روزنامه جوان؛ بيژن يانچشمه: از زمان فعاليت شورا انتظارات مردم از اين نهاد مردمي در حال گسترش است. اين امر نشان ميدهد شوراها داراي ظرفيتهاي بسياري هستند كه اگر در مسير صحيح قرار بگيرند و برخي خلأهاي قانوني رفع شود، ميتوانند در جايگاه واقعي خود قرار بگيرند البته اين امر زماني به صورت كامل محقق خواهد شد كه عملكرد شورا در همه حوزهها ارتقا يابد. بنابر اين ورود افراد متخصص به شورا ميتواند از چالشهاي موجود در شهربكاهد و مسير را براي ارتقاي زندگي شهري هموار كند.
بر اين اساس لازم است تا شهروندان در انتخاب خود به افرادي رأي دهند كه دردي را از مسائل و معضلات شهري شهروندان حل كنند نه اينكه بهدنبال سياسي كاري و رفتارها و عملكردهاي سليقهاي باشند و به دامنه مسائل و مشكلات شهري اضافه كنند و بايد توجه داشت كه سرنوشت شهر بهدست شهروندان آن رقم خواهد خورد .
حدود دوماه به پايان شوراهاي دوره چهارم و همچنين آغاز فعاليت شوراي پنجم باقي مانده است و با اتمام ثبتنام داوطلبان براي شوراها، انتخابات شوراها در پايان ارديبهشت ماه برگزار ميشود، شوراها در چهار دوره فعاليت خود با چالشهاي بسياري روبهرو بودهاند و همواره اين موضوع مورد گلايه قرار ميگيرد كه شوراها به دليل نظارت و تصميمگيري براي شهرداريها، شوراي شهرداري هستند تا شوراييها بتوانند در همه حوزههاي محلهاي ورود كنند و مطالبات مردم را از بخشهاي عريض و طويل دولت پيگيري كنند. به تجربه مشخص شده كه سياسيكاري آفتي است كه سالهاست برخي شوراها را در چنبره خود گرفته و اين نوع حركت و نگاه، سبب شده است آنها از مسير اصلي خود كه قانون اساسي برايشان تعيين و تدوين كرده است، خارج شوند .
تأمين نيازهاي شهري با قدرت چانهزني و مطالبهگري شوراها بايد مطالبهگر نيازهاي مردم از دولت باشند تا بتوانند اداره امور مردم را به خود آنان بسپارند و اگر شوراها به هر دليلي از اين مسير انحراف پيدا كنند، ديگر نبايد انتظار داشت كه مسائل و مشكلات به دست آنان يا با هدايت آنان حل و فصل شود. در حقيقت هر چه سطح آگاهي اجتماعي شهروندان بالاتر ميرود افراد صاحب تخصص و دلسوز بيشتر بايد وارد عرصه شورا شوند تا بتوانند به بهترين شكل ممكن به مردم خدمت كنند و بايد در نظر داشت هرچه ميزان رضايت شهروندان از شورا و اقدامات آنان بيشتر باشد اين امر نشان ميدهد شوراها موفقتر عمل كردهاند.
تفكر شورايي همراه با تخصص شهري
مسائل و مشكلات بسياري از سوي شهروندان مطرح ميشود كه لازم است مسئولان پاسخ مناسب ارائه دهند، ولي برخي اعضاي شوراهاي شهر جايگاه خود را فراموش كردهاند كه وكيل شهروندان هستند و بايد به مسائل و مشكلات شهروندان رسيدگي كنند. در اين زمينه حسيني دانشجوي مهندسي رشته برق كه در كرمان تحصيل ميكند و براي تعطيلات نوروزي به تهران آمده است، ميگويد: برخي اعضاي شوراي شهر به جاي حضور در ميان شهروندان و رسيدگي به مسائل و مشكلات آنان بيشتر هم و غم خود را بر اين گذاشتهاند تا به مسائل و دغدغههاي شخصي خود برسند! و اگر قرار است اعضاي شوراي جديد هم با اين نگاه وارد شورا شوند معضلات و مشكلات شهري چند برابر خواهد شد و فلسفه تشكيل شوراها زير سؤال ميرود.
وي ميافزايد: پاسخگويي به مسائل و مشكلات شهروندان نيازبه تخصص و تفكر شورا دارد و اگر فردي تخصص مورد نياز شهر و مسائل آن را نداشته باشد به لايههاي سياسي كشانده ميشود و به جاي حل مشكلات بر بار مشكلات شهروندان و شهر خواهد افزود. رمضاني ريش سفيد محله مطهري نيز با گلايه از برخي اعضاي شوراي شهر ميگويد: شوراها براي اين شكل گرفتهاند كه مشكلات مردم را رفع كنند و اگر نامزدي كه خود قادر به حل مشكلات خود نيست به شورا راه پيدا كند بر بار مشكلات شهروندان خواهد افزود.
او كسب شهرت را افت شوراييها عنوان كرده و ميافزايد: تجربه نشان داده است افراد صاحب شهرت، همچون ورزشكاران، هنرمندان يا افراد سياسي با حضور خود در عرصه رقابت قصد خدمت به مردم را ندارند يا نميتوانند به شكل مناسب به مردم خدمت كنند چراكه تفكر شورايي فراتر از اين موضوع است. وي وجود اين افراد را براي شورا در حد مشاور و كارشناس تعيين كرده و تأكيد ميكند كه داشتن هر تخصصي و هنري بهصورت مستقيم بهكار شورا نميآيد، بنابراين لازم است خود اين افراد به سرنوشت شهر و شهروندان نگاه آگاهانه داشته باشند.
وي حضور اين گونه افراد را در حوزه مديريت شهري در محلات ضروري دانسته تا آنجا منشأ اثرگذار باشند و پس از كسب تجربه به عرصه شورا وارد شوند.
درجا زدن برخي از شهرها در ميان مسائل و مشكلات ناشي از نبود توانايي لازم در اعضاي شوراهاست كه به مرور زمان سبب تضعيف جايگاه شورا نيز شده است. اينكه هرشخص با استفاده از موقعيت شغلي و تخصصي و علاقه خود بخواهد وارد عرصه شوراها شود و بخواهد سليقهاي عمل كند به نوعي به حقوق ساير شهروندان بياعتنايي كرده است و به جاي خدمت مسير شورا را به بيراهه خواهد كشاند. در اين خصوص محمدي جامعهشناس معتقد است كه اگر كسي در خود توانايي خدمت به مردم را ميبيند بايد وارد عرصه شود ولي بايد به اين نكته نيز توجه كند كه آيا حضورش در شورا و تصميمگيري براي شهر چند ميليوني منشأ اثر خواهد بود؟ آيا با مسئوليت شورايي ميتواند گرهي از كلاف در هم تنيده مشكلات شهري را بازكند؟
اين جامعهشناس ميافزايد: متأسفانه در حال حاضر عدهاي به شورا نگاه سليقهاي و شخصي دارند و شورا را محل مناسبي براي دستيابي به اهداف خود در نگاه فردي و در نگاه جمعي پلهاي براي دست يافتن به اهداف حزبي وسياسي خود تلقي ميكنند كه اين نوع نگاه به مرور زمان سبب ميشود كه در شورا چندگانگي شكل گرفته و شورا از مسير اصلي خود زاويه پيداكند و شهر و شهروندان يا فراموش شوند يا قرباني رفتار و عملكردهاي سليقهاي شوند.
تأكيد بر ورود افراد متخصص و صالح به شوراها
شوراها نقش مهمي در توسعه شهري و حل مشكلات شهرها دارند، لذا ضروري است افراد توانمند به اين شوراها راه پيدا كنند. علي كاظمي باباحيدري نماينده مردم در خانه ملت با اشاره به ضرورت برگزاري دقيق و به دور از خطاي انتخابات شوراهاي شهر و روستا در سال جاري، ميگويد: يكي از افتخارات انقلاب اسلامي انتخاب مسئولان كشوري توسط مردم و بر اساس رأي آنها بوده است كه در اين زمينه از ابتداي انقلاب هر سال حداقل يك انتخابات داشتهايم.
نماينده مردم اردل، فارسان، كوهرنگ و كيار در مجلس شوراي اسلامي با يادآوري انتخابات شوراهاي شهر و روستا، ميافزايد: واقعيت آن است كه شوراهاي شهر و روستا نقش مهمي در آباداني كشور دارند، لذا ضروري است افراد توانمند به اين شوراها راه پيدا كنند.
اين نماينده مردم در مجلس دهم با درخواست از مردم براي حضور آگاهانه در انتخابات شوراهاي شهر و روستا ميگويد: مسئولان بايد براي انجام درست، دقيق و بدون خطاي اين انتخابات تلاش كنند تا تنها پاي منتخبان مردم به شوراها برسد، هرچند برگزاري انتخابات بدون خطا اهميت فراواني دارد اما بايد افراد داراي تخصص در حوزههاي شهري و روستايي براي اين مهم صلاحيت كسب كنند.
عضو كميسيون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس همچنين نقش رسانهها را در برگزاري انتخاباتي بدون خطا و ورود افراد متخصص و صالح به شوراها بسيار كليدي دانست و تأكيد كرد: رسانهها بايد ويژگيهاي افراد متخصص و داراي صلاحيت را بدون جبههگيريهاي سياسي به مردم معرفي كنند تا انشاءالله شاهد آباداني و پيشرفت شهرها و روستاها توسط افراد ذي صلاح انتخاب شده باشيم.
دیدگاه تان را بنویسید