سرویس بینالملل «فردا»:اگرچه شاهزاده «ولید بن طلال» جمعه در مصاحبه با شبکه تلویزیونی «سیانبیسی» با اشاره به عدم حضور معترضان در خیابانها، «روز خشم» مردم عربستان را تنها «طوفانی در فنجان چای» خوانده بود اما گزارشها از سطح شهر ریاض حاکی از آن است که نظام سعودی حاکم بر عربستان برای جلوگیری از برگزاری هر تظاهراتی صدها مامور پلیس را روانه خیابانها کرده بود.
پادشاه عربستان سعودی نگران از موج تحولخواهی جهان عرب، از اصلاحات گسترده اجتماعی خبر داده بود اما فعالان مدنی و سیاسی در فضای مجازی از مردم خواسته بودند که جمعه موسوم به «روز خشم» به خیابانها بیایند.
رسانههای محلی گزارش دادهاند که ماموران پلیس عربستان از افراد درخواست ارائه کارت شناسایی کرده و در خیابانهای منتهی به مساجد خودروهای شخصی را بازررسی میکردند.
این رسانه مدعی است، علت عدم حضور عربستانیها در خیابانها شمار پرتعداد ماموران پلیس و شرایط جوی نبوده بلکه عدم ائتلاف مستحکم میان فعالان سنی و شیعه و مدافعان حقوقبشر بوده است.
این در حالی است که خبرگزاری «یونایتدپرس» به نقل از یک شاهد عینی دلیل عدم حضور معترضان در خیابانها را زیرش شدید باران اعلام کرده است و آن را به شرایط نامناسب جوی نسبت داده است.
سایت «گالفنیوز» نیز نوشت که صدها مامور در خیابانهای پایتخت عربستان مستقر شدند و از حضور معترضانی که خواستار اصلاحات اساسی بودند، جلوگیری به عمل آوردند.
«گالف نیوز» در گزارش خود آورده است «پلیس در اطراف مساجد ـ که افراد زیادی برای شرکت در نماز جمعه در آنجا گرد هم میآیند ـ با مسدود کردن راهها، بهطور متناوب ایستهای بازرسی قرار داده بود».
رسانههای خبری هم روز گذشته گزارش داده بودند که در آستانه اعتراضهای سراسری ضدحکومتی عربستان، پلیس به سوی تظاهرکنندگان شهر شرقی «قطیف» آتش گشوده و آنها را پراکنده کرده است.
شاهدان عینی اعلام کردند که پلیس همچنین به ضرب و شتم تظاهرکنندگان پرداخته و حداقل سه تن را زخمی کرده است.
به گزارش «فردا»، عربستان سعودی- ثروتمندترین کشور جهان عرب- در حالی هراسان نظارهگر وقایع جهان عرب است که «ملک عبدالله»، پادشاه ۸۶ ساله این کشور پس از حدود ۱۰ سال سلطه سیاسی از اصلاحات اجتماعی گسترده در عربستان خبر داده است؛ اصلاحاتی که هزینه آن حدود ۳۶ میلیارد دلار تخمین زده میشود.
افزایش حقوق کارمندان دولت، سرمایهگذاری کلان در برنامههای اجتماعی، صرف هزینه بیشتر برای پروژههای خانهسازی ویژه نیازمندان و افزایش حمایتهای دولتی از جمله این اصلاحات است.
بسیاری معتقدند پادشاه عربستان با صرف این هزینه هنگفت، در پی جلب رضایت قشرهای مختلف و پیشگیری از شکل گرفتن اعتراضات مردمی در این کشور است. اما همزمان با اعلام اصلاحات اجتماعی، شماری از روشنفکران و فعالان سعودی در نامه سرگشادهای خطاب به ملک عبدالله خواستار انجام اصلاحات سیاسی از جمله تغییر نظام پادشاهی این کشور به پادشاهی مشروطه شدند.
در واقع اصلاحات مورد نظر دولت با اصلاحاتی که روشنفکران خواستار آن هستند تفاوتی بنیادی دارد. روشنفکران خواستار دولتی هستند که مشروعیت خود را از آرای مردمی کسب کرده باشد. حقوق برابر، رعایت حقوق بشر و مبارزه با رشوهخواری در دستگاههای دولتی از جمله خواستهای دیگر آنان است.
دیدگاه تان را بنویسید