیه حضور در جام جهانی را به دست بیاورند و ٣٢ تیم دیگر پیش از شروع رقابت‌ها یک بازی حذفی برگزار کنند؛ برنده به کارش در جام جهانی ادامه دهد و بازنده کنار برود. برنامه اینفانتینو این بود که هر ١٦ بازی حذفی در کشور میزبان جام جهانی و یکی، دو روز قبل از شروع رسمی این بازی‌ها برگزار شود؛ اما بعدها با بیان اینکه چنین موردی غیرمنطقی به نظر می‌رسد که براي مثال هواداران ٣٢ کشور جام جهانی فقط برای یک بازی به کشور میزبان سفر کنند و برگردند، این طرح عقیم ماند.
٤٨ تیمی با ١٦ گروه
سرانجام ایده‌ای که بیشترین مخاطب را داشت این بود: جام جهانی ٤٨ تیمی شود و تیم‌ها در ١٦ گروه سه تایی با یکدیگر بازی کنند. دو تیم اول هرگروه هم به مرحله حذفی صعود کنند تا از آنجا ٣٢ تیم در این مرحله وارد رقابت شوند و بازی‌ها دیگر طبق روال گذشته پیش رود. فعلا با این برنامه باید گفت شمار بازی‌های جام جهانی افزایش بسیار چشمگیری خواهد داشت. این بازی‌ها که با فرمت کنونی برای دو جام جهانی پیش‌رو ٦٤ بازی است از جام جهانی ٢٠٢٦ به ٨٠ مسابقه می‌رسد که همه این مسابقات باید در ٣٢ روز به پایان برسد.«به نظر من که ایده‌ای فوق‌العاده است». این واکنش دیگو مارادونا، ستاره سابق فوتبال دنیا و تیم ملی آرژانتین، نسبت به ٤٨ تیمی‌شدن جام جهانی است. دیگو در شرایطی با این مورد موافقت می‌کند که بسیاری از مربیان و چهره‌های سرشناس دنیا از جمله یورگن کلوپ، کارلو آنچلوتی، رومینیگه و... با این موضوع به‌شدت مخالفت می‌کنند. آنها از خستگی بازیکنان و فشردگی سرسام‌آور لیگ در سال برگزاری جام جهانی حرف می‌زنند و این موضوع را باعث پایین‌آمدن کیفیت بازی‌های جام جهانی می‌دانند. البته داوید ترزگه، بازیکن سابق تیم ملی فرانسه، یکی از موافقان این طرح است و می‌گوید: «٤٨ تیمی ‌شدن جام جهانی فرصت زیادی را در اختیار کشورها و به‌ویژه بازیکنانی قرار می‌دهد که تابه‌حال تجربه حضور در چنین تورنمنت مهمی را نداشته‌اند».
مساوی بی‌مساوی!
مورد دیگری که قرار است در جام جهانی ٢٠٢٦ تغییر کند فرم بازی‌هاست. در واقع به دليل اينكه با سه تیمی‌شدن گروه‌ها احتمال اینکه در چند گروه امتیازات تیم‌ها مساوی شود یا اینکه تیم‌ها در بازی آخر با زدوبند به یک مساوی هم رضایت دهند، فیفا ابتکار دیگری به خرج داده و قرار است مساوی را حذف کند! در واقع اگر در مرحله گروهی این رقابت‌ها یک بازی مساوی شود، ضربات پنالتی تکلیف تیم برنده را مشخص خواهد کرد. به این ترتیب احتمال زدوبندکردن در این بازی‌ها به‌شدت پایین می‌آید و از طرفی احتمال اين را كه امتیازات تیم‌ها در یک گروه کاملا یکسان شود، ضعیف می‌کند.
پای پول در میان است
مهم‌ترین نکته‌ای که فیفا را راغب به اعمال تغییرات در فیفا کرده «پول» است. در واقع افزایش تیم‌های جام جهانی در همین سطح بیش از ٦٥٠ میلیون یورو عایدی نصیب فیفا خواهد کرد. این مبلغ فارغ از پولی است که قرار است از طریق اسپانسرهای جام جهانی و از آن مهم‌تر از طریق حق پخش تلویزیونی به جیب فیفا سرازیر شود. درواقع اگرچه در ظاهر به نظر می‌رسد خیلی از اعضای هيئت رئیسه فیفا با افزایش شمار تیم‌های حاضر در جام جهانی مخالفت کنند، ولی به نظر می‌رسد طراح مالی و فکر اقتصادی که پشت این برنامه بوده، دلایل بسیار قانع‌کننده‌ای برای آنها داشته است.
خوش‌به‌حال آسیا و آفریقا

حالا که قرار است به جای ٣٢ تیم، ٤٨ تیم مسافر جام جهانی شوند، طبیعی است که با یک فرایند ویژه، تعداد سهمیه قاره‌های مختلف هم بالا می‌رود. طبق فرمولی که خبرگزاری فرانسه به آن اشاره کرده، قرار است تعداد سهمیه‌های اروپا از ١٣ سهمیه کنونی به ١٦ سهمیه افزایش پیدا کند. با این حال بیشترین تعداد سهمیه‌ها به دو قاره آفریقا و آسیا می‌رسد که هرکدام با افزایش چهارسهمیه‌ای رشد زیادی از این لحاظ خواهند داشت. آفریقا به‌جای پنج سهمیه ٩ سهمیه خواهد داشت و سرانجام آسیا هم به جای ٤,٥ سهمیه، ٨.٥ سهمیه خواهد داشت. این به آن معنی است که برای کشوری مثل ایران دیگر رسیدن به جام جهانی از سال ٢٠٢٦ دیگر «مثل آب‌خوردن» است و باید به فکر تغییر اولویت‌ها باشد که طبیعتا راهیابی به مراحل حذفی بالاتر در جام جهانی خواهد بود. سهمیه حوزه‌های دیگر مثل آمریکای جنوبی، حوزه دریای کارائیب و اقیانوسیه هم به ترتیب مشخصی افزایش پیدا می‌کند.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    نیازمندیها

    تازه های سایت

    سایر رسانه ها

      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد