سوسن صادقی
این روزها خریداران و فروشندگان محصولات تلفن همراه اپل در کشور دچار سردرگمی شدیدی شدهاند چرا که هر روز در خصوص این برند از سوی متولیان امر، خبری در رسانهها بازتاب پیدا میکند تا آنجا که از سوی اتحادیه دستگاههای مخابراتی اعلام می شود که به کاربران هشدار داده است آیفونهای جدیدی که وارد بازار شده را نخرند چرا که قاچاق محسوب میشود به همین علت عواقب این خرید پای خود خریدار است و از سوی دیگر سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی (رگولاتوری) در خبری اعلام کرده است سه گوشی این برند شامل مدلهای آیفون 7 و 6Sو SE از سوی این سازمان تأییدیه دائم دریافت کردهاند و اعتبار این گواهی تا سال 98 است. با تمامی موارد ذکر شده و به دلیل ابهامی که نزد کاربران بر سر خرید تلفن همراه از این نوع برند وجود دارد روزنامه ایران به سراغ فعالان تلفن همراه و مسئولان حوزه مخابراتی و ستاد مبارزه با قاچاق کالا رفت تا در این باره پرس و جو کند.
خرید بدون دغدغه هر نوع برند
درباره اینکه بالاخره تکلیف کاربران تلفن همراه آیفون در خریدن یا نخریدن آن چیست ابتدا «ایران» به سراغ قاسم خورشیدی، سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز رفت که وی در پاسخ به این سؤال گفت: مشکلی از بابت خرید تلفن همراه وجود ندارد و کاربران میتوانند بدون دغدغه هر نوع گوشی که به صورت قانونی وارد کشور میشود را از فروشندگان خریداری کنند و نگرانی بابت خرید تلفن همراه از هر برندی نداشته باشند. قاسم خورشیدی افزود: تمام تلاش ما این است که کاربر را به سمت خرید کالایی که به صورت قانونی واردکشور شده است تشویق و ترغیب کنیم چرا که معتقد هستیم یکی از روشهای مبارزه منفی، مشتری است. به عبارتی وقتی مشتری کالای قاچاق نخرد، زمینه قاچاق محدود میشود.
اما مسأله این است که چگونه کاربران میتوانند کالای رسمی از غیررسمی را تشخیص دهند؟ سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق در پاسخ به این سؤال گفت: مشتری برای تشخیص کالای قاچاق از غیر قاچاق باید از فروشنده ضمانتنامه معتبر درخواست کند. وقتی کالایی با ضمانت نامه معتبر فروخته میشود یعنی آن کالا از مبادی رسمی و به صورت قانونی وارد کشور شده است و قاچاق نیست.
ضرورت تطبیق سریال صورت حساب با تلفن همراه
از سوی دیگر خبر کمیاب بودن آیفون ما را وادار کرد تا با یکی از عاملان فروش این برند پرطرفدار تماس بگیریم. بهنامی عامل فروش تلفن همراه در یکی از بازارهای تهران درباره خرید و فروش این برند خاص به «ایران» گفت: بازار راکد است ولی کم و بیش خرید و فروش جریان دارد و در این میان مردم خواهان آیفون 7 هستند و تاکنون خللی در فروش این برند ایجاد نشده است.
وی افزود: البته موقع خرید کاربران درباره بحث ثبت و شناسه دار کردن گوشی تلفن همراه (رجیستری) از ما سؤال میکنند و ما آنها را راهنمایی میکنیم قرار نیست گوشیهایی که در دست مردم است غیرفعال شود ولی وقتی اجرایی شد فقط گوشیهایی که به صورت رسمی وارد کشور شده است ثبت و شناسه دار میشوند و از سوی اپراتورها خدمات دریافت میکنند. البته بهنامی درباره اینکه تنها واردات سه مدل از تلفنهای آیفون
(S 6 , SE و 7 ) از سوی رگولاتوری تا سال 98 تأیید شده ابراز تعجب کرد و گفت: این برند هر دو سال مدل خود را تغییر میدهد و مدلهای جدیدی وارد کشور میشود و اینکه برای مدلهای خاصی تأییدیه صادر کردهاند، خیلی عجیب است.
بهنامی همچنین افزود: البته تا آنجایی که میدانم هنوز تلفن همراه خریداری شده از سوی واردکنندگان به صورت قانونی و از مبادی رسمی وارد کشور نشده و در بازار موجود نیست. به نظرم وقتی کالاها از مبادی رسمی وارد بازار شود، بازار خود را اصلاح میکند و فروشنده بهدنبال خرید کالای رسمی و قانونی میرود و خریدار نیزسراغ کالایی که از راههای قانونی وارد کشور شده خواهد رفت بنابراین بهتر است که دولت به صورت غیرمستقیم نظارت کند تا اینکه رو در رو اقدام کند چرا که این عمل تنها بازار را ملتهب میکند و در این میان مصرفکننده زیان میبیند.
افشار فروتن لاریجانی، رئیس انجمن فروشندگان سیم کارت و تلفن همراه درباره صدور گواهی و تأییدیه برای واردات 3 مدل از تلفن همراه آیفون از سوی سازمان رگولاتوری نیز به «ایران» گفت: هر مدل تلفن همراهی که وارد کشور شود باید تأییدیه بگیرد و صدور گواهی فقط شامل یک برند خاص نمیشود ولی گویا حساسیت درباره این گوشی زیاد شده است.
فروتن لاریجانی نیز درباره خرید تلفن همراهی که به صورت رسمی وارد کشور شده است، افزود: زمانی که فردی گوشی میخرد فروشنده باید شماره سریال آن را روی برگه خرید بنویسد و خریدار باید آن را با سریال روی جعبه گوشی مطابقت دهد و اگر در این میان این دو سریال با هم مطابقت نداشته باشد نباید خرید کند ولی اگر بدون توجه به این موضوع خریداری کرد مشکلی برای خریدار به وجود نخواهد آمد بلکه این فروشنده است که باید پاسخگو باشد.
تأییدیه تلفن همراه با ارسال سریال به سامانه
غلامحسین کریمی، رئیس اتحادیه دستگاههای مخابراتی در خصوص خبرهایی که در روزهای اخیر در خصوص این برند در رسانهها بازتاب داشته است به «ایران» میگوید: خبرهای اعلام شده درست است ولی به دلیل نبود اطلاعرسانی شفاف کاربران دچار سردرگمی شدهاند. ما نگفتهایم که اصلاً خرید نکنند بلکه گفتهایم تلفنهای همراه بدون ضمانت نامه معتبر را خریداری نکنند چرا که قاچاق محسوب میشود و اتحادیه پاسخگوی مشکلات حاصله برای مشتریان نبوده و پیگیری نخواهد کرد و تمام عواقب این نوع خرید متوجه خود خریدار است.
رئیس اتحادیه دستگاههای مخابراتی درباره خبری که سازمان رگولاتوری درباره ارائه گواهی تأییدیه برای وارد کردن سه مدل گوشی اعلام کرده نیز گفت: روند کار وارد کردن هر نوع برند تلفن همراه از سوی واردکنندگان به کشور به این صورت است که ابتدا باید واردکننده نمونهای از کالایی را که میخواهد به صورت رسمی وارد کشور کند را به سازمان رگولاتوری ارسال کند. این سازمان در مدت 72 ساعت آزمایشهایی روی گوشیهای وارداتی انجام میدهد تا از نظر کیوسکی مورد تأیید قرار گیرد.
رئیس اتحادیه دستگاههای مخابراتی در ادامه گفت: بعد از تأیید سازمان رگولاتوری باید مدل تأیید شده تلفن همراه در سامانه صنعت، معدن و تجارت ثبت شود تا فرد واردکننده بداند که کدام یک از گوشیها را میتواند وارد کشور کند. به عبارتی تا تلفن همراه وارداتی از سوی سازمان صنعت، معدن و تجارت ورگولاتوری تأیید نشود، امکان وارد کردن آن از مبادی رسمی وجود ندارد و در صورت ارائه در بازار قاچاق محسوب میشود. کریمی افزود: فعلاً سه مدل برای تأیید به رگولاتوری ارسال شده است ولی مدلهای دیگر نیز برای تست به این سازمان ارسال خواهد شد. تا آنجایی که میدانم دو مدل دیگر در دست بررسی است و در صورت تأیید، رگولاتوری اطلاعرسانی خواهد شد. البته مزیت کار این است که وقتی مدلها از سوی یک واردکننده به رگولاتوری ارسال و تأیید و در سامانه صنعت، معدن و تجارت ثبت میشود، دیگر واردکنندهها نیز مطلع میشوند که کدام یک از مدلها را میتوانند وارد کشور کنند.
کریمی در پاسخ به این سؤال که به گفته فعالان بازار هنوزگوشی تلفن همراهی که از مبادی رسمی وارد کشور شده باشد در بازار وجود ندارد، گفت: درست است ولی کالاهای خریداری شده اکنون در گمرک است و این هفته ترخیص میشود تا وارد بازار شود.
وی درباره شناسایی تلفن همراهی که به صورت رسمی یا قاچاق وارد کشور و بازار شده است، گفت: خریداران برای تشخیص باید ضمانت نامه رسمی با درج سریال گوشی به همراه گارانتی اصل را از فروشنده بخواهند. در مرحله بعدی خریدار باید سریال گوشی خود را با سریال درج شده روی برگه خرید مطابقت دهد سپس آن اعداد را به سامانه 3000877 ارسال کند تا تأییدیه اصل بودن گوشی را دریافت کند. بنابراین اگر خریدار تأییدیهای دریافت نکرد گوشی از راه قاچاق وارد کشور شده است و نباید خریداری کند.
کریمی درباره ضمانت نامه«اینتل» نیز به کاربران هشدار داد و گفت: عدهای از فروشندگان تلفن همراه را با ضمانت نامه اینتل به مشتریان خود ارائه میکنند که باید گفت این ضمانتنامه در داخل کشور ما معتبر نیست و پذیرفته نشده است چرا که باید حتماً سریال گوشیها در سامانه مشترک (گمرک، صنعت و معدن و تجارت و رگولاتوری) ثبت شده باشد تا رسمی تلقی شود و اجازه دریافت خدمات پس از فروش را بگیرد.
دیدگاه تان را بنویسید