تصاویري عجیب از مورچههای سرخ
"دیوید هو" از موسسه تکنولوژی جورجیا بارها درباره این قایقهای نجات که می توانند برای هفته ها بر روی آب شناور بمانند، شنیده بود. به گفته وی این موچه ها تمامی تخمهای موجود در لانه را جمع آوری کرده و از طریق تونلهایی مسیر خود را از میان آب سیلاب به سطح زمین باز می کنند، آنها برای ساخت این قایق به یکدیگر وصل می شوند.
مهر: زمانی که شهری را سیلاب فرا می گیرد، انسانها برای کنترل آب خاکریزهای بزرگی می سازند اما زمانی که سیل خانه مورچه های سرخ را در بر می گیرد این حشرات به یکدیگر وصل می شوند تا قایق نجاتی بسازند، رفتاری که اکنون دانشمندان به چگونگی آن پی برده اند.
"دیوید هو" از موسسه تکنولوژی جورجیا بارها درباره این قایقهای نجات که می توانند برای هفته ها بر روی آب شناور بمانند، شنیده بود. به گفته وی این موچه ها تمامی تخمهای موجود در لانه را جمع آوری کرده و از طریق تونلهایی مسیر خود را از میان آب سیلاب به سطح زمین باز می کنند، آنها برای ساخت این قایق به یکدیگر وصل می شوند.
محققان برای بررسی این رفتار مورچه ها، تعدادی از آنها را جمع آوری کرده و توده ای از آنها را به دورن آب انداختند در کمتر از دو دقیقه مورچه ها دستهای یکدیگر را گرفته و ساختاری شناور را به وجود می آورند که می تواند تمامی این حشرات را در نهایت امنیت حفظ کند. حتی مورچه هایی که در پایین ترین سطح این قایق قرار دارند نیز با کمک تارهای ریزی که سطح بدن آنها را پوشش داده و می توانند لایه هایی از هوا را در خود حفظ کنند، زنده باقی می مانند.
قایق نجاتی که در نهایت از اتصال مورچه ها به هم ساخته می شود، قایقی کاملا سبک و شناور است تا اندازه ای که تلاش محققان برای غرق کردن آن با استفاده از قطعه ای چوب ناموفق باقی ماند. مورچه ها در هنگام ساخت این قایق ماهیچه های خود را منقبض می کنند که این کار میزان شناور بودن قایق را کاهش می دهد اما در مقابل هوایی که در میان آنها جمع شده است مانع از غرق شدن قایق خواهد شد.
حتی یک تک مورچه سرخ که در زیر آب نگه داشته شده است نیز از خاصیت شناور بودن برخوردار است زیرا تارهای ریز و زبری که سرتاسر بدن آنها را پوشانده هوا را در اطراف بدن جاندار ذخیره کرده و حشره می تواند بر روی آب شناور باقی بماند. در واقع تنها راهی که دانشمندان برای نگه داشتن یک مورچه سرخ در زیر آب پیدا کردند، بستن مورچه به یک رشته قابل انعطاف و وصل کردن وزنه ای به انتهای رشته بود.
مورچه ها با وجود داشتن جرمی بالاتر از آب با کمک گرفتن از ویژگی کشش سطحی و آب دوست بودن پاهایش می تواند بر روی سطح آب راه برود، اما کشش سطحی برای نگه داشتن اجسام بزرگتر بسیار ضعیف است و همین باعث می شود دانشمندان از قدرت شناور باقی ماندن قایق مورچه ها بر روی آب شگفت زده شوند. با این همه مشخص شد زمانی که مورچه ها برای ساخت این قایق به یکدیگر وصل می شوند، مجموع رانش آب توسط مورچه ها 30 درصد بالاتر از میزان رانش آب توسط یک مورچه تنها است.
مورچه های قرمز تنها گونه از مورچه ها هستند که چنین رفتاری از آنها مشاهده شده است اما گونه های دیگری از مورچه ها نیز وجود دارند که می توانند با وصل شدن به یکدیگر ساختارهایی برج مانند یا پل مانند بسازند. محققان در موسسه جورجیا دریافتند مورچه های قرمز در ساخت قایق نجات رفتاری مانند مایعات با ویژگی های فیزیکی قابل پیش بینی دارند: تراکم یک خوشه از مورچه ها یک پنجم تراکم آب است اما این حشرات از کشش سطحی 10 برابر آب و چسبندگی 10 میلیون برابر آب بهره می برند.
محققان با منجمد کردن یکی از این قایقهای نجات در نیتروژن مایع، این ساختار را از نزدیک مورد بررسی قرار داده و دریافتند این مورچه ها برای ساخت قایق دستها یا پاهای یکدیگر را می گیرند و یا با استفاده از آرواره های خود پای مورچه ای دیگر را نگه می دارند. این کار بسیار ظریف و با دقت انجام می گیرد زیرا حداکثر قدرتی که دو مورچه می توانند بدون وارد آوردن آسیب به یکدیگر بچسبند در حدود 400 برابر وزن بدن آنها است.
بر اساس گزارش نشنال جئوگرافیک، این حشرات در حالت گروهی رفتاری مانند مایعات دارند: هر مورچه نمایانگر یک مولکول از مایع است و از این رو یکی از این قایقهای نجات را می توان به یک قطره روغن تشبیه کرد که بر روی سطح آب شناور می شود.
قایق نجات مورچه های سرخ
تلاش تیمی از حضور 500 مورچه سرخ در ساخت یک قایق نجات
تلاش بی نتیجه برای غرق کردن قایق مورچه ها
تلاش ناموفق دیگری برای غرق کردن حبابی از مورچه های سرخ
تنها راهی که می توان یک مورچه سرخ را خفه کرد!
راه رفتن بر روی آب
ساخت پل توسط مورچه ها
آرواره حیات بخش، در این تصویر پای یک مورچه سرخ در درون آرواره مورچه ای دیگر قرار دارد تا حشرات با اتصال به یکدیگر قایق نجات را بسازند
رفتار مایع مانند مورچه ها
دیدگاه تان را بنویسید