روزنامه خراسان: ظهور پدیده ترامپ با افزایش موج پوپولیسم و راست گرایی افراطی در جهان همراه بوده است.
از همین روست که این روزها بسیاری از صاحب نظران سیاسی نگران تکرار فاجعه بار ترامپ در کشورهای غربی دیگر به ویژه فرانسه هستند. تحلیلگران میگویند، از آنجا که تسلط بر شبکههای اجتماعی نقش کلیدی در رسیدن دونالد ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا داشت اکنون مارین لوپن، رهبر راست گرایان افراطی فرانسه به دنبال قدم گذاشتن در این راه با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری در کشورش است. جالب اینجاست که لوپن هفته گذشته میهمان برج ترامپ بود. حضور رهبر جنجالی راست افراطی فرانسه در برج ترامپ آن قدر ترسناک بوده است که حالا خبرگزاری فرانسه از احتمال تکرار ترامپ در پاریس خبر می دهد.
در حال حاضر مارین لوپن کاندیدای ریاست جمهوری جناح راست افراطی فرانسه موسوم به "جبهه ملی" بیش از یک میلیون دنبال کننده در "توئیتر" و "فیسبوک" دارد و نسبت به دیگر کاندیداهای ریاست جمهوری در فرانسه از اقبال بیشتری در رسانههای اجتماعی برخوردار است. حزب او یعنی جبهه ملی سابقه حضور زیادی در فضای مجازی داشته و اولین گروه سیاسی در فرانسه بود که در سال ۱۹۹۶ وب سایتش را تاسیس کرد. اکنون این حزب به دنبال استفاده از فضای مجازی برای غلبه بر رقبای جریان اصلی و دور زدن رسانههای سنتی است تا به این وسیله به طور مستقیم با مردم صحبت کند.اما تنها شباهت ترامپ و لوپن در برخورداری از شبکه های اجتماعی مجازی نیست. لوپن هم مانند ترامپ نوک پیکان حملات خود را متوجه مهاجران کرده است. او از یک سو مهاجران را عامل اصلی بحران اقتصادی معرفی می کند و از سوی دیگر با اسلام هراسی گسترده تلاش دارد تا فرانسوی ها را زیر بیرق سیاسی خود متحد سازد. ژروم فورکه نظرسنج انتخابات که آژانس آیفوپ را مدیریت میکند میگوید: "وقتی که از رأیدهندگان انگیزه اصلیشان را [برای رأی به جبهه ملی] میپرسیم پاسخ، مهاجرت است، همیشه مهاجرت است". او توضیح میدهد:
"سی سال پیش شعار جبهه ملی یک میلیون مهاجر - یک میلیون بیکار بود. این یک استدلال اقتصادی است. امروزه شعارش «فرانسه برای فرانسویها» است، یعنی اگر فرانسه فرانسوی بماند، این فرانسویها هستند که باید تصمیم بگیرند آیا زنان میتوانند برقع بپوشند، یا آیا میتوانید در غذاهای مدرسه گوشت خوک سرو کنید یا نه". دعوا بر سر اینکه چه کسی فرانسوی است و چه کسی نیست به شدت در پیام ضد جهانی شدن مارین لوپن نقش داشته و حمایت از طرحهای پیشنهادی او را برای پایان دادن به مهاجرت و بیرون کشیدن فرانسه از اتحادیه اروپا بیشتر کرده است. نکته چشمگیر این است که فرانسه میزان مهاجرت اخیر آلمان، مجارستان، اتریش و کشورهای اسکاندیناوی را تجربه نکرده است. اما از پیش حساسیتهایی در مورد نحوه آمیختگی فرهنگهای مختلف با جامعه فرانسه وجود دارد، به خصوص فرهنگهای مستعمرههای سابقش در شمال آفریقا.
جبهه ملی تنها حزب با پیام ضدیت با ساختار حاکم در این انتخاب نیست. امانوئل ماکرون، وزیر سابق اقتصاد ۳۸ ساله، پیشتر در سال جاری دولت سوسیالیست را ترک کرد تا به عنوان یک نامزد مستقل نه از چپ و نه از راست در انتخابات شرکت کند. او خود را به عنوان یک چهره تازه معرفی کرده است، نه بخشی از تشکیلات سیاسی. او وقتی که نامزدی خود را اعلام میکرد گفت: "من از درون، پوچی نظاممان را دیدهام. این نظام ایدهها را متوقف میکند". ژان ایو کاو توضیح میدهد: "پوپولیسم یک شیوه است، نه یک ایدئولوژی. پوپولیسم میتواند موافق هر نوع ایدئولوژی باشد، خواه جناح چپ باشد یا جناح راست یا حتی جریان اصلی". انتخابات ریاست جمهوری که چند ماه دیگر برگزار میشود به عنوان یک امتحان دیده میشود - نه تنها برای اینکه فرانسه کدام سیاستمدار را برمیگزیند - بلکه چه نوع سیاستی را انتخاب خواهد کرد.
دیدگاه تان را بنویسید