سفیر روسیه: مسکو به تعهداتش برای مدرنیزهسازی نیروگاه بوشهر پایبند است
سفیر روسیه در تهران تأکید کرد، مسکو برغم تهدید تحریمی از جانب آمریکا، به همکاریهای خود با ایران در چارچوب برجام و توافقات دوجانبه ادامه میدهد و از عضویت کامل جمهوری اسلامی در سازمان همکاریهای شانگهای نیز حمایت میکند.
خبرگزاری تسنیم: "لوان جاگاریان" سفیر فدراسیون روسیه در تهران در مصاحبهای اختصاصی با روزنامه «ایزوستیا»، چاپ مسکو، از قصد روسیه درباره ادامه اجرای تعهداتش برای مدرنیزه سازی نیروگاه اتمی "بوشهر"، برغم تهدیدآمریکا درباره اعمال تحریمهایی علیه شرکای خارجی ایران خبر داد. وی اعلام کرد که مسئله عضویت جمهوری اسلامی در سازمان همکاریهای شانگهای در نشست سران آتی این سازمان در بیشکک در ماه ژوئن (اواخر خرداد ماه) بررسی خواهد شد. این دیپلمات همچنین در تشریح اوضاع پیرامون برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، یادآور شد که مقامات مسکو به تلاش خود برای متقاعد کردن همتایان خود در تهران درباره عدم خروج از توافقنامه هستهای ادامه میدهند، ولی اگر چنین اتفاقی هم رخ دهد، مقصر اصلی این وضعیت فقط طرف آمریکایی خواهد بود و ایران پایبندی خود به برجام را تاکنون ثابت کرده است.
سفیر روسیه در پاسخ به سئوالی درباره مواضع مسکو در قبال خروج احتمالی ایران از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) توضیح داد: «بدون تردید احتمال خارج شدن ایران از برجام یا پیمان مربوط به عدم گسترش هستهای موجب تاسف عمیق ما خواهد شد. در شرایط کنونی ما به رایزنیهای خود با مقامات تهران ادامه میدهیم تا آنها را نسبت به عواقب منفی خودداری از ادامه اجرای تعهداتشان در چارچوب توافق هستهای متقاعد سازیم. ضمن اینکه طرف ایرانی تاکنون هم بطور داوطلبانه به تمامی تعهدات خویش در این زمینه کاملاً پایبند بوده است. البته در صورت خروج ایران از برجام و شکست این توافقنامه بین المللی، تمامی مسئولیت این اتفاق برعهده آمریکا خواهد بود که به شدت تعهدات برعهده گرفته خود در چارچوب توافق هستهای با تهران را با خروج یکجانبه از آن و اعمال تحریمهای غیرقانونی علیه جمهوری اسلامی، نقض کرده است. زمان برای اقدامات دیپلماتیک همچنان باقی است و ما به همراه سایر شرکای خود در برجام به تلاش برای حفظ این توافقنامه ادامه میدهیم تا اوضاع پیرامون آن وخیمتر از قبل نشود.»
جاگاریان درباره دورنمای همکاریهای هستهای روسیه با ایران، از جمله در زمینه مدرنیزه سازی نیروگاه اتمی بوشهر، با وجود تهدید آمریکا برای اعمال تحریمهایی علیه شرکای خارجی تهران، گفت: «در حال حاضر شرکت دولتی "راس اتم" روسیه بر اساس توافقات صورت گرفته در چارچوب برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و منشور آژانس بین المللی انرژی اتمی با ایران همکاری دارد و کار به روی طرحهای مشخص، بر اساس توافقات دوجانبه با شرکای ایرانی و مطابق با تعهدات بین المللی روسیه در زمینه عدم گسترش هستهای و قوانین داخلی کشورمان، ادامه دارد. در این رابطه باید در همینجا تاکید کنم که اقدامات تحریمی احتمالی از سوی کشورهای ثالث هیچ تاثیری بر همکاریهای دوجانبه بین مسکو و تهران نخواهد گذاشت.»
سفیر روسیه در پاسخ به سئوالی درباره علاقه مندی ایران به همکاری با سازمان پیمان امنیت جمعی و امکان عضویت ناظر این کشور در این سازمان منطقهای در صورت درخواست تهران، یادآور شد: «فعلا چنین درخواستی بطور رسمی از طرف همتایان ایرانی ما دریافت نشده است. البته در شرایط کنونی پیشنهاد مشارکت ایران بصورت عضو ناظر در مجمع پارلمانی کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی در حال بررسی است و موضع گیری نهایی در این زمینه باید از سوی مقامات تهران صورت بگیرد.»
این دیپلمات روس درباره عضویت کامل جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاریهای شانگهای نیز توضیح داد: «قبل از هر چیز باید بگویم که روسیه بطور پیگیرانه از تمایل تهران برای عضویت تمام و کمال در سازمان شانگهای که بطور رسمی نیز اعلام شده، حمایت میکند. ما انتظار داریم که جزییات این مسئله در جریان نشست آتی رهبران کشورهای عضو این سازمان که قرار است در تاریخ ۱۴-۱۳ ماه ژوئن (۲۴-۲۳ خرداد ماه) در بیشکک برگزار شود، مطرح و مورد بررسی قرار بگیرد.»
وی درباره دورنمای ایجاد خط راه آهن شمال-جنوب پیرامون دریای خزر نیز گفت: «مسئله تحقق عملی طرح ایجاد کریدور حمل و نقل شمال-جنوب بسیار پیچیده و با مشکلات زیست محیطی و فنی خاصی مواجه است. این موضوع درباره ایجاد خط راه آهن پیرامون دریای خزر نیز صدق میکند. در این رابطه دوستان ایرانی ما چند ماه قبل، بخش خط راه آهن "قزوین-رشت" را افتتاح کردند و طرح احداث بزرگراه "رشت-آستارا" نیز در حال اجراست. در حال حاضر اولویت طرف روسی، تحقق طرح مشترک راه آهن "گرمسار-ایچهبرون" است که دولت روسیه بودجهای معادل ۱.۲ میلیارد یورو، برای آن سرمایه گذاری کرده است.»
لوان جاگاریان درباره امکان لغو روادید برای شهروندان روسی و ایرانی نیز اعلام کرد: «به منظور اجرای رژیم بدون روادیدی برای بخش خصوصی، ابتدا باید منتظر تحقق توافقات مربوط به لغو روادید برای گروههای مشخص شهروندان دو کشور بود که مختصات آن فعلاً در مرحله بررسی بین دولتی قرار دارد. البته وزارت امور خارجه روسیه و ایران، از ماه مه سال جاری تسهیلاتی را برای سفر گروههای مشخصی از شهروندان دو کشور در نظر گرفتهاند که این مسئله بدون تردید انگیزه مثبتی برای فعال شدن ارتباطات بین محافل تجاری ایران و روسیه خواهد بود.»
دیدگاه تان را بنویسید