مصوبه اخیر مجلس چند گام به عقب است
عضو حقوقدان شورای نگهبان با اشاره به شورای نگهبان پیشگام اصلاح قانون انتخابات است، تاکید کرد: الگو، مبنا و معیار اصلاح نظام انتخاباتی باید سیاستهای کلی انتخابات باشد.
خبرگزاری تسنیم: هادی طحاننظیف عضو حقوقدان شورای نگهبان و عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) با حضور در نشست تخصصی پژوهشگاه مجازی حقوق با موضوع «بررسی حقوقی مصوبه اخیر مجلس در اصلاح قانون انتخابات» که شب گذشته (یکشنبه 1399/02/21) به صورت زنده از اینستاگرام پخش میشد، پاسخگوی سئوالات مطرح شده بود که در ادامه مشروح آن میآید:
سئوال: مصوبه اخیر مجلس جهت اصلاح قانون انتخابات ریاستجمهوری، مجلس شورای اسلامی و شوراهای اسلامی در عرصه سیاسی و حقوقی سر و صدا کرد، هم از این جهت که در روزهای پایانی مجلس بود هم بهجهت محتوای خاص آن که در واقع مسائل چالشبرانگیز حساس کشور است؛ قبل از اینکه وارد بحث اصلی شویم، البته این خود بحث اصلی است، به نظر شما چالش اصلی نظام انتخابات ما که تقریباً همه جناحهای سیاسی متفقالقول هستند بر اینکه ما باید قوانین انتخاباتی را اصلاح کنیم و نقص داریم، به نظرتان چالشهای نظام انتخاباتی ما چیست؟ مشکل اساسی و اصلی ما کجاست؟ در باب روش اصلاح صحبت کنید؟
طحاننظیف: یکی از موضوعات مهم و اساسی کشور و یکی از دغدغههای نهادهایی مثل مجلس و شورای نگهبان طبعاً بحث انتخابات است، سالهاست درباره آن صحبت میشود، اقداماتی صورت گرفته است، البته اقدماتی هم باید صورت بگیرد. ما در قانون انتخابات خلاءها و نقصانهای زیای داریم، نظام انتخاباتی ما نظامی است که با چالشها و مشکلات و معضلاتی مواجه است. من اگر بخواهم فهرستی از معضلات و مشکلات را خدمتتان خیلی خلاصهوار عرض کنم، در مراحل مختلف انتخابات میشود این موضوع را تحلیل کرد، از ثبتنام که شروع کنیم شاهد یک سری ثبتنامهای به قول معروف انبوه و بیمحابا هستیم که شاید هر فردی که از دور نظارهگر باشد، بتواند قضاوت کند که خیلی از ثبتنامها تفننی محسوب شود؛ یعنی علاوه بر اینکه هزینه زیادی به کشور تحمیل میشود، خود فرد هم میداند شانسی برای انتخاب شدن ندارد. هم در انتخابات مجلس و هم در انتخابات ریاستجمهوری که در این دوره از انتخابات مجلس یک رکورد جهانی هم به ثبت رسید و فکر میکنم عددی بالغ بر 16 هزار نفر را هم رد کردیم. من یک آمار تطبیقی از کشورهای دیگر هم داشتم که به بررسی این موضوع پرداختم، خیلی از کشورها 3 هزار ، 4000 و 5000 نفر که بیشترین تعدادی که دیدیم کمتر از 7000 و 8000 نفر بود.
در بحث احراز صلاحیتها هم مشکلاتی داریم؛ برخی از مواردی که در قانون انتخابات به عنوان شرایط انتخابشونده ذکر شده، مواردی است که شاید خیلی برای مردم هم قابل توضیح نباشد و عینی نیست؛ دستگاه نظارتی و دستگاه اجرایی باید توضیح بدهند که این موارد به چه نحوی است، مثلاً چه شقوقی را در بر میگیرد و شاخصههایش چیست که همیشه هم این موضوعات چالشبرانگیز است و البته کار مجری و کار ناظر تعیین موارد نیست، طبعاً باید ذهن و دغدغههایش باید به احراز آنها پرداخته شود. به هر حال این موارد در قانون خوب دیده نشده و شاخصهایش هم خوب تبیین نشده است.
دیدگاه تان را بنویسید