خیریهای که از مغازه یک دهنه به ۱۴۰ هزار نفر خیر رسید
سال 1380 از یک مغازه کوچک در خیابان امام خمینی(ره) مشهدمقدس شروع به فعالیت کرد و اکنون بیش از 200 هزار نفر در سراسر کشور در با ۲۶۰۰ نفر نیروی انسانی زیر پوشش دارد.
سرویس اجتماعی فردا؛ سعید سلمانی : گرچه مشهد مقدس حائز عنوان دومین کلانشهر و بزرگترین شهر مذهبی ایران اسلامی است اما در کنار این عناوین، دارای بیشترین جمعیت حاشیهنشینی در کشور یعنی حدود یک تا یکمیلیون و 200 هزار نفر است. این میزان یعنی دو و نیم برابر میانگین کلانشهرهای کشور.
وقتی یکسوم جمعیت شهری در نقاط حاشیهای،کم برخوردار و کم امکانات جای گرفته باشند، فارغ از تمام زیباییها و فرصتها، بهخودیخود نقطه شروع دهها آسیب و مشکل برای جمعیت ساکن، دیگر نقاط شهر و حتی زائران خواهد بود که بررسی علل، عوامل، آثار و راهکارهای آن مجالی دیگر میطلبد.
فارغ از آنکه نقش دولتهای پیشین در شکلگیری این حاشیه چه بوده است و اکنون دولت و مسئولان چه نگاهی داشته و اقداماتی را انجام دادهاند، هستند و بودهاند جریانهایی که بدون توجه بهسرعت کند و بعضاً تند دولتمردان و مسئولان، خود آستین همت را بالا زدهاند و گمنام مشغول فعالیتهای کم سروصدا اما بزرگ هستند.
در گذرگاه نگاهی به آسیبها و محرومیتهای حاشیه شهر مقدس مشهد بهعنوان بزرگترین شهر حاشیهنشین کشور، به ردپاهایی از یک حرکت عظیم مردمی و البته ناشناخته در این مناطق برخوردیم. وقتی سرنخ این اتفاقات را کشیده و آن را دنبال کردیم، به تشکلهایی رسیدیم که در حجاب محرومیت و رسانهای نشدن، گمنام ماندهاند؛ حرکتهایی مردمی که بیش از اینکه خبرساز و محبوب رسانهها باشند، محبوب دل هزاران مستضعف و محرومان آبرومند هستند.
با بزرگترین تشکل مردمی خیریهای کشور آشنا شوید
نامش «آبشار عاطفهها» است. در سال 1380 از یک مغازه کوچک در خیابان امام خمینی(ره) مشهدمقدس شروع به فعالیت کرد. شاید باور نکنید که اکنون به بیش از 200 هزار نفر در سراسر کشور در قالب 230 شعبه با 2600 نیروی انسانی حمایت میکند و این اتفاقات بدون هیچگونه فعالیت اقتصادی و فقط از راه جذب کمک بیش از 136هزار خیّر نیکوکار به وقوع پیوسته است.
از حاشیه شهر مشهدمقدس تا شهرهای کوچک کهگیلویه و بویر احمد
محمدجواد فولاد مدیرعامل موسسه مردم نهاد ملی «آبشار عاطفهها» در گفتگو با خبرنگار «فردا» گفت: این مجموعه، نهادی مردمی و ولایتمدار در سطح کشور است که با مأموریت فقرزدایی بهویژه در مناطق محروم حاشیهنشین فعالیت میکند. همچنین بهصورت ویژه بر روی موضوع ترویج ازدواج آسان با برگزاری مراسمهای کمهزینه و تأمین جهیزیه که برگرفته از منویات رهبر معظم انقلاب است، اقدام مینماید.
وی درباره گستره فعالیتهای مجموعه متبوع خود گفت: در سال 80 وقتیکه دامنه فعالیتها گسترش یافت، در نقاط مختلف شهر مقدس مشهد مثل کوی وحدت، خیابان نواب، طلاب، طبرسی دوم و... شعباتی را تأسیس کردیم تا مشکلات محرومان بهجای رجوع به مناطق مرکزی در همان مناطق محل زندگی آنان حل شود.
مدیرعامل موسسه مردمنهاد «آبشار عاطفهها» افزود: به لطف خدا با اعتمادسازی که در میان خیّرین و مسئولان اتفاق افتاد، دامنه فعالیتها به شهرهای خراسان رضوی رسید و پس از آن در سال 89 به پیشنهاد وزارت کشور، بهعنوان یک سازمان مردمنهاد ملی مجوز اخذ کردیم.
فولاد خاطرنشان کرد: هماکنون در تمامی شهرهای کوچک استانهای محرومی همانند کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری، لرستان، خراسان شمالی و... دامنه خدماترسانی ما رسیده است و در تمامی استانهای کشور حضور داریم.
لشکری از محرومان و مستضعفان را در راه جانفشانی برای انقلاب اسلامی آماده کردهایم
مدیرعامل سازمان مردم نهاد ملی «آبشار عاطفهها» با اشاره به اینکه آیه «ان تنصروا الله ینصرکم و یثبت اقدامکم» شعار این مجموعه است، خاطرنشان کرد: پروردگار متعال نیز در راه توسعه فعالیتها به ما کمک کرد و باعث شد کمک به محرومان و مستضعفان را در قالب گفتمان امام و رهبری و نه اندیشههای غیرانقلابی، به انجام برسانیم و اکنون بهعنوان بزرگترین تشکل مردمنهاد خیریهای کشور حضور فعال داریم.
وی افزود: علاوه بر محرومیتزدایی مالی، یکی از فعالیتهای مهم ما محرومیتزدایی فرهنگی، معنوی و انقلابی است و در همین راستا با برگزاری برنامههای مناسبتی مذهبی و حضور مددجویان بهصورت خودجوش در فعالیتهای انقلابی همانند راهپیمایی 22 بهمن و روز قدس سعی کردهایم قدمی در این راه برداریم.
گردش مالی 640 میلیارد ریالی در سال 94
مدیرعامل موسسه «آبشار عاطفهها» گفت: شفافیت مالی یکی از نقاط قوت این مجموعه و باعث اعتمادسازی خیرین بوده است که ما بهصورت ریز عملکرد خود را منتشر میکنیم و در همین راستا طی سال 94 گردش مالی 640 میلیارد ریالی را داشتهایم.
وی افزود: این درآمدها بههیچعنوان از راه فعالیت اقتصادی نبوده است بلکه تنها از راه جذب خیرین انجامگرفته است. ما به دلایلی وارد فعالیتهای اقتصادی و بنگاهداری اقتصادی نشدهایم.
کار ساختارمندانه وسیع «آبشار عاطفهها» بهجای بازیهای رسانهای و"همینالان یهویی با فقرا! "
محمدجواد فولاد درباره تنوع فعالیتهای این مجموعه گفت: علاوه بر تأمین جهیزیه درمانی، کمک به درمان بیماران صعبالعلاج، تأمین هزینههای تحصیلی دانش آموزان محروم تیزهوش و... ، پرداخت مستمری، حضور در مناطق درگیر بلایای طبیعی، توزیع سبد کالایی و... برای جامعه 200 هزار نفری تحت پوشش سازمان صورت گرفته است که در نوع خود بینظیر است.
این فعال اجتماعی گفت: انسانی که متوجه نعمتهای الهی و شکرگزار است، اهل خدمترسانی به محرومان است و در این بین اهل تقوی و مؤمنین دست برتر را دارند و جریانهای مؤمن و وفادار به انقلاب پیشتاز و میداندار هستند و در این راه هرچه سرمایهگذاری کنیم، بهیقین این کمکها بهتر و اثرگذارتر است.
فولاد ضمن اذعان به اینکه در عرصه رسانهای شدن فعالیتهای «آبشار عاطفهها» کمکاری صورت گرفته است خاطرنشان کرد: متأسفانه رسانهها نگاهی به رسانهای کردن اینچنین فعالیتهای مردمی که دارای مزیتهای مختلفی است ندارند و در یک مثال بگویم که ما در 15 سال گذشته در صداوسیمای خراسان رضوی جایی نداشتیم و اخیراً با تغییرات صورت گرفته اتفاقاتی در حال وقوع است و از آنسو ما نیز با توجه به درگیریهای مختلف عملیاتی و میدانی باید دقت بیشتری در حوزه رسانه داشته باشیم.
فولاد در پاسخ به سؤالی درباره حرکتهای خیریهای که توسط جریانهایی معلومالحال در مناطق محروم حاشیه شهر مشهد و دیگر مناطق صورت میگیرد گفت: کسانی که مجوز قانونی صادر کردهاند باید برنامههای آموزشی و هدایتی را برای این دسته از افراد در جهت نیل به انقلاب برنامهریزی کنند چراکه کسانی که دوست دارند به مردم خدمت کنند بهنوعی در جهت آرمانهای انقلاب حرکت میکنند. البته باید صاحبان صدور مجوز و نهادهای ناظر دقت لازم را داشته باشند.
وی افزود: بالاخره فضاسازیهای رسانهای و اقداماتی نه کاملاً باهدف خدماترسانی که با اهداف پشت پرده، وجود دارد و اینکه چه کسی برای خدا و نَفسش کار میکند را خدا میداند اما باید مراقبتهای لازم صورت پذیرد.
فعالیت مستمر «آبشار عاطفهها» در مناطق حاشیه شهر مشهد
مدیرعامل موسسه مردمنهاد «آبشار عاطفهها» گفت: این موسسه در مناطق اسماعیلآباد، خین عرب، رضویه، شهرک شهیدباهنر، شهرک شهید رجایی، توس، طبرسی دوم و دیگر نقاط دارای شعبه و مشغول فعالیت فرهنگی و خدماترسانی است.
وی در تشریح اقدام اخیر موسسه متبوع خود در حاشیه شهر مشهد گفت: در ماه مبارک رمضان در کل شعب کشور و بهویژه مناطق حاشیه شهر مشهد سنت حسنه افطاری با شعار «سفره ولایت در ماه ضیافت» برگزار شد که طی 30 شب ماه مبارک رمضان در 24 شعبه مشهد و هر شب حدود 200 پرس غذا اطعام محرومان صورت گرفت.
فولاد افزود: همچنین در ایام ماه مبارک رمضان هزاران سبد کالا ویژه محرومان و مستضعفان در نقاط حاشیه شهر مشهد توزیع شد.
وی در انتها خاطرنشان کرد: آبشار عاطفهها خود را مفتخر میداند که از جوار حرم امام رضا علیهالسلام خدمت رسان محرومان و مستضعفان باشد و اینکه ما در این جغرافیا حضور داریم، نیازمند این است که رسانهها و جریانهای مردمی مشهد به ما کمک کنند.
جریانهای مردمی در حاشیه شهر رسانه ندارند
کارگردان مستند «ولینعمتان» که در ایام ماه مبارک رمضان طی 9 قسمت حاشیه شهر مشهد را به رسانهها برد، درباره لزوم فعالیت رسانهای در حاشیه شهر به خبرنگار «فردا» گفت: متأسفانه محرومیت جغرافیایی حاشیه شهر مشهد به بایکوت رسانهای این مناطق کشیده شده است در حالیکه میبینیم استعدادها و ظرفیتهای خوبی در این مناطق وجود دارد.
سید محمد محمدی سرشت افزود: وجود رسانه برای دیدهبانی و مطالبه گری از مسئولان در جهت رفع محرومیتها از این مناطق و از سوی دیگر برای انعکاس فعالیتهای بزرگ مردمی و علیالخصوص جریان مؤمن انقلابی که میداندار است، لازم و ضروری است.
این برگزیده جشنواره عمار خاطرنشان کرد: مستند «ولینعمتان» با همین نگاه در 9 قسمت 5 دقیقهای به دنبال دیدهبانی و نشان دادن ظرفیتها در مناطقی مثل شهرک شهید رجایی، اسماعیلآباد، همتآباد و توس بود که بحمدالله با استقبال مردمی نیز مواجه گردید. البته این نکته قابلذکر است که قرار بود تمام 30 شب ماه رمضان این آیتم پخش بشود ولی علیرغم پیگیری تهیهکننده برنامه «قرار فیروزهای» با مخالفت مسئولان سیمای استانی به 9 قسمت رسید.
پیشنهادهایی برای محرومیتزدایی رسانهای از حاشیه شهر مشهد
هماکنون با نگاه ویژه رهبر معظم انقلاب مأموریتهای مختلفی به دولت و برخی نهادها در جهت محرومیتزدایی از مناطق حاشیه شهر داده شده است و از سوی دیگر حکم صریح رهبر معظم انقلاب خطاب به تولیت جدید آستان قدس رضوی مبنی بر محرومیتزدایی از زائران و مجاوران، پیشنهادهای زیر برای محرومیتزدایی رسانهای به ذهن میرسد:
· توجه به فعالیت رسانهای در این مناطق و هزینه برای آن در تراز دیگر مقولات و موضوعات ارتقا حاشیه شهر
· الزام صداوسیما، خبرگزاریهای دولتی و حاکمیتی برای پرداختن ویژه به مناطق کم برخوردار(حاشیه شهر)
· تشکیل اتاق فکر رسانهای و مردمی برای پرداختن عالمانه به موضوع حاشیه شهر مشهد
· حمایت از مستندسازان انقلابی و هنرمندان در جهت تعریف کار ویژه برای حاشیه شهر
· ترغیب مجموعهها و تشکلهای مردمی حاشیه شهر مشهد به انعکاس فعالیتها در رسانهها
· تلاش در جهت بالا بردن سواد رسانهای مردم مناطق حاشیه شهر و بهکارگیری آنان در جهت تولید محتوا و...
· برگزاری دورههای آموزش تخصصی خبرنگاری حاشیه شهر و لزوم توجه قرار دادن رسانهها به قواعد و خطوط قرمز پرداختن به موضوعات حاشیه شهر
با تمام این وجود و با تمام تلاش هایی که می تواند از سوی مردم و سازمان های مردم نهاد در این زمینه صورت می گیرد دولت مردان نیز باید پای کار بیایند و در جهت مرتفع کردن مشکلات مردم حاشیه شهرها اقدامات جدی را انجام بدهند چراکه کم توجهی یا بی توجهی به این قشر از جامعه خود می تواند منجر به بروز مشکلات اجتماعی و انواع بزه کاری ها در سطح جامعه شود.
دیدگاه تان را بنویسید