روزنامه خراسان: دکترعلیرضارضاخواه-سال 2016 سال خوبی برای مردم جهان نبود. اگرچه اتفاقات زیادی رخ داد که می تواند تا حدودی امیدوارکننده و نشان دهنده عزم جهانی برای بهتر کردن زندگی مردم در تمام دنیا باشد اما بازهم این جنگ و تروریسم و خون ریزی بود که رتبه اول را در میان همه اخبار داشت. البته نمی توان به این سادگی از اخبار مربوط به انتخابات ها و رفراندوم ها و غیرقابل پیش بینی بودن مردم در تمام دنیا گذشت. انتخابات و رفراندوم های مختلف مانند رفراندوم خروج انگلستان از اتحادیه اروپا، انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا، رفراندوم در ایتالیا و انتخابات ریاست جمهوری در اتریش نشان داد که این روز ها دیگر نمی توان به نظرسنجی های انتخاباتی اتکا کرد و مردم در سراسر دنیا و به خصوص در اروپا و آمریکا به سمت روی کار آوردن دولت های پوپولیست پیش می روند. در ادامه نگاهی خواهیم داشت به مهمترین حوادث و اتفاقات حوزه بین الملل در سالی که گذشت.
شهادت مظلومانه شیخ نمر
سال 2016 با آتش سوزی آسمانخراش دوبی، در شب جشن سال نوی میلادی آغاز شد. یک روز بعد و در دوم ژانویه عربستان سعودی 47 نفر از مخالفان خود را با عنوان مبارزه با تروریسم اعدام کرد؛ «شیخ نمر باقر النمر» رهبر شیعیان عربستان نیز در میان این افراد بود. اعدام شیخ نمر همزمان با ریاست آل سعود بر کرسی حقوق بشر سازمان ملل بود. چند روز بعد و در ششم ژانویه، کره شمالی اعلام کرد که یک سلاح هیدروژنی را با موفقیت آزمایش کرده است؛ در پی این اقدام شورای امنیت سازمان ملل متحد و پارلمان اروپا تحریم های جدیدی را علیه این کشور تصویب کردند.
آغاز بمب گذاری ها در ترکیه
ماه فوریه را می توان آغاز نا امنی های ترکیه در سال 2016 دانست. در هفدهم این ماه آنکارا شاهد بمب گذاری شبه نظامیان کرد (شاهین های آزادی کردستان) بود که در جریان آن 28 نظامی کشته و 61 تن زخمی شدند. چند روز بعد حمص و دمشق در سوریه شاهد انفجار هایی خونین بودند که در جریان آن 140 نفر کشته شدند. داعش مسئولیت این انفجار ها را به عهده گرفت.
آوریل: ماه رسوایی
ماه آوریل با افشای اسناد پاناما آغاز شد، رسوایی مالی که رد پای بسیاری از بزرگان در آن دیده می شد. همزمان با انتشار اسناد پاناما آسیای مرکزی شاهد بروز درگیری میان ارتش آذربایجان و ارمنستان در قره باغ بود که با 193 کشته به پایان رسید. گفته می شود در این درگیری ها علاوه بر تلفات بالا حدود 1000 هکتار از زمین های این منطقه نیز به اشغال آذربایجان درآمده است.
اوباما به کوبا و داعش به اروپا رسید
در نهم ماه مارس کشور های اروپایی مقدونیه، کرواسی و اسلوونی مرز های خود را به روی پناهجویان بستند و بر فشار خود بر اتحادیه اروپا برای اجرای توافق با ترکیه جهت جلوگیری از ورود پناهجویان به این بلوک افزودند. چند روز بعد و در سیزدهم مارس آنکارا شاهد یک حمله انتحاری بود که 37 کشته به همراه داشت. در بیستم ماه مارس پس از بیش از 6 دهه خصومت در روابط آمریکا و کوبا اوباما به عنوان اولین رئیس جمهور آمریکا به کوبا سفر کرد، امری که نشان از چرخشی تاریخی در روابط دو کشور متخاصم بود. دو روز بعد بروکسل در قلب اروپا شاهد یک مجموعه عملیات تروریستی از سوی داعش بود. حملات انتحاری داعش به فرودگاه و ایستگاه مترویی در بروکسل در مجموع 34 کشته و 230 زخمی به همراه داشت.
مرگ سرکرده طالبان
ماه می با انتخاب صادق خان به عنوان اولین شهردار مسلمان لندن آغاز شد. پیروزی رودریگو دوترته در انتخابات ریاست جمهوری فیلیپین با وعده جنگ علیه قاچاقچیان و مجرمان خبری بود که در نهم ماه می خبر ساز شد. تعلیق دیلماروسف از ریاست جمهوری برزیل و استیضاح و انتخاب میشل تامر به عنوان رئیس جمهور موقت برزیل در کنار مرگ ملامنصور اختر، سرکرده طالبان افغانستان در حمله هوایی نیرو های آمریکایی در پاکستان مهمترین خبر های این ماه بودند.
خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا
ماه ژوئن یکی از پر خبرترین ماه های سال 2016 بود. در هفتم این ماه انفجار خودروی بمب گذاری شده در مرکز استانبول 11 کشته به همراه داشت. در دوازدهم ژوئن حمله مرد مسلح به کلوبی در اورلاندوی فلوریدا 49 کشته و 53 زخمی برجای گذاشت. چهار روز بعد جوکاکس، نماینده پارلمان انگلیس به ضرب گلوله و چاقو از پای در آمد. در کنار موج اقدامات تروریستی در این ماه امضای توافق آتش بس میان دولت کلمبیا و شورشیان فارک و پایان دادن به نیم قرن درگیری خبر خوشی بود که در بیست وسوم ژوئن منتشر شد، دقیقا در همان روزی که مردم بریتانیا رای به خروج از اتحادیه اروپا دادند و یکی از مهمترین اتفاقات سال 2016 رقم خورد.
ژوئیه: کودتای نافرجام در ترکیه
انتشار گزارش چیلکات درباره جنگ عراق مهمترین خبر آغازین ماه ژوئیه بود. این گزارش برملا کننده اشتباهات و ارزیابی غلط دولت تونی بلر در قبال این جنگ بود.همزمان با انتشار این گزارش یعنی در روز ششم ژوئیه قتل دو سیاه پوست آفریقایی - آمریکایی به دست پلیس باعث آغاز اعتراضات ضدتبعیض نژادی در آمریکا شد. ترزا می در روز سیزدهم به عنوان نخست وزیر انگلیس معرفی شد. تنها دو روز بعد یعنی در روز پانزدهم ژوئیه ترکیه که سالی خونین را آغاز کرده بود شاهد یک کودتای نافرجام بود که در جریان آن 240 تن کشته و بیش از 6 هزار نفر بازداشت شدند.
سپتامبر: بزرگ ترین آزمایش اتمی کره شمالی
در نهم سپتامبر 2016 کره شمالی «بزرگ ترین آزمایش اتمی اش را انجام داد» . در هفدهم سپتامبر چلسی نیویورک شاهد یک انفجار تروریستی بود. در هجدهم سپتامبر حزب وحدت روسیه پوتین در انتخابات پارلمانی به پیروزی رسید و در بیست وهشتم همین ماه شیمون پرز، رئیس و نخست وزیر سابق رژیم صهیونیستی درسن 93 سالگی مرد.
کشتار مردم مظلوم یمن
ماه اکتبر با یک شوک خبری آغاز شد، در سوم اکتبر بر خلاف همه نظر سنجی ها مردم کلمبیا به توافق صلح دولت و فارک رای منفی دادند. البته از این خبر شوکه کننده تر کشتار مردم بی پناه یمن در حمله وحشیانه جنگنده های سعودی در روز هشتم اکتبر بود. جنگنده های تحت رهبری عربستان در این روزبه مراسم عزایی در صنعای یمن حمله کردند که طی آن 140 تن کشته و بیش از 525 تن دیگر زخمی شدند. در روز هفدهم اکتبر پس از ماه ها آماده سازی و هماهنگی، نیرو های عراقی به کمک نیرو های حشدالشعبی و ائتلاف ضد داعش عملیات خود را برای آزاد سازی موصل آغاز کردند. روز آخر ماه اکتبر نیز پایان بن بست سیاسی در لبنان در راس خبر ها قرار گرفت. در این روز و با کمک و ابتکار حزب ا... لبنان میشل عون از سوی پارلمان به عنوان رئیس جمهور لبنان انتخاب شد و 2 سال و نیم خلاء سیاسی در این کشور پایان یافت.
پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا
با وجود این که کمتر کسی پیش بینی می کرد که ترامپ، حتی بتواند از انتخابات درون حزبی جمهوری خواهان بالا بیاید اما سرانجام برنده انتخابات سه شنبه هشتم نوامبر آمریکا او بود. در بیستم نوامبر خبر رسوایی رئیس جمهور کره جنوبی در راس خبر ها قرار گرفت و چند روز بعد یعنی در بیست و پنجم نوامبر درگذشت فیدل کاسترو پایانی شد برای یک رهبر اسطوره ای.
ماه سرنوشت
آخرین ماه سال 2016 نیز چون اولین ماه آن سرشار از خبر های مهم بود. در اولین روز ماه دسامبر اولاند از کاندیداتوری دور بعدی انتخابات ریاست جمهوری فرانسه کناره گیری کرد. چهار روز بعد از این کناره گیری متئو رنتزی، نخست وزیر جوان ایتالیا برای انجام اصلاحات گسترده ای درخواست برگزاری رفراندوم کرد. حالا سایه پوپولیسم بیش از هر زمانی بر سر اروپا سنگینی می کند. در دهم ماه دسامبر ترکیه بار دیگر شاهد یک عملیات تروریستی بود، در این روز دو حمله بمب گذاری در مقابل استادیومی در استانبول 38 کشته و زخمی برجای گذاشت اما این پایان نا امنی ها در ترکیه نبود. در روز نوزدهم دسامبر در اتفاقی که قطعا در حافظه تاریخ ثبت خواهد شد، آندری کارلوف، سفیر روسیه در ترکیه در مقابل لنز دوربین های خبری مورد اصابت گلوله قرار گرفت. ضارب هدف از این اقدام را انتقام شکست تروریست ها در حلب عنوان کرده بود. بیست و دوم دسامبر روز آزاد سازی حلب بود، روزی که نقطه عطفی شد در بحران سوریه. نتیجه سیاسی این پیروزی بزرگ هشت روز بعد و در اجرای آتش بس سراسری در سوریه نمایان شد، آتش بسی که نتیجه یک توافق منطقه ای بدون حضور آمریکا بود.
دیدگاه تان را بنویسید