کنشگری جدید یک طیف سیاسی

پایداری ایدئولوژیک؛ پایداری سیاسی

کد خبر: 1257068

جبهه پایداری پیروزی رئیسی را مرهون پایگاه اجتماعی‌ خود می‌داند و درصدد حفظ آن بدنه است. در فاز دوم می‌کوشد هزیمت‌های فعلی بدنه را علت‌یابی کرده و چالش‌های موجود را در عواملی خارج از جریان ملتزم به پایداری جست‌و‌جو کند. اینجاست که صراحتا بحث نهراسیدن از خالص‌سازی را طرح می‌کند.

پایداری ایدئولوژیک؛ پایداری سیاسی

گروه سیاست سایت فردا - همایش جبهه پایداری در فاصله کوتاهی قبل از انتخابات مجلس شورای اسلامی، جلسه‌ای برای اعلام مانیفست فکری و ایدئولوژیک این حزب توسط مرتضی آقاتهرانی و رویکرد سیاسی آنها به وسیله صادق محصولی بود. در واقع این شمایل جدید حزب پایداری است که با دو بال ایدئولوژیک و سیاسی که توسط این دو فرد نمایندگی می‌شود، در معرض عموم قرار گرفته است. از سویی مرتضی آقاتهرانی، تفسیر و روایت مرحوم مصباح از ولایت مطلقه فقیه را بیان می‌کند و از اطاعت مطلقه سخن می‌گوید و طرح صیانت را مهم‌ترین دستاورد پایداری در مجلس می‌داند. گویی او در تقسیم کار حزبی، وظیفه بازتولید هویت فکری و عقیدتی به‌منظور حفظ هسته سخت و بدنه حامی را برعهده دارد و از سوی دیگر صادق محصولی، نماینده بخش سیاسی حزب است.

از همین روست که محصولی، دولت را مخاطب قرار می‌دهد که از انگ و شانتاژ خالص‌سازی نهراسد و کابینه را خالص کند. احتمالا منظور از این خالص‌سازی، افزایش نفراتی است که از نظر سیاسی و فکری بیشتر از اعضای فعلی به پایداری نزدیک باشند. این شاید صریح‌ترین سخنی است که دبیرکل پایداری در این دو سال به‌صورت آشکار درباره دولت بیان کرده است. به تعبیری شاید بتوان این‌گونه توصیف کرد که آن سوی انسجام طیف‌هایی از بدنه اجتماعی توسط بال ایدئولوژیک، بدون مابه‌ازای سیاسی معنا نخواهد داشت.

آنچه از این نوع کنش‌ها برمی‌آید این است که جبهه پایداری به‌نوعی پیروزی رئیسی را مرهون پایگاه اجتماعی‌ می‌داند که حامی و هم‌راستا با جبهه پایداری هستند و درصدد حفظ آن بدنه است. در فاز دوم می‌کوشد موفقیت‌ها و هزیمت‌های فعلی بدنه را علت‌یابی کرده و چالش‌های موجود را در عواملی خارج از جریان ملتزم به پایداری جست‌و‌جو کند. اینجاست که محصولی صراحتا بحث نهراسیدن از خالص‌سازی را طرح می‌کند. کمااینکه تأکید دارند که اساسا جبهه پایداری، نماینده موفقیت‌هاست؛ همان‌جا که آقاتهرانی در بخشی از صحبت‌های خود تصریح دارد که همه نمایندگان وابسته به پایداری در مجلس موفق عمل کرده‌اند و برای اثبات آن، چند شاهد مثال در زمینه تصویب قانون و طرح می‌آورد که همانند بحث طرح صیانت، دغدغه هسته سخت حامی جبهه پایداری است. صادق محصولی در صحبت‌های خود می‌گوید: «وظیفه ما این بود که در انتخابات گذشته از آیت‌الله رئیسی حمایت کنیم و بحمدالله ایشان هم رأی آورد.» او سپس با جمله‌ای این انتخاب پیروزمندانه را که توسط جبهه پایداری انجام شده، با شاهد مثال‌هایی تلویحا عامل موفقیت سال گذشته دولت تعبیر کرده و می‌گوید: «به فضل الهی دولت آقای رئیسی تاکنون خدمات و موفقیت‌های بسیاری را رقم زده است.»

انتقاد برای اقناع هسته سخت

اما آیا اقناع هسته سخت حامی جریان پایداری، با حمایت صرف از دولت امکان‌پذیر است؟ برای رفع این نقیصه، دبیرکل جبهه پایداری ابتدا ضعف رسانه‌ای را عامل عدم معرفی خوب اقدامات دولت معرفی می‌کند و سپس درباره ترکیب فعلی دولت و انتصاب‌ها، لحنی تازه دارد. محصولی در این زمینه می‌گوید: «دولت ضعف‌هایی هم دارد و اصلی‌ترین ضعفش این است که برخی افراد حاضر در دولت، مثل خود آیت‌الله رئیسی در فکر و عمل تحول‌گرا نیستند، ولی همچنان در دولت حضور دارند. لذا از دولت انتظار داریم و مطالبه می‌کنیم هرچه سریع‌تر نیروهای کارآمد انقلابی را جایگزین چنین افرادی کند و اسیر شانتاژهایی چون اتهام خالص‌سازی نشود.»

مطالبه‌ای از دولت با قید فوریت

جایگزین کردن هرچه سریع‌تر نیروهای انقلابی با افرادی غیرتحولگرا، مطالبه پایداری از دولت رئیسی است که از زبان دبیرکل این حزب بیان می‌شود.

البته تأکید محصولی این است که پایداری حزب نیست و معتقد است حزب به معنای غربی‌اش درصدد منافع، قدرت و ثروت شخصی و گروهی است، ولی ما این کار را خلاف شرع می‌دانیم و مسئولان ما باید در وهله اول انقلابی، دلسوز، دین‌مدار و کارآمد باشند و این مهم با انتخاب اصلح محقق می‌شود.

پایداری سال‌هاست در تلاش است خود را جریانی موسّع معرفی کند و در این مسیر، در برابر سازوکار کمیسیون ماده 10 احزاب که تعریفی خاص برای عبارت «جبهه» دارد، مقاومت کرده است.

در همین راستا است که آقاتهرانی خطاب به حاضران در مجمع عمومی جبهه پایداری تأکید دارد: «افراد صالح را انتخاب کنید؛ ممکن است این افراد جزو پایداری هم نباشند، اشکالی ندارد. همین‌که صالح باشند، کافی است.»

البته در این میان غیبت و خلاء گفتار کارآمدی و پیشرفت در گفتار این حزب کاملا محسوس است.

پایداری در انتخابات مجلس چه خواهد کرد؟

اما پایداری در انتخابات مجلس چه خواهد کرد؟ آیا در کنار شریان، ائتلاف حامیان دولت را تشکیل می‌دهند یا اینکه مانند سال 98 به ائتلاف اصولگرایان می‌پیوندند.

 آن‌طور که مشخص است بال ایدئولوژیک این حزب که قرابت‌هایی هم با رجانیوزی‌ها دارد، چندان مایل به ائتلاف نیست و بیشتر علاقه دارد تحت‌عنوان حامیان دولت وارد میدان شود. هر چند در این میان حاضر نیست ریاست شریان و جریان نزدیک به مهرداد بذرپاش را بپذیرد؛ اما بال سیاسی این حزب ممکن است در نهایت و در غیاب حضور رسمی دولت و ادامه سیاست عدم مداخله آقای رئیسی وارد رایزنی با ائتلاف اصولگرایان شود که در این صورت می‌توان گفت بال سیاسی توانسته در جریان هژمون گردد. با این وجود همچنان مشخص نیست که این توازن به کدام سمت خواهد رفت. هر چه هست ما با دو پایداری مواجهیم؛ پایداری سیاسی که محصولی آن را نمایندگی می‌کند و پایداری نزدیک به رجانیوزی‌ها و آقاتهرانی که همچنان به دنبال بازتولید هویتی خود است.

اثرات پسینی کنشگری جدید پایداری

در این میان اما نکته مهم‌تر می‌تواند اثرات پسینی چنین کنشگری باشد. رئیس‌جمهور اخیرا صراحتا بیان کرد که برنامه‌ای برای ورود مستقیم به عرصه انتخابات و معرفی کاندیدا ندارد. این بدان معناست که شخص رئیس‌جمهور ورای آنچه که در حلقه‌های بعدی ممکن است رخ دهد، به عدم دخالت در انتخابات تأکید دارد، ولی پرواضح است که تغییر در ساختار کابینه و پایداری‌سازی ترکیب دولت، آن هم به آن سرعتی که محصولی بر آن تأکید دارد، در آستانه انتخابات عملا می‌تواند کنشی انتخاباتی تعبیر شود.

با گذشت دو سال از آغاز دولت سیزدهم بی‌شک بخشی از شخصیت‌های حاضر در دولت، خواه یا ناخواه الزاما ملتزم به جریان پایداری نیستند و حتی در بعضی موارد علی‌رغم وجود صلاحیت‌های تخصصی، روحیه‌ای سازگار با مذاق جریان پایداری ندارند. حتی شاید بتوان گفت برخی از آنها به شخصیت‌های سیاسی دیگر قرابت‌هایی داشته باشند، ولی حذف آنها، دولت را وارد فضایی سیاسی و انتخاباتی خواهد کرد.

موفقیت‌هایی که محصولی به آن به‌عنوان دستاوردهای دولت اشاره دارد، درصورتی‌که در کنار عنوان هر جریان سیاسی قرار گیرد، می‌تواند ظرفیت چانه‌زنی آن را در آستانه انتخابات برای افزایش سهم در لیست بالا برده و پیروزتر کند.

همانطور که آقاتهرانی در اظهاراتش تأکید دارد: «اگر جمعیت‌مان در مجلس بیشتر باشد، ‌بهتر می‌توانیم کار کنیم.»

فرایندی که رئیسی در قامت رئیس‌جمهور بنا بر اظهارات خودش سعی دارد با آن همراهی نکند و شاید یکی از دلایل کنار ورود نکردن دولت در انتخابات به همین باشد.

باید دید این کش‌وقوس‌های سیاسی، آن هم در روزهایی که هنوز پازل انتخابات در مراحل ابتدایی تکمیل و شکل‌گیری خود است، در روزهای منتهی به انتخابات به کجا خواهد رسید. 

منبع: صبح نو

 

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    نیازمندیها

    سایر رسانه ها

      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد