کیهان : چرا اصلاحطلبان از ایده تحریم به مشارکت فعال رسیدهاند؟
بخش زیادی از جامعه اصلاحطلب پرسش میکنند که بین انتخابات مجلس دوازدهم و ریاست جمهوری چهاردهم چه تفاوت معناداری ایجاد شده که اصلاحطلبان از ایده تحریم به مشارکت فعال رسیدهاند؟
محمدصادق جوادی حصار در روزنامه اعتماد با اشاره به گرفتاری اصلاحطلبان در دام تناقضات خودساخته نوشت: «قرائن و شواهد نشان میدهد که تحلیل اصلاحطلبان در شرایط کنونی مبتنی بر این استدلال کلی است که احتمالا گشایشی در شیوه برگزاری انتخابات ایجاد میشود، بنابراین کنشگران اصلی این جریان، آماده میشوند تا در صورت شکل گیری این گشایشهای احتمالی، در انتخابات مشارکت کنند، اما اگر جریان اصلاحات بخواهد یک چنین تصمیمی را اتخاذ کند، چند فاکتور را باید مدنظر قرار دهد. در وهله نخست، میبایست به کاندیدای حداقلی که حاکمیت تایید میکند، قناعت کرده و از ظرفیتهای موجود زمینههای کنشگری مورد نظر خود را فراهم سازند. اینگونه نشود که مانند دوره قبل اعلام شود، کاندیدای اصلاحات فلان چهره است و اگر بنا به هر دلیلی امکان حضور او در انتخابات میسر نشود در انتخابات شرکت نمیکنیم.
پارامتر دیگری که باید مدنظر قرار گیرد، حل این تناقض نما و پارادوکسی است که در رفتار اجتماعی اصلاحطلبان و بدنه آنها در جامعه مشاهده میشود. بخش زیادی از جامعه اصلاحطلب پرسش میکنند که بین انتخابات مجلس دوازدهم و ریاست جمهوری چهاردهم چه تفاوت معناداری ایجاد شده که اصلاحطلبان از ایده تحریم به مشارکت فعال رسیدهاند؟ در واقع باید خود را مهیای پاسخدهی به پرسشهایی کنند که همواره متوجه آنها بوده است. پرسشهایی مانند اینکه اصلاحطلبان مثل جریان رقیب، همواره در پی منافع و حضور منفعتطلبانه در قدرت هستند. اگر راهی برای آنها باز باشد وارد دایره قدرت میشوند و اگر امروز در ساختار قدرت حضور ندارند به این دلیل است که راه برای آنها باز نشده است. در واقع برخی خواهند گفت، مسئله اصلاحطلبان این است که حاکمیت کار را به دست آنها بسپارد و مطالبات مردم برای آنها فاقد اهمیت است! لازم است به این نوع اتهامات به روشهای عاقلانه، مستدل و پسندیده پاسخ داده شود. باید دید آیا جریانات حاکمیتی و طیفهای مسلط سیاسی و امنیتی کشور با پرداخت هزینههای سنگینی که برای تغییر مسیر مشارکت مردم پرداخت کردهاند، اجازه این تغییر مسیر و تغییر ریل را میدهند؟... البته بعید است رویکردهای حاکمیت 180 درجه تغییر پیدا کند اما تغییر جهت 40 الی 50 درجهای در تصمیمات حاکمیت هم میتواند سطحی از مشارکت امیدبخش را شکل دهد».
یادآور میشود محافل بسیاری در درون جبهه اصلاحات از سران این جبهه پرسیدهاند ساز و کار قانونی و نظارت شورای نگهبان که همان روند و شورای نگهبان سه ماه قبل است بنابراین چرا برخی سران این جبهه سه ماه قبل نسخه تحریم انتخابات پیچیدند و حالا دعوت به نامزدی میکنند؟!
یادآور میشود اتخاذ مواضع تند و متناقض سران موجب شده که سال گذشته، بهزاد نبوی از «نهاد اجماعساز اصلاحطلبان» استعفا کند و این تشکیلات منحل شود. پیش از آن هم در پی ناکامی انتخابات مجلس سال۱۳۹۸ و حملات شدید افراطیون مدعی اصلاحات، عارف و موسوی لاری، از ریاست و نایبرئیسی «شورایعالی سیاستگذاری اصلاحطلبان» (شعسا) استعفا کردند و شعسا از هم پاشید.
اصلاحطلبان در اثر افراطیگری و همچنین شراکت سیاسی وحمایت از سیاستهای ناکارآمد دولت روحانی، در دو انتخابات مجلس و یک انتخابات ریاست جمهوری و شورای شهر اخیر، با بیاقبالی مردم و شکستهای سنگین مواجه شدهاند.
کیهان
دیدگاه تان را بنویسید