سرویس سیاسی فردا:
بیش از سی و هشت سال از پیروزی انقلاب اسلامی می گذرد و در سالهای پایانی چهارمین دهه انقلاب قرار داریم؛ دههای که توسط رهبر معظم انقلاب، دهه «پیشرفت و عدالت» نام گرفته بود و قرار بود گامهای بلندی در این راه برداشته شود. معظم له در دیدار با اعضای هیئت دولت در ۲ شهریورماه ۱۳۸۷ در تبیین این موضوع فرمودند: «نه اینکه تا حالا پیشرفت نکرده ایم، نه اینکه تا حالا به کلی به عدالت بیاعتنایی شده باشد؛ نه، ما می خواهیم در این دهه یک پیشرفت جهشی همه جانبه و یک عدالت گستری وسیع همه جانبه اتفاق بیفتد. خوشبختانه زمینههایش هم فراهم است».
با این وجود و علی رغم تلاشهای مسئولین نظام، آنگونه که انتظار می رفت پیشرفتهای مطلوبی در راستای پیشرفت و عدالت در چهارمین دهه انقلاب اسلامی ایجاد نشد.
علاوه بر فشارهای خارجی که در چند سال اخیر بر کشور ما وارد شد، دلایل مهم داخلی نیز وجود دارد که البته همین دلایل زمینهساز موثر واقع شدن فشارهای خارجی نیز شده است. یکی از واقعیتهای فعلی جامعه این است که درباره مسایل مهم کشور و راهکارهای مواجهه با آنها اجماعنظری میان تصمیمگیران نیست و اختلاف نظر قابل توجهی بین ارکان مختلف نظام مانند مجلس و دولت درباره آنها وجود دارد و تصمیمها درباره این مسائل با تغییر دولتها به شدت تغییر می کند. به عنوان مثال، تردیدی در ضرورت اصلاح نظام بانکی به عنوان یکی از مهمترین علل وضعیت نامناسب اقتصادی کشور وجود ندارد. با این وجود، هنوز اجماعی درباره راه حل اصلاح آن، ایجاد نشده و حتی اصلاح قوانین بالادستی این حوزه که در اواخر دولت نهم شروع شد و مجلس هم پیگیر آن بود، هنوز به نتیجه مشخصی نرسیده است. حمایت از تولید داخلی یکی دیگر از مصادیق این وضعیت است. تردیدی در ضرورت حمایت از تولید داخلی وجود ندارند ولی اینکه در این راستا، باید واردات کالاهای مشابه داخلی محدود شود، محل بحث است. البته با تذکرات مکرر مقام معظم رهبری در این زمینه، دولتهای دهم و یازدهم در سالهای ۸۸ تا ۹۴، چهار
مصوبه درباره ممنوعیت خرید کالاهای خارجی دارای مشابه داخلی برای دستگاههای اجرایی داشته اند اما این مصوبات بر روی کاغذ باقی مانده اند زیرا برخی از مقامات اجرایی اعتقاد چندانی به این موضوع ندارند.
فرصت انتخابات ریاست جمهوری برای شفاف سازی دیدگاهها درباره مسائل اصلی کشور
یکی از بهترین فرصتها برای اصلاح این وضعیت، استفاده از فرصت ایام انتخابات ریاست جمهوری برای شفاف شدن دیدگاههای مختلف درباره راه حلهای مسائل اصلی کشور است. در واقع، باید از این فرصت، برای طرح مسائل و مشکلات اصلی مردم با توجه به اسناد بالادستی، قوانین و سیاستهای ابلاغی رهبر معظم انقلاب، استفاده شود و تلاش گردد تا این موضوعات، محور مباحث و گفتگوهای انتخاباتی شود تا زمینههای لازم برای پرداختن بیشتر به این مسائل و ایجاد اجماع در این بخش برای گرفتن یک تصمیم مشخص حاصل گردد.
البته معمولاً فضای حاکم بر انتخابات ریاست جمهوری، سیاسی است و همین موضوع باعث می شود که بسیاری از مسائل اصلی کشور (بهخصوص در حوزههای اقتصادی و اجتماعی)، در میان انبوهی از گزارههای سیاسی به حاشیه برود و یا صرفا با اهداف سیاسی مطرح شود و دغدغه برطرف کردن یا حل آنها، موضوعیت چندانی ندارد. با این وجود، ضرورت دارد این فضا شکسته شود و از فرصت انتخابات برای طرح مسائل اصلی مردم در حوزههای اقتصادی و اجتماعی استفاده گردد. در همین راستا، طرح «آقای رئیسجمهور» شکل گرفت که سه هدف مهم را دنبال میکند:
الف- طرح مسائل مهم اقتصادیاجتماعی در صحنه انتخابات و جلوگیری از به حاشیه رفتن آنها، ب- کمک به افزایش شفافیت مواضع و وعدههای نامزدهای ریاست جمهوری،
ج- کمک به انتخابی آگاهانهتر از سوی مردم.
با توجه به این اهداف، «تلاشی برای یک انتخاب آگاهانه» به عنوان شعار طرح «آقای رئیسجمهور» انتخاب شده است.
در این طرح، ۱۰ مساله مهم اقتصادی و اجتماعی کشور مورد توجه قرار گرفته است که عبارتند از: ۱-برجام، ۲-وامهای قرض الحسنه، ۳-فیشهای نجومی، ۴-طرح تحول سلامت، ۵- مسکن مهر،۶- خودکفایی، ۷-محدودیت واردات، ۸-آموزش و پرورش، ۹- بیمه زنان خانه دار، ۱۰-کم آبی.
کمیته علمی طرح «آقای رئیس جمهور» تلاش کرده اند تا هر یک از این ده مساله مهم را به دوگانهای شفاف و روشن در عرصه تصمیمگیری تبدیل کند و به همین دلیل، برای این ده مساله، ۲۰ حالت انتخاب وجود دارد که انتخاب هر یک از آنها معنا و مفهوم خاص خود را دارد.
مسائل محوری طرح «آقای رئیسجمهور» با توجه به شناخت کمیته علمی این طرح از مسائل و مشکلات اصلی مردم در حوزههای اقتصادی و اجتماعی تعیین شده است. البته در انتخاب آنها در کنار استفاده از مشورت کارشناسان، توجه ویژهای به اسناد بالادستی و همچنین قوانین و سیاستهای ابلاغی رهبر معظم انقلاب شده است. همچنین صرفا مسائلی در طرح «آقای رئیسجمهور» انتخاب شده اند که به نظر می رسد جزو دغدغههای اصلی اکثریت مردم باشند.
بخشهای مختلف طرح آقای رئیس جمهور
طرح «آقای رئیسجمهور» از سه بخش: تبیین مسائل، رصد نامزدها و صفحه پیشخوان تشکیل شده است.
بخش اول طرح، تبیین ۱۰ مساله منتخب بود که در قالب یک جزوه صورت گرفت. در بخش دوم طرح، اظهارات نامزدها درباره مسایل منتخب رصد می شود. و در صفحه رصد اینجا قابل دسترسی است.
کمیته رصد طرح «آقای رئیسجمهور» با رصد مستمر اظهارات نامزدها، موارد مرتبط با مسایل منتخب را مشخص و در صفحه رصد قرار میدهد و علاقمندان برای مشاهده جزئیات اظهارات نامزدها میتوانند به این صفحه مراجعه کنند. البته تبیین مسائل مختلف (بخش اول طرح) در صفحات مرتبط با این مسائل در سایت رصد هم قابل مشاهده است .
به علاوه، از آنجایی که معمولا بسیاری از افراد، فرصت یا حوصله خواندن تمامی اظهارات نامزدها را ندارند، بخش «صفحه پیشخوان» راه اندازی شده است و مردم می توانند هر چند وقت یکبار با مراجعه به این صفحه، از آخرین وضعیت دیدگاههای نامزدها درباره ۱۰ مساله محوری طرح «آقای رئیسجمهور» به راحتی مطلع شوند. برای دیدن این سایت اینجا کلیک کنید.
مبنای اصلی تعیین وضعیت نامزدها درباره ۱۰ مساله محوری طرح «آقای رئیسجمهور»، اظهارات آنها درباره این مسائل است که با رصد مستمر دیدگاههای آنها از ماههای پایانی سال ۱۳۹۱ (دوره اجرای طرح «عیار انتخابات» همزمان با یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری) تا زمان برگزاری دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در ۲۹ اردیبهشت ماه ۱۳۹۶ بدست می آید.
دیدگاه تان را بنویسید