دیپلمات با سابقه وزارت امور خارجه ایران:طالبان هیچوقت در فهرست ملی گروههای تروریستی جمهوری اسلامی ایران وارد نشد
سید رسول موسوی کارشناس مسائل افغانستان و مدیرکل سابق آسیای جنوبی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در یادداشتی خواستار توجه طالبان (امارت اسلامی) به این نکته مهم شد که «هیچوقت در فهرست ملی گروههای تروریستی جمهوری اسلامی ایران وارد نشد» و به خاطر این موضوع، سند جامع همکاریهای دو کشور متوقف شد.
سید رسول موسوی کارشناس مسائل افغانستان و مدیرکل سابق آسیای جنوبی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در یادداشتی خواستار توجه طالبان (امارت اسلامی) به این نکته مهم شد که «هیچوقت در فهرست ملی گروههای تروریستی جمهوری اسلامی ایران وارد نشد» و به خاطر این موضوع، سند جامع همکاریهای دو کشور متوقف شد.
سید رسول موسوی کارشناس مسائل افغانستان و مدیرکل سابق آسیای جنوبی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در این یادداشت پیرامون سفر سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به عنوان اولین سفر یک وزیر خارجه ایران به کابل پس از به قدرت رسیدن امارت اسلامی، بر ضرورت امضای سند همکاریهای راهبری بین دو کشور تأکید کرد و گفت: ایران در نظام گذشته جمهوری در افغانستان، با پافشاری کابل بر درج نام امارت اسلامی به عنوان یک گروه تروریستی در این سند و اعلام همکاری دو کشور علیه آن مخالفت کرد، در حالی که مذاکرات دو طرف در دوحه جریان داشت.
متن این یادداشت سید رسول موسوی کارشناس مسائل افغانستان و مدیرکل سابق آسیای جنوبی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در مورد سفر وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به کابل که در خبرگزاری ایراف منتشر شده، به شرح زیر است:
«بنابر اخبار منتشر شده، دکتر عراقچی وزیر امور خارجه ایران در راس یک هیات سیاسی، اقتصادی به زودی به افغانستان سفر خواهند کرد.
در صفحه تلگرامی دکتر عراقچی آمده است: سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به زودی به منظور گفت وگو با هیات حاکمه سرپرستی افغانستان به کابل سفر خواهد کرد و اضافه شده که در نظر است در این سفر یک روزه که نخستین سفر وزیر خارجه به کابل از زمان حضور در این جایگاه است، طیفی از موضوعات و مباحث مورد علاقه یا نگرانی دو طرف مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
همانگونه که در خبر فوق آمده سفر عراقچی به افغانستان اولین سفر وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران به کابل در دوره جدید حکمرانی طالبان (امارت اسلامی) است، لذا برای هر دو کشور همسایه ایران و افغانستان از ابعاد مختلف حائز اهمیت است.
البته پیش از این از طرف افغانستان در سطح معاونان اقتصادی و سیاسی رئیس الوزرا، وزیر خارجه و چندین وزیر و مقام عالی قضایی و اجرایی در سطوح مختلف به ایران سفر داشتهاند و از جمهوری اسلامی ایران نیز وزیر نیرو، استانداران استانهای همجوار و چندین مقام در سطوح معاون قوه قضائیه و معاون وزیر به افغانستان سفر داشتهاند ولی سفر دکتر عراقچی اولین سفر در سطح وزیر خارجه در دوره جدید است.
خود این سفر فارغ از محتوای مذاکراتی را که با مقامات مختلف صورت خواهد گرفت، پیام سیاسی مهمی دارد و این پیام نشان دهنده تصمیم جمهوری اسلامی ایران به توسعه روابط همه جانبه با همسایه خود افغانستان است زیرا در خبر منتشر آمده است: در این سفر نمایندگان وزارتخانههای مختلف و یک هیات اقتصادی و تجاری وزیر امور خارجه را همراهی خواهند کرد.
حال که جمهوری اسلامی ایران با اعزام چنین هیاتی به ریاست وزیر خارجه خود به کابل چنین پیام سیاسی مهمی را در خصوص تصمیم برای توسعه روابط همه جانبه با افغانستان علنی میسازد از طرف مقابل هم انتظار میرود از این پیام مهم استقبال کرده و گامهای متقابلی بردارد.
از نظر اینجانب به عنوان یک کارشناس مسائل افغانستان، مهمترین خلأ موجود در روابط دو کشور نبود یک معاهده جامع همکاریهای بلند مدت بین ایران و افغانستان است.
در دوران پیش از حاکمیت فعلی مذاکرات طولانی مدتی بین ایران و افغانستان بر روی سندی به نام «سند جامع همکاریهای ایران و افغانستان» در جریان بود که به مرحله پایانی رسیده بود اما به خاطر یک موضوع متوقف شد و به امضا نرسید.
دانستن این که آن یک موضوع چه بود، فکر میکنم برای همه خصوصا مقامات کنونی افغانستان شایان توجه باشد. سند همکاریهای جامع ایران و افغانستان در پنج بخش امنیت، تجارت، آب، مهاجرین و آموزشی ـ فرهنگی تنظیم شده بود.
در بخش امنیتی این سند بندی وجود داشت که طرف مذاکره کننده افغانستان در آن زمان اصرار به درج آن داشت، نام بردن طالبان (امارت اسلامی) به عنوان یک گروه تروریستی و اعلام همکاری دو کشور علیه آن بود.
طرف ایرانی با این استدلال که شما دارید در دوحه با آنان مذاکره میکنید و زندانیان همدیگر را آزاد میکنید و در متن مذاکراتی برای آینده افغانستان حکومتی فراگیر وجود دارد، چرا از ما امضای چنین بندی را مطالبه میکنید، با آوردن بند مربوطه در متن مخالفت می کرد.
امروز که برخی از کشورها با اعلام خروج طالبان (امارت اسلامی) از فهرست ملی گروههای تروریستی در صدد ارسال پیام مثبت به کابل هستند و آن را وسیلهای برای توسعه روابط خود با افغانستان قرار میدهند، خوب است مقامات کنونی افغانستان به این نکته مهم توجه کنند که هیچوقت طالبان (امارت اسلامی) در فهرست ملی گروههای تروریستی جمهوری اسلامی ایران وارد نشد و بخاطر یک موضوع در همین خصوص سند جامع همکاریهای دو کشور متوقف شد.
به لحاظ کارشناسی فکر میکنم در سفر وزیر خارجه ایران به افغانستان خوب است موضوع ناتمام مذاکرات سند جامع همکاریهای دو کشور مطرح شود و از مقامات افغانستان هم انتظار می رود که با توجه به اهمیت این سفر و توضیحی که در خصوص علت توقف مذاکرات سند داده شد، به احیای مذاکرات سند توجه کنند که به سود دو همسایه خواهد بود خصوصا زمانی که این سند امضا شود، موضوع شناسایی دولت جدید افغانستان به صورت خودکار موضوعی حل شده خواهد بود»./ایسنا
دیدگاه تان را بنویسید