وطن امروز و روایت سیاهچالههاى نجومى!
در مدیریت نوین ثابت شده است رابطه رئیس و مرئوس و به طور کلی ارشد سازمان با سایر طبقات، چیزی ورای مکتوبات قراردادی است.
روزنامه وطن امروز؛ عرفانه فتحیان: در مدیریت نوین ثابت شده است رابطه رئیس و مرئوس و به طور کلی ارشد سازمان با سایر طبقات، چیزی ورای مکتوبات قراردادی است. در حقیقت فرهنگ سازمانی به نوعی متأثر از شخص اول سیستم و به همین ترتیب ناشی از متدهای اجرایى و حتى گفتارى هر سرگروه است که زیرگروهها را خواسته یا ناخواسته به وادى خاصی هدایت میکند و به مرور این متدها قدرتى مییابند که میتوان از آنها به عنوان «قانون نانوشته» یاد کرد و بعضا از قواعد رسمی سازمان هم جدیتر گرفته شده و اجرا میشوند.
از حضرت امیر در نهجالبلاغه آمده است: «ان الله تعالی فَرَض علی ائمه الحقّ، أن یُقدّروا أنفسهم بضعفهالناس... خداوند بر پیشوایان و حاکمان برحق، واجب کرده است که همسطح با انسانهای محروم زندگی کنند». «... و لا یَیأسَ الضعفاءُ عن عدلک... و مبادا چنان عمل کنند که انسانهای ضعیف از اجرای عدالت به دست آنها مأیوس شوند (که به نوع دیگر از حکومت فکر کنند! و نسلهای جوان از دیانت ناامید شوند یا به آینده خویش اطمینانی نداشته باشند، و پی افکار و مکتبهای دیگر بروند!)». همچنین در جاى دیگر پشتوانه دین و توده مسلمین و سپر اسلام در برابر دشمنان را «عموم مردم» معرفی میکنند نه مشتی عافیتطلب خودمحور و سیریناپذیر! در حاکمیت اسلامی به گفته امام صادق، «مردم جامعه مانند فرزندان یک پدر و برادران دینیاند که کمترین امتیاز یا ویژهخواهی میان آنان پذیرفته نخواهد بود. علاوه بر این، حضرت علی در رابطه با انتخاب وزیران و نمایندگان به یکی از سفیران خود میفرمایند: «ثم لیَکن آثرهم عندک أقوَلَهم بمُرّ الحقّ لک، و أقلَّهم مساعدهً فیما یکونُ منکَ، ممّا کرهَ الله لأولیائه واقعاً ذلک من هواک حیث وقع...
در برههاى طلحه و زبیر نزد امیرمومنان آمدند و به نحوه تقسیم بیتالمال معترض بودند که خلیفه سوم اینگونه (به طور مساوی با دیگران) به ما سهم نمیداد، علی(ع) گفت: پیامبر چگونه از غنائم به شما سهم میداد؟ آیا رسول خدا، مال را میان همه مسلمانان بهطور مساوی تقسیم نمیکرد؟ گفتند: چرا! گفت: حال پیروی از سنت پیامبر درستتر است یا خلفای دیگر؟
گفت: سابقه من بیشتر است یا شما!؟ خویشاوندی شما یا خویشاوندی من؟ شما بیشتر رنج دیدهاید یا من؟ گفتند: تو!
حضرت امیر در این باره نیز فرمودهاند: «فإن أحدٌ منهم (العمّال) بسطَ یدَهُ إلی خیانةٍ أو رکبَ فجوراً... فبسطتَ علیه العقوبهَ فی بدنه و أخذتَهُ بما أصابَ من عمله ثمّ نصبتَهُ بمقام المذلّه و وسمتَهُ بالخیانه، و قلَّدتهُ عارَ التُهمه ؛ فإنّ ذلک یکونُ تنکیلاً وعظَهً لغیره...
«ابن هرمه» ناظر بازار اهواز، به مردم در کار نظارت خیانتی کرده بود، امام به فرماندار خود در اهواز دستور داد تا به سختترین شکل او را مجازات کند و در شهر بگرداند!
همچنین آیه دوم سوره نور در مقوله ارجحیت ضابطه بر رابطه میفرماید: «و لا تأخذکم بهما رأفهُ فی دین الله، إن کنتم تومنونَ بالله و الیوم الاخر... در اجرای دین خدا و حدود الهی - اگر به روز بازپسین ایمان دارید- ترحم و دلسوزی در حق آنان (گناهکاران) نکنید...(و کار جرم و مجرم را که زیانرسانی به جامعه است، سست مگیرید!)»
در شروع مطلب عرض شد در علم مدیریت، مبحثی وجود دارد که بیانگر رابطه و اثر ناخودآگاه سلسله مراتب سازمان به صورت طولى و عرضى بر یکدیگر است.
اتفاقا مجموع خسارات ناشی از این ضایعه خیلی کمتر از سایر هزینههایی است که در موضوعات دیگر اتفاق افتاده و همچنان در برزخ بررسی است.
ثانیا علاوه بر تبعاتی که این اتفاق بر مدیران خرد گذاشته و خواهد گذاشت، باید در پی نقطه آغازین این دومینوی زیادهخواهی بود.
وقتی همه این وقتیها، روال دولتیان نشسته بر رأس هرم شد، مدیران خرد و قاعدهنشین، حقوق 50 میلیونی را حق مسلم خویش میدانند!
جایى در جواب پیام رئیسجمهور برای منشور حقوق شهروندی که فرمودند: «مردم شریف ایران! بیاییم با حقوق خود بیشتر آشنا شویم و قدرتمندانه آن را پاس بداریم»، عرض کردم رئیس جمهور فهیم ایران! بیایید مدیرانتان را با حقوق خود بیشتر آشنا کنید و قدرتمندانه ترمز آنها را بکشید! «هرکه افتاد پی شیخ، به محراب رسید ما پی میکده رفتیم، رسیدیم به شیخ....!!»
دیدگاه تان را بنویسید