صدور شناسنامه برای ۶۵۰۰ باغ پراکنده در پایتخت

کد خبر: 931362

رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران، از تهیه شناسنامه برای ۶ هزار و ۵۰۰ باغ پراکنده شناسنامه در پایتخت خبر داد.

صدور شناسنامه برای ۶۵۰۰ باغ پراکنده در پایتخت

خبرگزاری مهر: محمد سالاری بعدازظهر شنبه در نشست خبری با بیان اینکه طرح بازبینی طرح جامع پس از ۱۱ سال و طرح تفصیلی پس از ۶ ماه، طی یکسال گذشته مورد بحث و بررسی قرار گرفت، اظهار کرد: بر همین اساس شهرداری تهران ملزم شد تا این دو طرح را بازنگری کند و به همین منظور جلسات متعددی در معاونت معماری و شهرسازی برگزار شد و در همین باره قرار است ظرف ماه‌های آغازین سال آینده شاهد ارائه گزارش در این خصوص باشیم.

وی با بیان اینکه مهم‌ترین اقدامات شورای پنجم در بحث شفاف سازی بوده است، افزود: بر همین اساس شهرداری را مکلف کردیم تا در بحث ساخت و ساز‌ها نسبت به هوشمندسازی و الکترونیکی شدن کامل فرایند‌های ساخت و ساز اقدام کند. به همین منظور، شهرداری موظف است تمام پرونده‌های شهرسازی مناطق ۲۲ گانه را در دسترس عموم قرار دهد که از سه هفته پیش اطلاعات اولیه این پرونده‌ها محقق شده است و در راستای عملیاتی کردن کامل مصوبه شورا در بحث شفاف سازی اقدام خواهیم کرد.

رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران، بحث کاهش زمان صدور پروانه را یکی دیگر از موضوعات مطرح و عنوان کرد: آمار‌ها نشان می‌دهد فرایند صدور پروانه طولانی است و برای صدور پروانه، پرونده‌ها در مناطق ۲۲ گانه ۳۷ هزار و ۵۰۰ بار گردش داشتند تا در نهایت برای تصمیم گیری به شورای معماری ارجاع شوند. این در حالی است که کلیه پرونده‌های صادر شده در سال جاری حدود ۱۲ هزار پروانه بوده یعنی هر پرونده بیش از سه بار به شورای معماری مناطق ارجاع شده و این حجم از گردش جای توجیه ندارد.

سالاری، بافت فرسوده را یکی از معضلات مهم شهری عنوان کرد و گفت: بنا به دستور رئیس جمهوری از ساخت و ساز در فضا‌های باز شهری جلوگیری شد و در همین راستا جلساتی برگزار شد تا مسئولان مرتبط مجاب شوند از این نوع ساخت و ساز‌های باز شهری دست بکشند. وی با اشاره به توجه دولت به بحث بازآفرینی شهری تصریح کرد: در فرایند تدوین برنامه سوم توجه جدی به بهسازی محیطی شده است و شهرداری تهران در حوزه بافت فرسوده می‌تواند با ارائه بسته‌های تشویقی و عدم اخذ هرگونه عوارض در قالب ستاد بازآفرینی و همچنین ارائه تسهیلات افراد را مجاب به همکاری کند.

رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران، با اشاره به اهمیت حریم پایتخت تصریح کرد: حریم پایتخت با توجه به مزیت تفرج گاهی بی نظیر آن و همچنین مجموعه شهر‌های پیرامونی تهران موضوع قابل اهمیتی است که در خصوص آن جلسات متعدد برگزار شده است و موضوع احیای سند مجموعه شهری به یک دغدغه جدی برای دولت و شهرداری تبدیل شده است.

سالاری با اشاره به اقدامات انجام شده در حوزه حفاظت از باغات عنوان کرد: پس از چندین سال طرح حفاظت از باغات کن که مجموعه‌ای ۱۰۰ هکتاری را شامل می‌شود و تنها باغات به هم پیوسته شهر تهران است، مبنی بر مشارکت ذینفعان محقق شد.

وی ادامه داد: همچنین برای ۶ هزار و ۵۰۰ باغ پراکنده شناسنامه صادر شد و درواقع کمیسیون و معماری و شهرسازی مصوبه برج باغ‌ها را با همراهی کمیسیون محیط زیست لغو کرد.

عضو شورای اسلامی شهر تهران درباره انتصابات شهردار تهران توضیح داد: شورای شهر حق دخالت در انتصابات را ندارد، اما در مجموع تصمیم گیری‌ها اگر با برنامه‌های بین شورا و شهرداری مغایرت‌هایی وجود داشته باشد و از مسیر منحرف شوند اعضا می‌توانند به صورت تذکر یا سوال نظرات خود را مطرح کنند. البته نکته مهم این است که پس از سال‌ها یک فرد متخصص در حوزه شهری شهردار تهران شده است و ما توقع داریم تا انتصابات وی کارشناسی و بر اساس شایسته سالاری باشد.

سالاری همچنین تاکید کرد: در حال حاضر ۲ هزار و ۷۰۰ محله در طرح بازآفرینی قرار گرفته است و به این منظور برای ایجاد زیرساخت‌های در نظر گرفته شده اعتبار‌هایی هم پیش بینی شده است.

رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران، یکی از موضوعات مهم در بحث مدیریت شهری را توجه به حوزه نرم افزاری و نقش رنگ در زندگی شهری مطرح کرد: موضوعات مربوط به رنگ آمیزی شهری در مبحث سیمای شهری نیز مطرح می‌شود که بر اساس آن کلیه سطوح خیابان‌ها، دیوار‌ها و مبلمان شهری نیز در این راستا رنگ آمیزی می‌شوند. در طول سال‌های گذشته به این تحولات و مأموریت‌ها توجه نشده است، این در حالی است که رنگ آمیزی باعث سر زندگی شهر می‌شود و برای شهرداری هم هزینه قابل توجهی ندارد.

وی درباره صدور مجوز برای ساخت و ساز در ۶۲ باغ عنوان کرد: پس از بررسی‌های صورت گرفته مشخص شد ۴۷۳ پرونده درخواست برج باغ داده‌اند که اگر کمیسیون معماری و شهرسازی به آن‌ها ورود پیدا نمی‌کرد امروز ۴۷۳ باغ در دست ساخت و ساز قرار می‌گرفتند و کسی هم از این موضوع خبردار نمی‌شد. در فضای تصمیم گیری، شهردار تهران استفساریه‌ای را به شورا ارائه کرده بود که بر اساس آن برای در مجموع ۶۲، ۷۲، ۱۵ و ۳۸ باغ متفاوت درخواست اجازه ساخت و ساز داده بودند، اما در نهایت با مشورت‌های صورت گرفته بین صاحب نظران اعضای کمیسیون معماری و شهرسازی و محیط زیست با ایجاد کمیته فنی، تنها اجازه ساخت و ساز در ۶۲ باغ داده شد.

سالاری ادامه داد: همچنین در ۶ الی ۷ پرونده باغاتی وجود دارد که اصلاً درخت در آن‌ها نیست یا تعداد درختان کم است. در خصوص اینکه این باغات متعلق به چه افرادی هستند باید بگوییم شورا به هیچ وجه بررسی نمی‌کند که باغات متعلق به چه اشخاص یا سازمان‌هایی هستند. ما نمی‌توانیم اینگونه عمل کنیم که، چون باغ متعلق به یک نهاد یا سازمان است اجازه ساخت و ساز به آن نمی‌دهیم. اگر لازم باشد اسامی آن مالکان هم اعلام می‌کنیم.

وی با اشاره به آخرین وضعیت رسیدگی به تخلفات ایران مال عنوان کرد: تخلفات ایران مال همراه با سازمان بازرسی شهرداری تهران و شهرداری منطقه ۲۲ بررسی شده و نشان می‌دهد حدود ۲۰۰ هزار متر مربع نسبت به صدور پروانه تخلفات ساختمانی وجود دارد. به همین منظور پرونده برای رسیدگی به مرجع تصمیم گیری ارسال شده تا کمیسیون ماده ۱۰۰ این موضوع را به همراه کارشناسان رسمی دادگستری بررسی کنند و در این باره اطلاعاتی در اختیار کمیسیون معماری و شهرسازی قرار دهند.

صدور شناسنامه برای ۶۵۰۰ باغ پراکنده در پایتخت

نامه رئیس کمیسیون شهرسازی شورای شهر تهران به جهانگیری

رئیس کمیسیون شهرسازی ومعماری شورای شهر تهران طی نامه‌ای به معاون اول رئیس جمهوری از چالش‌ها و مشکلات مجموعه کلان‌شهری تهران و شهرهای پیرامونی نوشت.

به گزارش خبرگزاری مهر، متن نامه محمد سالاری به اسحاق جهانگیری به شرح زیر است:

«احتراماً همان‌طور که مستحضرید مجموعه کلان‌شهری تهران و شهرهای پیرامونی دچار مشکلات متعدد و دامنه‌داری است که درنتیجه آن‌ها کیفیت زیست و رضایت از زندگی حدود ۱۶ میلیون نفر از جمعیت کشور به‌شدت تحت تأثیر قرارگرفته و عواقب و تبعات اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، زیست‌محیطی و سیاسی- امنیتی این وضعیت سال‌هاست که از سوی کارشناسان هشدار داده شده است.

نظر به اهمیت حیاتی موضوع همچنین مصوبات متعدد هیئت‌وزیران، شورای عالی شهرسازی و معماری ایران، مجلس شورای اسلامی همچنین مصوبه شورای اسلامی شهر تهران در خصوص ساماندهی مجموعه شهری تهران، کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر تهران در راستای ایفای نقش خود به‌منظور تحقق مأموریت‌های شهرسازی و معماری طی چند سال اخیر با رویکرد صیانت و حفاظت از ظرفیت‌های حریم شهر تهران و رفع مشکلات مجموعه شهری، جلسات و نشست‌های تخصصی متعددی را با حضور صاحب‌نظران و متولیان تصمیم‌گیر و تصمیم‌ساز در این منطقه سرزمینی ازجمله نمایندگان شوراهای شهر، شورای استان، شورای شهرستان، استانداری، سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی و فرمانداری‌ها و شهرداری‌های استان تهران برگزار کرده است و در مباحث مطرح شده در جلسات، مشکلات و دغدغه‌هایی مطرح و در نهایت فهم مشترکی بین تمامی ذینفعان و متولیان امر ایجاد شده است. اکنون که با حسن توجه جنابعالی به‌تازگی جلسه شورای ساماندهی مرکز سیاسی و اداری کشور و ساماندهی و تمرکززدایی از تهران تشکیل شده و این موضوع به دغدغه و اولویت دولت محترم و آن شورا تبدیل‌شده است، فرصت مغتنمی است که به‌اختصار دغدغه‌های صاحبنظران و یافته‌های کارشناسی کمیسیون شهرسازی و معماری در خصوص ساماندهی مجموعه شهری به شرح ذیل حضورتان ارائه شود:

۱- در عرض ۶۰ سال درصد شهرنشینی در کشور از ۳۲ درصد در سال ۱۳۳۵ به ۷۴ درصد در سال ۱۳۹۵ رسیده است. توزیع ناهمگون جمعیت و فعالیت و عدم اجرای سیاست‌های کلی آمایش سرزمین در طول سالیان متمادی گذشته موجب شده بیش از ۱۷ درصد از جمعیت کشور در یک درصد از مساحت سرزمین یعنی محدوده مجموعه شهری تهران ساکن شوند. در فاصله سال‌های ۴۵ تا ۹۵ جمعیت شهر تهران ۳ برابر و جمعیت پیرامون آن ۵ برابر شده است.

۲- افزایش بی‌رویه جمعیت و کانون‌های جمعیتی در این محدوده سرزمینی، منجر به شکل‌گیری منطقه کلان‌شهری مشتمل بر ۱۶ شهر و ۱۵۲۲ آبادی شده که تأثیر و تأثرات فضایی شهر تهران با سکونتگاه‌های جمعیتی پیرامونی خود به دلیل عدم وجود سیاست‌گذاری بر این مجموعه‌ی درهم‌تنیده، عملاً موجبات شکل‌گیری کلاف سردرگمی از معضلات و چالش‌ها برای منطقه کلان‌شهری مذکور با حدود ۱۶ میلیون نفر جمعیت شده است که با توجه به برآوردهای مطالعات طرح ساماندهی منطقه شهری تهران - کرج در صورت تداوم روند موجود در افق ۱۴۱۵، جمعیت منطقه شهری تهران - کرج به ۱۹.۲ میلیون نفر و جمعیت استان تهران تا ۱۵.۷ میلیون نفر افزایش خواهد داشت.

۳- بارگذاری‌های جمعیتی در مجموعه شهری تهران و شهرهای پیرامون از ظرفیت اکولوژیک آن فراتر رفته و اگر روند این بارگذاری‌ها متوقف و حتی معکوس نشود، خطرات جدی زیست‌محیطی همچنین عدم تأمین زیرساخت‌های اساسی، زندگی میلیون‌ها نفر از ساکنین را تهدید خواهد کرد. از مهم‌ترین این محدودیت‌ها تأمین آب شرب برای اهالی مجموعه شهری تهران است که در صورت ادامه روند فعلی بارگذاری جمعیتی مصرف آب در افق ۱۴۱۵ به میزان ۵۸۹۲ میلیون مترمکعب افزایش خواهد یافت و تأمین این حجم از آب غیرممکن خواهد بود. تخریب‌های زیست‌محیطی ناشی از فشار بیش‌ازحد بر منابع طبیعی و تبدیل زمین‌های کشاورزی و حاصلخیز به انواع شهرک‌ها و رشد پهنه‌های سکونتگاهی در اراضی باغی موجود، رشد پهنه‌های صنعتی در اراضی زراعی و تبدیل اراضی زراعی به بایر، باعث نابودی بخش اعظمی از پوشش گیاهی و جانوری و سفره‌های آب زیرزمینی و پدیده فرونشست زمین شده است، به‌طوری‌که فرونشست زمین در این منطقه سرزمینی بعضاً تا ۳۶ سانتیمتر در سال گزارش‌شده که ۹۰ برابر خط قرمز فرونشست زمین در اتحادیه اروپا است. آلودگی شدید منابع آبی، خاکی، هوا و صوتی و تبعات پرمخاطره آن در سلامت ساکنان و ایجاد انواع بیماری‌ها (افزایش سرطان و …) از دیگر مشکلات زیست‌محیطی این پهنه سرزمینی است.

۴- کیفیت زندگی در استان تهران به‌شدت افت کرده است به‌طوری‌که تنها در بعد کالبدی دارای ۴ میلیون و پانصد هزار نفر بدمسکن است که از این تعداد دو میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در بافت فرسوده زندگی می‌کنند و دو میلیون و ۳۰۰ هزار نفر هم حاشیه‌نشین هستند. فرسودگی شدید کالبدهای ساختمانی به همراه فرسودگی تأسیسات زیربنایی و خدماتی آن‌ها، کاهش سرانه‌های خدماتی هفتگانه (بهداشت و درمانی، آموزشی و …) و افزایش آسیب‌های اجتماعی به‌ویژه اعتیاد، طلاق، کودکان کار، سرقت، خشونت و…، فقدان هویت شهری در اکثر قریب به‌اتفاق شهرهای استان و شهر تهران بیان مشکلاتی است که مدت‌ها است ابعاد بحرانی به خود گرفته‌اند و هرکدام به‌تنهایی می‌توانند زنگ خطر جدی را برای پایتخت کشور به صدا درآورند.

۵- از منظر حمل‌ونقل بین‌شهری، روزانه یک میلیون و۲۵۰ هزار نفر با ۵۳۰ هزار دستگاه وسیله نقلیه از شهرهای اطراف به تهران وارد و از آن خارج می‌شوند و حجم زیادی از ترافیک، آلودگی و هزینه حمل و نقل و انرژی را به محیط زیست و اقتصاد تحمیل می‌کنند و این‌همه بدان خاطر است که نگاه جامعی در حمل و نقل مجموعه شهری وجود نداشته و زیرساخت‌های موجود حمل و نقلی چه ازنظر کمی و چه ازنظر کیفی پاسخگوی این حجم از رفت و آمد نیست و حمل و نقل ریلی حومه‌ای و یکپارچه نیز در این مجموعه شهری به سرانجام نرسیده است.

نحوه کنونی ارتباط شهر تهران با شهرهای اطراف خود در مجموعه شهری تهران به علت عدم یکپارچگی راهبردی، سیاست‌گذاری، مدیریتی و اجرایی و تداخلات آسیب‌زای فراوان منجر به هزینه‌های غیرقابل جبرانی برای همه شهرهای منطقه شهری تهران-البرز شده و خواهد شد.

با توجه به مجموعه مشکلات فوق که عمدتاً ماهیت بین بخشی و چند بعدی داشته و حاصل تفرق سیاسی تمام‌عیار و تصمیم‌گیری‌های جزیره‌ای و سلیقه‌ای این محدوده‌ی سرزمینی است، تحقق مدیریت یکپارچه و احیا و اجرای سند مجموعه شهری تهران بیش از هر زمانی ضروری می‌نماید.

جناب آقای دکتر جهانگیری استحضار دارید که سند مجموعه شهری تهران که اول‌بار در دولت اصلاحات تهیه شد و جنابعالی نیز یکی از اعضا مؤثر آن بودید، اگر به مرحله اجرا درمی‌آمد، می‌توانست از بسیاری از آسیب‌های فعلی در این منطقه سرزمینی جلوگیری به عمل بیاورد و گام مهمی در جهت تحقق حکمرانی منطقه‌ای باشد که متأسفانه با پایان دولت اصلاحات، این سند به بوته فراموشی سپرده شد.

ازآنجایی‌که در راستای اجرای طرح ساماندهی و تمرکززدایی از پایتخت، مطالعات مرتبط با مجموعه شهری تهران و البرز توسط وزارت راه و شهرسازی به انجام رسیده و از طرفی در مقطع کنونی همنوایی و تعامل سیاسی مناسبی بین دولت، مجمع نمایندگان مردم تهران در مجلس و مدیریت شهری تهران وجود دارد، از جنابعالی درخواست می‌شود دستورات لازم را به‌عنوان معاون اول رئیس‌جمهور و رئیس شورای ساماندهی پایتخت کشور جهت ایجاد مدیریت هماهنگ و یکپارچه با احیا و اجرای سند مجموعه شهری تهران و تحقق حکمرانی منطقه‌ای صادر فرمائید.»

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

قرص لاغری پلاتین

تازه های سایت