روز شلوغ جشنواره فیلم کوتاه/ آقای وزیر این واقعیت را ببینید
در بیتوجهی وزیر ارشاد و رییس سازمان سینمایی، جشنوارههای دولتی سینما هنوز از فقدان جای مناسب برای برپایی رنج میبرند و این مشکل دامن مخاطبان جشنوارهها را میگیرد.
خبرگزاری مهر: سی و پنجمین جشنواره فیلم کوتاه تهران جمعه ۱۸ آبان ماه ۹۷ در پردیس ملت تهران آغاز به کار کرد و در روز اول شاهد حضور جمعیت کثیری از اهالی فیلم کوتاه و علاقمندان به این نوع سینما بود.
این استقبال که شاید بخشی از آن را بتوان به تعطیلی روز جمعه نسبت داد به اندازهای بود که صفهای بسیار طولانی برای ورود به سالنها شکل گرفته بود و این ازدحام باعث شد بخشی از مخاطبان امکان ورود به سالنها را پیدا نکنند. این میزان مخاطب که خود سرمایهای گرانبها برای سینمای ایران به ویژه سینمای کوتاه محسوب میشود در حالی برای استفاده از برنامههای تخصصیترین جشنواره فیلم کوتاه ایران میآیند که به دلیل فقدان محل مناسبی برای برگزاری جشنواره نمیتوانند از برنامهها به درستی استفاده کنند و این مساله سال هاست که از سوی اهالی رسانه به مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تا رییس سازمان سینمایی منتقل شده است، ولی مقامات مربوطه با تاکید بر اینکه پردیس ملت مکان مناسبی برای میزبانی جشنوارههای سینمایی اعم از فیلم کوتاه و فیلم فجر است، چشم خود را بر مشکلات برگزاری جشنوارههای سینمایی دولتی میبندند.
در حالی که سالانه چندین جشنواره مهم سینمایی در تهران برگزار میشود، ولی هنوز سینمای مناسبی برای این میزبانی وجود ندارد و ساخت به اصطلاح «کاخ جشنواره» سال هاست که به تعویق افتاده است. وزرای فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت روحانی از علی جنتی و رضا صالحی امیری تا عباس صالحی (وزیر فعلی) گرچه به نهضت سالن سازی سینما افتخار میکنند و فرض را بر این گذاشته اند که کمبود سالنهای سینما در سطح کشور به ویژه در پایتخت در دوره آنها کمتر شده است، ولی هیچ گونه گامی برای ساخت محلی مناسب برای میزبانی جشنوارههای سینمایی با توجه به افزایش روزافزون مخاطبان سینما، برنداشته اند.
پردیس ملت که یکی از بدمسیرترین سینماهای تهران است و فاصله قابل توجهی با مرکز شهر دارد و راههای منتهی به آن نیز با ترافیک شدید مواجه است با مشکل نداشتن پارکینگ هم رو به رو است و در ایام برپایی جشنوارههای سینمایی در این پردیس تعداد زیادی از خودروهای مخاطبان جشنواره در کنار اتوبان پارک کرده و نظم راهنمایی و رانندگی را بهم زده و البته توسط پلیس نیز جریمه میشوند. همچنین تعداد دیگری از مخاطبان حتی امکان پارک در کنارههای اتوبان را پیدا نمیکنند و باید در فواصل دورتر پارک کرده و ریسک تردد پیاده شبانگاهی را بپذیرند که این موضوع میتواند برای خانمها خطرسازتر باشد.
همه آنچه بدان اشاره شد مشکل یک جشنواره خاص نیست بلکه نشان از فقدان عزم مدیریتی در سطح کلان سازمان سینمایی برای رفع این مساله است و سیاستگذاران جشنواره ای، چون فیلم کوتاه تهران صرفا میتوانند با شرایط فعلی، مشکلات را مدیریت کرده و به حداقل برسانند.
آنچه در روز اول سی و پنجمین جشنواره فیلم کوتاه تهران قابل توجه بود اختصاص یک سالن کوچک ویژه اهالی رسانه بود که به طور اختصاصی میتوانستند طبق جدول تنظیم شده در این سالن به تماشای فیلمها بنشینند که این را میتوان تمهیدی از سوی جشنواره دانست که برای رفع مشکل سال قبل، اندیشیده شده است. البته جای تعدادی از فیلمها در این جدول خالی است که دردسر صفهای طولانی برای دیدن این فیلمها را پیش روی اهالی رسانه و منتقدان قرار خواهد داد.
همچنین به دلیل مشکل پارکینگ، ونهایی برای انتقال مهمانان به نقاط مختلف شهر همچون سالهای قبل درنظر گرفته شده بود که برخورد مناسب متولیان این بخش و رانندگان ونها رضایت مخاطبان را به دنبال داشت.
از دیگر نکات قابل اعتنای روز اول برگزاری نشستهای تخصصی بود که سالن آن تقریبا پر و مباحثی که در این نشستها مطرح شد از کیفیت خوبی برخوردار بود آماده بودن کاتالوگ جشنواره در روز اول و عرضه آن به مخاطبان، پاسخگویی به موقع بخش روابط عمومی و ستاد خبری جشنواره و رسیدگی به مسایل مهمانان و در دسترس بودن مسئولان جشنواره از دیگر نکات جشنواره در روز اول بود، ولی فقدان تهویه مناسب در طبقه دوم که محل اصلی گرد هم آمدن مهمانان و دست اندرکاران جشنواره است مشکلی بود که نمیتوان از آن چشم پوشی کرد.
از دیگر نکات قابل اعتنای روز اول سی و پنجمین جشنواره فیلم کوتاه تهران برگزاری نشستهای تخصصی بود که سالن آن تقریبا پر و مباحثی که در این نشستها مطرح شد از کیفیت خوبی برخوردار بود.
طبق وعده قبلی پنج تن از ناشنوایان که از اعضای موسسه «سینما اشاره» هستند همراه با مترجم در نشستهای تخصصی سی و پنجمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران حضور یافته بودند. همچنین برای پنجاه نفر از اعضای ناشنوای این موسسه امکان تماشای فیلمهای این دوره از جشنواره که با زیرنویس پخش میشوند نیز فراهم بود.
از دیگر نکاتی که از سوی فیلمسازان به عنوان یک مشکل بدان اشاره میشد این بود که امکان ورود زودتر عوامل فیلمها و مهمانان ویژه آنها در سانس مختص به آنها فراهم نبود و به دلیل ازدحام زیاد در صفها برخی از فیلمسازان امکان تماشای فیلم خود را نیافتند و یا مهمانان ویژه آنها پشت در ماندند.
یکی از چالشهای پیش روی جشنواره فیلم کوتاه این است که تماشای فیلمها در این رویداد سینمایی رایگان و برای عموم آزاد است که از یک طرف باعث میشود جامعه مخاطب بیشتری برای تماشای آثار بیایند و فرصتی برای آشنایی مردم با فیلم کوتاه است، ولی از سوی دیگر این مساله باعث شلوغی غیرقابل کنترل میشود. در حالی که جامعه فیلم کوتاه بارها بر این نکته تاکید داشته اند که مخالف به نمایش درآمدن رایگان فیلم هایشان در محافل مختلف هستند، ولی مهمترین جشنواره شان فیلمها را بدون پرداخت حق پخش و به صورت رایگان برای عموم به نمایش میگذارد؛ امری که به نظر میرسد اتفاقا به مذاق فیلمسازان خوش میآید، چون با دیدن سالنهای لبالب از جمعیت خرسند میشوند.
مساله شلوغ بودن سالنها امری است که از سوی مسئولان هم امری پسندیده محسوب میشود و آن را به حساب عملکرد مثبت میگذارند و ریسک بلیت فروشی را برای جشنوارههای تخصصی نمیپذیرند، زیرا از سالنهای خالی واهمه دارند.
و، اما نگارنده که در یک سانس فرصت تماشای آثار را در سالن ویژه اهالی رسانه یافت به تماشای فیلمهای داستانی «در موقعیت B۶» ساخته رضا علایی، «تله» ساخته شیرین اخلاصی، «مثلا فیصل» ساخته امیررضا زرین بخش، «دایان» ساخته فرود عوض پور، «گاه آمریکایی» ساخته فاطمه طوسی و «دریای تلخ» ساخته فاطمه احمدی نشست که از بین آنها شباهت بخشی از ایده فیلم «مثلا فیصل» با فیلم «آریو والیبال» به کارگردانی محمد بخشی و همچنین شائبه درباره هزینه تولید اثر که از سوی انجمن سینمای جوانان تامین شده است در کنار سوژه سفارشی و کلیشهای آن، جلب توجه میکرد. در بین این فیلمها «تله» اثر چشمگیرتری بود و «دایان» نیز شاخصههایی قابل اعتنا داشت.
سی و پنجمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران ز. ۱۸ تا ۲٢ آبان۹۷ برگزار میشود.
دیدگاه تان را بنویسید