روایتی از ۴۰ سال سیاست خارجی از زبان ساداتیان
یک کارشناس مسائل بین الملل گفت: آمریکا و استکبار جهانی میخواهند قدرت و نفوذ ایران را در منطقه تحت شعاع قرار دهند، اما از اقداماتشان نتیجهای نخواهند گرفت.
خبرگزاری مهر: جلال ساداتیان کاردار اسبق ایران در انگلیس در خصوص وضعیت سیاست خارجی ایران در چهل سالگی انقلاب اسلامی، اظهارداشت: شاید مهمترین دستاوردی که از شعار استقلال آزادی جمهوری اسلامی ایران مطرح شد، موضوع استقلال باشد که باید به آن اشاره کنیم، این که ایران خود را هیچگاه وابسته به کسی نکرده و مستقلانه برای خود در روابط با کشورها تصمیمگیری کرده است.
وی گفت: ما میتوانیم و باید با استفاده از شاخص استقلال در حوزه سیاست خارجی و حفظ اصول عزت، حکمت و مصلحت، روابط با کشورهای مختلف را داشته و حتی گسترش دهیم و خود را همچنان به عنوان کشوری مستقل در عرصه سیاست خارجی نشان دهیم.
ساداتیان افزود: در مجموع روابط ایران با همسایگان و کشورهای منطقهای خوب و رو به رشد است، از جمله مصادیق آن رابطه ما با عراق به عنوان دو کشور همسایه است که دارای اشتراکات بسیاری هستیم و حتی عراق ماهیت وجودی خود را هم به نوعی مدیون جمهوری اسلامی ایران میداند.
این کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: عراقی که توسط داعش بلعیده شده بود با کمکهای مستشاری جمهوری اسلامی ایران توانست استقلال، ثبات و امنیت خود را مجدد باز یابد.
وی بیان کرد: مصداق دیگر در این زمینه سوریه است که ایران برای آن کشور تلاشهای بسیاری کرده و هزینههای بسیاری را پرداخته است.
ساداتیان ادامه داد: در موضوع سوریه، ایران همچنان به عنوان متحد و حامی دمشق، در برابر برخی بازیگران منطقهای و بین المللی که خواهان سرنگونی دولت رسمی آن کشور و شخص بشار اسد بودند ایستاده است.
کاردار اسبق ایران در انگلیس بیان کرد: یکی دیگر از مسائل مهم در سیاست خارجی ما طی چند سال اخیر موضوع برجام است که توانست تاثیرات خاص خودش را داشته باشد و از جمله آن، جبهه گیری اروپا در برابر آمریکا بود که این شکاف ایجاد شده میان اروپا و آمریکا، پدیده مهم و بسیار نادری در روابط بین الملل است که میتواند در صورت استفاده صحیح به نفع ما باشد.
وی با بیان اینکه با گذشت زمان متوجه خواهیم شد که شکاف ایجاد شده میان اروپا و آمریکا چه تاثیرات خوب و مفیدی برای ما در نظام بین الملل داشته است، تصریح کرد: این مساله برای ما دارای اهمیت است و میتواند تاثیرات مثبتی را در پی داشته باشد، هرچند مزایای مالی و بانکی برجام برای ایران و مردم ما هنوز ملموس نشده است.
ساداتیان افزود: از طرف دیگر با وجود همه تلاشها اقداماتی که در این چهاردهه صورت گرفته، نباید تاثیر منفی لابیهای صهیونیستی و سعودی و هزینههای بسیاری که در مسیر پیشرفت جمهوری اسلامی ایران طی ۴۰ سال اخیر انجام داده اند را نادیده بگیریم.
کاردار اسبق ایران در انگلیس بیان کرد: در ارتباط با کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس در مقاطعی از زمان روابط ایران با آنها بسیار نزدیک بود، اما به دلیل برخی اتفاقات داخلی و خارجی امروز این روابط تحت تأثیر قرار گرفته و شاید امروز با برخی از آن کشورها رویکردی متضاد داشته باشیم.
وی گفت: در حوزه روابط با کشورهای آسیای میانه و قفقاز هم در مقاطع مختلف زمانی شاهد افت و خیزهایی بودیم که البته این موضوع در روابط بین الملل امری طبیعی است.
ساداتیان تصریح کرد: در حوزه ارتباط با کشورهای شرق دور هم وضعیت خوبی را داریم، به طور مثال ما با چینیها از قدیم روابط خوبی را داشتیم، حتی با ژاپن هم که به هر حال تحت تاثیر آمریکا هست روابط ما خوب و مناسب بوده است. اما اینکه مراودات سیاسی و تبادلات تجاری ما در چه سطحی باقی مانده است اینها از مواردی است که باید بیشتر به آن توجه کرد و در صدد افزایش تبادلات تجاری با این کشورها باشیم.
این کارشناس مسائل بین الملل افزود: در روابط با این کشورهای آمریکای لاتین در یک مقطع زمانی خاص و در دولتهای احمدینژاد در روابط بسیار نزدیکی با برخی کشورهای آمریکای لاتین گرفتیم، اما در این دولت بنا به دلایل خاصی که دارند روابط ما با کشورهای آمریکای لاتین ضعیف شد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: به هر حال آنچه که مسلم است طی این سالها جمهوری اسلامی ایران همواره از سوی جهان استکبار به ویژه آمریکا مورد شدیدترین تحریمها واقع شده است و امروز هم به بهانههای واهی از جمله موشکی، منطقهای، حقوق بشری و اتهامات تروریستی ایران را تحت فشار قرار میدهند تا بخواهند قدرت و نفوذ ما را در منطقه تحت شعاع قرار دهند که قطعا از این مرحله هم عبور خواهیم کرد و آنها نخواهند توانست از اقدامات خود نتیجهای بگیرند.
دیدگاه تان را بنویسید