سرویس ورزشی فردا: "مدیران استقلال و پرسپولیس با ارسال نامه ای به مهدی تاج رییس سازمان لیگ اعلام کردند که حاضر نیستند در بازی روز جمعه به میدان بروند" . این خبری بود که پیش از دربی پایتخت و تنها در فاصله یک روز مانده به برگزاری این مسابقه حساس منتشر شد تا سندی باشد بر گزارشی که «فردا» در اولین سلسله گزارش های خود از عملکرد مالی لیگ فوتبال منتشر کرد.
مهدی تاج به عنوان یکی از کاندیداهای انتخابات فدراسیون فوتبال تایید صلاحیت شد تا به رقابت با 2 کاندیدای دیگر یعنی عزیز محمدی و مصطفی آجرلو بپردازد. این در شرایطی است که تجربه نشان داده در امور اقتصادی و درآمدزایی چیزی جز شکست در کارنامه او در مدیریت فوتبال ایران وجود نداشته است.
عملکرد مسئولان فعلی سازمان لیگ به خوبی نشان میدهد که آنها استاد رفوزگی در عقد قراردادهای تجاری هستند. آنها در تمام سالهای گذشته فقط پول را دیدهاند و بدترین راه را برای رسیدن به آن انتخاب کردهاند. قراردادهای حق پخش تلویزیونی، تبلیغات محیطی فوتبال و سامانه پیامکی ۶۰۹۰ خود به خوبی این واقعیت را به همه نشان میدهد. واقعیتی که «فردا» در چند گزارش سعی دارد نقاط تاریک آن را بررسی کند. در گزارش اول مورد بررسی قرار گرفت و در این گزارش نیز جزئیات یکی دیگر از این قراردادها منتشر خواهد شد.
قراردادی مبهم با یک سامانه پیامکی
شکستهای اقتصادی مهدی تاج در سازمان لیگ به قرارداد حق پخش تلویزیونی و تبلیغات محیطی فوتبال ختم نمیشود. اصفهانیهای سازمان لیگ دو سال پیش هم برای درآمدزایی میلیاردی اقدام به راه اندازی سیستم پیامکی ۶۰۹۰ برای لیگ برتر فوتبال ایران کردند. شعار آنها این بود که با نزدیک کردن مردم به اخبار باشگاه بتوانند در زمینه تبلیغات پیامکی درآمدزایی میلیاردی برای باشگاهها داشته باشند. قراردادی تجاری که مفاد آن نیز موجود و از ابهامات فراوانی نیز برخوردار بود.
همان قراردادی را که سازمان لیگ با یکی از اپراتورهای تلفن همراه به امضا رساند. قراردادی که ابتدا در تاریخ ۶ مهرماه ۹۲ با شرکت سامانه اطلاعات همراه رهنما به امضا رسید. شرکتی که طبق ماده یک و دو قرارداد طراحی، تولید و پشتیبانی تمام سامانههای خدمات ارزش افزوده بر بستر ارتباطی پیام کوتاه، محصولات چند رسانهای، مراکز تماس هوشمند صوتی تلفن همراه و ثابت، فضای مجازی و ارائه راهکارهای نوین بر بستر ارتباطات و فناوری اطلاعات را به مدت سه سال به عهده گرفت. گفته میشود این شرکت هم در اجرای پروژه شکست خورد و پس از لغو قرارداد شرکتی به نام «هرا» مجری طرح سازمان لیگ شد که گویا این شرکت هم نتوانست طرح را به خوبی اجرا کند.
پس از این قرارداد سازمان لیگ از تاریخ ۲۰ آبانماه ۹۲ قراردادی به مدت سه سال با شرکت ارتباطات سیار ایران (سهامی عام) به امضا رساند تا سامانه پیامکی ۶۰۹۰ برای باشگاههای لیگ برتری راهاندازی شود. صورت جلسه این قرارداد ۲۳ تیرماه ۹۳ با حضور مهدی تاج، محمدرضا ساکت و نمایندگان شرکت همراه اول به امضا رسید. سامانهای که نمونه آن هم با سامانه پیامکی ۹۰۹۰ با فدراسیون فوتبال امضا شده بود تا از تیم ملی حمایت شود.
در قراداد بین فدراسیون فوتبال و شرکت ارتباطات سیار ایران یا همان سامانه ۹۰۹۰، مقرر شده بود که این شرکت برای یک سال حداقل ۷۰ میلیارد ریال درآمد داشته باشد. سامانهای که فقط برای حمایت از تیم ملی بود. این رقم در سال ۹۳ بالغ بر دو برابر درآمد حداقلی بود که در قرارداد نوشته شده بود و گفته میشود برای یک سال و نیم نزدیک به ۱۷ میلیارد برای فدراسیون فوتبال درآمد داشته است و با مرور زمان هم این درآمدزایی بیشتر هم شد. اما سامانه ۶۰۹۰ هم که مربوط به سازمان لیگ میشود و در حمایت از ۱۶ باشگاه لیگ برتری است، طبق قراردادی که با سازمان لیگ منعقد کرد حداقل درآمدش برای یک سال باید ۱۴۰ میلیارد ریال میشد که این قرارداد برای سه سال شمسی به امضا رسید. در حالی که فدراسیون فوتبال توانست پول خود را از شرکت طرف قرارداد بگیرد و برای تیم ملی هم هزینه کند اما باشگاههای لیگ برتری هنوز از قبال سامانه پولی دریافت نکردهاند.
مسئله ای که موجب شد دو باشگاه استقلال و پرسپولیس هم در نهایت تصمیم گرفتند که خودشان اقدام به عقد قرارداد با سامانه ۳۰۹۰ داشته باشند. قراردادی که پروژه میلیاردی سازمان لیگ در ۶۰۹۰ را هم نابود کرد و هیچ وقت شفافسازی در این باره انجام نشد. به واقع سازمان لیگ از این قرارداد تا کنون چه قدر درآمدزایی داشته و درآمد حاصله از قرارداد ۶۰۹۰ به کدام حساب واریز شده و در کجا هزینه شده و در اختیار کدام باشگاهها قرار گرفته است؟
دیدگاه تان را بنویسید