دعوا بر سر یک اسکار معمولی/ حرفهای داعشیطور خانم کارگردان! / درگذشت خالق تصویر ماندگار «دلیران تنگستان»
برگزاری نودمین مراسم اسکار در کنار حواشی ایجاد شده درباره صحبتهای تهمینه میلانی کارگردان سینما درباره شهدای مدافع حرم و درگذشت کارگردان سریال ماندگار «دلیران تنگستان» از جمله مهمترین اتفاقات فرهنگی هفتهای بود که گذشت.
سرویس فرهنگی فردا: شاید اگر اتفاقاتی همچون فوت ناگهانی کارگردان سریال «دلیران تنگستان» و حواشی صحبتهای تهمینه میلانی در ارتباط با شهدای مدافع حرم پیش نیامده بود، این هفته را میشد کم خبرترین روزهای شش ماهه دوم سال 96 در حوزه فرهنگی دانست. روزهایی که از تب و تاب جشنوارههای فجر فاصله گرفته و در سایر حوزههای فرهنگی نیز به واسطه نزدیکی به ایام نوروز عملا خبر خاصی دیده نمیشد. البته همانگونه که اشاره شد، وقوع برخی از حواشی و اتفاقات ناخواسته تا حدودی برخی از این کم خبریهای طبیعی را جبران کرد.
دعوا بر سر یک اسکار معمولی
یک اسکار معمولی، این بهترین توصیفی است که میشود در ارتباط با نودمین مراسم اسکار که برگزاری آن مقارن با روزهای ابتدایی این هفته بود، داشت. همه چیز همانگونه پیش رفت که همه تصور میکردند و در نهایت فیلم «شکل آب» که در 13 رشته کاندید شده بود (فارغ از اینکه اصلا شایسته نامزدی در این همه رشته بود یا نه)، در نهایت توانست با دریافت 4 جایزه که دو مورد آن جوایز مهم بهترین فیلم و بهترین کارگردانی بودند، موفقترین اثر این دوره از مراسم اسکار باشند.
شاید به همین خاطر بود که این دوره از مراسم اسکار با افت شدید مخاطبان نسبت به دورههای قبلی خود روبرو شده بود. تا جایی که کار به متلک پراکنی ترامپ به اهالی هالییود کشیده شد. ترامپ که همواره به دلیل عدم حمایت بسیاری از اهالی هالیوود از خود نسبت به آنها گلایهمند بوده است با انتشار توئیتی پس از این خبر نوشت: «پایینترین امتیاز اسکار در طول تاریخ. مشکل این است که ما اصلا ستاره نداریم- به جز رییس جمهورتان (البته برای شوخی!)»
این موضوع در ادامه با واکنش منفی اهالی هالیوود و دست اندرکاران روبرو شد تا آنجا که جیمی کیمل مجری این دوره از مراسم اسکار بلافاصله در واکنش به این موضوع نوشت: «ممنون! کمطرفدارترین رییسجمهور تاریخ.»
حرفهای داعشیطور خانم کارگردان!
پس لرزههای صحبتهای عجیب لیلا حاتمی با گذشت دو هفته هنوز هم ادامه دارد تا این هفته و پس از انتشار مصاحبه یکی از مادران بزرگوار شهدای مدافع حرم و گلایههای او از اقدام زشت لیلا حاتمی در طرح یک مسئله ملی و داخلی در حاشیه جشنواره فیلم برلین، برخی از چهره های سینمایی به حمایت از لیلا حاتمی پرداختند. اما در این میان اظهارنظر غیرمنطقی تهمینه میلانی در ارتباط با این موضوع باعث ایجاد موجی از اعتراضها به این سخنان نادرست خانم کارگردان شد.
میلانی در بخشی از پست حمایتی خود خطاب به مادر گرانقدر شهید مدافع حرم نوشت: «اگر این بانو فرزندی از دست داده جای تاسف است اما چه ربطی به لیلای سینمای ما دارد!!! شهید حرم مورد نظر ایشان که علت شهادت ایشان، مورد بحث و اعتراض بسیاری از ایرانیان است، کجای صحبت های لیلا خانم در برلین بود!»
البته این صحبتهای «داعشیطور» خانم کارگردان به قدری با واکنش منفی مردم روبرو شد که وی پس از چند روز وادار به حذف این پست از صفحه شخصی خود شد. هرچند که در نهایت بابت توهین تلویحیاش به شهدای مدافع حرم عذرخواهی نکرد.
تقدیر از شهید زنده نویسنده!
این هفته یک اتفاق مثبت هم در عرصه فرهنگی داشت. اتفاقی که با نام و یاد شهدا گره خورده بود. مراسم تجلیل از حمید حسام نویسنده ادبیات دفاع مقدس این هفته با حضور جمع کثیری از خانوادههای شهدای دفاع مقدس و شهدای مدافع حرم برگزار شد تا با حضور خانواده شهدا و برخی از همرزمان سابق او از این رزمنده و نویسنده ادبیات پایداری کشورمان تقدیر شود.
حسام در بخشی از این مراسم با تقدیر از خانوادههای شهدا که برای پاسداشت او حضور پیدا کرده بودند، گفت: «در فرهنگی زندگی کردهایم که دیده شدن جایی ندارد بزرگانی که بهرهای از لطفشان بردم دلیل رستگاریشان این بود دغدغه دیده شدن نداشتند و آرمانشان این بود مزد واقعی را از خداوند حقتعالی بگیرند شاید تجربه امشب که از دست یادگاران بزرگوارانم، مرادم و همرزمانم هدیه گرفتم لذتی در من ایجاد کرد و چقدر لذت دارد در این دنیا از یادگاران شهدا انسان مزد بگیرد و در آن دنیا از خودشان. ما شب عملیات کربلای چهار و پنج و بیتالمقدس دو عادت داشتیم خوننامه مینوشتیم تا هر کسی شهید شد دیگری را شفاعت کند و بازماندگان مسیر را ادامه دهند. یادم هست در همان شبها یکی از دوستان به قرآن تفعل میزد که آیات عجیبی میآمد که ما دلخوش به آن بودیم. علی خوشلفظ شهید شد من از همسرش سؤال کردم علی بامرام از من راضی بود؟ حاج حسین همدانی مرادم شهید شد از خانمشان همین سؤال را کردم امیدوارم آنها از ما راضی باشند تقاضا دارم نتیجه این جلسه این باشد تا دعا کنید عاقبت بخیر باشم.»
وضعیت نامشخص اکران نوروزی و مدعیان نامدار
این هفته خبرهای مربوط به سرنوشت اکران نوروزی 97 هم تبدیل به بخش مهمی از اخبار فرهنگی رسانهها شده بود. اخباری ضدونقیض که رسانههای مختلف به اسم خبر اختصاصی در مورد 7 گزینه نهایی اکران عید امسال منتشر میکردند و البته هیچکدام هم در نهایت نه توسط مسئولین این کار تکذیب و نه تایید شدند!
نکته جالب توجه در این میان سکوت ارشاد و خانه سینما و سایر نهادها در ارتباط با این موضوع است چرا که اکران نوروزی هر ساله از هفته نهایی اسفند آغاز میشود و اعلام زودتر اسامی فیلمهای اکران نوروزی بدون شک میتواند شرایط را برای فضاسازی هرچه بهتر رسانهای و تبلیغاتی برای این آثار و کمک به فروش کلی سینمای ایران در آغاز سال 97 کمک کند. البته اتمام دوره فعالیت قانونی شورای صنفی نمایش و موکول شدن تصمیمات مربوط به فیلمهای اکران 97 به زمان تعیین ترکیب جدید شورای صنفی نمایش (که البته به نظر میرسد خیلی هم زمان مشخصی ندارد) هم در این زمینه بیتاثیر نیست.
با این همه براساس آخرین خبرهای منتشر شده، به احتمال فراوان ترکیب اکران نوروزی سال 97 به این صورت است که فیلم سینمایی «به وقت شام» به سرگروهی پردیس کورش، «لاتاری» به سرگروهی استقلال، «لونه زنبور» به سرگروهی سینما ایران، «مصادره» به سرگروهی سینما جوان، «فیلشاه» به سرگروهی پردیس آزادی، «خرگیوش» به سرگروهی پردیس زندگی در اکران نوروز 97 به نمایش در می آیند.
درگذشت خالق تصویر ماندگار «دلیران تنگستان»
درگذشت کارگردان «دلیران تنگستان» را باید تلخترین خبر این هفته برای اهالی فرهنگ و هنر دانست. همایون شهنواز که در طی سالهای اخیر مدتی همراه با خانواده خود در خارج از کشور زندگی میکرد، پس از بازگشت به ایران چندی قبل در منزلش دچار حادثه آتشسوزی و ۸۰ درصد سوختگی شد. پس از این حادثه تلاشهایی برای اعزام وی به بیمارستانی در اشتوتگارت آلمان انجام شد که در نهایت به دلیل پارهای مشکلات از جمله نبود امکانات فنی برای اعزام وی، به عمل جراحی در ایران تصمیم گرفته شد. در دوران بستری بودن همایون شهنواز در بیمارستان جمعی از اهالی سینما و صداوسیما و همچنین معاون وزیر بهداشت به عیادت وی رفتند.
سریال تلویزیونی «دلیران تنگستان» که همایون شهنواز آن را در 14 قسمت تولید کرده بود، مهمترین مجموعه نمایشی ساخته شده در ارتباط با رئیسعلی دلواری این قهرمان ملی کشورمان است. حبیب احمدزاده، نویسنده و مستندساز کشورمان در پی در گذشت همایون شهنواز یادداشتی در ارتباط با شخصیت این کارگردان سینما و تلویزیون نوشت. در بخشی از این یادداشت آمده است: «شهنواز؛ مردی که به تاخت رفت. همایون شهنواز هماکنون به تاخت از ما گذشت تا در کنار رئیسعلیها و دریاقلیهایش از آن سوی زمان به ما بنگرد. او در زمانی سریال دلیران تنگستان را ساخت که بسیاری از ما مردم این کشور و جنوبیها حتی نام این قهرمان موطن خود را نشنیده بودیم. او بر گردن من یکی بسیار حق اسطورهای دارد...».
دیدگاه تان را بنویسید