مهمترین پروژه‌های شهری پایتخت / عکس

کد خبر: 255942

امسال تمامی پروژه‌های نیمه تمام شهری به اتمام می رسد. پروژه‌های کلانی که سالها به عنوان یادگاری در پایتخت به جای خواهند ماند. افتتاح دریاچه چیتگر، بزرگراههای صدر و امام علی (ع) از جمله طرح هایی هستند که در سه ماه نخست امسال کام شهروندان تهرانی را شیرین می کند.

مهمترین پروژه‌های شهری پایتخت / عکس
مهر :قرار نیست مدیریت فعلی شهرداری میراثی برای مدیران بعدی خیابان بهشت به جای بگذارد. تمام پرونده های گشوده شده در این سالها طی چند ماه آینده بسته می شود.

در روزهای ابتدایی سال جدید سخنگوی شهردار تهران از به اتمام رسیدن بخشی از پروژه های عمرانی پایتخت خبر داد وگفت: پروژه‌هایی مانند دریاچه چیتگر، بزرگراه صدر، احداث ادامه تونل نیایش و بزرگره امام علی (ع) از پروژه‌هایی است که یک تا دو ماه آینده به بهره ‌برداری می‌رسد.

احداث دریاچه 123 هکتاری چیتگر

دریاچه چیتگر یکی از پروژه هایی است که سخنگوی شهردار تهران وعده افتتاح آن را در دو ماه آینده داده است. طرحی که در اقلیم نیمه خشک تهران به‌دلیل کمبود منابع آب و بالا‌بودن میزان تبخیر بالقـوه آن‌، کار دشوار وپیچیده‌ای است. در شهری که رشد کالبدی و جمعیتی آن در طول سنوات گذشته، تأمین آب آشامیدنی را نیازمند افزایش روز‌افزون منابع جایگزین و رعایت جدی الگوی بهینه مصرف كرده‌است، تأمین حدود 5/6 میلیون متر‌مکعب آب براي احداث درياچه مصنوعي چيتگر، مستلزم تمهیدات فنی خاصی است تا حتی يك متر‌مکعب آن در‌جریان انحراف، انتقال و ذخیره‌سازی آب به‌هدر نرود.

این فرآیند نیازمند یک سیستم دقیق آبرسانی است که با احداث بند‌انحرافی ‌روی رودخانه کن آغاز‌می‌شود و با‌گذشتن از طول 6 کیلومتری کانال انتقال آب، به‌مخزن دریاچه می‌رسد. با‌ نهایی‌شدن نقشه‌های فاز دوم در سال‌های گذشته، بخش عمده‌ای از کانال بتنی انتقال آب توسط شهرداری منطقه 22 اجرا‌شده و اجرای بخش باقیمانده آن از طریق حفاری و لوله‌گذاری توسط مجریان پروژه ادامه دارد.

دریاچه مصنوعي چیتگر در مرکز منطقه 22 واقع‌شده و از جنوب به پارک جنگلی چیتگر، از شرق و شمال به‌محور در‌دست‌طراحی چهار‌باغ و از غرب به پروژه احداث مركز خريد تهران به‌عنوان بزرگترین فروشگاه کشور محدود‌می‌شود. وسعت بخش پایین دست دریاچه در حدود 160 هکتار و حوزه نفوذ آن شامل محور چهار باغ و نواحی پیرامونی غربی و جنوبی که به پارک جنگلی چیتگر محدود می شود 800 هکتار است.

بزرگراه امام علی (ع) دشوارترین طرح عمرانی شهری در کشور

اجرای پروژه‌های عمرانی در محیط‌های درون‌شهری از آنچه در پروژه‌های مشابه خارج‌از شهر می‌گذرد، بسیار متفاوت است. درواقع مدیریت پروژه‌های عمرانی در داخل‌شهر علاوه بر کنترل جوانب اجرایی کار، نیازمند برنامه‌ریزی و پیگیری مستمر برای ایجاد انحرافات ترافیکی، جابجایی معارضات‌تأسيساتي و تملک و آزادسازی معارضات‌ملکی است .

ازجمله اين پروژه‌ها، پروژه بزرگراه امام‌علي‌(ع) است. ادامه اين بزرگراه به‌سبب آنچه گفته‌شد، یکی‌از دشوارترین طرح‌های عمران شهری در کشور است و عبور آن از میان بافت‌های مسکونی متراکم و فرسوده، رفع معارضات‌ملکی و تأسیساتی را به یکی‌از مهمترین اقدامات پیش‌نیاز اجرای پروژه تبدیل‌کرده است.

پروژه بزرگراه امام‌علي(ع) از 25 تقاطع اصلي و فرعي سود‌مي‌برد كه از اين تعداد، 11 تقاطع اصلي و 14 تقاطع فرعي به‌حساب‌مي‌آيند. اما فرق تقاطع‌هاي اصلي و فرعي دراين پروژه چيست؟ تقاطع‌هاي فرعي آن‌دسته از تقاطع‌هايي به‌حساب‌مي‌آيند كه فقط جهت تأمين دسترسي‌هاي محلي و به‌صورت شرقي‌- غربي احداث‌مي‌شوند. فلسفه ساخت تقاطع‌هاي فرعي، جلوگيري از گسست بافت‌شهري بوده و محور بزرگراه به‌صورت زيرگذر از زير اين تقاطع‌ها عبورمي‌كند.

اما تقاطع‌هاي اصلي درواقع دسترسي از شريان‌‌هاي اصلي شهر به‌محور بزرگراه و بالعكس را تأمين‌مي‌کند. اين مهم با ايجاد رمپ‌ و لوپ‌هاي هندسي محقق‌مي‌شود. درمرحله اول از مراحل‌چهارگانه افتتاح بزرگراه امام‌علي(ع) دو تقاطع خيابان شهيدمدني و خيابان پيروزي جزو تقاطع‌هاي اصلي به‌حساب‌آمده و 8 تقاطع ديگر كه تقاطع‌فرعي خوانده‌مي‌شوند، شامل اين پل‌ها هستند؛ پل‌ حيدري، پل لطيف اكبرنژاد، پل عزيزي، پل اصفهاني، پل صفا، پل نيكنام، پل صاحب‌الزمان(عج) و پل‌ منصور.

پل صدر نمایشگاهی از فعالیتهای عمرانی پایتخت

این روزها کمتر شهروندی پیدا‌می‌شود که در زمان عبور از بزرگراه صدر، نیم‌نگاهی به تلاش خستگی‌ناپذیر مهندسان و کارگران پر‌تلاش پروژه بزرگراه‌طبقاتی صدر نیندازد. بزرگراه‌صدر اين روزها بیشتر به نمایشگاهی از فعالیت‌های مختلف عمرانی تبديل‌شده که لذت تماشای آن حتی به‌دشواری تحمل ترافیک در این بزرگراه می‌ارزد.

از تقاطع بزرگراه مدرس که وارد بزرگراه صدر مي‌شوید، کافی‌است این مسیر را تا تقاطع بزرگراه امام‌علی(ع) ادامه‌دهید تا پیشرفت هر‌یک از جبهه‌های کاری پروژه بزرگراه‌طبقاتی صدر را به‌چشم خود ببینید. فهم پیشرفت قابل‌ملاحظه عملیات‌اجرایی در این پروژه نیاز به تجربیات یا اطلاعات فنی چندان زیادی ندارد. عبور از بزرگراه صدر و مشاهده ستون‌های در‌حال تکمیل، تیرهای دروازه‌ای احداث‌شده و سگمنت‌های نصب‌شده رمپ‌غربی، به‌‌خودي‌خود گزارشي گویا از پیشرفت سریع و باکیفیت اين پروژه شهري است.

همانند بسیاری از پل‌ها و تقاطعات غیرهمسطح، عملیات احداث بزرگراه طبقاتی‌صدر نیز پس‌از سونداژ و شناسایی معارضات‌تأسیساتی، با حفر و بتن‌ریزی شمع‌ها آغاز‌شد. تعداد پایه‌های پل در کل پروژه 226 عدد است که از این تعداد 115 پایه مربوط به پل‌اصلی و بقیه پایه‌ها مربوط به رمپ‌های دسترسی است. همچنین اجرای پل‌طبقاتی صدر در مجموع نیازمند توليد و نصب 791 قطعه سر‌ستون است .

بهره‌برداری از مرکز تئاتر حرفه‌ای خاوران؛ بهار 92

به جز تونل و بزرگراه چند پروژه فرهنگی بزرگ نیز قرار است در سه ماه نخست سال به بهره برداری برسد .علی‌اصغر مونسان، مدیرعامل شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهر تهران با اشاره به پروژه های فرهنگی که در سه ماه نخست سال به بهره برداری می رسد به خبرنگار مهر می گوید: تمام تلاشمان را می کنیم که مرکز تئاتر حرفه‌ای خاوران به بهره برداری برسد . تمامی فعالیتهای عمرانی این پروژه به اتمام رسیده است و تنها نصب تجهیزات باقی مانده است که اگر مشکل خاصی به وجود نیاید تا 15 خرداد این پروژه بزرگ فرهنگی آماده بهره برداری می شود .

او با بیان اینکه کلنگ مرکز تئاتر حرفه‌ای خاوران، اول شهریور‌ماه سال 86 به زمین خورده است، افزود: زمین این پروژه در منطقه 15به مساحت 28هزار مترمربع است و به‌طور کلی این مرکز دارای پنج سالن تئاتر بسیار پیشرفته است. بنابراین گزارش در قالب این پروژه یک کارگاه دکور و دو ساختمان در سطح هشت هزار مترمربعی ساخته شده و حدود 20هزار مترمربع از اراضی این مرکز نیز، محوطه‌سازی‌ شده است.

مونسان مجموع فضاهای مرکز تئاتر حرفه‌ای خاوران را در قالب فضاهای روباز، سالن‌های نمایش، فضاهای انتظار، فضاهای پشتیبانی، فعالیت‌های آموزشی، جمعی و فعالیت‌های فرهنگی و تفریحی عنوان کرد و ادامه داد: سالن نمایش اصلی این مجموعه در فضایی به وسعت دو هزار و 400مترمربع و با ظرفیت یک هزار نفر پیش‌بینی شده و در کنار آن چهار سالن نمایش تئاتر تجربی، هر یک به ظرفیت 150نفر، سالن نمایش تئاتر عروسکی با ظرفیت 120نفر و نیز سالن نمایش سینما و آمفی‌تئاتر با ظرفیت 150نفر پیش‌بینی شده است.

وی همچنین از پیش‌بینی فضایی به وسعت سه هزار مترمربع به‌عنوان سالن‌های تمرین، اتاق‌های پشت صحنه و صحنه در این مجموعه خبر داد و گفت: کارگاه خیاطی نیز در فضایی به وسعت هزار مترمربع و کتابخانه تخصصی و سایت اینترنت آن به وسعت هزار و 200مترمربع پیش‌بینی شده است.

مدیرعامل شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهر تهران همچنین از اختصاص دو هزار و 630مترمربع از این مرکز تئاتر به گالری‌ها، نمایشگاه‌ها، کارگاه‌های نمایشی، کلاس‌ها و کارگاه‌های آموزشی خبر داد و گفت: در بخش فرهنگی و تفریحی نیز، غرفه‌های فروش محصولات فرهنگی، سالن بازی بچه‌ها و رستوران و فروشگاه در فضایی به وسعت هزار و 400مترمربع فراهم شده است.

مرکز نمایشهای آیینی صبا

مونسان بهره برداری مرکز نمایش های آیینی صبا را از دیگر پروژه های دانست که در فصل بهار به بهره برداری می رسد. وی درباره این پروژه گفت:این طرح در محل سابق باغ صبا در حال احداث است؛ باغی که چندین سال به حال خود رها شده و وجودش برای اهالی مزاحمت های فراوان ایجاد می کرد، چرا که تبدیل به محلی شده بود برای تجمع معتادان و افرادی که برای خانواده ها مشکل ساز بودند. در پی این اتفاقات اهالی محل از شهرداری تهران درخواست کمک کردند و این نهاد هم باتوجه به کمبودهای منطقه و درخواست جامعه فرهنگی تصمیم گرفت آن را به مرکز نمایش های آیینی تبدیل کند. مونسان ادامه داد: یکی از ویژگی های قابل توجه مرکز نمایش های آیینی صبا زیرزمینی بودن آن است. به این معنا که تمامی بخش های این مرکز در 5 طبقه زیر زمین ساخته شده و تراز صفر آن همچون شکل سابق اش از گل ها و گیاهان گوناگون که در 4 فصل طراوت و سرسبزی شان را حفظ می کنند، پوشیده می شود. این مرکز نمایش از دو بخش فرهنگی و تجاری تشکیل شده که وجهه ای پردیس گونه به آن می بخشد. باتوجه به طراحی انجام شده ، دو سوم از متراژ این پروژه در 5 طبقه و یک سوم باقی مانده در 3 طبقه زیرزمین احداث شده است.

او اضافه کرد: سالن آمفی تئاتر این مرکز دارای ظرفیتی بالغ بر 380 نفر است و این قابلیت را دارد که به 3 شکل مختلف صندلی تماشاگران در آن چیده و ریل گذاری شود و به دلیل همین تنوع در چیدمان صندلی ها می توان در این سالن موسیقی و تعزیه نیز علاوه بر تئاتر اجرا کرد. همچنین این سالن حدود 120 مترمربع مساحت دارد و ارتفاع سقف سالن اصلی 18 متر بوده و قابلیت تغییر سن را نیز تا تراز منفی 11 داراست. از آنجایی که مرکز نمایش صبا در منطقه مسکونی قرار گرفته کاملا آگوستیک است تا سروصدا مزاحمتی برای اهالی ایجاد نکند.

به گفته مونسان طرح توسعه موزه موسیقی و مسجد صاحب الزمان در منطقه 2 تهران از دیگر پروژه های فرهنگی است که در ابتدای سال به بهره برداری خواهد رسید.

بهره برداری از کارخانه تولید انرژی از زباله

اما یک پروژه زیست محیطی نیز در ابتدای سال به بهره برداری می رسد و آن بهره برداری از کارخانه تولید برق از زباله است .

مجتبی عبداللهی ،معاون خدمات شهری شهرداری تهران در گفتگو با خبرنگار مهر درباره این کارخانه گفت: سامانه تولید انرژی از پسماندهای شهری به روش هاضم به زودی به بهره برداری می رسد.

او ادامه داد: این سامانه که نخستین سیستم بی هوازی مخصوص پسماندهای تر جامد شهری در کشور است در منطقه 4 واقع شده و ظرفیت تولید 2 مگاوات برق را دارد که امکان افزایش این ظرفیت تا 3.5 مگاوات را نیز داراست.

عبداللهی با بیان این که این مجموعه ظرفیت پذیرش روزانه 300 تن زباله و تبدیل آن به کمپوست و استحصال گاز متان و الکتریسته را دارد افزود: درسیستم هاضم بی هوازی بر خلاف سیستم ریجکت سوز، از مواد و پسماندهای تر به منظور تولید انرژی استفاده می شود.

معاون خدمات شهری شهرداری جلوگیری از دفن پسماندهای تر، جلوگیری از تولید شیرابه ، تولید انرژی حرارتی ، امکان تولید کمپوست مرغوب و.. را از جمله مهمترین مزایای به کارگیری سیسم هاضم بی هوازی نام برد و تصریح کرد: با آغاز به کار سیستم هاضم در منطقه 4 شهرداری، از دفن روزانه 300 تن پسماند جلوگیری می شود. همچنین امکان فروش الکتریسیته تولیدی از این سامانه به شبکه برق سراسری وجود خواهد داشت.

عبداللهی این سامانه را در خاورمیانه نمونه خواند و اظهار کرد: ظرفیت پذیرش این کارخانه 300 تن زباله در روز است که امکان افزایش آن به 500 تن نیز وجود دارد.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    نیازمندیها

    تازه های سایت

    سایر رسانه ها

      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد