سرویس سیاسی فردا: مجلس دهم یک ساله شد و طبق قانون باید انتخاب هیئت رئیسه دائم برای یک سال آینده صورت بگیرد موضوعی که این روزها به اصلی ترین چالش فراکسیون امید در مجلس تبدیل شده است. از دخالت دولتي ها در انتخاب رئيس مجلس گرفته تا برهم خوردن قول و قرارهای قبلی فراکسیون ها و احتمالاً نائب رئیس نبودن علي مطهری.
کنش و واکنش های توئیتری
حرف و حديثها از زماني آغاز شد که مصطفی تاج زاده در توئیتی از تلاشهاي گسترده براي حذف علي مطهري از هيئت رئيسه مجلس خبر داد. هفته گذشته نیز كاظم جلالي، رئيس فراكسيون مستقلين به ميان خبرنگاران آمد و گفت: ما اعتقاد داريم كه در تركيب هيئت رئيسه، هر سه فراكسيون نقش داشته باشند، به گونهاي كه هر فراكسيون چهار نماينده در هيئت رئيسه داشته باشد اما در مذاكرات اوليه، دوستان اصلاحطلب عنوان كردند كه تحت هيچ شرايطي حاضر به ائتلاف با فراكسيون اصولگرايان نيستند.
از سوی دیگر عبدالكريم حسينزاده، نايب رئيس فراكسيون اميد در توئيتي با بيان اينكه عهدشكنان فهرست اميد با نمايندگان جبهه پايداري بر سر ليست مشترك هيئت رئيسه توافق كردند ادعا كرد، برخي وزراي دولت هم در كنار عهدشكنان قرار گرفتهاند.
محمود صادقي نیز در توئیتی از دخالت دوباره! برخي از اعضاي دولت در فرآيند انتخاب هيئت رئيسه خبر داد. با اینکه در هیچ یک از اين توئيتها اشاره واضحي به هيچ كدام از مديران دولتي نشد، اما در پشت پرده خبرها حاكي از حضور محمود واعظي در اين رايزنيها بود.
واعظي نیز در پاسخ به اين اتهامات در اينستاگرام خود نوشت: «متأسفانه اخبار نادرستي مبني بر دخالت برخي از اعضاي دولت در انتخاب هيئت رئيسه مجلس شوراي اسلامي مطرح شده كه قوياً تكذيب ميگردد. انتخاب هيئت رئيسه مجلس، حق نمايندگان است و دولت هيچ دخالتي در اين امر ندارد.»
توضیحات وکیلی درباره توافق فراکسیون مستقلین و اصولگرایان
محمدعلی وکیلی، نماینده مردم تهران و از اعضای فراکسیون امید در خصوص توافق دو فراکسیون مستقلین و اصولگرایان می گوید: «در جلسه روز جمعه بعد از اینکه آقای مطهری، کف مطالبات فراکسیون امید را حفظ وضع موجود مطرح کرده، آقایان در پاسخ گفتهاند که فراکسیون مستقلین و فراکسیون اصولگرایان، با یکدیگر به توافق رسیدهاند که با یک لیست مشترک در انتخابات هیات رئیسه حاضر شوند و این تصمیم در هر دو فراکسیون به رای گذاشته شده و تایید شده است. لذا امکان تعامل با فراکسیون امید برای ما وجود ندارد. شکل توافق مذکور هم اینگونه است که هر دو فراکسیون به ریاست آقای لاریجانی رای بدهند و از هر فراکسیون یک نفر به عنوان نایبرئیس انتخاب شود و 9 کرسی دیگر هیات رئیسه نیز بین دو فراکسیون تقسیم شود به شکلی که از هر فراکسیون، 6 نفر در هیات رئیسه حضور داشته باشند و هیچ یک از کرسیهای هیات رئیسه به فراکسیون امید نرسد. معنای توافق اصولگرایان و مستقلین، حذف پزشکیان و مطهری و سایر اعضای فراکسیون امید از هیئت رئیسه است. آقای مطهری در پاسخ به این سخن دوستان، به آنها گفته که وقتی شما چنین توافقی را کردهاید و باب تعامل و گفتوگو را بستهاید، علت
برگزاری این جلسه چیست؟ آیا هدفتان تنها ابلاغ تصمیم به ما بوده؟ چون در شرایطی که تصمیم قطعی خود را گرفتهاید، دعوت از ما برای برگزاری جلسه مشترک معنایی ندارد.»
با مستقلین توافق کردیم؛ حذف مطهری گنده بازی است
این درحالی است که سید حسن نقوی حسینی سخنگوی فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس (اصولگرایان) تلاش گروهی از نمایندگان اصولگرا برای حذف مطهری از هیئت رئیسه مجلس را رد کرد و گفت:«چنین چیزی را نشنیدهام و به نظر میرسد این حرفها گندهبازی یک عده خاص باشد و گرنه من نشنیدهام که کسی بخواهد دیگری را بزند یا حذف کند.»
واکنش مستقلین به حذف مطهری و ائتلاف با پایداری
با پررنگ تر شدن خبر حذف علی مطهری اعضای فراکسیون مستقلین نسبت به این موضوع واکنش نشان دادند که در راس آن می توان به سخنان رئیس این فراکسیون اشاره کرد. جلالی در این مصاحبه اخبار مربوط به حذف مطهری را تکذیب می کند و می گوید: محتوای جلسه از اساس کذب بود، چرا که جلسه مذکور در دفتر آقای مطهری وبا حضور ایشان برگزار شد و چطور می شود با حضور یک فرد برای حذف خودش جلسه برگزار کرد.
او با اشاره به جلسه روز سه شنبه با فراکسیون امید گفت: در این جلسه دوستان فراکسیون امید پیشنهاد کردند: رییس و نواب ثابت باشند، بعد از آن یک خانم از فراکسیون زنان یک نفر نیز از فراکسیون اهل تسنن در ترکیب هیئت رییسه تعیین شود که با این حساب 7 جایگاه دیگر در هیئت رییسه باقی می ماند که با این قرار، 4 جایگاه سهم فراکسیون امید و 3 جایگاه سهم فراکسیون مستقلین ولایی بود.
جلالی توضیحی درباره روند مذاکره با فراکسیون امید ارائه می دهد و نهایتا با اشاره به جلسه ای که در آن علی مطهری نیز حاضر بود گفت: آقای مطهری پیشنهاد کردند که رئیس ثابت و مورد اتفاق و اجماعی باشد ودر مورد نواب رییس؛ دو کاندیدا فراکسیون امید معرفی کنند و یک نفر فراکسیون نمایندگان ولایی و یک نفر از سوی فراکسیون مستقلین ولایی معرفی شود و در صحن این 4 نفر با هم رقابت کنند و در مورد بقیه کرسی های هیئت رئیسه نیز، به نسبت فعلی، 3 نفر برای هر فراکسیون حفظ شود که این پیشنهاد نیز همان حرفی بود که ما در فراکسیون مستقلین ولایی از ابتدا زدیم و فراکسیون امید نمی پذیرفتند و در نهایت مقررشد آقای مطهری در فراکسیون امید این پیشنهاد را مطرح کند.
لاریجانی در اندیشه چیست؟
از سوی دیگر در آستانه انتخابات هیئت رئیسه انتقادات به لاریجانی نیز افزایش یافته است. در همین رابطه روزنامه آرمان در شماره امروز خود در گزارشی نوشت: «اکنون در آستانه انتخاب دومین هیات رئیسه دائمی مجلس، بار دیگر لابیهای فراکسیونها و چهرههای بانفوذ مجلس برای چینش هیات رئیسه آغاز شده است. لاریجانی باز هم در این بزنگاه تصمیم گرفت که رفتار غیرحمایتی از امیدیها داشته باشد. درپی پیروزی مجدد اصلاحطلبان و لیست امید در انتخابات سرنوشتساز دوره دوازدهم ریاستجمهوری و دوره پنجم شوراهای شهر و روستا، اصولگرایان نزدیک به جبهه پایداری چندان بدشان نمیآید که با حذف مطهری انتقام شکستهای اخیر را بگیرند. به همین دلیل در حال ائتلاف با برخی اصولگرایان میانهرو هستند. شنیده میشود برخی نزدیکان لاریجانی که با لیست امید به مجلس آمدهاند، با لابی که با اصولگرایان و برخی چهرههای جبهه پایداری انجام دادهاند، تلاش میکنند که لاریجانی رئیس مجلس باقی بماند و در ازای آن حاجیبابایی به جای مطهری نایبرئیس مجلس شود.»
مسعود پزشکیان، کاندیدای فراکسیون امید برای ریاست مجلس
از طرف دیگر بهرام پارسایی، سخنگوی فراکسیون امید گفته است: «پزشکیان کاندیدای فراکسیون امید برای ریاست مجلس است. وی ضمن اعلام این خبر خاطرنشان کرد: جلسه روز گذشته فراکسیون امید با بیش از ۹۰ نفر تشکیل شد. پس از تفاهم فراکسیون نمایندگان ولایی و فراکسیون مستقلین قرار شد درصورتی که کف مطالبات فراکسیون امید مبنی بر حفظ وضع موجود محقق نشود، فراکسیون امید برای هر ۱۲ رکن هیات رئیسه نامزد معرفی کند. همچنین در همین جلسه رای گیری به عمل آمد و مقرر شد درصورت عدم تحقق کف مطالبات فراکسیون امید مبنی بر حفظ وضع موجود، مسعود پزشکیان به عنوان کاندیدای رئیس مجلس معرفی شود.» اما حمیدرضا فولادگر، عضو فراکسیون ولایت مجلس شورای اسلامی در حاشیه جلسه صحن امروز به خبرنگار تسنیم گفت: « تاکنون پزشکیان این پیشنهاد را نپذیرفته است.»
همچنین علیرضا خامسیان از نزدیکان محمدرضا عارف در توئیترخود شایعه دخالت نهادهای بیرون از مجلس را مطرح کرد و درباره انتخابات هیئت رئیسه نوشت: نهادهای امنیتی دست به کار شدند نمایندگان را تهدید می کنند که اگر دور بعد تایید صلاحیت می خواهید در انتخابات هیئت رئیسه به لاریجانی رای بدید.
این حملات رسانه ای و خبرسازی هایی که نمایندگان لیست امید در خصوص ریاست مجلس انجام می دهند در حالی است که علی لاریجانی در انتخابات ریاست جمهوری به عنوان یکی از حامیان حسن روحانی حاضر شد اما فراکسیون امید این روزها میگوید به دنبال حذف او از ریاست مجلس هستند. این لابیگریها و خبرسازی های رسانهای که بسیاری از آنها تکذیب نیز شده است گویای تحرکات وسیع فراکسیونهای مجلس برای انتخابات هیئت رئیسه میباشد. امری که هرچند کرسیهای رئیس و نواب او را نشانه رفته است اما در واقع بیانگر تلاش فراکسیونها برای تصاحب سایر کرسیهای هیئت رئیسه است. باید تا چهارشنبه منتظر ماند تا وزنکشی فراکسیونها در رای گیری انتخاب اعضای هیئت رئیسه مشخص گردد. چرا که با مواضع این روزهای لاریجانی و تلاشهای دولتیها در حمایت از او تغییر رئیس ۹ ساله مجلس شورای اسلامی بعید به نظر میرسد.
دیدگاه تان را بنویسید