سرویس فرهنگی فردا: روز گذشته اصغر فرهادی کارگردان فیلم سینمایی «فروشنده» با انتشار یادداشتی در روزنامه نیویورک تایمز به ماجرای حضورش در مراسم اسکار امسال پایان داد و رسما اعلام کرد که در این مراسم شرکت نخواهد کرد.
فرهادی در این نامه نوشته است: «متاسفم که از طریق این نوشته اعلام میکنم در مراسم اسکار امسال در کنار دیگر اهالی سینما شرکت نخواهم کرد. در روزهای گذشته علیرغم شرایط غیرمنصفانهای که برای ورود مهاجران و مسافران چند کشور به ایالات متحده پیش آمد، همچنان تصمیم بر حضور در این مراسم بود و ابراز نظراتم به رسانهها درباره این شرایط و به هیچ عنوان قصد عدم حضور و یا تحریم مراسم را به نشانه اعتراض نداشتم چون آگاهم که بسیاری از اهالی سینمای آمریکا و اعضای آکادمی مخالف افراطیگری و تندرویهایی هستند که این روزها بیش از گذشته در حال اعمال است و همانگونه که روز اعلام نتایج آکادمی به پخشکنندهام در آمریکا اعلام کردم به همراه مدیرفیلمبرداریام در این مراسم حضور خواهیم داشت، همچنان تصورم همراه بودن در این اتفاق بزرگ فرهنگی بود.
اما امروز به نظر میآید که این امکان حضور با اما و اگرهایی همراه است که برایم به هیچ عنوان پذیرفتنی نیست حتی اگر برای سفر من به آمریکا استثنایی قائل شوند. پس مایلم آنچه را که قرار بود در فرصت سفرم بیان کنم در اینجا ابراز نمایم.
تندروها علیرغم جنگها و دعواهای سیاسیشان در همه جای دنیا، بسیار شبیه به هم به جهان مینگرند. آنها برای درک جهان چارهای ندارند جز تقسیم آن به دو بخش ما و دیگران تا همواره با ساختن تصویری هولناک از دیگران، مردم کشورشان را دچار ترس از آنها بکنند. این فقط محدود به آمریکا نیست. در کشور من نیز تندروها اینگونهاند. سالهاست در دو سوی اقیانوس عدهای تندرو تلاششان بر آن است تا از مردم کشور مقابل تصویری غیرواقعی و هولناک بسازند و از تفاوتهای بین ملتها و فرهنگها اختلافات، و از اختلافات دشمنیها و از دشمنیها ترس ایجاد کنند.
ترس مردم ابزار مهمیست برای توجیه افراطیگری و تندروی صاحبان ذهنهای بسته. حال آنکه من باور دارم شباهتهای بین انسانها در روی این کرهی خاکی در سرزمینها، فرهنگها و ادیان مختلف بسیار گستردهتر از تفاوتهاست. من باور دارم ریشه بسیاری از خشونتهای امروز جهان در میان ملتها را باید در تحقیرهای دو سویه دیروزشان جستجو کرد و تحقیرهای امروز ملتهای دیگر به یقین بذریست برای خشونتهای فردا.
تحقیر ملتهای دیگر به بهانه حفظ امنیت مردم یک کشور پدیده تازهای در جهان نیست و همواره خود زمینهای برای ایجاد شکاف و دشمنی در آینده بوده است. من از این طریق انزجار خود را از شرایط تحمیل شده ناعادلانهای که برای ورود قانونی بعضی از هموطنانم و همچنین مردم شش کشور دیگر به ایالات متحده در حال اعمال است ابراز میکنم و امیدوارم این شرایط منجر به شکاف بیشتر بین ملتها نشود.»
انتشار نامه روز گذشته اصغر فرهادی با واکنشهای جالب توجهی روبرو شد که نشان از نارضایتی بسیاری از مخاطبان ایرانی از این نامه فرهادی است. نامهای که یادآور حکایت روغن ریختهای است که نذر امامزاده شده است؛ آن هم در شرایطی که فرهادی براساس قانون جدید اصلا نمیتوانسته به آمریکا سفر کند.
اما واکنشهای صورت گرفته به نامه اصغر فرهادی از آن نظر جالب توجه است که بسیاری از کاربران این اقدام فرهادی را نوعی اقدام دو سویه در جهت محکوم کردن همزمان اقدام ترامپ و برخی از هموطنان خود میدانند؛ گویی که فرهادی برای اعتراض به تصمیم نژادپرستانه ترامپ حتما باید به برخی از هموطنان خود نیز توهین میکرد تا بر سیاق رفتار همه شبه روشنفکران وطنی دایهدار بیطرفی باشد؛ هر چند در حقیقت اینگونه نیست.
در ادامه واکنشهای خواندنی برخی از کاربران ایرانی به این نامه را با هم میخوانیم:
* امید حسینی: بیانیه امروز اصغر فرهادی به اندازه دستور اخیر #ترامپ، حالبهمزن بود. با خواندنش، آدم یاد بیانیههای نهضت آزادی میافتد که در گیرودار موشکباران شهرهای ایران توسط عراق، بیانیه میداد و هردو طرف را محکوم میکرد! مخالفت با تندروها خیلی هم خوب است، اما اینکه تو نامه بنویسی به بهانه محکومیت ترامپ و لغو سفرت به آمریکا، ولی بار اصلی نامهات محکوم کردن کشور خودت باشد، یعنی چی دقیقا؟! یعنی اثبات اینکه تو فراتر از مرزها هستی و جهانی میاندیشی؟ نه اصغر آقا. گاهی خوب است آدم، عوام باشد و مثل عوام تعصب داشته باشد.
* علی علیزاده: نه آقای فرهادی. یکی نیستند. تندروهای ایران (با همه اختلافمان) ده هزار کیلومتر دورتر عراق-افغانستان-لیبی-یمن-سوریه را با خاک یکسان نکردهاند.
* احسان منصوری: بیانیه اصغرفرهادی: یک اعتراض به ترامپ، دو لگد به ایران. نمیشود به مسالهای در جهان اعتراض کنیم بدون آنکه بگوییم ایران بدتر است؟
* علی نادری: آقای #اصغر_فرهادی حالا از اینکه #ترامپ ممنوع الورودت کرده ناراحتی، چرا فحشش رو به مردمت میدی؟! کاش برای یکبار #فقط به دشمنت فحش می دادی!
*سعید صدرائیان: شما جای ترامپ باشید مردم کشوری رو که توی فیلم هاتون نشون میدید به آمریکا راه میدید؟
* مردم، دنیا رو از دریچه رسانه میبینن. مهمترین دلیل قانون ممنوعیت ورود به آمریکا،فیلمهای تاریک امثال فرهادی و حقوقبشربازی جماعت متوهم غربگراست.
*من یک ایرانیام، یک تروریست!
بزودی در سینماهای آمریکا
کارگردان: اصغر فرهادی
* توی آمریکا طرف تابلو گرفته دستش از ایرانی ها دفاع کرده، بعد اصغر فرهادی نتونسته بدون لگد زدن به کشورش به تصمیم ترامپ اعتراض کنه! چقدر آدم میتونه نسبت به کشورش خیانت کار باشه!
دیدگاه تان را بنویسید