وزیر ورزش دولت روحانی در حالت آچمز؛ دروغ تکراری خصوصی سازی سرخابی ها
گروه ورزشی سایت فردا- در حالی که تا پایان عمر دولت دوازدهم زمان زیادی باقی نمانده این مسعود سلطانی فر است که به عنوان وزیر ورزش کابینه روحانی در واگذاری سرخابیها به بخش خصوصی ناکام مانده است. شعاری که مدت ها مطرح شده اما به نظر می رسد وزارت ورزش تنها با این شعار سعی داشته عملکرد ضعیف خود طی سال های اخیر را سرپوش بگذارد؛ شعاری که نوعی مانور تبلیغاتی برای دولت دوازدهم محسوب می شود اما وقتی پای مطالبه گری به میان می آید هیچ یک از مسئولان در این باره توضیح قانع کننده ای ارائه نمی کنند.
نکته جالب توجه اینکه با وجود متوقف ماندن موضوع خصوصی سازی دو باشگاه استقلال و پرسپولیس امیر هامونی مدیر عامل شرکت فرابورس ایران چند روز پیش در مقام تمجید از سلطانی فر برآمد و گفت: هشت سال است ما برای عرضه سهام این دو باشگاه تلاش میکنیم و خوشبختانه با تلاشها و جدیت وزیر ورزش و جوانان و وزارت اقتصاد و سازمان خصوصی سازی، اکنون اصلاح ساختار و صورتهای مالی دو شرکت استقلال و پرسپولیس حاکی از سودآوری است. البته بحث پایداری این سود هم مطرح است ولی در حال حاضر با فعالیتهای صورت گرفته برای شفافیت مالی و اصلاحات ساختاری مالی و مدیریتی دو باشگاه پرسپولیس و استقلال شرایط خوبی برای عرضه اولیه سرخآبیها در بازار پایه فرابورس داریم.
این مقام مسئول اما خبر تازه ای در خصوص واگذاری سرخابی ها به بخش خصوصی ابلاغ نکرده است. در تمام این مدت مسئولانی که مدام از برکات واگذاری سرخابی ها به بخش خصوصی سخن گفته اند حرف های تکراری را به افکار عمومی تحویل داده اند. هامونی نیز به تبع دیگر مسئولان گفته است: خصوصی شدن استقلال و پرسپولیس برکات بسیار خوبی دارد و تجاری شدن مدیریت دو باشگاه، مشکلات بزرگ این دو تیم از جمله حق پخش تلویزیونی را تعیین تکلیف میکند.
این در حالی است که طی یکی دو هفته اخیر اهالی فوتبال نسبت به شعار تبلیغاتی وزارت ورزش واکنش نشان داده اند و آن را امری محال دانسته اند.
جالب تر اینکه برخی مسئولین تاکید دارند دو باشگاه استقلال و پرسپولیس به سوددهی نیز رسیده اند و شرایط برای واگذاری شان مهیا است. موضوعی که بیژن ذوالفقارنسب در واکنش به آن می گوید: «گفته میشود دو باشگاه در سال گذشته سوددهی داشتند و میتوان آنها را به بورس وارد کرد. این حرف عجیبی است. چون من هیچ کجا نشنیدم یکی از این دو باشگاه یا هر دوی آنها سال گذشته به سوددهی رسیده باشند و مستنداتی در این مورد ندیدم. با شرایط موجود طی 20-10 سال گذشته در هیچ سالی استقلال و پرسپولیس حتی یک ریال هم منتفع نشدند و در تمام این سالها هزینهشان بیشتر از درآمدشان بوده است.»
وی ادامه می دهد: «قرار بود تا پایان سال 99 سرخابی ها واگذار شوند اما هنوز هیچ اتفاقی نیفتاده است. به نظرم حتماً این مسأله امکانپذیر نبوده و من هم مثل همه مردم متحیرم و معتقدم در توانایی این دولت و این وزارتخانه نیست که استقلال و پرسپولیس را به بخش خصوصی واگذار کنند.این دولت قادر به اجرای این کار نیست. افرادی که در مصدر کار هستند، قادر به فروش این دو باشگاه نیستند. اگر میتوانستند، این کار را تا الان انجام میدادند؛ نه این که چند ماه مانده به پایان دورهشان اقدام کنند.»
اما مجید جلالی نیز در گفت و گو با فارس به نکات جالب توجهی در خصوص واگذاری سرخابی ها اشاره کرده و گفته است: به خاطر قوانینی که داریم، فوتبال ما نمیتواند برای خودش درآمدزایی کند. بنابراین، بخش خصوصی هرگز وارد این کار نخواهد شد. با توجه به قوانین موجود، اصلا خصوصی سازی در فوتبال ما امری کاملا محال است. در واگذاری تیمها یک موضوع، بخش اقتصادی کار است ولی نگاهی که الان به فوتبال است، نگاه اقتصادی نیست. اگر اینطور بود، میشد کاری انجام داد اما نگاه اقتصادی وجود ندارد و به همین خاطر کار را به دست بخش خصوصی واقعی نمیسپارند.
این مربی فوتبال در مورد اینکه اصرار و تاکید زیادی روی سوددهی دو باشگاه میشود تا آنها را وارد بورس کنند، گفته است: این به خاطر این است که خریداران را جذب کنند. مانند فروشندهای که برای فروش اجناسش، تبلیغ میکند. آنهایی که به بورس رفتند، ورشکسته شدند. جاذبهای ندارد وقتی اعلام میکنیم میخواهیم دو باشگاه را به بورس ببریم. اصرار برای این است که وزیر واقعا میخواهد از سر خودش باز کند اما نه میتوانند این کار را انجام بدهند و نه کسی از آنها تحویل میگیرد. حتی زمان احمدینژاد صحبت کردند و قرار شد یک باشگاه را به ایران خودرو و دیگری را به سایپا بدهند. یعنی همیشه دستگاه ورزش دوست داشته این دو را از سر خودش باز کند اما نتوانسته است.
محمد پنجعلی کاپیتان اسبق پرسپولیس و تیم ملی نیز در این باره واکنش نشان داده و در مورد اینکه سال گذشته بارها اعلام شد دو باشگاه تا پایان سال99 واگذار میشوند اما هیچ اتفاقی نیفتاده، می گوید: شاید آن خصوصیسازی که مدنظر خودشان است را گفته اند.همه میدانیم که دولت هیچ موقع نمیتواند این کار را انجام بدهد چون از دستش بر نمیآید. مراجعی بالاتر از وزارت ورزش تصمیمگیرنده هستند. خصوصی سازی که صحبتش میشود در همین حد است که شخصی را از دوستان و نزدیکان بیاورند و مدتی باشند. در یک سال 5 مدیرعامل عوض شد. هیچ کجای دنیا این اتفاق نمیافتد. 40 سال است میگوییم استقلال و پرسپولیس خصوصی میشوند پس چرا هیچ اتفاقی نیفتاده؟ آنچه در دنیا مرسوم است، چیزی نیست که ما می خواهیم انجام بدهیم.
وی در مورد اینکه گفته میشود دو باشگاه به سوددهی رسیدهاند و میتوان این اتفاق را قبول کرد، تاکید می کند: من فکر نمیکنم. چون تشکیلاتی که مرتبط هستند میتوانند خرج دو باشگاه را بدهند اما این خصوصی نیست. میآیند کمکی به باشگاه میکنند و این کمک هم همیشه جوابگو نبوده و باعث شده همیشه با مشکلات مالی دست و پنجه نرم کنند. عدهای هم که اصلا عین خیالشان نیست. باشگاههایی مانند سایپا و پیکان تحت پوشش صنایع ما هستند که آن هم از بیتالمال است. استقلال و پرسپولیس هم چون طرفداران زیادی دارند، حساسیت روی آنها بیشتر است. به همین خاطر در مقاطعی عدهای میآیند و کمک میکنند اما میبینید چه قراردادهای بسته شده، چه بازیکنان بی کیفیتی آمدند، چه باندهایی وجود داشته و چه پولهایی جابهجا شده و بعد از آن هم پیگیری نمیشود.
با همه اینها به نظر می رسد وزارت ورزش عملا نمی تواند پای شعاری که مدتها است آن را مطرح کرده بایستد و تبلیغاتی نبودن آن را به اثبات برساند. شاید بهترین تعبیر درباره عملکرد مسعود سلطانی فر را امیر خادم یکی از معاونان پیشین اش به زبان آورده است: «اگر از من می پرسید خیلی خلاصه میتوانم بگویم اگر عملکرد ۵ ساله اخیر ورزش کشور را از تاریخ ورزش حذف کنیم، فکر نکنم تاثیر مثبت یا منفی بر کلیت آن بگذارد! یعنی میخواهم بگویم آنقدر این سالها خنثی و بدون فراز و فرود خاصی گذشته که بدون اغراق می شود کلا آن را نادیده گرفت و هیچ اظهارنظری درخصوص آن نکرد.»
حالا دیگر تکلیف خیلی ها با شعار خصوصی سازی سرخابی ها روشن است. جایی که وزارت ورزش به عنوان برشی از کابینه دولت دوازدهم نشان داده تا چه حد میان حرف تا عمل اش فاصله وجود دارد.
دیدگاه تان را بنویسید