ورزش سه: لیگ برتر در دور شانزدهم در حالی از چهارم مرداد ماه شروع میشود که مربیانی با سوابق متفاوت هدایت تیمهای خود را برعهده دارند. لیگ شانزدهم به زودی با شانزده تیم پیگیری خواهد شد که رکوردهای جالبی در این مدت ثبت شده است.
علی دایی اولین فردی است که موفق شده به عنوان بازیکن- مربی فاتح لیگ برتر شود. هم چنین امیر قلعهنوعی با 5 قهرمانی وحسین فرکی با دو قهرمانی در لیگ در زمره مربیان نامدار و با قهرمانی لیگ به حساب میآیند، ضمن اینکه امیرقلعهنوعی و حسین فرکی تنها مربیانی هستند که موفق به قهرمانی در لیگ برتر با دو تیم مختلف شدهاند. در این میان سیروس پوموسوی مربی استقلال خوزستان اولین تجربه خود به عنوان سرمربی را تجربه خواهد کرد.
امیر قلعهنوعی؛ پر افتخارترین مربی لیگ
امیرقلعه نوعی که سابقه هدایت تیم های برق تهران، استقلال اهواز، استقلال تهران، مس کرمان، سپاهان اصفهان و تراکتورسازی تبریز را در کارنامه دارد، در میانههای فصل گذشته جایگزین تونی اولیویرا شد و توانست تیم تراکتور را به انسجام خوبی برساند.
قلعهنوعی پرافتخارترین مربی تاریخ لیگ برتر با 5 عنوان قهرمانی است. قهرمانی در دورههای پنجم، هشتم و دوازدهم لیگ برتر با استقلال تهران و قهرمانی با سپاهان در لیگ نهم و دهم، او را به مربی دست نیافتنی لیگ برتر بدل ساخته است. البته این مربی افتخارات دیگری هم داشته است که از میان آنها میتوان به قهرمانی جام حذفی در سال های 1381 و 1387 با آبی پوشان پایتخت، نایب قهرمانی جام حذفی در سال 1383 و نایب قهرمانی لیگ یازدهم با تراکتورسازی اشاره کرد. شایان ذکر است که این مربی موفق شد همراه استقلال در سال 2013 به نیمه نهایی لیگ قهرمانان آسیا راه یابد، که مهمترین عنوان آسیایی این مربی در رده باشگاهی میباشد. امیرقلعهنوعی با کسب پنج عنوان قهرمانی لیگ برتر به همراه استقلال و سپاهان به عنوان پرافتخارترین مربی لیگ برتر شناخته میشود و سایر مربیان هم کار بسیار سختی برای رسیدن به او دارند. سرمربی سرخپوشان تبریزی فعلا در حال آمادهسازی این تیم جهت حضور قدرتمند در لیگ شانزدهم میباشد و امیدوار است با تیم کامل و بازیکنان خوبی که در اختیار دارد، ششمین قهرمانی خود را در لیگ برتر بدست بیاورد. حسین فرکی؛ دو قهرمانی در دو سال پیاپی
حسین فرکی بازیکن سالهای دور فوتبال پاس تهران و تیم ملی ایران که در هر سه بازی جام جهانی 1978 آرژانتین در ترکیب تیم ملی ایران به میدان رفت، بعد از پایان دوران فوتبال حرفهای به مربیگری روی آورد. او در تیمهای پاس به عنوان دستیارمربی و مربی، تیم ملی ایران(دستیار برانکو)، تیم ملی امید ایران، کاوه تهران، نفت تهران، فولاد خوزستان ، سپاهان اصفهان فعالیت داشته است. او در فصل پیش رو جایگزین مجید جلالی در تیم سایپا شده است.
افتخارات این مربی دو قهرمانی در لیگ برتر همراه با تیمهای فولاد خوزستان در لیگ سیزدهم و سپاهان در لیگ چهاردهم میباشد وحسین فرکی تبدیل به مربی شد که موفق شده دو قهرمانی با دو تیم مختلف را در دو سال پیاپی جشن بگیرد. فصل جدید فرکی در تیم سایپا خواهد بود، آنها عملکرد خوبی در فصل نقل و انتقالات داشته اند. جذب بازیکنان طراز اولی مثل مسعود حسن زاده و حفظ بازیکنان ستاره این تیم مثل مهدی ترابی این تیم را در زمره تیمهای کسب عنوان قهرمانی قرار میدهد، اگرچه آنها با تدارک خوبی که تیمهای دیگر داشته اند، اصلا کار آسانی در پیش ندارند و باید دید آیا فرکی میتواند به موزه افتخارات خود یک جام دیگر اضافه کند. علی دایی؛ قهرمانی با طعم مربی - بازیکن بهترین گلزن جهان خیلی زود و در اولین تجربه خود به عنوان سرمربی با تیم سایپا قهرمان مسابقات لیگ برتر در فصل 86-1385 شد و تبدیل به اولین بازیکنی شد که به عنوان مربی-بازیکن قهرمان لیگ برتر شده است. علی دایی در اوایل فصل جایگزین "ورنر لورانت" شد و این تیم را قهرمان لیگ برتر کرد.علی دایی در ادامه راه مربیگری در تیمهای باشگاهی پرسپولیس تهران در دو مقطع، راهآهن، صبای قم فعالیت
داشته است. او همچنین بیش از یک سال هدایت تیم ملی فوتبال ایران را بر عهده داشت، ولی از راهیابی به جام جهانی بازماند. در این مدت او علاوه بر قهرمانی به همراه سایپا موفق شد دو عنوان قهرمانی در جام حذفی را در سالهای 88 تا 90 برای پرسپولیسیها کسب کند، اما دو عنوان چهارمی و یک نائب قهرمانی دستاورد این مربی در سه فصل حضور در پرسپولیس بود.
علی دایی به تازگی و پس از انصراف افشین پیروانی از مربیگری تیم نفت به این تیم پیوست و در حال آماده سازی این تیم برای رقابتهای لیگ شانزدهم میباشد. البته با توجه به شرایط فصل گذشته تیم نفت تهران و کمبود منابع مالی و همچنین مشکلات عجیبی که این تیم در پنجره تابستانه با آن مواجه بود، این مربی کار آسانی را پیش رو نخواهد داشت. هر چند که علی دایی در طول دوران مربیگری خود رزومه خوبی از خود به جای گذشته است. فرهاد کاظمی؛ پایان فوتبال دو قطبی فرهاد کاظمی از سال 70 به عنوان دستیار فیروز کریمی در تیم بهمن کار مربیگری را شروع کرد و با این تیم قهرمان آسیا شد. قهرمانی که هنوز برای فوتبال ایران تکرار نشده است. او در تیم های بوتان، اکباتان، راهآهن و پاس بازی کرده بود. از میانه سال 1374، او سرمربی بهمن شد و با این تیم در لیگ 74 و 75 نایب قهرمان شد او هدایت بهمن، تیمملی فوتسال، استقلال رشت، پاس، سپاهان، ذوبآهن، ابومسلم، پیکان، صبا، مس کرمان، استیل آذین، گسترش فولاد و کاوه تهران بوده است و اکنون با تیم اف سی مشهد (سیاهجامگان) در حال همکاری است. فرهاد کاظمی به جز این 2 افتخار، در لیگ دسته اول هم بارها تیم ها را قهرمان
کرده و به لیگبرتر رسانده و قبل از ادوار لیگبرتر هم تیم هایی را از لیگ دسته دوم به دسته اول آورده است. سرمربی تیم اف سی مشهد (سیاهجامگان) در دورههای لیگبرتر 3 بار تیم هایش را به لیگبرتر آورده، که 3 تیم مورد اشاره پیکان در سال های 85 ، 90 و 92 بوده اند. او راهآهن در حال سقوط 93 را هم با تلاش زیاد در لیگبرتر حفظ کرده است و امسال هم در روز آخر و با برد ارزشمند 2 بر صفر مقابل ملوان بندرانزلی تیم مشهد را در لیگ برتر نگه داشت. کاظمی 19 بار باشگاه عوض کرده که در این مقاطع 2 بار در سپاهان و 3 بار در پیکان حضور یافته است.
فرهاد کاظمی در فاصله بین سالهای 1381 تا 1383 سرمربی تیم سپاهان بود و موفق شد این تیم را در دومین دوره لیگ برتر به مقام قهرمانی برساند و سپاهان را تبدیل به اولین تیم شهرستانی کرد که توانسته لیگ را ببرد. سپاهان با فرهاد کاظمی به سلطه چندین ساله استقلال و پرسپولیس پایان داد. کاظمی همچنین سال 83-1382 موفق شد به همراه سپاهان قهرمان جام حذفی هم بشود. البته کاظمی در دومین مقطع حضور در سپاهان نتوانست انتظار هواداران این تیم را برآورده کند. حالا فرهاد کاظمی در حال آمادهسازی تیم سیاهجامگان برای دوره شانزدهم لیگ برتر میباشد. هر چند که برای چشم داشتن به قهرمانی کار سختی پیش روی این مربی میباشد. حفظ تیم مشهد در نیمه پایانی جدول میتواند موفقیت بزرگی برای این مربی و باشگاه مشهد باشد، که تا روزهای آخر لیگ پانزدهم در ناحیه خطر حضور داشتند. مجید جلالی و یک قهرمانی با پاس مجید جلالی مربیگری خود را خیلی زود و با تیم وحدت شروع کرد. تیمی که در اواخر دهه 60 و اوایل 70 همیشه تیمهای بزرگ پایتخت را آزار داد. جلالی در طول این سالها یکی از پرکارترین مربیان لیگ برتری بوده است و از سال 82 تا اکنون همیشه در لیگ برتر صاحب تیم
بوده است. او در دوران مربیگری در تیمهای پاس، صبا، شهید قندی، استقلال اهواز، فولاد خوزستان ، تراکتور سازی، سایپا و پیکان عضویت داشته است.
در طول این مدت او در اولین تجربههای لیگ برتری خود موفق شد با تیم پاس به مقام قهرمانی رقابت های لیگ برتر فصل 83-1382 دست یابد. او همچنین جام حذفی و سوپرجام رقابتها را برای تیم صبا در فصل 84-1383 به ارمغان آورد. دبیر کل کانون مربیان ایران فصل گذشته را در تیم سایپا تهران و در حالی که در اواخر فصل دچار اختلافاتی با هیئت مدیره این تیم شده بود، با رتبه هشتم به پایان برد و به دیگر باشگاه خودرو ساز تهرانی نقل مکان کرد. جلالی در پنجره تابستانه ترکیبی از جوانها و باتجربهها را گرد هم آورده و سعی دارد تا افتخارات خود را تکرار کند.
مجید جلالی جزو مربیانی است که قهرمانی در لیگ برتر را تجربه کرده است. باشگاه پاس تهران در ۱۳۸۳ با مجید جلالی تنها قهرمانی خود را جشن گرفته است. جلالی سال ۱۳۸۴ نیز صباباتری را به مقام قهرمانی جام حذفی و سوپرجام ایران رساند. وی با وجود این که پاس و صبا را به رقابتهای آسیایی رساند؛ اما شانس هدایت این تیمها را در باشگاههای آسیا نداشته و جای خود را به دنیزلی و ضیایی سپرد. عبدالله ویسی؛ قهرمانی باورنکردنی با استقلال خوزستان گواردیولای وطنی که سال گذشته موفق شد با استقلال خوزستان شگفتیساز شود، سابقه دستیاری ملاون فرانچیچ در فولاد خوزستان، محمدرضا کربکندی در صبای قم و راهآهن تهران و سرمربیگری تیمهای فولاد خوزستان به صورت موقت، صبای قم، پیکان تهران و استقلال خوزستان را در کارنامه دارد. قهرمانی در دوره چهارم لیگ برتر همراه با فولاد به عنوان کمک مربی سرخپوشان اهوازی تنها افتخار وی تا قبل از قهرمانی با استقلال خوزستان بود. البته او یک فصل بسیار عالی را همراه تیم صبا پشت سر گذاشت و حتی موفق شد در جمع چهار تیم بالای جدول سهمیه آسیایی هم برای قمیها کسب کند. اما بدون شک نقطه اوج کارنامه کاری عبدالله ویسی لیگ
پانزدهم بود. جائیکه این مربی موفق شد از تیمی که در انتهای لیگ چهاردهم مدعی سقوط بود، قهرمان لیگ پانزدهم را بسازد. او در این تیم موفق شد به ترکیب ایدهآلی از بومیهای خوزستانی و بازیکنان خارجی مورد نظرش برسد و با تکیه بر همین بازیکنان قهرمانی را به خوزستان برد. با اتمام لیگ پانزدهم ویسی به پیشنهاد سپاهان که شرایط خوبی در فصل گذشته نداشت، پاسخ مثبت داد و راهی اصفهان شد. حالا او در تهیه و تدارک تیمی جدید در سپاهان میباشد، تیمی که با بازیکنان جدیدی که به خدمت گرفته کاملا متفاوت از آنچه در آخرین بازی سپاهان دیدیم، خواهد بود. باید یک فصل منتظر بمانیم و ببینیم آیا این مربی میتواند از مقام قهرمانی خود در لیگ دفاع کند یا خیر؟ سایر مربیان حاضر در لیگ شانزدهم اگرچه سابقه قهرمانی در لیگ برتر را ندارند ولی برخی از آنها کارنامه خوبی از خود به جای گذاشتهاند. به عنوان مثال ایوانکو برانکوویچ سرمربی تیم پرسپولیس اگر چه در فوتبال ایران سابقه قهرمانی در لیگ برتر را ندارد اما دو قهرمانی در لیگ برتر کرواسی و دو قهرمانی در جام حذفی با تیم دیناموزاگرب از افتخارات این مربی کروات میباشد. همچنین این مربی یک قهرمانی سوپرکاپ
کرواسی، قهرمانی لیگ چین در سال 2010 با شاندونگ و قهرمانی جام پادشاهی عربستان در سال 2012-2011 با تبم الاتفاق راهم در کارنامه خود میبیند.
رسول خطیبی به عنوان سرمربی ماشینسازی تبریز و نادر دستنشان سرمربی صنعت نفت آبادان هم بارها تواناییهای خود را در دسته پایینتر مسابقات فوتبال نشان دادهاند.
رسول خطیبی موفق شد بعد از 19 سال ماشینسازی را از دسته پایینتر به مسابقات لیگ برتر بیاورد. یحیی گلمحمدی سرمربی ذوبآهن هم بارها به مقام قهرمانی در لیگ برتر نزدیک شده و دو قهرمانی متوالی در جام حذفی به همراه تیم ذوبآهن را در کارنامه خود دارد.
به نظر میرسد با ترکیبی از مربیان جوان و باتجربهای که در لیگ شانزدهم حضور دارند، شاهد لیگی جذاب در فصل پیشرو باشیم.
دیدگاه تان را بنویسید