صفهای انتخاباتی پشت دروازه بهارستان
جریان موسوم به اصولگرا یا انقلابی، این روزها گروهها و گعدههای انتخاباتی مختلفی را در خود میبیند و البته امید زیادی برای دستیافتن به «فهرست مشترک» دارد.
جریان موسوم به اصولگرا یا انقلابی، این روزها گروهها و گعدههای انتخاباتی مختلفی را در خود میبیند و البته امید زیادی برای دستیافتن به «فهرست مشترک» دارد.
به گزارش مهر، اصولگرایان در دو انتخابات اخیر مجلس یازدهم و ریاستجمهوری سیزدهم، رقیب پرسروصدای خود یعنی اصلاحطلبان را شکست دادهاند و خود را آماده میکنند که در جریان انتخابات مجلس دوازدهم در اسفندماه پیش رو، شکست سوم را هم طی چهار سال اخیر به رقیب سنتیشان تحمیل کنند، البته در این مسیر علاوه بر قیلوقالهای اصلاحطلبان و حرکت چراغ خاموش آنها، موضوع دیگری که میتواند پاشنه آشیل اصولگرایان شود، عدمانسجام و تفرق است. نگاهی به تشکلهایی که خود را منتسب به اصولگرایی میدانند و در بزنگاه انتخابات روییدهاند، گواه این مدعاست. اما فارغ از نگاه هنجاری و ارزشگذاری به این امر که آیا تکثر اصولگرایان در آستانه انتخابات مجلس دوازدهم برای آنها مزیت است یا میتواند زمینهساز چنددستگی و نهایتاً شکست آنها را فراهم آورد، در این گزارش، نگاهی خواهیم داشت به تشکلهای اصولگرایی در آستانه ۴۰روز مانده به انتخابات مجلس دوازدهم.
«شورای ائتلاف» اصرار بر سرفهرستی «قالیباف»
«شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی» که از آن با عنوان اختصاری «شانا» هم یاد میشود، در آستانه انتخابات مجلس یازدهم در سال ۱۳۹۸ با ائتلاف چند گروه و حزب شاخص اصولگرا متولد شد و علاوه بر موفقیت در انتخابات مزبور، در سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری در سال۱۴۰۰ نیز توانست نامزد مورد نظرش یعنی «سیدابراهیم رئیسی» را راهی پاستور کند، البته گزینه اول شانا در انتخابات۱۴۰۰، «محمدباقر قالیباف» بود که با انصراف او، رئیسی گزینه مدنظر ائتلاف اصولگرایان شد. ناگفته نماند که در سال۱۳۹۶ و در آستانه انتخابات ریاستجمهوری دوره دوازدهم، تشکل محوری و وحدتبخش اصولگرایان، «جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی» با عنوان اختصاری «جمنا» نام داشت که بعدها از دل آن، شورای ائتلاف بیرون آمد. جمنا در جریان آن انتخابات، «رئیسی» را به عنوان کاندیدای مورد نظر خود برای رقابت با «حسن روحانی» نامزد مورد حمایت اعتدالیون و اصلاحطلبان برگزید.
با این حال، شورای ائتلاف به ریاست «غلامعلی حدادعادل» این روزها اثرگذارترین تشکیلات جناح راست در سپهر سیاسی ایران است. بنا به گفته «رضا داوری» دبیر این شورا، ۲۲۰نفر از نمایندگان فعلی مجلس شورای اسلامی و ۸۰درصد اعضای شورای شهر از فهرست شورای ائتلاف به مجلس و شورای شهر راه پیدا کردهاند.
شاناییها در گام نخست برای ورود به فرایند انتخابات مجلس دوازدهم، از ۷هزارو۵۰۰ نفر از داوطلبان ثبتنام به عمل آوردهاند، نکته جالب آنکه بالغ بر ۲هزارو۴۰۰نفر از این داوطلبان ثبتنامکرده در سایت شورای ائتلاف را بانوان تشکیل میدادند. در آبانماه سال جاری نیز «کارگروه نظارت شورای ائتلاف» تشکیل شد تا پیرامون عملکرد نمایندگانی که با تابلوی این شورا وارد مجلس یازدهم شدند، ارزیابی و جمعبندی صورت بگیرد. آنطور که دستاندرکاران شورای ائتلاف گفتهاند، بین نمایندگان فعلی تهران که از فهرست این شورا بودهاند و افراد جدیدی که در قالب «شانا» ثبتنام کردهاند، هیچ تبعیضی قائل نمیشوند و معیار و ملاک انتخاب جهت حضور در فهرست ۳۰نفره پایتخت، صرفاً کارنامه افراد و مر عدالت است.
دستاندرکاران شورای ائتلاف تأکید دارند در این شورا صرفاً گروهها و احزاب سیاسی عضویت ندارند بلکه حضور افراد و احزاب جهادی نیز پررنگ است. آنها بنای کار را گسترش چتر شورای ائتلاف میدانند و تصریح دارند که فلسفه ایجاد شورا به رسمیتشناختن اختلاف سلیقههاست و این شورا که به وحدت در عرصه سیاسی و تشکیلاتی معتقد است، میتواند لنگرگاه همه گرایشات سیاسی در درون جریان انقلابی باشد. «ابراهیم رسولی» سخنگوی شورای ائتلاف چندی پیش در جریان نشست خبری خود اعلام کرد: «فهرست شورای ائتلاف هنوز مشخص نیست، اما سرفهرستبودن آقای قالیباف برای شورای ائتلاف قطعی است.»
«شورای وحدت» مردد بین «استقلال» یا «ائتلاف»
«شورای وحدت نیروهای انقلاب اسلامی» نیز دیگر ائتلاف سیاسی جناح راست است که در سال ۱۳۹۹ تأسیس شد. وحدتیها بر نقش محوری «جامعه روحانیت مبارز» در میان اصولگرایان تأکید مؤکد دارند. جبهه پیروان خط امام (ره) و رهبری به ریاست «باهنر» و حزب مؤتلفه اسلامی به دبیرکلی «بادامچیان» دو ستون مهم دیگر در شورای وحدت هستند. ۴۵تشکل سیاسی از مجموعه احزاب ملی، عضو شورای وحدت هستند، بر همین مبنا، شورای وحدتیها خود را بزرگترین جریان ائتلافی کشور میدانند. رقیبان سنتی اصولگرایان یعنی اصلاحطلبان درصدد القای اختلاف میان «شورای ائتلاف» و «شورای وحدت» هستند، با وجود این، «منوچهر متکی» رئیس اجرایی شورای وحدت، امکان اجماع این شورا با ائتلافیها را رد نکرده، هر چند گفته است در حال حاضر بنا بر بستن «فهرست مستقل» دارند.
باهنر، بادامچیان (بعضاً ترقی به نمایندگی از مؤتلفه) و حجتالاسلام سیدرضا تقوی (به نمایندگی از جامعه روحانیت مبارز) اعضای شاخص شورای وحدت هستند که در جلسات شورای ائتلاف برای رایزنی جهت ارائه فهرست مشترک احتمالی حضور پیدا میکنند. یکی از چهرههای شاخص شورای وحدت «محمدرضا باهنر» است؛ شخصیتی با سابقه هفت دوره نمایندگی مجلس. از باهنر به عنوان سرفهرست شورای وحدت در انتخابات مجلس دوازدهم نام برده میشود. همان اصلاحطلبانی که مدام بر طبل اختلاف میان «شورای ائتلاف» و «شورای وحدت» میکوبند، زمانی قصد داشتند باهنر را به اردوگاه خود بکشانند، اما او به واسطه پشتوانه خانوادگی و انتساب به یکی از چهرههای مؤثر در انقلاب اسلامی یعنی شهید باهنر، همنشینی با اصلاحطلبان را چندان جایز نمیداند. باهنر بارها اعلام کرده است اگر اصلاحطلبان یک فهرست قدرتمند هم داشته باشند با آنها وارد ائتلاف نمیشود.
اما فهرست «شورای وحدت» به لحاظ سهم هر قشر، قرار است چگونه بسته شود؟ آنطور که «مصطفی پورمحمدی» عضو هیئت مرکزی انتخابات شورای وحدت گفته است: «در فهرست انتخاباتی این شورا در تهران، هفت نفر از بانوان با عنایت به تخصص و شایستگی حضور خواهند داشت. همچنین با تصویب هیئتعالی شورای وحدت حدود ۱۰جوان در فهرست تهران این شورا قرار خواهند گرفت.»
«شریان» تشکلی مستظهر به «دولتیبودن»
«شبکه راهبردی یاران انقلاب اسلامی» موسوم به «شریان» تشکیلاتی جدید در جریان اصولگرایی است که نخستین مجمع عمومی آن در ۱۱ اسفند۱۴۰۱ یعنی درست در فاصله یک سال تا انتخابات مجلس برگزار شد که همین امر بیانگر نگاه و رویکرد ویژه شریانیها برای تصاحب کرسیهای پارلمان دوازدهم بود. حضور «مهرداد بذرپاش» وزیر راه و شهرسازی و «امیرحسین قاضیزادههاشمی» رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در نخستین مجمع عمومی شریان، برخی گمانهزنیها را به ویژه در میان اصلاحطلبان ایجاد کرد که شریان، تشکیلاتی وابسته به دولت سیزدهم است. دولتیها خودشان، دخالت در امر انتخابات به عنوان «یک سر رقابت» را از اساس رد میکنند. در همین باره حجتالاسلام «سیدابراهیم رئیسی» رئیسجمهور کشورمان در تاریخ ۱۱دی۱۴۰۲ در نشست مشترک استانداران صراحتاً گفت: «مجموعه دولت در انتخابات پیشرو نامزد یا فهرست انتخاباتی نخواهد داشت و از هیچ نامزد و فهرستی هم حمایت نخواهد کرد.»
شنیدهها حاکی است رئیسجمهور به برخی عناصر دولت که شائبه اتصالشان با شریان وجود دارد، برای عدمدخالت در کار سیاسی و انتخاباتی، به دفعات تذکر داده است، با این حال «صالح اسکندری» عضو شورای مرکزی «شریان» چندی پیش در گفتوگویی، تشکیلات متبوع خود را پویشی مردمی به منظور شبکهسازی در حوزههای سیاسی و اجتماعی دانست و تأکید کرد: «شریان اساساً حزب یا یک جریان سیاسی صرف نیست که بخواهد با احزاب دیگر نسبتسنجی شود، این جریان مردمی متشکل از ۱۰ شبکه موضوعی و همچنین شبکههای استانی، شهرستانی و روستایی است که در حوزههای اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، زیستمحیطی و مطالبهگری فعالیت میکند.»
شریانیها، سهمخواهیهای مرسوم در ائتلافها و شخصمحوری احزاب را برنمیتابند و تأکید دارند که میدان رقابت سیاسی باید باز باشد و همه فرایندها تابع شفافیت باشند. در فراخوانی که از سوی شریان برای ثبتنام از داوطلبان کاندیداتوری مجلس دوازدهم منتشر شده، بر این مهم تأکید شده است که یکی از معیارهای اشخاص جهت قرارگرفتن در فهرست انتخاباتی این تشکیلات باید موضعگیریهای آنان در بزنگاههای خاص بوده باشد؛ بزنگاههایی نظیر فتنه۸۸ که نیاز به موضعگیری خواص و اقشار مختلف جامعه در برابر دشمنان و فتنهگران داشته است. شریان در درون شبکه خود، تشکیلاتی موسوم به «شکوه» دارد که نقش و کارکرد این بخش از شریان، گفتگو و تعامل با دیگر تشکیلات اصولگرا نظیر «شورای ائتلاف» و «شورای وحدت» و «پایداری» است، البته برخی شنیدههای مهر، حاکی است احتمال ارائه فهرست مستقل برای انتخابات مجلس از سوی شریان، جدی به نظر میرسد.
جبهه پایداری از «فهرست مشترک» بدش نمیآید
«جبهه پایداری انقلاب اسلامی» به دبیرکلی «صادق محصولی» از دیگر تشکیلات در جریان اصولگرایی است که بدون شک تأثیر مهمی بر فضای انتخاباتی خواهد داشت. پایداریها خود را از شاگردان و رهروان راه مرحوم علامه مصباحیزدی میدانند. سابقه فعالیت و کنشگری رسمی این جبهه، به انتخابات مجلس نهم شورای اسلامی در سال۱۳۹۰ بازمیگردد.
یکی از چهرههای شاخص جبهه پایداری حجتالاسلام «مرتضی آقاتهرانی» است که احتمال سرفهرستی او از طرف پایداریها زیاد است، البته احتمال ائتلاف پایداریها با شورای ائتلاف هم مردود نیست، چندی پیش «حدادعادل» رئیس شورای ائتلاف درباره جلسه با دبیرکل جبهه پایداری گفت: «هنوز جلسهای با آقای محصولی تشکیل نشده است، اما درصدد هستیم با دوستان مذاکره کنیم و انشاءالله به سوی وحدت گام عملی برداریم.» شنیده شده است در حاشیه دیدار اخیر سران احزاب با رئیسجمهور، محصولی و حدادعادل برای آغاز دور جدید گفتگوها میان جبهه پایداری و شورای ائتلاف جهت ارائه فهرست واحد به توافق رسیدند. «صادق محصولی» دبیرکل جبهه پایداری نیز ابراز امیدواری کرده است جریان اصولگرایی به فهرست واحد انتخاباتی برسد، محصولی در عین حال تأکید کرده است: «وحدت وسیله است نه هدف، جریانهای انقلابی اگر بخواهند موفق باشند، باید به سمت وحدت بروند، اما وحدت خودش هدف نیست بلکه وسیله است و باید با حفظ اصول به سمت وحدت حرکت کنیم.»
جریان اصولگرایی به استثنای تشکیلات فوقالذکر دارای اضلاع و شعبات و اقمار دیگری نیز است که البته وزن سیاسی کمتری دارند، البته حضور آنها در هر یک از ائتلافها میتواند راهگشا و تعیینکننده باشد، با این حال، آنچه مهم است وحدت و عدمافتراق و تشتت در جریان انقلابی است. بدون تردید و با عنایت به شرایط کشور، منطقه و دندانهای تیزکرده دشمنان برای ضربهزدن به تمامیت ارضی و یکپارچگی ایران اسلامی، نیروهای انقلابی باید بیش از پیش در مسیر وحدت و اتحاد گام بردارند تا مجلسی انقلابیتر از مجلس فعلی، تشکیل دهند و جهادگونه به رفع مسائل و مشکلات کشور و مردم مبادرت ورزند.
منبع: روزنامه جوان
دیدگاه تان را بنویسید