تشکیل نیروی واکنش سریع در مرز ایران و پاکستان
رئیسجمهور از تشکیل نیروی مشترک واکنش سریع در مرزهای ایران و پاکستان خبر داد.
خبرگزاری تسنیم: حجتالاسلام حسن روحانی رئیسجمهور پس از دیدار با «عمران خان» نخست وزیر پاکستان در نشست خبری ضمن خوشآمدگویی به وی، گفت: امروز موفق بودیم در ۲ جلسه خصوصی و عمومی مباحث مورد نظر را مطرح کنیم، احساس میکنم گام جدیدی در روابط دو کشور برداشتیم.
وی افزود: یکی از مباحث بسیار مهم ما در مذاکرات امروز این بود که که دو کشور کاملا مصمم هستند تا روابط خود را توسعه دهند و تاکید دارند که هیچ کشور ثالثی قادر نیست روابط برادرانه و دوستانه ایران و پاکستان را تحت تاثیر قرار دهد.
رئیسجمهور با اشاره به امنیت مرزهای دو کشور تصریح کرد: متاسفانه در ماههای اخیر شاهد تنشهایی در مرز توسط تروریستهایی که سبوعانه عمل کردند بودیم. خوشحالیم از اینکه طرف پاکستانی که گروهکهایی که فعالیتهای غیرانسانی دارد را به صراحت تروریست اعلام میکنند و با آنها به عنوان تروریست برخورد میکنند.
روحانی با بیان اینکه توافق کردیم همکاری امنیتی دو کشور را افزایش دهیم، تاکید کرد: توافق کردیم نیروهای مرزبانی ما و نیروهای اطلاعاتی دو کشور، یک نیروی واکنش سریع مشترک در مرزهای دو کشور برای مبارزه با تروریسم تشکیل دهند.
وی خاطرنشان کرد: ظرفیتهای بسیار خوبی در روابط اقتصادی و تجاری بین دو کشور است که این ظرفیتها لیست شده و مورد بحث قرار گرفت و توافق شد تا روابط تجاری را توسعه دهیم. ایران آماده است نیازمندیهای پاکستان را در زمینه نفت و گاز تامین کند و اقدامات لازم در زمینه اتصال لوله گاز به پاکستان را که از طرف ایران همه اقدامات آن انجام شده، صورت بگیرد. امروز صادرات برق از ایران به پاکستان وجود دارد و به آقای نخست وزیر گفتیم آمادهایم این صادرات را به ۱۰ برابر افزایش دهیم.
رئیسجمهور اظهار کرد: همچنین بحث کردیم برای توسعه روابط تجاری کمیته تهاتر بین دو کشور تشکیل شود و صادرات و واردات تهاتر شده و در حسابی تصفیهحساب شود. علاقمندیم دو بندر مهم چابهار و گوادر پاکستان روابط بیشتری با هم داشته باشند و بتوانیم بین این دو بندر با ایجاد راهآهن روابط را توسعه دهیم. در زمینه مسائل مربوط به منطقه و ضرورت همکاری بیشتر بین دو کشور برای ثبات و امنیت در افغانستان و سایر مسائل منطقه با هم گفتگو کردیم.
روحانی تصریح کرد: درباره اقدامات نادرستی که از طرف آمریکا در منطقه و بهویژه درباره مسئله قدس و جولان و توهین به سپاه پاسدران انقلاب اسلامی انجام شده هم در ضمن مذاکراتمان گفتگو کردیم.
وی اضافه کرد: مد نظر داریم راهآهن استانبول به اسلامآباد فعال باشد و بتواند اروپا را به پاکستان و چین متصل کند. خوشحالم که آقای نخست وزیر تاکید کردند در هیچ ائتلاف جنگی شرکت ندارند و نخواهند داشت و اراده دو کشور بر صلح در منطقه است.
رئیسجمهور ادامه داد: آقای نخست وزیر از من برای سفر رسمی به پاکستان دعوت کردند و من پذیرفتم و امیدوارم در آینده بتوانم از کشور دوستمان از پاکستان و اسلامآباد دیدار داشته باشم. مطمئنم آقای سفر نخست وزیر و هیئت همراه، نقطه عطفی در توسعه روابط دو کشور خواهد بود و بار دیگر از حضورشان در تهران که قبلا هم به مشدالرضا (ع) مشرف شدند تشکر میکنم.
روحانی: در مسیر تقویت روابط با پاکستان به دیگران اجازه دخالت نمیدهیم رئیسجمهور گفت: در مسیر تقویت و تحکیم روابط برادرانه تهران - اسلام آباد، به دیگران اجازه دخالت نمیدهیم.
حجتالاسلام حسن روحانی رئیسجمهوری اسلامی ایران و عمران خان نخست وزیر پاکستان در نشست هیئتهای عالیرتبه دوکشور، با بیان اینکه" فصل نوینی در سطح روابط و مناسبات تهران - اسلامآباد آغاز شده است" ، تاکید کردند که دو کشور در تقویت بیش از پیش روابط در همه حوزه ها و همکاری و بویژه هماهنگی در زمینه مبارزه با تروریسم و ایجاد امنیت و ثبات در منطقه اتفاق نظر دارند.
حجتالاسلام حسن روحانی ظرفیتهای همکاری اقتصادی، زیرساختی و امنیتی بین تهران و اسلامآباد را بسیار گسترده خواند و اظهارداشت: با فعال کردن تمام ظرفیتهای همکاری میتوان شتاب و تحرک زیادی در مناسبات دو کشور به نفع دو ملت و ملل منطقه ایجاد کرد.
وی با اشاره به اینکه ایران و پاکستان از اشتراکات فراوانی برخوردار هستند، تلاش برای ارتقاء سطح روابط دو کشور در زمینههای مختلف را مورد تأکید قرار داد و گفت: ایران و پاکستان در مسیر تقویت و تحکیم روابط خود اجازه نخواهند داد دیگران در مناسبات دوستانه و برادرانه آنها دخالتی داشته باشند.
رئیسجمهور با بیان اینکه آمریکا با مداخلات نظامی خود بیشترین خسارت را به اقتصاد و امنیت منطقه وارد کرده است، تصریح کرد: در شرایط کنونی کشورهای منطقه باید برای منافع خود مستقل و مستقیماً تصمیمگیری و برنامهریزی کنند.
روحانی اقدام آمریکا در اعلام قدس شریف به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی، اعلام جولان به عنوان بخشی از خاک رژیم صهیونیستی، تروریستی نامیدن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان یک نیروی دفاعی رسمی، خروج از برجام و همچنین مواضعی که در زمینه تروریسم علیه پاکستان اتخاذ کرده را از اقدامات بسیار خطرناک آمریکا طی ماههای اخیر دانست و اظهار داشت: در شرایط کنونی کشورهای مستقل منطقه باید مثل ایران و پاکستان در کنار هم قرار بگیرند و برای آینده ثبات و امنیت منطقه و مقابله با توطئهها، برنامهریزی و اقدام کنند.
وی همکاری ایران و پاکستان را در مبارزه با تروریسم مورد تأکید قرار داد و گفت: باید سطح این همکاریهای به گونهای باشد که تروریستها کاملاً متوجه شوند که دو کشور مصمم هستند که قاطعانه با آنها مبارزه کنند.
رئیسجمهور در ادامه با تأکید بر ضرورت ارتقاء و تقویت سطح همکاریهای تجاری و اقتصادی بین تهران و اسلامآباد، اظهار داشت: مرزهای دو کشور باید مرزهای تجارت، ثبات و توسعه باشد و تهران آمادگی دارد همکاریهای خود را با پاکستان در زمینههای مختلف اقتصادی از جمله نفت و گاز، برق، پتروشیمی،گردشگری ،علمی، دانشگاهی و بهداشت و درمان بیش از پیش گسترش دهد.
روحانی همچنین برقراری و تقویت روابط بانکی بین دو کشور را مورد تأکید قرار داد و گفت: در زمینه روابط بانکی میتوانیم برای تقویت تبادلات تجاری از پول ملی و یا حساب تهاتری استفاده کنیم.
وی همچنین توسعه خطآهن و مسیر ترانزیتی بین ایران و پاکستان را به نفع دو ملت و منطقه دانست و گفت: سه کشور ایران، پاکستان و ترکیه از بنیانگذاران سازمان اکو هستند و در قالب این سازمان میتوان کمربندی برای ترانزیت شرق و غرب ایجاد کرد و بدون شک توسعه راهآهن اسلامآباد - استانبول و اتصال اروپا به پاکستان و چین میتواند تحول بزرگی در منطقه ایجاد کند.
رئیسجمهور با بیان اینکه ایران و پاکستان دو کشوری هستند که بیشترین خسارت و رنج را به خاطر وجود ناامنی در افغانستان و آوارگان افغانستانی متحمل شدهاند، اظهار داشت: از اهداف مشترک دو کشور ایران و پاکستان میتواند تلاش و همکاری نزدیک برای ایجاد ثبات در افغانستان باشد.
** عمران خان: تروریسم را بزرگترین مانع در تقویت روابط دو کشور است
عمران خان نخست وزیر پاکستان نیز در این نشست با بیان اینکه اسلامآباد و تهران از اشتراکِ نظر فراوانی در زمینههای مختلف برخوردار هستند و آینده از آن ایران و پاکستان است، گفت: تروریستها تلاش دارند که در روابط دوستانه و برادرانه ایران و پاکستان تفرقه و جدایی ایجاد کنند، لذا مصمم هستیم قاطعانه با تروریسم مبارزه کنیم و به نفع پاکستان میدانیم که اجازه ندهد از خاکش علیه ایران و همسایگانش استفاده شود.
وی اهتمام کشورش برای تقویت و تحکیم روابط اقتصادی بین تهران و اسلامآباد را مورد اشاره قرار داد و گفت: پاکستان به دنبال یافتن مکانیسمی برای ارتقاء مناسبات اقتصادی با جمهوری اسلامی ایران در حوزههای مختلف به ویژه نفت و گاز است.
نخست وزیر پاکستان خاطر نشان کرد: پاکستان به دنبال روابط بلندمدت با ایران است و در این زمینه باید از پتانسیلهای فراوانی که در منطقه وجود دارد، استفاده کنیم.
عمران خان تروریسم را بزرگترین مانع در تقویت روابط دو کشور دانست و با تأکید بر اقدام عملی و قاطع پاکستان علیه گروههای تروریستی که از خاک آن کشور علیه ایران اقدام میکنند، گفت: سفر به جمهوری اسلامی ایران شروع جدیدی در روابط و مناسبات تهران و اسلامآباد است و اطمینان میدهم با اقدامات قاطع علیه تروریسم و همچنین عملیاتی کردن توافقات انجام شده، مشکلات پیش آمده کاملاً از بین خواهد رفت.
وی با تأکید بر اینکه کشورش از این به بعد هیچگاه بخشی از ائتلاف جنگ نخواهد بود، تصریح کرد: از ابتدا مخالف دخالت و حضور نظامی آمریکا در افغانستان و عراق بودم و امروز نیز قویاً مخالف اشغال جولان و اعلام قدس به عنوان پایتخت اسرائیل و نیز خروج یکجانبه آمریکا از معاهده برجام هستیم و آن را خلاف مقررات بینالمللی میدانیم.
بیانیه مشترک ایران و پاکستان/ استفاده از همه ظرفیتها برای افزایش فعالیتهای تجاری
رئیس جمهوری اسلامی ایران و نخست وزیر جمهوری اسلامی پاکستان در یک بیانیه مشترک ضمن تاکید بر ضرورت اجرای هرچه سریعتر برجام از سوی سایر کشورها با توجه به اجرای کامل مفاد این توافق توسط تهران، نهادهای ذیربط وزارتخانههای خود را مکلف کردند تا با استفاده از همه ظرفیتها، کلیه ساز و کارهای لازم را برای افزایش حداکثری فعالیتهای اقتصادی و بازرگانی فراهم کنند.
بیانیه مشترک ایران و پاکستان/ استفاده از همه ظرفیتها برای افزایش فعالیتهای تجاری
رئیس جمهوری اسلامی ایران و نخست وزیر جمهوری اسلامی پاکستان در یک بیانیه مشترک ضمن تاکید بر ضرورت اجرای هرچه سریعتر برجام از سوی سایر کشورها با توجه به اجرای کامل مفاد این توافق توسط تهران، نهادهای ذیربط وزارتخانههای خود را مکلف کردند تا با استفاده از همه ظرفیتها، کلیه ساز و کارهای لازم را برای افزایش حداکثری فعالیتهای اقتصادی و بازرگانی فراهم کنند.
متن کامل بیانیه مشترک جمهوری اسلامی ایران و جمهوری اسلامی پاکستان به این شرح است:
جناب آقای عمران خان، نخست وزیر محترم جمهوری اسلامی پاکستان بنا به دعوت جناب آقای دکتر حسن روحانی، ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران در تاریخ یکم و دوم اردیبهشت ماه 1398 در رأس هیاتی عالیرتبه از مقامات این کشور به جمهوری اسلامی ایران سفر نمود. سالهای اخیر شاهد سفرهای متقابل دو طرف در سطح رؤسای دو کشور بوده است.
نخست وزیر محترم پاکستان با سفر به مشهد مقدس در تاریخ یکم اردیبهشت 1398، آرامگاه ملکوتی ثامن الحجج امام هشتم (ع) را زیارت کردند. جناب آقای عمران خان، نخست وزیر محترم، در اولین سفر رسمی خود به ایران در مقام نخست وزیر، علاوه بر گفتگو با جناب آقای روحانی، رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران، با رهبر معظم انقلاب اسلامی، حضرت آیت الله سید علی خامنه ای نیز ملاقات نمودند. 1- طرفین ضمن تأکید بر همبستگی تاریخی، فرهنگی، دینی و تمدنی دو کشور و دو ملت همسایه و مسلمان و نیز نظر به اراده مقامات عالی دو کشور به منظور توسعه روابط در همه زمینههای مورد علاقه دو طرف، بر اهمیت تعمیق و تحکیم مناسبات دوجانبه بر اساس اصول منافع ملی، حفظ تمامیت ارضی و احترام متقابل به حاکمیت ملی تصریح نموده و اجرای سریع توافقات و اسناد فیمابین را به عنوان گامی در جهت تحقق این هدف خواستار شدند. 2- طرفین با تأکید بر اینکه مرزهای دو کشور باید مرز صلح و دوستی باشد، همکاری و تبادل نظر مستمر مسئولین سیاسی، نظامی و امنیتی را برای مقابله با تهدیداتی همچون تروریسم، قاچاق مواد مخدر و انسان، گروگان گیری، پولشویی و آدم ربایی ضروری برشمردند. همچنین مقرر شد به منظور بررسی جزئیات موارد فوق، دهمین دور مذاکرات کمیته ویژه امنیت بین وزارت کشور دو طرف در خردادماه 1398 در اسلامآباد برگزار گردد. 3- دو طرف همچنین توافق نمودند تا به منظور بررسی پیشرفت و ترسیم مسیر پیشروی تسهیل سفرهای مردمی از مبدأ دو کشور، نشست بعدی کمیسیون مشترک کنسولی را در نیمه دوم سال 1398 برگزار کنند. طرف پاکستانی از اعلام دولت ایران مبنی بر آزادی تعدادی از زندانیان پاکستانی و اتخاذ تمهیداتی برای استرداد فوری آنان استقبال کرد. 4- رئیس جمهور اسلامی ایران و نخست وزیر جمهوری اسلامی پاکستان اذعان داشتند که تقویت و تحکیم همکاری استان سیستان و بلوچستان ایران با ایالت بلوچستان پاکستان از جمله بازگشایی گذرگاهها و بازارچههای مرزی ضمن بهبودی وضعیت اقتصادی ساکنان بومی، اقدامی در جهت رفع چالش های مرزی و ناامنی ها خواهد بود. طرفین توافق نمودند تا به منظور بررسی وضعیت کنونی تدارکات و سایر اقدامات لازم جهت گشایش گذرگاههای مرزی جدید در گبد-ریمدان و مند-پیشین و نیز افتتاح بازارچههای جدید مرزی، دومین دور مذاکرات کمیسیون عالی مرزی را در اردیبهشتماه 1398 برگزار کنند. 5- دو طرف بر لزوم گسترش همکاریها در بخش نیرو از جمله صادرات برق ایران به پاکستان تأکید نمودند. طرف پاکستانی مراتب تشکر و قدردانی خود را از دولت جمهوری اسلامی ایران به خاطر تداوم صادرات برق به ایالت بلوچستان پاکستان ابراز نمود. 6- طرفین ضمن تأکید بر قرابتهای عمیق و دیرینه فرهنگی، اجتماعی و زبانی بین دو کشور و اقوام آنان، بار دیگر بر لزوم تقویت هرچه بیشتر این پیوندها از طریق گسترش فعالیتهای دانشگاهی، فرهنگی و گردشگری، بویژه از طریق افزایش سفرهای متقابل متفکرین، هنرمندان سنتی و گروه های فرهنگی و نیز تقویت گردشگری اماکن تاریخی مذهبی دو کشور تصریح نمودند. 7- جناب آقای عمران خان نخست وزیر پاکستان بر کمک دولت و مردم پاکستان و همبستگی آنان با مردم ایران در پی وقوع سیلابهای شدید اخیر در این کشور که موجب از دست رفتن جان ارزشمند انسانها و نیز بروز خسارتهای مادی گشت، تصریح نمود. نخست وزیر پاکستان ابراز اطمینان نمود که مردم ایران با روحیه تابآوری خود بر این فاجعه طبیعی فائق خواهند آمد. طرف ایرانی مراتب سپاسگزاری خود را از پاکستان به خاطر ارسال کمکهای انسان دوستانه به سیل زدگان ایران اعلام نمود. 8- با توجه به افزایش حجم مبادلات تجاری بین دو کشور در سال 1397، رئیس جمهوری محترم ایران و نخست وزیر محترم پاکستان نهادهای ذیربط وزارتخانههای خود را مکلف نمودند تا با استفاده از همه ظرفیتها، کلیه ساز و کارهای لازم را برای افزایش حداکثری فعالیتهای پولی، مالی و بازرگانی فراهم نمایند. طرفین همچنین مقرر نمودند تا به منظور رایزنی در موضوعات فوق، بیست و یکمین دور مذاکرات کمیته مشترک اقتصادی را در نیمه دوم سال 1398 در پاکستان برگزار کنند. 9- طرفین در خصوص موضوعات منطقه ای و بین المللی مذاکره و تبادل نظر نمودند. طرفین صلح، آرامش و توسعه پایدار را به عنوان پیش شرط ارتقای روابط، یکپارچگی و هم افزایی در بین کشورهای منطقه غرب آسیا برشمردند. 10- طرفین بر پایبندی خود به منشور سازمان ملل و حقوق بینالملل بویژه اصول برابری حاکمیتی کشورها، استقلال سیاسی، و عدم مداخله در امور داخلی سایر کشورها تأکید نمودند. دو طرف بار دیگر بر لزوم پایبندی همه کشورها به حاکمیت قانون منجمله در سطح بینالملل تصریح نمودند. در این راستا، طرفین نگرانی جدی خود را از اتخاذ یکجانبه اقدامات مخالف با قوانین بینالملل و اصول منشور سازمان ملل ابراز نمودند. 11- رئیس جمهوری ایران و نخست وزیر پاکستان، ضمن اشاره به ضرورت ایجاد افغانستانی امن، باثبات و مستقل در راستای برقراری صلح و ثبات منطقه، برگزاری گفتگو های صلح بینالافغانی را ضروری دانستند و از کشورهای منطقه و جامعه بینالملل خواستند تا به منظور پایانبخشی به منازعات و بازگشت کامل صلح به این کشور با یکدیگر همکاری کنند. دو طرف همچنین بر لزوم مساعی مشترک برای دستیابی به وفاق جامعتر در منطقه تأکیدکردند. 12- طرفین ضمن محکومیت تمامی اشکال تروریسم، دستاوردهای بزرگ دو کشور در مبارزه با تروریسم را مغتنم شمرده و تأکید نمودند می بایست تلاش ها برای توسعه همکاری های منطقه ای و بین المللی به منظور پیشگیری و مقابله با تروریسم تداوم داشته و شناسایی و ریشه کنی تمامی اشکال تروریسم در منطقه مورد توجه قرار گیرد. 13- با توجه به اهمیت گسترش راه های مواصلاتی به منظور توسعه و تسهیل همکاری های دوجانبه و منطقه ای، طرفین از اجرایی شدن توافقات دو و چند جانبه از جمله ابتکار کمربند و جاده (BRI) ، سیپک (CPEC) و توافقات کریدور ترانزیتی شمال- جنوب و شرقی- غربی در ایران استقبال نمودند. 14- رئیس جمهور ایران و نخست وزیر پاکستان، از همه ابعاد همکاری های دو کشور با سایرین بویژه ابتکار نشست شش جانبه رؤسای مجالس کشورها در تهران در راستای توسعه همکاری ها میان کشورهای منطقه استقبال کردند. 15- طرفین بر لزوم حل و فصل موضوع جامو و کشمیر از طریق گفتگو و راه های صلح آمیز مبتنی بر خواست مردم آن منطقه و منطبق با قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل تأکید نمودند. 16- رئیس جمهور ایران و نخست وزیر پاکستان، خاطر نشان ساختند حق مردم فلسطین به منظور استیفای حقوق خود بخصوص تشکیل دولت و حاکمیت مستقل فلسطین خواست اصلی کشورهای مسلمان است. دو کشور همچنین توافق نمودند تا با بهره گیری از ترتیبات و ساز و کارهای منطقه ای و بین المللی، با بیشتر کردن تلاشهای خود، فلسطینیان را در استقرار یک دولت مستقل یاری دهند. 17- طرفین بر ضرورت اجرای هرچه سریع تر برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) از سوی سایر کشورها، با توجه به اجرای کامل مفاد این توافق توسط جمهوری اسلامی ایران، تأکید کردند. 18- طرفین از امضای بیانیه همکاری در بخش بهداشت که مشتمل بر کمکهای فنی و تبادل تجربیات بصورت دوجانبه با خروجی های ملموس باشد، استقبال نمودند. نخست وزیر پاکستان مراتب قدردانی خویش را از مهمان نوازی گرم و سخاوتمندانه رئیس جمهوری اسلامی ایران از هیئت پاکستانی ابراز نموده و رسماً از جناب آقای دکتر روحانی جهت سفر به پاکستان در اولین فرصت ممکن دعوت بعمل آورد. رئیس جمهور ایران این دعوت صمیمانه را پذیرفت. تاریخ دیدار از طریق مجاری دیپلماتیک تعیین خواهد شد.
دیدگاه تان را بنویسید